Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Imam neki preparat vitamina E za intramuskularno davanje, ali je uputstvo na mađarskom :( koji ič ne razumem.

Zamolio bih da mi neko ko zna mađarski prevede barem onaj deo koji se osnosi na doziranje (koja doza, koliko dugo) i neželjene efekte, a može naravno i sve :D

Hvala unapred :)

Evo ga skenirano uputstvo, ima dve strane, ali nije veliko ;)

Slika
Slika
Korisnikov avatar
By pthalo
ja znam mađarski! i pokušaću da ti prevodim, da bih malo vežbala srpski. :)
Korisnikov avatar
By pthalo
vitamin e 30 mg, injekcija

pre nego što počnete da uzmete lek, pročitajte ovo obavestenje bla bla bla pitajte lekara ako nešto primetite bla bla

1. kakav lek je vitamin e 30 mg injekcija i za koje bolesti se koristi?

e vitamin je vitamin koji je topljiv u mast i se nalazi u mnogim vrsta biljke i mesa. No, ne znamo tačno koja uloga ima u ljudskom organizmu, mada je posmatran kao bitan deo ljudske ishrane, što se ne može oduzeti. U slučaju pomanjkanja e vitamina, ponekad treba dodati sa injekciskom (jel to srpski? :lol: ) lečenjem i za taj cilj služe vitamin 3 30mg injekcija.

Vitamin e je koristno protiv:
- u slučaju (nemam pojma šta je "parenterális") ishrane
- neredi sa apsorcijom masta (probleme sa gušterača, probleme sa jetrom sa pomankjkanjom žuča, blokiranje u kanalima za žuč, probleme sa metabolizacijom ishrane)

2. korisna informacija pre nego što počnete da uzete vitamin e 30mg injekciju:

Ne uzmete vitamin e 30 mg injekciju u slučaju da:
- imate alergiju za isto, na primer oni koji su već uzeli e-vitamin lekove i imali su simtomi alergije (na primer: neprijatni simptomni na koži)
- imate alergiju za bilo šta što je u injekciji, na primer benzil-alkohol (nadam se srpska reč za benzil-alkohol je dovoljno slično da kužiš šta je)

Možete da koristite vitamin e 30 mg injekcija samo sa ogromnom pažnjom u slučaju da:

(imate manje od 3 godine, pošto predpostavljam da nisi u tom slučajo, biću lenja i ne prevodim tačno zašto je opasno za bebe)

Druge lekove, koji uzmete istovremenom sa ovom lekom:

U svakom slučaju, ispričate lekaru koje lekove ste uzeli nedavno, čak i one lekove koji se prodaje bez recepta.

*kraj prve strane
Korisnikov avatar
By pthalo
E vitamin u velikim dozama može da blorika ... (mađarsko-engleski rečnik mi kaže "thrombotic" a englesko-srpski rečnik mi ne kaže ništa, ali ima nekakva veza sa krvom i koagulacijom) faktore koje zavise od sintezije K vitamina u organizmu. Ako istovremenom uzmete lek protiv koagulacije krva, važno je da to uzmete u obziru. Ispričajte doktoru ako uzmete takve lekove, zato što u tom slučaju možda treba smanjiti dozu. Ako istovremenu uzmete gvožđe, e vitamin će biti manje efektivan. Isto tako ako uzmete ženske hormone.

U slučaju da si trudan ili da dojiš dete... (ti si muško jelda? u svakom slučaju, pozovi lekara ako si trudan jer lek nije dobro za tvoju bebu)

E vitamin 30 mg injekcija nema nikakvi ishod na vašem sposobnosti da vozete kola ili da koristite mašine.

Ponavljamo da vitamin e 30mg injekcija sadrži 10% benzilalkohol.

3. Kako treba da se koristi vitamin e 30 mg injekciju?

Idete kod lekara u dogovorenom vremenu, i lekar ili sestra će vam dati injekciju.

U slučaju da ste dobili više injekcija nego šte bi trebalo:

Nije problem, sem ako obično uzete previše. u tom slučaju je mogućno da se žalite o problemima sa stomakom-utrobom, glavoboljem, depresijom. Ako ste previše injekciju uzeli, ne treba ništa da uradite, sem da prestanite da uzmete lek.

4. mogućne neželjene efekte

kao i svaki lek, i vitamin e 30 mg injekcija može da prouzrokuje neželjene efekte, ali naravno neće svi primetiti neželjene efekte. Ako uzete lek kako treba, nema nikakve neželjene efekte. U većim dozama, se može primetiti muku, diarrhea (ne znam kako se kaže na srpskom to je kad stolica je vlažna i često treba da ideš u zahod), glavobolju, slabost, i nejasan vid. Ove neželjene efekte nestaju kad prestanete da uzmete lek. U slučaju da neželjene efekete postanu gore, ili ako primetite neželjenu efektu koje nije ovde napisano, pozovite lekara.

