Originally posted by Dušan Maljković
Divna je stvar napisati i pesmu, pa niko oko toga ne diže dževu, iako nije posvećena njemu, nego plavom nebu ili kojoj zvezdi. Ta mistifikacija seksa mi je krajnje bezvezna -- ne dakle promišljanje o seksu kao o jednom zanimljivom fenomenu o kome ima šta da se kaže, svakako -- već kao nešto što je iznad svega ostalog, nedokučivo i krajnje misteozno, a onda tako mutno postavljeno uzdignuto na pijedestal. A zašto je, recimo, čin umetničkog stvaranja manje zagonetan i zanimljiv, zašto su naučna otkrića manej fasicnantna od orgazma, itd.
Ne mislim da je seks vrhunska pojava, samo sam rekao da nije obicna stvar. Misteriozan, magican i neobican je odnos dva bica, magicna je interakcija, a seks je najcesce deo toga. Mozda je problem u meni - ja ne znam sta je to obicna stvar. Mogao si postaviti i pitanje: "Zasto se zaljubljivanje i ljubav stavljaju na pijedestal, zasto su naucna otkrica i umetnicka stvaranja manja?" Ako je jedno dobro, ne znaci da umanjuje drugo - nismo poredili.
No, to nema veze sa "prevarom". Prevara ima veze sa dominatnim morlanim kodom -- koji kaže da je imati seks van veze prekršaj ali NE KAŽE ZAŠTO već podrazumeva da je to tako -- i sa tretmanom ljudi kao privatne svojine, kao predmeta, onoga što mi filozofi zovemo postvarenjem (međuljudskih odnosa). Odnositi se prema partneru kao prema sopstvenom posedu i zabranjivati mu realizaciju seksualne želje sa drugim -- ima li nečeg "neemotivnijeg" i represivnijeg od toga?
Slazem se! Ali, o tome se moze razmisljati i pricati. Ni meni nije jasno zasto se podrazumeva. Pitao si sta je prevara. U toku veze, ako to moze tako da se kaze, partneri pricaju, upoznavaju se, dogovaraju se. Prevara je, po meni, krsenje nekih dogovora. Ona ne mora da bude iskljucivo vezana za sex, logicno. Seks sa drugim partnerom nije toliko strasan ukoliko ne utice na druge stvari.
I ta glupost o praksi i teoriji koju si napisao, to opšte mesto -- teorija je valjana samo ako radi u praksi, a ono teorijski istinito je istinito i praktično. Kao naučnik, trebalo bi to da znaš. Dakle, neka ti se dečko seksa sa drugim, seksaj se i ti, a to "spoljno poigravanje" učinite delom vaše intime i veza će da cveta. Kao Frida Kahlo i muž joj, primera radi.
Da, uvek postoji razlika izmedju teorije i prakse. Poznajem decka koji je isto tako "promovisao" ideje koje pominjes, ali je na kraju "platio na Cupriji", nasao se u cudu. Ukratko: izvisio je.
Nema te teorije koja se moze primeniti na sve ljude identicno, niti teorije koja istovetno svetli u svakoj vezi. Fundamentalno i aplikativno se razlikuju, makar bilo i najopstije mesto. Apsolutna je samo brzina svetlosti, ako cemo da mesamo nauku, sve ostalo je relativno. Tako je cika Ajnstajn utvrdio, a Teoriju svega (da se sve moze proracunati) nije uspeo da iznese.
Frida Kalo, koju stalno pominjes u ovakvim slucajevima, je jako patila zbog toga sto je njen muz spavao sa drugim zenama. Pogledaj i film "Frida" - najkraci put da se uveris. A i da nije patila, i da je nije pogadjalo, nismo svi Fride.