Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Swanheart
Slika

SWOT analiza predstavlja metod koji omogućava da se biznis u potpunosti definiše u okviru faktora koji maju najviše uticaja na poslovanje. Ovo predstavlja veoma jednostavan i poznat način identifikacije ključnih osobina i komunikacije s različitim osobenostima.

* S - Strengths → snage
* W - Weaknesses → slabosti
* O - Opportunities → prilike
* T - Threats → prijetnje

koliko ste skloni ovakvom analiziranju kada su veze u pitanju, mada ne samo veze, mozemo uzeti u obzir i ons-tendove, kombinacije, kvazi veze...

Slika
By brdja
JA SAM VEOMA SKLON .nečem sličnom.. to slično (obimnije) zovem još i fizibiliti studija ... iliti studija izvodljivosti ... da budem još iskreniji i precizniji ... radim prethodnu studiju izvodljivosti tj. brzu analizu da li da se uopšte sa nekim nalazim na piću i slično ... ... ako me ko zainteresuje onda se radi fizibiliti studija ...

a preračunavanje se radi u vezi ... okončava se kada sam ja na duži rok gubitnik a nema razloga ni za srednji i kraći :-)))
Korisnikov avatar
By Zonche!
Pa svakom to prodje na ovaj ili onaj nacin svakodnevno kroz misli, ali definitivno nisam kompjuter da analiziram i idem u tu dubinu...

Just emotions.
By J...
Ne mogu na vezu da gledam kao na biznis, tako da mi je malo odbojan ovakav nacin razmisljanja.

Ipak, u duzim vezama mora se ukljuciti i mozak da bi se takva veza uopste odrzala. Mislim prvenstveno na razmisljanje u vezi svakodnevnih zivotnih problema, ako sa nekim nisi slican po pitanju nacina koji koristis za resavanje istih, naravno da od te veze nema nista, tako da treba o tome razmisljati.

Kod ons-tendova, stvarno ne vidim razlog za ovakvu racionalnu analizu.
Korisnikov avatar
By Modesty
Počeću je koristit kad vezu i ljubav počem doživljavat kao biznis zašta se ista i koristi .
U suprotnom ,staviti emocije u jednu tabelu je za moje shvatanja ljubavi odviše proračunato i hladno.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
SWOT se ne koristi samo za biznis, to je veoma dobra analitička metoda za različite vrste odluka. doduše zahteva malo uhodavanja, jer su pojmovi sami po sebi prilično apstraktni. anyhow, nisam koristio SWOT na ljubavnom planu. :)
Korisnikov avatar
By Sanguine
Ne gledam na veze kao na biznis planove jer tu nema mesta za emocije...a meni su u veci emocije kljucna stavka.
Korisnikov avatar
By EYA
ja cesto za sebe mislim da sam kompjuter, ili bar vanzemaljac.
da, koristim analiticke tehnike za sve, ukljucujuci i veze sa ljudima.
od analize problema/emocija, pretvaranja istih u zadatke uz pomoc postavljanja ciljeva, preko koraka (aktivnosti i tehnika), evaluacija obavljenog , kao i uvidjanja i prevazilazenja mogucih rizika, do postizanja ili revidiranja ciljeva.

moj zivot je moj projekat :unic0rn:
Korisnikov avatar
By Silvija Plat
Originally posted by EYA
ja cesto za sebe mislim da sam kompjuter, ili bar vanzemaljac.
da, koristim analiticke tehnike za sve, ukljucujuci i veze sa ljudima.
od analize problema/emocija, pretvaranja istih u zadatke uz pomoc postavljanja ciljeva, preko koraka (aktivnosti i tehnika), preko evaluacija obavljenog i uvidjanja, kao i prevazilazenja mogucih rizika, do postizanja ciljeva.

moj zivot je moj projekat :unic0rn:
Zavidim ti EYA, ja ili gubim glavu ili sam potpuno odsutna za ljude oko sebe. Mada me bije glas da sam proracunata, ozbiljna, nedostupna i ko zna sta jos. Eh kad bi Razum ukljucila na opciju razmisljanje, a ne samokontrola...:maji:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
aman, šta ste se zakačili za biznis...

