Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Sestrogen. Kutak za lezbo trenutak...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Znam da je ovo nekima cudna tema, nekima mozda i tabu,
ili ne vole da pricaju o tome, ali bilo bi dobro da porazgovaramo
o licnim iskustvima.

U zemlju kao sto je Srbija, nasilje u porodici tek da je jedva doslo na red, ali ne bi bilo lose da se i mi pozabavimo slicnom temom.

Ovo podrazumeva svaku vrstu nasilja od fizickog do psihickog nasilja, i pouzdano znam da ni lezbjejske veze nisu postedjene
od svega toga.

Sta je uzrok? Da li razlicitost, ljubomora, posesivnost, ili bilo
koji razlog, posledica svega toga cesto bude nasilje..

Kako da se borimo protiv ovoga?

Moja zena i ja smo imale jednu kratku fazu, prilicno
nategnutu po svim pitanjima, ali smo ipak nekako uspele
da je prebrodimo i da nastavimo da zivimo veoma srecno.
Mislim da to i jeste sustina, pokusati prevazici probleme,
jer ljubav nije samo onda kada je sve super i lepo, kad
se drzimo za ruke i ljubimo... vec i onda kad je kriza, kad
je tesko, kad postoje problemi... i tada treba pokazati
pravu istinsku ljubav...

Mislim da ovakvo otvaranje moze osim nama da pomogne nekima
koje su uletele ili su u slicnim sitacijama, da nekako sagledaju,
i izvuku se ili rese postojece probleme...

Sta vi mislite?
Korisnikov avatar
By SabotagE
Bilo je tu svega i svacega.
Ali ako vec pricamo o nasilju konkretno u vezama,onda mogu pomenuti da sam u mojoj prvoj ozbiljnoj lez vezi dozivljavala velika psihicka zlostavljanja od strane moje devojke.
Scene bez ikakvog razloga,vredjanje i omalovazavanje...
Ma ja sam se nje plasila,ali bukvalno.
I sada kada su godine prosle i kada mislim o tome shvatam da sam bila uplaseno dete koje je iz ne znam kog razloga mislilo da tako treba.
Fuj!
Korisnikov avatar
By Loni
Kad sam imao 19 godina bejah malo isuviše tračara.
Tako sam drugarici rekao da je tokom njenog zimovanja, njena devojka na jednoj žurci pijana spopadala drugu.
To sam joj saopštilo minut pre nego što je trebalo da se nađemo s tom drugom na ulici.

Druga je došla, a ova ju je tako bacila na sneg i skočila na nju, da bi joj na toj sceni pozavideli i kečeri.
No kako sam ih pokačio tako sam ih pomirio pa se sve dobro svršilo.

Najveće nasilje koje sam čuo da lezbe rade jedna drugoj je slučaj da je u Zagrebu ostavljena žena partnerki bacila hemikaliju u lice.

Nasilje objašnjavam tim da je lezbama ipak najteže da nađu idealnu partnerku zbog malog broja. Samim tim je i mnogo bolnije kad se taj neko izgubi. Teško je to podneti.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Znam da je cesto tesko pisati o ovome, jer ovo nije
jednostavna tema, i to su ponekad stvari koje smo
duboko zakopale u sebi...

... ali pisanjem o nasilju mozemo samo pomoci i sebi
i drugima o borbi protiv istog.

Opsitati ga, naci mu format, sagledati ga i naci resenja..
Korisnikov avatar
By Hys.
Ne bih se bavila time da su nasilje u lezbejskim vezama postoji zbog ovoga il onoga-jednostavno postoji jer su i neke zene, koje god seksualne orjentacije, u stanju da budu nasilne.

Andjelika-ne kapiram sta to znaci "naci format" nasilju?

I nije mi bas najjasnije-pominjes kratku losu fazu sa zenom-jel govoris o nasilju opet?

Btw, isto sam cula price o pojedinim lezbejkama koje lemaju svoje devojke, i uglavnom, naravno, ne budu kaznjene.

Sama nisam imala takva iskustva.

I ne daj boze onoj koja bi probala da mi priusti takvo iskustvo.
Korisnikov avatar
By Galateja
Nemam iskustva sa nasiljem u vezi.
Nije to za mene.

:bye:
By ...Sitnicava...
Lezbejske uši.
Ljubav medju lezbejkama.
Lezbejkine nozdrve.
...
Pametnom dosta.
...
Uglavnom, ne znam zašto se posebno pažnja poklanja nasilju u -lezbejskim vezama-, ono je nešto drugačije od nasilja uopšte uzevši?

