Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Marvin
Sad će vam ponositi Marvin predstaviti svoje cveće :trep:

U vrtu imam kale (omiljene od spoljnog cveća), margarete, begonije baštenske, dragoljube, lepog čoveka, petonije, muškatle, adame i sanseverije (koje nešto neće da se prilagode na spolja) i još 4,5 vrsta kojima ne znam ime ( :blush: )

A unutra
7 vrsta kaktusa, klorofit, drecene (vrste 2), amarilis, krasula, fikus, kraljevsku begoniju, bendžamina, sanseverije, nešto čemu ne znam ime (kao sanseverije samo 4 puta manje), puzavica zlatni scindaps, spatifil i juka.

Nije puno, ali ja ih beskrajno volim i negujem :love:
Super si Marvin! :friends: Ni ja ne znam dobro imena gajenih biljaka, ja sam specijalista za "divljakuse". Da li dobijas upalu misica od zalivanja cveca? :)

Pitanje za sve: U cemu vise uzivate: u trenucima kada biljke zasadite (posejete), u trenucima kada biljka zeleni (bez cvetanja) ili u trenucima kada biljka cveta i plodonosi? Naravno, odnosi se na cvetajuce vrste.
Korisnikov avatar
By Marvin
Kada istera novi list.
Tu je sreća pregolema.

Ili kada procveta neka koja ne cveta redovno.

I odličan je osećaj kada se razboli pa je spasiš.
Dracena jedna je skoro svaki list odbacila- strašno je izgledalo... već su mi rekli ljudi da je bacim... ali eno je. I dalje jadna (ima tek možda petunu listova) ali živa. I napreduje.

Upale nema, ali je veliko smaranje priprema vode koja mora da odstoji (za spoljne biljke mislim). Mnogo bi lakše bilo da može iz creva.
I da. Plevljenje je :cupakosu:
A mora se svake nedelje. A toga imaaaa... Užas.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Kada istera novi list.
Tu je sreća pregolema.

Ili kada procveta neka koja ne cveta redovno.

I odličan je osećaj kada se razboli pa je spasiš.
Dracena jedna je skoro svaki list odbacila- strašno je izgledalo... već su mi rekli ljudi da je bacim... ali eno je. I dalje jadna (ima tek možda petunu listova) ali živa. I napreduje.

Upale nema, ali je veliko smaranje priprema vode koja mora da odstoji (za spoljne biljke mislim). Mnogo bi lakše bilo da može iz creva.
I da. Plevljenje je :cupakosu:
A mora se svake nedelje. A toga imaaaa... Užas.
Jao, da... Najvise srece sam imao kad bi jedan od 2 filadendrona izbacio novi list... pa kad cekas da se odvije, i boris se sa zeljom da "mu pomognes" :D

A pomenuo si drecenu (meni su u cvecari rekli da je drEcena:neznam: ). sjecam se da sam jos prije 7-8 godina jedva skupio tadasnjih 80dinara da je kupim. Sad je vec ogromna.

inace, kuci kod svojih imam oko 30 sobnih biljaka koje sam sam gajio do kraja osnovne skole. Najponosniji sam na najkrupnije primjerke fikusa, begonije, filadendrona i na narandzastu ljubicicu koju sam dobio iz Austrije.
Korisnikov avatar
By Marvin
Sad tek vidim da sam negde napisao dracena a negde drecena :giggle:

Sa A je pravilno. :yes:
Korisnikov avatar
By Marvin
A oko tog odvijanja listova ima jedna divna priča sa leptirom koji izlazi iz čaure... ako se neko seća detalja neka je podeli sa nama (ne bih da je upropastim prepričavanjem)
Korisnikov avatar
By Sunce
Preporučujem svim ljubiteljima kućnog bilja sledeću knjigu:

THE COMPLETE ENCYCLOPEDIA OF HOUSE PLANTS

VERMEULEN NICO

http://www.rahvaraamat.ee/?id=63&no=R039432

Knjigu koju možete da kupite u IPS (ispod Beoizloga) za oko 950 dinara.
By Dragonite
I kada ces vec jednom da mi javis kako da ti posaljem pare da bi mi kupio tu knjigu?

:sw:
Korisnikov avatar
By anche
nema nekog reda, jerbo su mi sve podjednako drage :tamoamo:

Slika

bosiljak :tumble:

Slika

:isus: :andjelak:

Slika

rukola = fenomenalna salata koja uspeva i u saksiji!
Korisnikov avatar
By Zoe
Jel` ja rekoh Indijska konoplja?! :zvizdi:
Korisnikov avatar
By Sunce
Koje drvo? The tree, od tebe ocekujem opsiran post! :cvece:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by anche