@EYA: i ja tako nekako. probleme inače rešavam analitički, pa zašto bi problemi u vezi bili izuzetak.
By Swanheart
Originally posted by 2Q2Bstr8
aman, šta ste se zakačili za biznis...

@EYA: i ja tako nekako. probleme inače rešavam analitički, pa zašto bi problemi u vezi bili izuzetak.
bas tako.
Ko je uopste spomenuo da ljubav treba posmatrati kao biznis?
Ovde se konkretno govori o analiziranju u okviru raznih situacija, prilika...
Zasto bi veze bile drugacije od biznisa na primer.
Konkretno znamo sta su nam prednosti, sta mane, sta nam je snaga a sta pretnja.

Licno analiziram skoro sve.
Zasto? Zato sto mi je lakse tako.
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by Paris
ljubav i biznis su jedno :alexis:
rece profesionalka :up:

ont:
smucila mi se swat analiza u raznoraznim evaluacijama, ali stoji da je korisna.

licno, i swan je tu totalno u pravu, mi je mnogo lakse kad racionalizujem i izanaliziram sve. ali mislim da je za to potrebno vreme pa se onda u tom procesu i emotivno iscrpem/ispraznim, pa opet dodjem na isto.

kad su bas krizne situacije volim da koristim pro/contra metod koji je jednostavniji od swat-a ali ne pruza uvid u iznijansiranost problema.. i tako... odo' da veceram :kokice:
By Paris
Originally posted by anche

ont:

licno, i swan je tu totalno u pravu, mi je mnogo lakse kad racionalizujem i izanaliziram sve. ali mislim da je za to potrebno vreme pa se onda u tom procesu i emotivno iscrpem/ispraznim, pa opet dodjem na isto.

kad su bas krizne situacije volim da koristim pro/contra metod koji je jednostavniji od swat-a ali ne pruza uvid u iznijansiranost problema.. i tako... odo' da veceram :kokice:

anche, ti mene uopste ne poznajes tako da ne znam odakle izvlacis te proizvoljne zakljucke.
ali ako te cini srecnom da me stokingujes slobodno.
ako ce moj zivot i moja licnost nekome ispuniti zivot - onda znam da ce tome zivot bar na sekund biti lep i pametan. makar i u snovima.
Korisnikov avatar
By anche
a ti na ovu temu imas da dodas jos nesto ili bi to bilo sve? :mljac:
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by anche

ont:

anche, ti mene uopste ne poznajes tako da ne znam odakle izvlacis te proizvoljne zakljucke.
ali ako te cini srecnom da me stokingujes slobodno.
ako ce moj zivot i moja licnost nekome ispuniti zivot - onda znam da ce tome zivot bar na sekund biti lep i pametan. makar i u snovima.
:rotflmao: :roflmao: :rotflmao:
By J...
Imam pitanje za one koji kazu da koriste SWOT analizu u vezi. Da li to podrazumeva da uzmete papir i da u 4 kolone ispisujete sve prednosti, slabosti, prilike i pretnje i onda sabirate, oduzimate i sta vec?

Meni suvise racionalno i zamorno deluje takvo analiziranje veze, cak i ako se ne ispisuju podaci na papir. :D

Naravno da cu koristiti i razum za resavanje problema ali isto tako koristim i intuiciju. Jednostavno, nekad OSETIM sta je dobro uraditi a sta bi bilo lose.

Recimo ako devojka pocne da se zatvara u sebe, da krije emocije, ja cu verovatno pre OSETITI zasto se to desava i sta treba uciniti nego da (simbolicno) uzmem papir i krenem da crtam neke tabele koristeci samo razum i licno (ograniceno) iskustvo.