Originally posted by Hys.
Ne bih se bavila time da su nasilje u lezbejskim vezama postoji zbog ovoga il onoga-jednostavno postoji jer su i neke zene, koje god seksualne orjentacije, u stanju da budu nasilne.
:up:
Korisnikov avatar
By Dina
Postoji tema u Ljubavnom forumu na kojoj smo pisali o nasilju uopste na dosta strana, ali kada je doslo bas do nasilja u lezbejskim vezama tema je nekako zamrla sto mi je vrlo zao... ali valjda ce ova da krene zato...

Ne slazem se sa Hys da se samo moze reci nasilje postoji i ne raspravljati o uzrocima. Ja znam za vise slucajeva nasilja u hetero brakovima i svuda je slican obrazac - zena koja ne radi ili je slabo placena, koja voli nasilnika, na neki nacin je odvojena od ostalog sveta, upustila se mlada u tu vezu kasnije brak, obicno vec prvi muskarac, vaspitana konzervativno itd. A razlozi sto ne odlaze su prvo to sto nemaju posao, pa deca koju bi morale da ostave, pa sredina itd. Svi ti razlozi se grupisu i na osnovu toga se pomaze tim zenama da izadju iz zacaranog kruga u koji su upale.

E sad malo od ovog gore moze da se primeni na lezbejske veze. Ali sam uverena kada bismo znali za jedan odredjen broj slucajeva da bismo isto primetili cest obrazac zasto neka zena trpi nasilje druge zene. Ono sto mi nije jasno sa fizicke strane, posto se i na toj prvoj temi pominjalo "lemanje", cak zavrsavanje u bolnici, pa sto se ta osoba ne brani? Isto sam pitala ove zene sto su trpele nasilje od muskaraca ali naravno da su one pokusavale da se odbrane ali muskarac je neuporedivo jaci pa je tek onda sastavi sa zemljom. Ali odnos snage zena ipak valjda nije tako drasticno razlicit...
By ...Sitnicava...
Originally posted by Dina
Ali sam uverena kada bismo znali za jedan odredjen broj slucajeva da bismo isto primetili cest obrazac zasto neka zena trpi nasilje druge zene. Ono sto mi nije jasno sa fizicke strane, posto se i na toj prvoj temi pominjalo "lemanje", cak zavrsavanje u bolnici, pa sto se ta osoba ne brani? Isto sam pitala ove zene sto su trpele nasilje od muskaraca ali naravno da su one pokusavale da se odbrane ali muskarac je neuporedivo jaci pa je tek onda sastavi sa zemljom. Ali odnos snage zena ipak valjda nije tako drasticno razlicit...
Obrazac je -sukob superiorne i inferiorne-. A nije u svakom lez odnosu izražena razlika u fizičkoj snazi, zato verujem da se problemi javljaju kod parova kod kojih je to izraženo. I može da bude u pitanju obrazac koji si navela za strejt parove. Zavisnost od one druge, potlačenost.

Ma, ne znam, šta i ja tupim.

Ne smeta malko nasilja. :pervert:
By J...
Originally posted by ...Sitnicava...

...
Uglavnom, ne znam zašto se posebno pažnja poklanja nasilju u -lezbejskim vezama-, ono je nešto drugačije od nasilja uopšte uzevši?
Na neki nacin i jeste drugacije. Drugacije u smislu da su okolnosti u kojima se desava specificne u odnosu na okolnosti jedne heteroseksualne veze. Veliki broj lezbejskih parova nije autovan ili je autovan u manjoj ili vecoj meri. Iz toga sledi da sve ono sto se desava u toj vezi ostaje u 4 zida jer strana koja trpi nasilje mora sve to da krije ukoliko nije autovana. Narocito je problematicno ukoliko svoju vezu krije i od porodice, roditelja tako da ne sme da im prica zasto ju je "drugarica" udarila i onda ne moze ni da ocekuje podrsku i pomoc kao sto to mogu heteroseksualke (ukoliko imaju koliko-toliko normalnu porodicu tj. roditelje).

A sto se tice vrste odnosa koji se formira izmedju licnosti nasilnika i onoga koji trpi nasilje svakako da je taj odnos isti kao i u strejt vezi i da tu nema neke razlike. Prvi korak ka resenju je svakako da osoba koja trpi nasilje, bilo psihicko ili fizicko, prvo shvati o cemu se tu radi, da to ne treba da trpi a onda i da krene da nesto menja.

Opet, mislim da ima i toga da se mnoge devojke stide ukoliko bi se ispostavilo da treba nekom priznati da trpe nasilje, bas iz razloga jer to nasilje dolazi od druge zene a ne od muskarca (kako bi tradicionalno moglo da se ocekuje).

