Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Zibro
pre svega da se ogradim i da naglasim da u ovoj temi nema i ne zelim nista zlonamerno niti osudjujuce

prica u kojoj neko od rane mladosti pokazuje transgender karakteristike , zivi u skladu ( koliko je to moguce ) sa svojom transgender prirodom i tezi na posletku promeniti pol potpuno mi je jasna i opravdana

ali

voleo bi da mi neko malo razjasni situaciju u kojoj osoba odraste prihvatajuci svoj pol i ulogu u drustvu , zaljubi se u partnera suprotnog pola , uspesno osnije porodicu , dobije decu , i onda u tridesetim - cetrdesetim pa i kasnije krece u poduhvat promene pola ...

???

vecina gay ljudi bar koliko ja znam gay su otkako znaju za sebe ali mnoge gay osobe sa teskocom prihvataju i ostvaruju svoju gay prirodu
da li se neka slicna analogija moze primeniti i na gore pomenute trans osobe ,
da li su i oni celoga zivota osecali svoju trans prirodu a nisu mogli smoci snage da krenu tim putem ,
kako su zaboga izdrzali sve te godine ,
da li je u jednom trenutku iznenada nesto krcnulo u glavi i promenilo stvari ,
o cemu se tu u stvari radi
help please

svako licno iskustvo bice dragoceno

:psiholog:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Šta ti misliš?
Pa ako neko posle 10 i više godina braka može da ostavi ženu i decu da bi bio sa muškarcima ili još češće ako u 40-toj godini može svoju ženu i decu da vara sa muškarcima, zađto ti je čudno kada neko tek tada želi da promeni pol??
Kao što je i ovaj prvi ceo život gej bez obzira na ženu i decu (ali nije moga ili želeo da ispolji svoju seksualnost), tako je i u drugom slučaju (gde je diskriminacija još veća)
Korisnikov avatar
By Zibro
mislim da ce se moje misljenje tek formirati :)
a temom zelim da vidim sta ti i drugi korisnici mislite

ok prevedeno na moj jezik ti mislis da su i osobe koje u
"poznim godinama " odluce promeniti pol od ranje mladosti osecale da su to sto jesu i da se ni po cemu ne razlikuju od ovih prvih osim sto je ispoljavanje "malo zakasnilo "
ajd da vidimo sta ce jos neko da kaze
Korisnikov avatar
By Dina
Imas vise tema u transrodnom forumu.

Moje je misljenje da je svaka osoba na ovom svetu poseban svet. I kako neka osoba veoma rano zna ko je, ima veoma jasnu sliku o sebi i svojim odnosima, tako neka druga osoba moze mnogo vise lutati. Ne mora biti u pitanju samo strah od okoline, mada svakako okolina koja nije dovoljno otvorena ili slobodna nece biti pomoc u tom lutanju.

Mnoge osobe se ne osecaju bas super u svom telu i kada bi postojali carobni stapici mozda bi se odlucili na premetanje u telo suprotnog pola. Ali posto nema carobnih stapica onda ce zivot provesti u vec datom telu trazeci osobe koje ih kao takve vole. Mozda je i neka osoba koja menja pol u tridesetim ili cetrdesetim godinama razmisljala na taj nacin, zaljubila se u partnera ili partnerku, potisnula svoje zelje ili bila srecna sto joj je ljubav uzvracena. A onda je s godinama pritisak postao sve veci i shvatila je da tako nikako ne moze da zivi. A sto nije ranije? Pa valjda sto sve ima tok, sto razni dogadjaji dovode do novih saznanja i osecanja ili sto su osobe u tridesetim i dalje cesto oslobodjenije da moraju ziveti po necijim zeljama i sve vise zive po svojim....
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Evo ja cu iz licnog primera.. I to ima smisla jel lici na to..

A mozes da pogledas i www.transserbia.org
moj blog..

