Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Pričajte nam malo....šta ste sve radili po onoj terenskoj nastavi? :evil: :pervert:

Meni je dok su nas vukli po raznim elektranama, računksim centrima, antenskim stanicama i gluvim sobama za ispitivanje akustike baš bilo smorno...
Korisnikov avatar
By IriS
hm, mene su u gluvu sobu vukljali samo onomad kad su mi ustanovili oslabljen sluh.
je l' to uopšte takva gluva soba. :nesiguran:
Korisnikov avatar
By Mars
:D

Znaš ti šta sam ja njima radio u toj gluvoj sobi, za ispitivanje sluha? :lol:
Puste oni meni neki ton, ja ga čujem normalno...ali ih svejedno gledam belo kroz ono staklo, ne pritiskam taster dole... :smeh:
Oni onda pojačaju, meni glava puca al svejedno ne pomeram nijedan mišić na faci. :lol: Onda oni udju, gledaju priključak za slušalice, sve u redu...gledaju kod sebe tamo, zavlače se negde ispod konzole... :smeh: Kad su krenuli drugi put i kad sam se opet pravio da ne čujem i kad su OPET razrogačili oči, više nisam mogo da izdržim i puko sam od smeha :smeh:

Ne, ovo je druga soba. Ispituju se zvučnici i mikrofoni. Ima osobinu da zidovi ne odbijaju zvuk (koji posle dolazi do prijemnika) nego ga apsorbuju. Rezultat je recimo takav da neko priča, ti ga vidiš, pomera usta - a ne čuješ ništa, sve dok se ne pomeriš i uvetom naiđeš na talasni front koji emituje.
Korisnikov avatar
By IriS
:lol:

a ova tvoja gluva soba mi baš zvuči cool. volela bih to da doživim. :)
Korisnikov avatar
By Mars
Aj će idemo kad dođem.

:mazi:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Mars
Pričajte nam malo....šta ste sve radili po onoj terenskoj nastavi? :evil: :pervert:
Meni je dok su nas vukli po raznim elektranama, računksim centrima, antenskim stanicama i gluvim sobama za ispitivanje akustike baš bilo smorno...
Moja generacija (koja je uhvatila 1990te po sred srede) nije imala neke smislene terenske ekskurzije. Mi smo išli sami.

U prvoj godini smo jednom išli na Avalu da nam pokažu kako se hvataju insekti za insektarijum. To je bilo pre pravih ispitnih rokova (pre toga a bogami i posle toga smo polagali samo fiziku i hemiju), pa sam i dalje bio thrilled što mi je zvanično dopušteno i čak naređeno da hvatam bubice kao malo dete.

U drugoj godini smo sakupljali biljke za herbarijum. Prvo smo subotom išli u Košutnjak, gde je UVEK subotom padala kiša (ja sam jednom predložio da odemo u utorak jer subotom uvek pada kiša, na šta su se asistenti smejali ali smo ipak otišli u utorak, pa smo se super proveli, a posle je u subotu padala kiša, tako da sam ipak bio u pravu). :hvala:

Sredinom maja nam se završila školska godina pa smo išli na Frušku goru da dve nedelje beremo biljke za herbarijum. Ide nas 40-60 (ne sećam se) i asistent kaže "Berite ono tamo" a tamo je samo nekoliko biljčica pa ih iščupa ko prvi stigne. Prvog dana mi je ulov bio minimalan. Sledećeg dana smo naišli na neki cvetak i prošli mrtvo-ladno pored njega, a kada sam pitao "a što ovo ne beremo" rečeno mi je "to smo brali juče". E onda sam krenuo da berem sve redom

Kada bismo se vratili dočekala bi nas dva kazana sa mutom. Muta je sok na rastvaranje (koji se razmuti u vodi). Imali smo zelenu i žutu mutu. Posle bismo išli na ručak. Ručak su kuvale devojke iz jedne sobe. Svaki dan su se sobe menjale, a taj dan je ta soba spremala sva tri obroka.

Posle ručka smo sređivali svoje biljke, a poslepodne smo imali predavanja iz viših biljaka (jer nismo završili gradivo). Predavanja su se odigravala kod nas u muškoj sobi, pa sam sedeo na svom krevetu umesto na stolici.