Ja nemam iskustva s nasiljem u vezi. Svakako da nisam tip osobe koji bi ista trpeo a opet ne mislim ni da sam nasilna.

S ovim se ne treba saliti i problem treba shvatiti ozbiljno. To sto ti nazivas "nasilje" u pozitivnom smislu, svakako da to nije, vec neki oblik emocionalno-seksualnog odnosa (pitaj Hys. za detalje :giggle: ). Pravo nasilje ne sme da dobije ni jedan pozitivan predznak bas iz razloga da bi bilo prepoznato i suzbijeno kao nesto potpuno neprihvatljivo.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Pokrenula sam ovu temu jer smo na jednoj drugoj temi spomenule ovo,
pa sam htela da iscackamo sta tu ima..

Ovo nasilje je specificno, i licno mislim da je drugacije od nasilja u hetero vezama,
tim pre sto je pritisnuto homofobijom okoline i drustvenim okolnostima.

Takodje znam da je jedna prijateljica radila rad upravo na ovu temu,
pa me je sam naslov zainteresovao...

I cini mi se da pisanje o ovome moze poprilicno da raskrinka
sve sto je vezano sa tim...

@Hys... ne nije nista licno.. ja sam svoje drame ostavla iza sebe.
By ...Sitnicava...
Originally posted by J...
Na neki nacin i jeste drugacije. Drugacije u smislu da su okolnosti u kojima se
...teže sanira. :)

Ovde pišeš o sanaciji, sa tim delom se slažem, a ja samo kažem da uzrok leži u -osobi- nebitno kog je seksualnog opredeljenja.
Jer koliko sam shvatila, ovde se traže nekakvi obrasci i razlozi nasilja.

S ovim se ne treba saliti i problem treba shvatiti ozbiljno. To sto ti nazivas "nasilje" u pozitivnom smislu, svakako da to nije, vec neki oblik emocionalno-seksualnog odnosa (pitaj Hys. za detalje :giggle: ). Pravo nasilje ne sme da dobije ni jedan pozitivan predznak bas iz razloga da bi bilo prepoznato i suzbijeno kao nesto potpuno neprihvatljivo.
Evidentno je da sam se šalila, ne brini, razlikujem šta je nasilje od, kako kažeš, emocionalno-seksualnog odnosa. :mazi:
Korisnikov avatar
By Winter
prosto rešenje......nema veze, nema nasilja....živela sloboda :mag:
By J...

Evidentno je da sam se šalila, ne brini, razlikujem šta je nasilje od, kako kažeš, emocionalno-seksualnog odnosa. :mazi:
Zrtve to cesto ne umeju da razlikuju. Ja sam temu zbog toga shvatila ozbiljno. :nerd:
By ...Sitnicava...
Originally posted by Winter
prosto rešenje......nema veze, nema nasilja....živela sloboda :mag:

Mene bi usrećio samo jedan tvoj smislen post. Ma, pola makar.
Korisnikov avatar
By Winter
Ama ako je tako, evo daću sve od sebe ...samo da ti budeš srećna :obraz:
Korisnikov avatar
By Winter
evo, rekla bih da je to sukob lude i još ludje....luda je ona koja je nasilna i agresivna....a ona koja to trpi je još luđa.....u biti su obe mazohisti i manijaci...prva koja bije, pa se posle kaje i izvinjava, jer se time ispunjava i sebi dokazuje da je ipak dobra , te da u njoj ima ljudskosti i jako puno ljubavi prema svojoj curi......druga, bijena...trpi, jer voli, tj svojim trpljenjem sama sebi kao dokazuje, šta je ona sve spremna da trpi zbog ljubavi....kao str8 zene, koje trp i trpe i trpe.....a onda u nekim pedesetim, muzu na spavanju zabiju sekiru u leđa.....verujem da bi se to isto desilo sa nasilnim lezbejskim parovima, kad bi lezbejske veze trajale tako dugo :lol: ......jos jedna bitna stvar, je da su zene , bar lezbejke jako posesivne i jako ljubomorne...opet ne sve, ali velika vecina, verovatno zbog toga sto je izbor ogranicen, pa se kao veza cuva, a opet se prca sa strane i tako to....
Korisnikov avatar
By m..
Mhm, kod mene tesko da moze da se prica o nekom nasilju, vise o sveukupno 3-4 ispada kroz godine.

Redom: prva devojka me ujela za ledja u taxiu, pa ja nju. Zena sadasnja me je odalamila u parku instikntivno kad sam joj zaurlala na uvo dozivajuci neku ortakinju, ja sam jednom nju mlatnula po celu, i jednom ujela za prst.