Ja analiziram tudje emocije tako sto pokusavam da se uzivim u tudju licnost i problem, da osetim sta ta osoba oseca i kako razmislja i tako sagledam stvari iz drugog ugla. Onda vidim gde bi mogli da se "nadjemo" ja i ta osoba u odnosu na moja osecanja i razmisljanje i onda takvo resenje predlazem. Cini mi se da su tu zastupljeni i razum i intuicija.

Ne znam zasto bi se ta sposobnost zapostavljala.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Zelela sam da odgovorim na ovu emu. Ali mi je prvi put mrsko da odgovaram zbog neiskrenosti velikog broja ljudi. Den agen, mozda i nisu svesni neiskrenosti njih samih u odnosu na sebe same.:indijanac:
By J...
@ the1whowished

Mozda nisu neiskreni, mozda su samo nedovoljno samosvesni.

Ja bih bas da cujem jedan iskren odgovor od tebe. :)
By Çâðê_DUP
Originally posted by J...
Imam pitanje za one koji kazu da koriste SWOT analizu u vezi. Da li to podrazumeva da uzmete papir i da u 4 kolone ispisujete sve prednosti, slabosti, prilike i pretnje i onda sabirate, oduzimate i sta vec?

Meni suvise racionalno i zamorno deluje takvo analiziranje veze, cak i ako se ne ispisuju podaci na papir. :D

Naravno da cu koristiti i razum za resavanje problema ali isto tako koristim i intuiciju. Jednostavno, nekad OSETIM sta je dobro uraditi a sta bi bilo lose.

Recimo ako devojka pocne da se zatvara u sebe, da krije emocije, ja cu verovatno pre OSETITI zasto se to desava i sta treba uciniti nego da (simbolicno) uzmem papir i krenem da crtam neke tabele koristeci samo razum i licno (ograniceno) iskustvo.

Ja analiziram tudje emocije tako sto pokusavam da se uzivim u tudju licnost i problem, da osetim sta ta osoba oseca i kako razmislja i tako sagledam stvari iz drugog ugla. Onda vidim gde bi mogli da se "nadjemo" ja i ta osoba u odnosu na moja osecanja i razmisljanje i onda takvo resenje predlazem. Cini mi se da su tu zastupljeni i razum i intuicija.

Tacno tako! :up:

Problem nekih ljudi jeste u tome sto zele da imaju "zlatnu sifru" za resavanje problema u svojim vezama.(Najcesce iz cistog straha da ne budu povredjeni,ako se bavimo vezama naravno).Medjutim uvek ih na kraju ta ista hladnokrvna analiza izda,bas zato sto je previse racionalna da bi obuhvatila nesto tako slozeno kao sto je emocija.
Zapravo,jedina stvar u koju verujem je uzrocnost.Dovoljno je apstraktna da moze da obuhvati citavu lepezu problema ili situacije.A mozda cak i emocije...:hmm:
Korisnikov avatar
By scout_finch
znam do tancina da izanaliziram samu sebe,i prema svom ponasanju prema konkretnoj osobi definisem citav nas odnos.to zvuci egocentricno ali ja sam stvarno totalno clueless po pitanju ostatka sveta.
ne mogu da kazem da me kroz zivot vode emocije(iako bi mi tako cini mi se bilo lakse),jednostavno volim da o svemu sto mi se desava dobro razmislim. sto se tice ostalih segmenata zivota poprilicno sam impulsivna,ali kad su osecanja u pitanju ne dozvoljavam sebi takav luksuz.

edit: sad sam procitala ovaj post...u jebote al ja zvucim proracunato:hekla:
Korisnikov avatar
By Khons
Originally posted by MS.CHASTITY PARIAH
Originally posted by J...