Dakle.. Od malih nogu se osecam kako se osecam,
ali.. roditelji, drustvo i morfologija te nateraju, da to
pritiskas u sebi.. Ja sam to krila koliko sam mogla.
Mislila sam da sam luda,da me spopao duh neke zene..

U to vreme nije bilo interneta.. i nista nisam znala
o tome..

E onda je vremenom to pocelo da izbija iz mene. Prvo
malo, pa sve vise.. Inace kada sam bila sama sa sobom
uvek sam bila ono sto jesam, i kada sam ostajala sama
kod kuce, oblacila sam se i zezala..

E onda srednja skola, fax..i to je prosto izbujalo da je
vecina vec mogla da provali da se depiliram, da se farbam,
da cupam obve..

Udala sam se.. Ona je znala od prvog dana da sam trans.

Pazi sada NIKADA MI NIJE PALO (mozda par put) NA PAMET
DA CU DA MENJAM POL

Ali.. onda u jednom trenutku to toliko postane primarni osecaj
da zaseni sve ostale.. Jednostavno upadnes u depresiju,
nastane haos.. I nema ti druge.. to je jedino resenje..

Naravno da se plasim svega toga.. Ja jesam zensko i uvek
sam bila, samo ne znam sta me je sve snaslo i sto bas mene...

Ali .. snaslo me je..

Pritom.. nisam str8.. e sada, i to da pojasnim, da sam str8
vec bi imala decka, i posle operacije bih se udala za njega..

Ovako sam lezbejka, i to ostajem i posle operacije..

Sto nije nista cudno, jer kod trans osoba je odnos str8
i g/l osoba 50%/50%.. odprilike..

Ljubim te idi na www.transserbia.org
i procitaj..imas svasta da saznas, bas to sto si pitao..

Kiss
Andjela
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Da i jos nesto.. Uvek mozes sakriti da si gay ili ley,
ali ne mozes sakriti nikada da si transeksualna osoba..
Mozes neko vreme...ali to explodira pre ili kasnije
kao tempirana bomba..

Nadam se da sam pomogla..
Korisnikov avatar
By Zoe
Andjelat, meni je potpuno jasno, a Zibro, imas puno njenih iskustava na drugim temama, otvorila ih je bas sa tim sadrzajem :up:

Mislim, i FY je odlicno odgovorio.

Ja sam imala isto brak iza sebe, ali sam uvek zelela zene.....to nije uvek bilo svesno osecanje, najvise zbog okruzenja i neznanja i, u mom slucaju, ne posvecivanja paznje sopstvenim nagonima...vise je bilo nametnutog, kao i svima nama, ali sam se ja prepustala tome iz i meni nepoznatih razloga.......mislim da okruzenje i informisanost igra bitnu ulogu da li ce osoba pre ili kasnije shvatiti i prihvatiti svoju orijentaciju i identitet.
Korisnikov avatar
By Zibro
way konstruktivna diskusija na forumu ypi !
hvala svima
Korisnikov avatar
By Andre87
Znam FTM momka koji je bio na testosteronu i koji je sad prekinuo terapiju da bi rodio dete.Nasao je preko interneta donora sperme koga ce upoznati uskoro. Donor vec ima porodicu sto ovom decku izgleda odgovara jer ce biti jedini otac detetu. Nisam ga pitao kad je poceo sa testosteronom,ali vidim da je zadovoljan i po fotkama i glasu nema problema sa prolazenjem. Zaista je hrabar. :hail:
Opet znam drugog FTM-a koji je rodio dete,napustio muza i sad zivi sa cerkom i devojkom...i uspesno zavrsava tranziciju.
Razlozi za odlaganje tranzicije mogu biti razni..nekada usled zdravstvenih problema ili nedostatka finansijskih sredstava..ponekad osobe gube porodicu, i onda ostaju prepustene same sebi, a tranzicija nije lak proces ako je prolazis sam.Srecom, ja imam podrsku porodice :yay:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Vrlo bitna je svest da uopste ides ka tom pravcu...