U sva 4 slucaja je jack daniels igrao glavnu ulogu, u prvom smo prethodno popile 1,5l nas dve, a i ostali incidenti su bili na bar 4-5 casa viskoze, dakle neka lelujava stanja u kojima se gubi s jedne strane osecaj za tudji licni prostor i svaku meru, a sa druge fitilj.

Anyways, nemam neka druga iskustva te vrste, tako da ne znam ni sta da pisem o tome, kontam da nikako ne bih trpela da me neko stalno voshti, niti bih ja volela da budem s nekim ko bi mi do te mere isao na nerve da se obracunavam fizicki (taku osobu zamisljam kao nekog ko konstantno histerise i skici mi u facu, otprilike, inace sam dalaj lama).

Ono sto bi se eventualno moglo svrstati u bilo kakav oblika nasilja a kojem sam mestimicno bila izlozena uopste nije fizickog tipa, nego emocionalnog, psihickog, a i to je bilo jako davno i nisam dugo trpela to sve.

Kontam da to dih stvari dolazi prsto zato sto neko dozvoljava sebi da s tako ponasa i to bude (bilo nasilnik ili zrtva). Nije mi jasno zasto ljudi to rade.

Meni zena tu i tamo zvoca, pa joj skrenem paznju na to, jednom sam povisila ton. Kontam da i ja njoj krenem da hodam po nervima tu i tamo, al te stvari resavam na neki civilizovan nacin.
Korisnikov avatar
By Dina
Na neki nacin i jeste drugacije. Drugacije u smislu da su okolnosti u kojima se
...teže sanira. :)

Ovde pišeš o sanaciji, sa tim delom se slažem, a ja samo kažem da uzrok leži u -osobi- nebitno kog je seksualnog opredeljenja.
Jer koliko sam shvatila, ovde se traže nekakvi obrasci i razlozi nasilja.
...
Da, i ja to mislim, bar na osnovu ovih slucajeva koje znam... Nasilnik, mozda nesvesno, trazi zrtvu. Ne bih rekla bas da zrtva trazi nasilnika ali nije dovoljno jaka da se odupre, bar ne dugo vremena. Recimo u ovim slucajevima koje ja znam kasnije je par njih kad je zrtva uspela da ode iz pakla naslo nove zene, i njih ne biju, jer su te nove bogatije, nezavisnije, zasticenije. Pretpostavljam da i nasilnici imaju probleme ali ja nekako uopste nemam simpatije za njih i ne mogu da se bavim njima. Upravo zato sto se taj njihov problem cas pojavljuje a cas ne pojavljuje, i sto je to nekako cak porazavajuce za ljudsku prirodu uopste - hajde ako je osoba dobra, neiskusna, u losim zivotnim prilikama - nju cu da lemam, a ovu sto bi me otkacila - e nju necu... Verovatno je taj deo slican i u lezbejskim vezama, dok u nekim drugim delovima ima razlika, ovo sto je J... vec opisivala.
Korisnikov avatar
By lorna
Originally posted by Dina
Pretpostavljam da i nasilnici imaju probleme ali ja nekako uopste nemam simpatije za njih i ne mogu da se bavim njima.
Sve recheno.

Nemaju pojma ti*te nasilnici*e kako se udara, briga na veselje. :zvizdi:
Korisnikov avatar
By Loni
Lezbejske uši.
Ljubav medju lezbejkama.
Lezbejkine nozdrve.
...
Pametnom dosta.
...

:up:
Ključna razlika je u tome što se žrtva u ,tabuiranim'' vezama (gej, lezbo, incest) ne sme nikome požaliiti. Bar ne svojoj najbližoj okolini, policiji ili roditeljima.

Samim tim da se to ne sme, daje i agresoru veće slobode jer zna da ne može biti prijaveljen.

Bio je neki film s Barbarom Strejtend u vezi s tim. Ona je psiholog i radi na slučaju pacijenta koji se seća pljačke i tuče nekih pljačkaša, ali se te kna kraju ,,seti'' da je bio i silovan.
Dugo nije želeo toga da se seti da ne bi doveo sebe javno u gej konotaciju.

Nasilje u zatvorenim sistemima ima svoju posebnu težinu.
Korisnikov avatar
By maka
Dr*ala me jedna,je*ala me u zdrav mozak. Dusa mi na nos izasla. Onda sam se jedan dan okrenula i vise nikad je nisam nazvala. Desava se to,pogotovo kad imas 17 godina pa naletis na budalu. Veliki sam potivnik maltretiranja,na bilo koji nacin. Alergicna sam na isto. Cim osetim,bezim glavom bez obzra.