5. kako treba da se čuva vitamin e 30 mg injekcija?

manje od 25 °C, čuvan od svetlost. samo smete koristiti lek do datuma koje je napisan na kutiji. ne smete da izbacite lek u nečistu vodu ni u đubre. Pitajte lekara kako se baci lek. To pomaže da čuvamo okolinu.

6. više informacije

šta sadrži vitamin e 30 mg injekcija?

- vitamin e 30 mg injekcija sadrži 30 mg alfa-tokoferol-acetat, što je jedna hemička verzija prirodne e vitamine, po 1 ml ampula
- benzilalkohol i očisten suncokret ulja

Kako izgleda lek?
Čista, bezbojna ili bled-žuta tečnost u braon ampula od staklo sa belim pontom za cepanje. 5 x 1 ml ampule su u kutiji na plastičnom tabletu.

Adresa, itd. :)

*** kraj 2. strane.

:kiss:
Korisnikov avatar
By Mikili73
Svaka čast pthalo. Da ja tako znam mađarski bio bih zadovoljan. Mada čitati znam, i razumem 70%, ali konverzacija nulllllla :palacinke:
Korisnikov avatar
By m..
ja znam da kazem egy fagylalt (ako se tako pise), sta cu prvi put sam bila u madjarskoj sa 13 god. znam i kutya. ostalo mi je kao da ljudi govore unatraske.
Korisnikov avatar
By Azdaja
pthalo, kako se na madjarskom kaze "jebem ti govno silovano"?!
Korisnikov avatar
By pthalo
@m: da, tako se piše :) ali ima još nekoliko reči koje možda razumeš: szerda, csütörtök, péntek, szombat, mészár, pék, asztal, szoba, macska, imbusz kulcs, vécé, papír, (internet, email), szomszéd, csárda, ... :)

@azdaja: bukvalno ili? (bukvalno neće biti razumljivo na mađarskom)
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Azdaja
pthalo, kako se na madjarskom kaze "jebem ti govno silovano"?!
:giggle: veoma često korišćena fraza u svakodnevnoj konverzaciji :D
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by pthalo
@m: da, tako se piše :) ali ima još nekoliko reči koje možda razumeš: szerda, csütörtök, péntek, szombat, mészár, pék, asztal, szoba, macska, imbusz kulcs, vécé, papír, (internet, email), szomszéd, csárda, ... :)
jeste, i pára (valjda se tako pise, za kondenzovanu vodu, odnosno paru), imaju reklame na hallmarku, ali razumem samo poneku rec koju vec znam, i za razliku od rumunskih na National Geographic, ne mogu da razumem kontekst.

paprika i patika (apoteka), znala zam i za ulaz i izlaz, odnosno guraj i vuci, ali sam zaboravila. Moja baka je zivela u Madjarskoj od '93. do '97, pa sam bila vise puta u Budimpesti, ona moze da se sporazumeva, u sedamdeset i nekoj godini je krenula da uci madjarski, i mogla je da sedi na kafi i razgovara malo i da ide u radnju.

joj ovaj imbus kljuc me je ubio dok nisam skontala.

naucila sam malo iz onih reklama da citam, medjutim samoglasnici su mi jos uvek problem.
Korisnikov avatar
By pthalo
ulaz = bejárat, izlaz = kijárat. guraj = tolni, vući = húzni. u početku, kada sam se selila u Mađarsku stalno sam mešala guraj/vući. Izmislila sam rečenicu koja mi je pomogla. Tolni tőlem (tőlem = od mene), húzni hozzám (hozzám = do mene).

da, pára i patika... i villa (viljuška), kabát, sárgarépa, sonka, pogácsa, kalács, medve...

da, ključ = kulcs. I škola = iskola. Uglavnom, kada smo ukrali reči iz slavenskih jezika, dodali smo samoglasnike, ili menjali smo red slova, da reč ne bi počela sa dva suglasnikom. :)

Bravo za tvoju baku. :) Kada sam učila mađarski (imala sam sedamnaest godine kada sam se selila ovde), bila je jedna francuskinja baba koja je učila sa nama. Imala je oko 80-90 godine, ne sećam se tačno koliko je godina imala, i došla je u Mađarsku sa Erasmus stipendijom zato što je htela da nauči mađarski. Svi smo joj se divili.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!