Plazma je došla kao spontana inspiracija jer me mrzelo da se vraćam u hotel po hleb. Svako normalan voli Plazmu pa i ribice.
Medjutim nije to zdravo za njih, ni ona ni hleb za njihove stomačiće. Zato kažem da me malo posle grize savest, a radim to samo na snorkeling kad idem. Inače sa njihovim roniocima strogo poštovanje pravila: ništa se ne dodiruje, slikanje bez bliceva, nema hranjenja...
Što se ajkula tiče...par puta sam ih video, u paru, u dubini i daljini...ne znam kako bih se osećao da su išle prema meni, ovako mi nije bilo nešto...A i male su tamo, nisu velike. Od slučaja Steve Irwina više sam se plašio raže kad prolete, onda sam imao bliski susret sa murinom (preko 5m) ali mi je užas nad užasima ipak obična meduza.
U principu veća je opsanost tamo dole ono što moše ne da te ujede, nego ubode. Lion fish sa otrovnim bodljama...pliva, ima je i u plićacima...Onda stone fish i scorpion fish, jako opasne zbog otrova u ledjinm perajima, a mimikriju dovele do savršenstva pa se ne vide na kamenu, u koralima...takodje može da se desi da ih ima i u plitkoj vodi ili na koralnim grebenima pa nije preporučljivo da se stoji po njima (ima i frog fish koja je totalno bezopasna, ali je kroz evoluciju ukapirala da joj je pametno da liči na njih pa se teško razlikuju)...Onda jedna vrsta puža zarivenog u pesak...zaboravio sam mu ime a ima jak otrov koji kad dodje do srca tu je kraj. A mali, sitan, neugledan.
I tako, ti što bodu su opasni, ovi što ujedaju ne...