Meni nije padalo stvarno na um da cu to da radim,
mislila sam da mogu da kontrolisem sebe..

ALI TO JE GLUPOST!!

Svaka cas onima koji ranije skapiraju sta se desava..
Nije da ja nisam skapirala, ali su drustvo i okolina
trazili nesto drugo od mene..
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
@ andjelat

Ne mogu sad da trazim temu u kojoj si pisala o tome kako te tvoje dete dozivljava, znam da je bilo negde...
Zanima me kao okolina dozivljava tvoju tranziciju, kakve su im reakcije i kako ti dozivljavas njihove reakcije (tacnije - koliko te doticu njihove reakcije ukoliko su negativne)?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
@ KissQueen

Pa mnogo pitanja... A danas mi je neki haos pa ne mogu da ti pisem
nasiroko..

Reakcije? Ranije su me vise doticale, sada me ne zanimaju.. Osim
ako su agresivne, a fala bogu do sada nije bilo takvih.. (Ne krecem
se poljem gde se setaju reptili i bolidi)

Evo ovde u firmi, je prilicno OK. Mozda i nije slucajno sto radim
bas ovde, jer ima dosta LGBT ljudi.. za sada koliko znam sa
ja jedina LT.. hi.. Dosta njih je OK, ima oh koji su ok jer moraju
da budu ok, jer je takvo okruzenje.. jos nisam srela nekoga
da nije bio OK, ali verovatno ih ima. Homofobi se uvuku svuda..

A dete? Dete me zove "mikosvana", izmesana.. Nije mu lako,
da ima oca sa druge planete.. Treba imati karakter da se to
sve iznese, a mislim da on to ima i da moze da se nosi sa tim..
A i ja sa njim pricam o svemu, i nemamo tabu teme.. Ne postoji
stvar o kojoj se ne razgovara..

Nadam se da uspeti da izhendlujem sve to i da ipak i pored
svega svi budemo srecni i zadovoljni... Nemam ideju jos kako
cu to da izvedem, ali znam da zelim i da hocu..

Kiss :kiss: Queen :queen:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by andjelat

Evo ovde u firmi, je prilicno OK. Mozda i nije slucajno sto radim
bas ovde, jer ima dosta LGBT ljudi..

Hocu i ja da radim u toj firmi! :zastava:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
"dosta" nije neka velika brojka...

Posalji CV, pa cemo da razmotrimo tvoj slucaj ...

:crveni:
Korisnikov avatar
By EYA
moja podrska zibru sto pokrece temu u kojoj svi osvescujemo znanje, neke svoje delove... i andjeli koja je , kao i uvek, prva tu da po stoti put otvoreno prica i sve nas upucuje u tematiku :up:

ja se osecam kao transrodna osoba, podrazumevaju pod tim da mi pol, rod i ostalo nisu bitni za licnu indetifikaciju. kao sto dina divno rece, kad bih imala carobni stapic, koristila bih ga da s vremena na vreme budem musko (onda kada se tako osecam), ali posto ga nemam, ne bih prosla sve komplikacije operacije, psiholoske probleme licne indetifikacije sa nekim polom, jer ja sam JA, u kom god trenu sta god bila vec... i s obzirom na to, meni je podjedanko daleko, kao i svima ostalima koji tu pricu ne prolaze, potreba i svi problemi koju uz nju idu u ovom drustvu...
ali moja deca odrastaju uz mene, takvu kakva sam... i sigurna sam da im to siri vidike, cak iako znam da one to sa svojim vrsnjacima ne mogu da podele/razmene. ja sa njima otvoreno pricam, znaju da je moja devojka bas to sto jeste meni, pricam im o tome da ne postoje samo dva pola, niti dva oblika prezentacije drugima...