Uveče bismo dugo sedeli u kuhinji i razgovarali o svačemu (kao u reality showu). U kuhinji je bilo i lastino gnezdo, a laste su uletale kroz prozor.

KOMARCI SU NAS UBILI!!! Bili su ogromni i nisu reagovali na sredstva protiv komaraca. Bio sam sav naduven i crven od uboda komaraca; kad sam došao kući trebalo mi je još nedelju dana dok su mi otoci splasnuli.

U četvrtoj godini je trebalo da idemo na veliki teren po celoj Jugoslaviji (koja je do tada uključivala Srbiju i Crnu Goru). To se računalo kao apsolventska ekskurzija. ALI. Pošto su nas koji smo bili treća dva godina pustili da slušamo četvrtu, rečeno nam je da mi ne možemo da idemo nego samo prava četvrta godina. Mi onda nismo štedeli pare. Onda se ispostavilo da većina ljudi koji su prava četvrta godina ne mogu da idu jer nemaju kome da ostave decu na čuvanje, ili jednostavno nemaju pare (to je valjda 1997?), pa su nam rekli da možemo i mi jer ima mesta. E pa onda je bilo kasno, jer nismo imali pare za put, pa je na put otišla samo mala grupica.
Korisnikov avatar
By Mars
Parenhim, parenhim....

To beše neke gliste, neki crvi imali?
Korisnikov avatar
By jukie
Parenhim svi imaju... to su one "obične" ćelije, neupadljivog, obično kockastog ili blago nepravilnog oblika... služe kao statisti u scenama gde su druge ćelije glavni glumci, i imena im ne pišu na špici; a kada se radi presek ćelije, onda glume "generic" ćeliju pa ih deca crtaju (pošto su najmanje diferencirane od svih ćelija i imaju "običan" oblik, običan ćelijski zid, obične organele itd.).

A što se tiče crva, izguglah ovo (kopirano sa sve pogrešnim spelingom):
"Platodes - parenhimaticni crvi. - Tako se nazivaju jer im je unutrasnjost izmedu misica i organa ispunjena parenhinom "

Nego mi smo morali te preseke kroz stablo, koren itd. (kao što je to na slici) da crtamo u prvoj godini na Morfologiji biljaka i da ceo list papira popunimo tim kružićima koji predstavljaju ćelije, a posle na Citologiji smo sve morali da tačkamo. Sediš i lupkaš olovkom po papiru, a oko tebe samo odzvanja dok i svi ostali lupkaju olovkama po papiru... senčenje se smatralo za jeres.
Korisnikov avatar
By Mars
Jednom niko u odeljenju nije znao da je tačan odgovor taj "parenhim" pa je ona nešto tamo silno divljala i divljala...

A ono što kažeš - ćelijski zid. Jel to nije beše jedna od bitnih razlika između biljne i životinjske ćelije?
Korisnikov avatar
By krpica
Originally posted by jukie

Nego mi smo morali te preseke kroz stablo, koren itd. (kao što je to na slici) da crtamo u prvoj godini na Morfologiji biljaka i da ceo list papira popunimo tim kružićima koji predstavljaju ćelije, a posle na Citologiji smo sve morali da tačkamo. Sediš i lupkaš olovkom po papiru, a oko tebe samo odzvanja dok i svi ostali lupkaju olovkama po papiru... senčenje se smatralo za jeres.
hahahahaahah joj ,JERES ,to je rech !! :D
Korisnikov avatar
By Mars
Aa. Sviđa mi se ona tablica sa organima - sve ukapirao.

Inače, mene su u u mojoj gimnaziji generacije psovale...

Kad smo učili sve one alge...pa karakteristike, svaka nekih desetak kategorija, plus ono što je specifično za svaku vrstu....plus ja tu uveo neke boje ne bih li nekako uspeo metodom asocijacija da to strpam u glavu....Pa je to na nekom času slučajno videla profesorka, uzela u ruke...prošetala se po učionici par puta i rekal da za sledeći čas svi imaju onavezno to da urade. I sa tom praksom nastavila i dalje, čuo sam. Isto kad smo prešli i na više organizme...isto nas je terala tabelarno sve da predstavljamo.

