- 31 Dec 2006, 03:58
Pa kada sam išao u teretanu koristio sam samo proteine iz surutke, čini mi se da je bio Universal ili tako nešto. Isto sam nailazio na komentare tipa: "Ma ne treba ti to", "Nije to zdravo, ko zna da li su to samo proteini", bilo je genijalaca (moja baba npr.) koji su mislili da je to nekakav doping, jer baba ima komšinicu čiji sin ide u teretanu i koji se stvarno ponašao nenormalno (agresivni ispadi) i koji je bio na steroidima neko vreme, pa je sve što se uzima po njoj bio doping /nije ona znala kako se to zove, ali je na to mislila/. Elem, nije samo ona gledala tako na te stvari, već i mnogi drugi i to mi je strašno išlo na živce.
Rezultatima upotrebe proteina surutke sam bio vrlo zadovoljan, mršavio sam, a držao sam mišićnu masu, popravljao sam definiciju, ali morao sam da prekinem sa teretanom tako da, toliko što se toga tiče.
Ja bih svakom ko ide u teretanu preporučio da uzima ove proteine jer imaju visok procenat iskoristljivosti i gotovo savršen odnos aminokiselina.
Drugi interesantan suplement je kreatin, primenjujte ga po uputstvu (delete je dala par šema pa neću da davim). Moj cimer je, recimo, uzimao kreatin, ali ga je štedeo i naravno nije uradio ništa. Sad imate, ko može to da plati, i neke transportne sisteme koji kao ubacuju kreatin u ćelije i koji su mnogo efikasniji nego sam kreatin sa dekstrozom. On vezuje energiju koju kada zatreba predaje kontraktilnim proteinima, a pošto privlači vodu uz sebe povećava i volumen ćelije tako da mišić deluje napumpanije. Međutim, smatra se da mu je dejstvo komplikovanije od običnog vezivanja vode.
Veza mršavljenja i upotrebe L-karnitina ima svoje fiziološko opravdanje, ali rezultati nisu impresivni. Ono što ovaj preparat radi jeste da malo poveća sagorevanje masti u odnosu na druge izvore energije u ćeliji. E sad, ako se malo pogleda kako L-karnitin radi vidi se da nije on jedini koji transportuje masti, već to radi u sprezi sa čak tri enzima (ako neko ima nameru da vidi detaljnije objašnjenje nek se javi da ne kucam bezveze). Dakle, karnitin ne radi sam, a da bi imao punu podršku mora da ima adekvatnu količinu tih enzima, a regulacija njihove sinteze nikad ne može da prati unos preko kapsulica, tako da je to razlog što efekti karnitina nisu baš spektakularni. Takođe, L-karnitin je neophodan za transport masti sa 12 i više C atoma u molekulu, na one sa manje nema uticaja, one same ulaze u mitohondrije.
Druga zabluda je da je L-karnitin aminokiselina (zapravo je derivat aminokiselina i predstavlja kvarternerni amin), a to L ne znači da je van peptidne veze, već je to oznaka za skretanje polarizovane svetlosti (konkretno, L znači ulevo, left) i ima veze sa prostornom orijentacijom molekula. Najveći broj supstanci u organizmu je L konfiguracije, negde se to L piše ispred aminokiselina, a nekad ne, jer se podrazumeva da su L. Dakle, te L i D oznake nemaju veze sa peptidnim vezama i sa tim da li nešto jeste ili nije aminokiselina.
Za brže sagorevanje masti su najbolji kombinovani preparati, ali sve to deluje samo ukoliko postoji značajan nivo fizičke aktivnosti, tako da je po meni ipak pametnije a i jeftinije, držati dijetu u kombinaciji sa vežbanjem (u poslednje vreme, kada je u pitanju mršavljenje ne daje se velika prednost aerobnom vežbanju nad anaerobnim, ali svakako zarad izdržljivosti i kondicije treba kombinovati oba).
Ja lično sam primenjivao suplemente i ne smatram da su štetni, ali u svemu treba imati meru.