i dalje izdvajam drustvo, licno okruzenje i uslove odrastanja kao najvece probleme za sopstveni mir i prihvatanje sebe, kakav god da jesi :( i potpuno mi je razumljivo kako neko krene na put transformacije u 30-im, 40-im...
Korisnikov avatar
By Sutekh
qmo, to se zove gender queer, a ne transrodnost :D (I suppose?)
By Dionysus
Иди на одговарајући потфорум, има доста о овој теми. А и транс екипа нам је прилично фриендли, одговориће ти на све.
Korisnikov avatar
By KiWi
Ja sam negde čitao da Trans osobe čim postanu svesne svog postojanja imaju osećaj da su posebne i da ih taj osećaj prati ceo život ...

Pitanje za upućene: Jel tačno da postoje trans osobe koje osećaju da nisu u pravom telu ali da ne žele da promene to stanje? Ne zbog straha od operacije nego baš zato što žele da zadrže tu posebnost da su fizički jedno a psihički drugo ... negde sam čitao o tome ali nisam čuo da je neko upoznao trans osobu koja želi da ostane trans i da joj je super u tom telu ...
By Dragonite
Moram da kažem da mi je ova tema korisna i da sam razjasnio mnoge nedoumice. Sad mogu tačno da razgraničim transseksualnost i transrodnost; hvala Anđelit što je bila strpljiva da objasni. Hvala i ostalima, odavno nisam video ovako edukativnu temu.
Korisnikov avatar
By Gaia
Originally posted by Kiwi
Ja sam negde čitao da Trans osobe čim postanu svesne svog postojanja imaju osećaj da su posebne i da ih taj osećaj prati ceo život ...

Pitanje za upućene: Jel tačno da postoje trans osobe koje osećaju da nisu u pravom telu ali da ne žele da promene to stanje? Ne zbog straha od operacije nego baš zato što žele da zadrže tu posebnost da su fizički jedno a psihički drugo ... negde sam čitao o tome ali nisam čuo da je neko upoznao trans osobu koja želi da ostane trans i da joj je super u tom telu ...
Prije svega bilo bi dobro napomenuti da je pojam ''trans'' poprilično generalan/bazični pojam koji pod ''svoju kapu'' uzima najrazličitiji spektar transrodnih osoba - svih onih koji se na bilo koji način pokušavaju oduprijeti spolnoj i rodnoj dualnosti koju većina društava nameće kao jedinu validnu.

Transseksualni smo oni za koje je specifična promjena spola, mada je to zapravo veoma kompleksan proces i svaki transseksualan pojedinac gleda na ''promjenu'' drugačije. Za neke je to potpuna promjena (mada je najpravilniji izraz preoblikovanje spola) koja znači totalnu fizičku i psihičku promjenu i prilagodbu na život spola kojemu teži, a za neke je to djelomična promjena gdje se obično misli na djelomičnu tjelsnu promjenu. Još nikada nisam upoznala osobu koja je izabrala da ostane npr. u potpuno muškom tijelu, da ima ženski identitet i da ima mogućnost da promjeni spol. Sa druge strane međutim, mnogo je osoba koje ostanu u tzv. predoperativnoj fazi tj. postignu većinu tjelesnih atributa spola koji žele biti, ali ostavljaju netaknute genitalije. Za mene bi ovo bila opcija, bar sudeći po mom trenutnom razmišljanju.

Pretpostavljam da tu u velikoj mjeri igra pojmovanje i shvatanje pojedinca o sopstvenom tijelu i identitetu te njegovo osobno pojmovanje što znači biti muškarac ili žena. Neka transseks. osoba će se osjećati npr. potpunom ženom tek kada uradi genitalnu operaciju, a nekoj će opet biti sasvim dovoljno da je vizualno u društvu pericipuraju kao ženu, bez obzira što ona imala među nogama. Fokusiranost na genitalije kao glavnog problema je kod većina transseksualaca dosta različita i ima različitu prirodu u svom korijenu...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!