Meni je to uvek bio super sistem učenja (kratkoročnog, naravno).
Korisnikov avatar
By jukie
A ono što kažeš - ćelijski zid. Jel to nije beše jedna od bitnih razlika između biljne i životinjske ćelije?
Jeste, životinjske ćelije (i ćelije životinjolikih protista) nemaju ćelijski zid. Biljke, gljive, arhea, monera i biljkoliki protisti imaju ćelijski zid.
Ja sam to deci objasnio kao "neki protisti imaju biljnu ćeliju a neki životinjsku. ĆeliJU u jednini"

Može ćelija da bude parenhimska i sa i bez ćelijskog zida, važno je da je kockasta i manjeviše nediferencirana. Služi za popunjavanje prostora, kao statista. Ponekad može da se preobrazi u drugačiju, diferenciranu ćeliju, ali posle nema nazad... e, e...
Korisnikov avatar
By Mars
Kao matične ćelije?

Da zamene recimo oboleli deo srca ili jetre?

:iritantno dete iz prve klupe:
Korisnikov avatar
By jukie
Ne znam kog su oblika matične ćelije, ovo sam mislio za biljke. Recimo u nekom delu biljke koji treba jedno vreme da raste i raste pre nego što se otvori pupoljak ili stvori nešto drugo, te ćelije čuče kao mali parenhimčići i čekaju svoj red. E kad se stvore povoljni uvjeti, one krenu da se diferenciraju.
Korisnikov avatar
By Mars
Kako ja shvatih iz nekih laičkih ćlanaka...

Matične ćelije su ono PRE diferencijacije. Neka PRA ćelija, do valjda neke nedelje razvoja embriona....dok ne krenu da se razvijaju pojedinačni organi. Sve, ceo organizam je sastvaljen od tih matičnih ćelija.

I sad šta su neki genijalci tamo ustanovili....da matična ćelija u pristustvu izdiferencirane ćijeje - poprima njene osobine. Pretvara se u tu konkretnu ćeliju.

PA SU u tome videli mogućnost da se oboleli delovi tkiva ili celih organa tretiraju tim matičnim ćelijama da bi im se povratila .... funkcija, građa...da se OZDRAVE.
Korisnikov avatar
By haemoglobin

ja sam se na prvoj terenskoj toliko napio da su moje bezivotno telo nosili unaokolo ko je stigao..ne znam gde su me vukkli

a terenska 2 -more....tamo sam imao prvu i jedinu devojku ikad :doh:
Korisnikov avatar
By haemoglobin
ma krivo je vino......stoga je bolje da ide ovo:

''
Korisnikov avatar
By Mars
Ja htedoh da pitam koji je alkohol onda bio u pitanju...al reko ajde da ne budem ciničan.

Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Imam utisak da zapravo ne zelis da znas detalje :D
Istina, to je najbolji deo studiranja biologije. Mislim da su studenti drugih fakulteta u velikoj meri uskraceni za razvijanje medjuljudskih odnosa jer ne provedu tih 10+10+3 dana zajedno, 24/7.
Prvih deset dana je rezervisano za Frusku Goru, odvozaju nas u Vrdnik (koji je od NSa na pola sata, odokativno) i to u prvoj godini, ali PRE nastave iz sistematike i filoenije visih biljaka (sto znaci da vecina nema pojma o rodovima i familijama biljaka i sve uci apsolutno napamet). Mislim, nema tu nekog strogog ocenjivanja i njakanja, imali smo vremena za bukvalno sve sto nam padne na pamet, od zezanja po sobama, pijancenja, otvaranja tarota, kupanja u bazenu itd.itd. Naravno, samo tada smo hvatali insekte za insektarijum, secam se da sam se nesto isprepadala od cijanke (to je tegla u kojoj se nalazi podloga sa cijanidom, sluzi da efikasno usmrtis opnokrilce, koji u tvojoj obicnoj teglici sa vatom natopljenom rakijom jednostavo nece da crknu... jos i uzivaju u dobroj kapljici) pa sam kasnila na pregled insektarijuma. Ponela sam teglu sa bubama koje su jos hodale i druzile se uz rakiju. Sto je bila bolja varijanta od one kada je nekoj lujki pobegla cetonia, koja je samo bila omamljena alkoholom i u tom stanju probodena ciodom, ali se u medjuvremenu osvestila...
Drugih deset dana smo proveli na moru, u Valdanosu, pocetkom maja. To nije bilo tako zivopisno iskustvo, jer nam je vreme bilo lose, a i Valdanos je mala uvala i nemas mesta za neko preterano mrdanje i setnju. U sustini, za tri dana upoznas i vidis sve interesantno. Doduse, u to vreme smo vec postali iskusni u pravljenu herbarijuma, vec smo stekli osnovna znanja iz sistematike, plus iskustvo od prethodne godine... sve u svemu jos manje rada, ali vise zezanja. Ovog puta smo umesto insekata sakupljali puzeve, jezeve, skoljke i ostale pizdarije. Dugo sam cuvala papire sa najboljim izvalama sa tog terena, ali ne mogu da se setim gde je sad... znam samo da su jednoj devojci zamerili sto je istrebila celu populaciju Monodonta turbinata... sve sto je sakupila bili su ti jadni puzevi...
U cetvrtoj godini smo imali terene iz (sic!) ekologije. To je zivi uzas. Ne, ne idemo da razgledamo deponije, idemo da vidimo biljne zajednice i takve stvari... i to na Slano Kopovo (mi smo teren odlagali do krajnje moguce grance, pa smo isli kada je vrucina vec bila nesnosna) na jezero kojeg nema i na Deliblatsku pescaru. To je kraj sveta. Tamo je nekakav paviljon, gradjen valjda jos za vreme komunista, za smestaj radnog naroda i ostalih... Nema signala za mobilni, nema prodavnica, nicega... samo kreveti i kupatilo na svake tri-cetiri sobe.
Korisnikov avatar
By Mars
E, pa lepo.

Zanimalo me, kako nije...mi to nismo imali.

Imali smo elektrijade u Budvi svake godine, i to je super bilo...Takmičenja u znanju i sportu, a svi odvaljeni od alkohola. Nazad u autobusu svi bolesni jer more u maju i nije za kupanje...

A vi ste na te nastave išli sa asistentima?

[offtopic]
Originally posted by Wilhelmina

Dugo sam cuvala papire sa najboljim izvalama sa tog terena, ali ne mogu da se setim gde je sad...
Savet: odvoji neku lepiu svesku (ne .doc fajl u kompjuteru) i sve izvale piši tamo. Vremenom to postane neprocenjivo blago. Ja u svoju lepim još i novinske članke, razne spiskove - uraditi, kupiti, zvati...Kompletno ceo život kasnije možeš da rekonstruišeš preko toga.[/offtopic]
Korisnikov avatar
By Mars
Ja sam jednom bio na izletu u Sokobanji kad smo naleteli na grupu biologa.
Oni mora iz Niša da su bili.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Wilhelmina
A vi ste na te nastave išli sa asistentima?
O, da. I sa nekim profesorima.
Kod nas ih je ukupno bilo petoro i od toga je četvoro primenjivalo "sikćem na tebe" metodu komunikacije razgovora sa studentima (potpuna gradacija od "ja sam zla veštica koja će da uništi moćne rendžere i ceo svet" do "zezam te jer ja sam baja pa mi se može, inače nisam zao" - u ovom poslednjem slučaju to bi moglo da prođe kao dobronamerno zezanje da se nismo nalazili u okruženju traumatskog stres sindroma), tako da mogućnost neke romanse (ako na to misliš) nije bila skoro pa nikakva. Doduše jedan profesor se posle oženio bivšom studentkinjom, ali to nije bilo u našoj generaciji.
To je sve bilo u vreme kada nije postojala politička korektnost i ljubaznost. Sada takvih situacija valjda nema.
Korisnikov avatar
By Mars
Da, na tako nešto sam mislio.

Kod mene je bilo par asistenata sa kojima sam baš voleo da se zbližim...

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!