Tacno tako! :up:

Problem nekih ljudi jeste u tome sto zele da imaju "zlatnu sifru" za resavanje problema u svojim vezama.(Najcesce iz cistog straha da ne budu povredjeni,ako se bavimo vezama naravno).Medjutim uvek ih na kraju ta ista hladnokrvna analiza izda,bas zato sto je previse racionalna da bi obuhvatila nesto tako slozeno kao sto je emocija.
Zapravo,jedina stvar u koju verujem je uzrocnost.Dovoljno je apstraktna da moze da obuhvati citavu lepezu problema ili situacije.A mozda cak i emocije... :hmm:
ja to ne posmatram tako plastichno, niti kao neku "zlatnu sifru". problemi se naravno ne resavaju olovkom i papirom. kombinujem tu "analizu" sa intuicijom i emocijama. i naravno da ne sedam i crtam grafikone, ispisujem hipoteze itd. ali ako vidim da sam se zaljubila u osobu koja u odredjenoj meri NE ispunjava neke moje kriterijume naravno da cu posle odredjenog vremena sesti sama sa sobom i poceti da vagam sta ja tu zapravo zelim, ocekujem, sta bih mogla a sta ne, itd. stvarno nemam bas toliko zivaca i strpljenja da u svakoj vezi/vezici ostajem po 5-6 meseci da bih donekle dobro upoznala neku osobu pa da mi se potvrdi ili ne potvrdi da li je ona zaista ovakva ili onakva. a ponekad mi i ta intuicija jednostavno govori da ta neka nije za mene.
Korisnikov avatar
By Modesty
da prostite,serete kao foke...SWOT analizu koristite za rješavanje emocionalno-ljubavnih problema...cccc,nevjerovatno...pa jeste li vi strojevi ili ljudska biće.
Swot je ekxtra stvar ali ljubav provući kroz tu tabelu je krajnje frigidno.
Racio se koristi koliko je to moguće ali ovo poređenje je krajnje ne adekvatno.
Toliko šturo racionaliziranuje ljubavi je pod jedan nemoguće jer je poznato da srce i mozag baš i nisu preterano povezani osim ako niste potpuno emocionalno frigidni,hladni i proračunati.
Korisnikov avatar
By Khons
Originally posted by allexa37
da prostite,serete kao foke...SWOT analizu koristite za rješavanje emocionalno-ljubavnih problema...cccc,nevjerovatno...pa jeste li vi strojevi ili ljudska biće.
pa to je ono klasicno "imao/la sam previse ljubavnih jada, sad cu da budem oprezan". licno kad osecam da je sve u redu, ne koristim racio previse. a ako namirisem da mi nesto smeta, onda se bacam u intenzivno razmisljanje. Ne vidim sta je tu lose i neprirodno. ako neko moze da izbegava veze sa strelcem zato sto je on vaga ili stagod, mogu valjda i ja da koristim mozak u svrhe procenjivanja moje kompatibilnosti sa nekim
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by Khons
Originally posted by allexa37
pa to je ono klasicno "imao/la sam previse ljubavnih jada, sad cu da budem oprezan". licno kad osecam da je sve u redu, ne koristim racio previse. a ako namirisem da mi nesto smeta, onda se bacam u intenzivno razmisljanje. Ne vidim sta je tu lose i neprirodno. ako neko moze da izbegava veze sa strelcem zato sto je on vaga ili stagod, mogu valjda i ja da koristim mozak u svrhe procenjivanja moje kompatibilnosti sa nekim
Ma naravno,mozak i postoji da bi se koristio,doza opreza jer smo mudri a ne naivni i šta znam već...sve to stoji....samo želom reći da je poređenje,korištenja racia u emotivnoj vezi i SWOT analiza,nešto potpuno ne adekvatno

ali ko smatra da nije,evo mu nešto o SWOT-u

Swot analiza

SWOT je akronim od reči:

• STRENGHTS – snage

• WEAKNESS – slabosti

• OPPORTUNITIES – šanse

• THREATS - pretnje

SWOT-metoda marketing planiranja

SWOT analiza je jedna od najpopularnijih metoda marketing planiranja. Temelji se na analizi internog i eksternog okruženja. Sastoji se od 4 strategije:

• WT – usmerena je na minimiziranje i slabosti i pretnji. Može da zahteva smanjivanje miksa proizvoda ili ukidanje linija proizvoda.