Slika

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Naučni naziv ove biljke je grčkog porekla i znači "mirisavi carev cvetak".
U Starom Misiru boslijak se dosta gajio, a služio je kao simbol besmrtnosti. U istočnoj Indiji ova biljka se zove tulasi. Njoj je posvećen kult dubokog značenja (obožavanje tvoračke i svedržiteljske božje sile). Ime ove biljke dovodi se u vezu sa imenima dobrih bogova, ona je: milostiva, mirisava, listom bogata, satiračica zlih duhova itd.
Rimski prirodnjak Plinije je tvrdio da kobilama i magaricama treba davati bosiljak kao hranu da bi bile plodne. U Italiji su devojke nosile svežnje bosiljka na prsima ili za pojasom. Svežanj bosiljka je uvoj prilici simbolizovao čestitost i devičanstvo, jer su udate žene bosiljak nosile na glavi, u kosi. Verovalo se da miris bosiljka stvara ljubav, pa se još i zove Bacia-Nicola tj. "Poljubi me Nikola". U Toskani, po jednom pripovedanju iz XV veka, svaka mlada dama stavlja u prozor bosiljak da bi dala znak svom ljubavniku da uskoči k njoj kroz prozor. Isti pripovedač bosiljak naziva "ljubavničkim posrednikom".
Bosiljak, međutim, najčešće ima značenje zla i nesreće. Postoji izreka: "Sejati bosiljak znači psovati". Na Kritu je bosiljak simbol žalosti. U jednoj hrišćanskoj narodnoj pesmi pesnik ovako peva: "Bosiljče, cveće žalosti, procvetaj pod mojim malenim prozorom, jer ležem u bolu, a zaspim u plaču".
U našem narodu bosiljak je sveta biljka i zove se još i ovako: bosilje, bosiok, vasleđen, velsagen, vesligen, mislođen i mislođin. Bosiljak u našem narodu ima simboliku verskog i duhovnog karaktera. U narodnoj pesmi "Nije za svakog smilje" iz 1844. godine kaže se:

"Smilje njojzi (devojci) tiho progovara:
Nisam raslo za popu u crkvi,
Za crkvu je kitnjasto bosilje."

Kasnije je bosiljak i kod našeg naroda postao simbol ljubavnih odnosa. Retki su slučajevi da se mladoženja zove granom bosiljkovom, po pravilu je u ljubavim pesmama bosiljak simbol ženske ljubavi pa ga zovu i ženskim cvećem. Ima slučajeva da bosiljak simbolizuje i supružinsku ljubav.
Korisnikov avatar
By TheTree
Originally posted by Sunce
Aaaaa,dobro..Mislim da si mi bas ti jednom bio rekao da bi nik mogao da mi bude i Tilia-tako nesto.Generalno volim ama bas svako drvo,cak i ono osuseno,neka stoji..meni ne smeta..A omiljeno drvo mi je Lipa.Zbog mirisa,i velicine,i tako..
Postavila bih ovde jedno drvo sada ali ne umem,nisam tome vicna :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by TheTree
Aaaaa,dobro..Mislim da si mi bas ti jednom bio rekao da bi nik mogao da mi bude i Tilia-tako nesto.Generalno volim ama bas svako drvo,cak i ono osuseno,neka stoji..meni ne smeta..A omiljeno drvo mi je Lipa.Zbog mirisa,i velicine,i tako..
Postavila bih ovde jedno drvo sada ali ne umem,nisam tome vicna :)
Da, Tilia je latinski naziv za rod lipa. Upravo sam u etimološkom rečniku našao da je reč Tilia nastala od grčke reči tilos (zbog likinih vlakna). Obožavam miris lipa i drvorede!
By Dragonite
VAZNO OBAVESTENJE:

Procvetala mi je zuta ruza pre par dana!

I da, moze li neko da mi preporuci nesto sto moze da se, poput bambusovog stapa, drzi u vazi i tako gaji (takoreci kao hidrokultura)?
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by anche

Slika

Kasnije je bosiljak i kod našeg naroda postao simbol ljubavnih odnosa. Retki su slučajevi da se mladoženja zove granom bosiljkovom, po pravilu je u ljubavim pesmama bosiljak simbol ženske ljubavi pa ga zovu i ženskim cvećem. Ima slučajeva da bosiljak simbolizuje i supružinsku ljubav.
bice da je ovo boldirano proizvelo omiljenost bosiljka u mojoj neznoj dusici :neznam: ili je pak :kuvar: nagon u pitanju :nerd:

elem... gde se moze kupiti seme valerijane? :serlok:
Korisnikov avatar
By Sunce
A zašta će ti valerijana? Da je posadiš i čekas da se razvije debeo koren, a onda da ga iskopaš i njime uspavaš neku lepoticu?

Ja mogu da prikupim cvasti i semenke valerijane u prirodi, na terenu!

Valerijana se još zove i "macina trava".
Korisnikov avatar
By anche
Valerijana se još zove i "macina trava".
upravo zbog macaka mi je i potrebna :zen: ako vec ne mogu da nadjem seme, odo' do apoteke da kupim tinkturu :vestica:
By Dragonite
Jao narode, umire mi jedna ljubicica!

Moram sutra da primenim interventne mere!

