Originally posted by Khons
Originally posted by allexa37
da prostite,serete kao foke...SWOT analizu koristite za rješavanje emocionalno-ljubavnih problema...cccc,nevjerovatno...pa jeste li vi strojevi ili ljudska biće.
Swot je ekxtra stvar ali ljubav provući kroz tu tabelu je krajnje frigidno.
Racio se koristi koliko je to moguće ali ovo poređenje je krajnje ne adekvatno.
pa to je ono klasicno "imao/la sam previse ljubavnih jada, sad cu da budem oprezan". licno kad osecam da je sve u redu, ne koristim racio previse. a ako namirisem da mi nesto smeta, onda se bacam u intenzivno razmisljanje. Ne vidim sta je tu lose i neprirodno. ako neko moze da izbegava veze sa strelcem zato sto je on vaga ili stagod, mogu valjda i ja da koristim mozak u svrhe procenjivanja moje kompatibilnosti sa nekim
Ma naravno,mozak i postoji da bi se koristio,doza opreza jer smo mudri a ne naivni i šta znam već...sve to stoji....samo želom reći da je poređenje,korištenja racia u emotivnoj vezi i SWOT analiza,nešto potpuno ne adekvatno
ali ko smatra da nije,evo mu nešto o SWOT-u
Swot analiza
SWOT je akronim od reči:
• STRENGHTS – snage
• WEAKNESS – slabosti
• OPPORTUNITIES – šanse
• THREATS - pretnje
SWOT-metoda marketing planiranja
SWOT analiza je jedna od najpopularnijih metoda marketing planiranja. Temelji se na analizi internog i eksternog okruženja. Sastoji se od 4 strategije:
• WT – usmerena je na minimiziranje i slabosti i pretnji. Može da zahteva smanjivanje miksa proizvoda ili ukidanje linija proizvoda.
• WO – usmerana je na minimiziranje slabosti i maksimizira prilike. Cilj je da se obezbede potrebna sredstva i sposobnosti čime se stvaraju mogućnosti za korišćenje povoljnih prilika.
• ST – zasniva se na snagama organizacije na osnovu kojih se ona može boriti sa identifikovanim pretnjama. Cilj je maksimizirati snage uz minimiziranje pretnji.
• SO – primenjuje se u povoljnim tržišnim situacijama. Cilj je aktivirati raspoložive snage da bi se iskoristile povoljne šanse na tržištu.
Unutrašnji i spoljašnji faktori
Od unutrašnjih faktora se analiziraju: marketing, prodaja, sistem distribucije, MIS (marketing informacioni sistem), promocija i komunikacija, proizvodnja, ljudski resursi... Od eksternih faktora se analiziraju: izvori snadbevanja, izvori finansija, konkurenti, državna regulativa, fiskalni sistem i sl.
SWOT analiza u neprofitnim organizacijama
Primer iz prakse govori o tome kako može da izgleda SWOT analiza u jednoj neprofitnoj organizaciji. Naravno svaka organizacija je priča za sebe, i ne nalazi se u svakoj sve od navedenih faktora.
SNAGE
• Veština i stručnost osoblja
• Dobra organizacija pružanja usluga
• Dobro urađene prostorije i spoljašnost zgrada
• Dobar imidž i reputacija
• Dobri rezultati
• Savremena oprema
SLABOSTI
• Osoblje oskudnog kvaliteta
• Loša organizacija pružanja usluga
• Stari nameštaj i ruinirane zgrade
• Loša reputacija