• WO – usmerana je na minimiziranje slabosti i maksimizira prilike. Cilj je da se obezbede potrebna sredstva i sposobnosti čime se stvaraju mogućnosti za korišćenje povoljnih prilika.

• ST – zasniva se na snagama organizacije na osnovu kojih se ona može boriti sa identifikovanim pretnjama. Cilj je maksimizirati snage uz minimiziranje pretnji.

• SO – primenjuje se u povoljnim tržišnim situacijama. Cilj je aktivirati raspoložive snage da bi se iskoristile povoljne šanse na tržištu.

Unutrašnji i spoljašnji faktori

Od unutrašnjih faktora se analiziraju: marketing, prodaja, sistem distribucije, MIS (marketing informacioni sistem), promocija i komunikacija, proizvodnja, ljudski resursi... Od eksternih faktora se analiziraju: izvori snadbevanja, izvori finansija, konkurenti, državna regulativa, fiskalni sistem i sl.

SWOT analiza u neprofitnim organizacijama

Primer iz prakse govori o tome kako može da izgleda SWOT analiza u jednoj neprofitnoj organizaciji. Naravno svaka organizacija je priča za sebe, i ne nalazi se u svakoj sve od navedenih faktora.

SNAGE

• Veština i stručnost osoblja

• Dobra organizacija pružanja usluga

• Dobro urađene prostorije i spoljašnost zgrada

• Dobar imidž i reputacija

• Dobri rezultati

• Savremena oprema

SLABOSTI

• Osoblje oskudnog kvaliteta

• Loša organizacija pružanja usluga

• Stari nameštaj i ruinirane zgrade

• Loša reputacija

• Slabi rezultati

• Dotrajala oprema

ŠANSE

• Više sredstava

• Slaba konkurencija

• Razvoj novih naučnih i tehničkih metoda

• Neiskorišćene prostorije i prostor oko zgrada

• Neusiljene komunikacije i jača podrška korisnika

PRETNJE

• Smanjen budžet

• Jaka konkurencija

• Nedostatak značajnijeg razvoja i inovacija

• Skučen unutrašnji i spoljašnji prostor

• Suprostavljanje i izbegavanje od strane potencijal.korisnika
Korisnikov avatar
By Khons
pa zato i rekoh da na to ne gledam toliko plasticno i da se toga ne pridrzavam ko papa biblije :smilegrin:
Korisnikov avatar
By Blady
:cita:
Recimo da sve vise i vise posmatram tako....
Mogu cak i da kazem da svesnija.. ali mi isto tako emocije nisu iskljucene..
By J...
Ja ne iskljucujem emocije kada pokusavam da otkrijem kako se ko oseca i zasto se ponasa na odredjeni nacin. Ali to ne znaci da sam u vlasti tih emocija i da ce one upravljati mojim odlukama ako je situacija ozbiljna i zahteva mozak.

Treba razlikovati emotivnu inteligenciju (kao sposobnost empatije i razumevanja drugih ljudi) i emotivnost koja te vodi ka nepromisljenim odlukama.

Pitam se zasto se neki ljudi stide da kazu da su emotivni? To izgleda nije cool danas.
Korisnikov avatar
By Modesty
Treba razlikovati emotivnu inteligenciju (kao sposobnost empatije i razumevanja drugih ljudi) i emotivnost koja te vodi ka nepromisljenim odlukama.

Pitam se zasto se neki ljudi stide da kazu da su emotivni? To izgleda nije cool danas.
[/quote]

Bravo
Korisnikov avatar
By bothways
SWOT analizu sam radio na nekoj radionici, ali za veze... pre bih rekao da koristim "pros and cons" taktiku.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!