Pogresi covek,mozda sam i ja nekad zazzbzzz.
Korisnikov avatar
By Azdaja
hmmm :)

sta napisati...mislim da smo moja ex i ja u (jednoj) nasoj divnoj vezi, jedna drugu psihicki zlostavljale i tako godinama - bas nam bilo lepo :glupan:

u jednoj drugoj vezi sam prvi x dozivela da me riba osine sakom posred face (mala, slaba - mogla sam je pojesti...) posle toga sam se nasmesila i otisla ...
ne kapiram samo kako ljudi predju preko toga, jesam bila majmun spustala se ne znam ni ja koliko puta, radila ono sto ne bi ni u naj ludjem snu, ali preko nekih stvari necu preci (makar vristala danima i cmizdrila kuci...)

zalim zene koje mogu preci preko fizickog zlostavljanja ( ne bitno koje seksualnosti) i ostati dalje uz "voljenu" osobu :(
Korisnikov avatar
By lorna
Loni, uvek postoji nachin da se agresija prekine.
Ok, zatvoreni sistem, ali to ne igra bitno drugachiju ulogu od one klasichne scene kada zenu maltretira muz, brak je najzatvoreniji sistem. Da u nastavku ne bih pribegla generalizaciji: svi imamo neke sisteme koji su manje ili vishe zatvoreni, i nasilje, nasilnishtvo, agresija... mogu da se pojave u svakom od njih, bitno je kakav cemo stav zauzeti u okviru odredjenog sistema.

Mnogo je dobrih odgovora na ovu temu, diskutovati u okvirima lezbejskog nasilja znachi samo ponavljati drushtvenu matricu nasilja (svima nam poznatu) do u beskraj.
Korisnikov avatar
By Loni
Pa da al' ako te pretuče muž, ti možeš da odeš u bračno savetovalište,
možeš da ga prijaviš. U nekim zemljama EU žena ima pravo da otera muža nasilnika iz kuće iako je kuća recimo njegova, ne njena.

A kome od nadležnih da se žališ ako te devojke pretuče. Da odeš kod psihologa na konsultacije, ne znam koliko je pametno jer kapiram da je svaki drugi u fazonu ,,Aleksandre Janković''.
Samim tim što si lez, pomisle da si time nenormalna, pa se u ostalo i ne udubljuju.

Zamisli recimo gej momka, koji ode pretučen u stanicu policije i kaže: - Pretuko me muž.
Jedna trećina bi mu se smejala, druga trećina tek počela da ga zeza...

Moj prijatelj je opljačkan od geja, kog je priveo na gajbu. Kome da se žali? Morao bi da kaže celu istinu, a onda bi ga neko zabeležio kao geja u dosijeu za ceo život. Kako onda naći posao, svedočiti na sudu, ukoliko advokat suprotne strane ima uvid u policijski dosije itd.

Tih problema u strejt sveta nema u toj meri.

Doduše, hajd da ne preterujemo. I tu se stvari pomiču s neke mrtve tačke. Ima hrabrih koji i takve prijavljuju.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Citam ovo i mislim se koliko sam imala srece sa devojkama, ni jedna nije bila psiho ludacha koja je sklona nasilju.. :hail:
Korisnikov avatar
By lorna
Kuca je njegova?

Loni,
kad dodje do potezanja zakona, onda nema vishe nasilja.

Govorim o tome da bi trebalo raditi na tom dolasku do zakona.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Inace, meni nasilje predstavljaju i neke za druge ljude sitnice, npr. da me jace povuce za ruku tokom svadje, da mi ne da da se pomerim, da mi ogranicava prostor kao da bismo se pomirile, sve mi je to strasno.. Mislim da to sto imam sa nekim je toliko lepo i chisto da je nezamislivo da do toga dodje...
Korisnikov avatar
By lorna
Originally posted by Zwezdica
da me jace povuce za ruku tokom svadje, da mi ne da da se pomerim, da mi ogranicava prostor kao da bismo se pomirile, sve mi je to strasno.. Mislim da to sto imam sa nekim je toliko lepo i chisto da je nezamislivo da do toga dodje...
Tako. Meni je nasilje i kad me neko jache potapshe po ramenu, a zaboli me.
Korisnikov avatar
By Galateja
Kad vidim ovakve teme shvatim koliko ja NE ZNAM. :cut:
Ovo o čemu vi pišete za moj vrednosni sistem je nedopustivo i ravno je čistom hororu, da mi je teško da poverujem da takvo nešto postoji.

:shok:

Iz koje li sam ja dimenzije?! :sigh:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!