Jogom se bavim od prvog srednje, sa jednom pauzom koja je trajala skoro godinu dana. Tada sam intenzivno krenuo u teretanu pa sam se ulenjio da se bavim jogom. Sada kombinujem i jedno i drugo, jer teretana naprosto ne moze da zameni taj sjajan osecaj kakav imam posle joga treninga. Obicno vezbam pred spavanje, oko sat vremena u proseku; ne spadam u one ljude koji mogu da funkcionisu pre podne.
Icinijalna ideja da pocnem da se bavim jogom je dosla onda kada sam kod tetke iskopao onaj mali prirucnik za pocetnike koji je napisala Jasmina Puljo. Dopale su mi se ljubicaste korice.
Ranije sam imao tacno definisan redosled asana, a sada vise volim da se prepustim osecaju i radim onako kako zelim u datom trenutku. Vezbanje je na ovaj nacin efektnije, jer mogu da se opustim i ne moram da mislim na to sta je sledece. Ali pretpostavljam da je potrebno imati dobru rutinu da bi to bilo uspesno. S vremena na vreme gledam da uvezbavam i nove asane, da prosirim repertoar.
Od knjiga na srpskom ne znam sta ima kvalitetno, citao sam samo dva prirucnika Jasmine Puljo - jedan odlican za pocetnike (iz njega sam prvo poceo da ucim) i drugi obimniji koji je takodje ok. S tim da neko ko je streberski nastrojen poput mene, nece dobiti dovoljno teorijskih informacija iz njenih knjiga: kratke su i pregledne. Ono sto najvise koristim vec cetiri godine je Light on Yoga B. K. S. Iyengara, mozda najveceg autoriteta za hatha yogu; tu knjigu sam narucio preko Amazona, cim sam je video i nisam se pokajao. Pored toga sto je u knjizi svaka asana ilustovana sa bar tri do cetiri fotografije, detaljno i prakticno opisuje kako je najbolje raditi ih, koliko se zadrzati u svakoj, kako disati, itd. Sasvim sigurno je preopsirna za nekog ko nema nameru da se udubljuje u materiju, jer ima ludacki teskih asana.