U pitanju je ljubicica koja ima dva stabla i zajednicki koren, ali su vec dovoljno razvijene da ih bez problema odvojim. Pocele su da se suse

MrZIM vRUCInu
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Dragonite
VAZNO OBAVESTENJE:

I da, moze li neko da mi preporuci nesto sto moze da se, poput bambusovog stapa, drzi u vazi i tako gaji (takoreci kao hidrokultura)?
Superiska za zutu ruzu! :zen: Kako joj je ime?

U pitanju je ljubicica koja ima dva stabla i zajednicki koren, ali su vec dovoljno razvijene da ih bez problema odvojim. Pocele su da se suse

MrZIM vRUCInu
:placko: Umiru zaljubljene ljubicice? A koliko su stare? Mozda su bile previse izlozene toplom vazduhu i jokom osvetljenju. Mislim da ce se povratiti, ali ti predlazem da uzmes palcere!
By ^OveRtoneS HunteR
Originally posted by TheTree
Generalno volim ama bas svako drvo,cak i ono osuseno,neka stoji..meni ne smeta..A omiljeno drvo mi je Lipa.Zbog mirisa,i velicine,i tako..
:up:
imam jednu lipu u dvoristu i tako je...tako je... listava i velika i mirise i sve...
im'o sam i jedan orah al' su ga isekli komsije :debili: kao "mnogo se deca pentraju i vriste" :cupakosu: :flaming: :(
By Dragonite
VAZNO OBAVESTENJE:

Superiska za zutu ruzu! :zen: Kako joj je ime?

MrZIM vRUCInu
:placko: Umiru zaljubljene ljubicice? A koliko su stare? Mozda su bile previse izlozene toplom vazduhu i jokom osvetljenju. Mislim da ce se povratiti, ali ti predlazem da uzmes palcere!
MIslim da je ruza sorta Monika ili Landora (pre ce da bude Landora)

Nece da se povrate, kasno je za pelcer... moracu da ih razdvojim, presadim jednu, a drugu u aktivni ugalj pa sta bude :sunce:
Korisnikov avatar
By Marvin
Ovo sunce mi je poubijalo skoro sve u bašti. (Sunce! da menjash nik :paradajz: )

Mnogo sam, mnogo besan.
Meseci i meseci truda i rada.
I sve sprženo.
Jedva travnjak održavam... stvarno nije normanlo.
I rešio sam. Za sledeću godinu- tropski vrt.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ovo sunce mi je poubijalo skoro sve u bašti. (Sunce! da menjash nik :paradajz: )
I rešio sam. Za sledeću godinu- tropski vrt.
Ne dolazi u obzir, ne menjam nik! :sunce:

Dakle, poceces da gajis kserofite - biljke susnih i polususnih stanista?

Virni na google images: Sedum, Sempervivum, mada mozes Suncu da prkosis i prkosom! :cvece:
By Dragonite

VERMEULEN NICO

Kupio!

FANTASTICNA JE!!!!!!!!!!!!!!!!!
Korisnikov avatar
By Sunce

VERMEULEN NICO

Kupio!

FANTASTICNA JE!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dobro je da ti se dopada! :leviathan: Sada si glavni izvor informacija za kucno bilje, da znas! :)
By Dragonite
Naravno. Knjigu sam već uspeo da pročitam, veoma je dobro urađena, lako se čovek snađe a i fotografije su kvalitetne.

Ako bih bač morao da cepidlačim, zamerio bih na tome što fotografije mahom prikazuju cvetove, a ne cele biljke... :deda:

Sad sam se napalio da kupim Nolinu, mada mi razum kaže da uzmem neku paprat :kakodane:
Korisnikov avatar
By Sunce
Sad sam se napalio da kupim Nolinu, mada mi razum kaže da uzmem neku paprat :kakodane:
Kakva je Nolina, koji su optimalni uslovi za gajenje anturijuma?

Paprati obozavam! Samo im obezbedi dovoljno vlaznosti, i one ce te voleti! Meni se jako dopadaju: venerina vlas (Adinatum capillus veneris) koja kod nas prirodno raste samo u specijalnom rezervatu prirode - Venerinoj padini (Babušnica); zlatna paprat (Ceterach officinarum), zatim zidna sleznica (Asplenium ruta-muraria) i mala paprat (Asplenium trichomanes).
Svojevremeno sam pronasao vrstu paprati koja nije zabelezena u Srbiji.

Pogledajte kako je lepa venerina vlas:

http://www.ib.ns.ac.yu/terenske/valdano ... 0cap1.html
Korisnikov avatar
By Marvin
...mada mozes Suncu da prkosis i prkosom! :cvece:
Imam ja prkos. :yes: I neke (narodski zvane) rezančiće. To je manje više i ostalo netaknuto jedino.
Samo, ja to ne brojim u cveće. To mi više kao neki korov dođe. A znam da nije tako. Posebno kada procveta.
By Dragonite
Obećao sam da ču okačiti slike:

Slika
Slika
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!