Originally posted by Delete
L-Carnitin je sranje! Mozes na "bilderskim" forumima da potrazis odgovor, ako te zanima zbog cega imam takvo misljenje.
Preporucujem xenadrine. cena je oko 3.500din, ali je fenomenalan. Ja sam ga nabavljala preko AMG sporta, jeste skup, ali vredi svaki ulozeni dinar.
L-karnitin nije sam po sebi sagorevač - on je samo (ajde, vađenje iz malog mozga) nosač masne kiseline iz citosola u mitohondrije u procesu beta oksidacije masnih kiselina. E sad, jeste da je njegovo prisustvo neophodno za taj proces, ali problem je sledeći:
Mršavljenje tj. sagorevanje masnih naslaga se postiže vežbanjem. Mišići prvo sagorevaju svoje rezerve glikogena (veći mišići - veće rezerve, i taj glikogen ne izlazi iz njih za razliku od onoga iz jetre) tokom izvesnog vremena (ja sam video u više izvora da je taj period od 20 do 40 minuta, ne držite me za reč, verovatno je to dosta individualno) pa se tek onda kreće sa značajnijim sagorevanjem masnih kiselina, koje se razgrade do... do nekih manjih sastojaka kojih sad ne mogu da se setim, a mrzi me da tražim, pa to uđe u krv i ode do mišića gde se iz toga dobija energije opet nekim trećim procesom.
Blabla, long story short, ako ćete već da trčite ili vozite biciklu sat vremena i više, taj L-carnitine je stvarno nepotreban u celoj priči.