Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By ns.happy
Beograd -- Mladi stupaju sve ranije u seksualne odnose, međutim ne znaju šta je potrebno za bezbedno seksualno ponašanje.

U grupi seksualno aktivnih devojaka u Beogradu prosečan uzrast stupanja u seksualne odnose je ispod 17 godina. Svaka dvadeseta seksualno aktivna adolescentikinja ostane u drugom stanju, što Srbiju svrstava u jednu od zemalja sa najvećim brojem trudnoća adolescentkinja. Stručnjaci se zalažu za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole i aktiviniju informativnu ulogu roditelja.

Svakog dana u proseku abortira 16 devojaka mlađih od 18 godina.

Trećina adolescentkinja prvi put se javlja ginekologu tek tri godine posle prvog seksualnog iskustva i to uglavnom zbog sumnje na trudnoću ili polnu infekciju.

Tri četvrtine adolescenata ne koristi zaštitu, dok samo šest odsto njih koristi moderne metode, u koje spada i kondom.

Od oko 200.000 abortusa Srbiji, adolescentkinje čine tri procenta, što je oko 6.000 abortusa godišnje.

"Abortus u svim godinama, a posebno mlađim, višestruko ugrožava zdravlje i plodnost žena, rezultirajući nizom posledica - od povrede unutrašnjih organa, preko zapaljenja i mogućnosti da se umanje šanse za rađanje", objašnjava Katarina Sedlecki, iz Instituta za majku i dete.

"To je svakako poseban problem kod mladih ljudi zbog nedovoljne razvijenosti reproduktivnog sistema i zbog njihove povećane sklonosti i rizika da već imaju neku polno prenosivu infekciju", kaže ona.

Najveći problemi mladih su infekcije hlamidijama i humanim papiloma virusom, koje mogu dovesti do neplodnosti, odnosno karcinoma grlića materice.

To je najčešće posledica neinformisanoti, jer je seks u društvu i dalje tabu-tema i u školama ne postoji seksualno obrazovanje. Zato mladi svoje nedoumice najčešće rešavaju sa svojim vršnjacima, što uglavnom nije dovoljno dobar izvor informisanja.

I roditelji bi trebalo da informišu svoju decu. Međutim, oko polovine roditelja zna za seksualnu aktivnost deteta, ali ostaje pasivno. Tek četvrtina njih zaista pomaže svojim savetima.

"O seksualnosti treba pričati od početka, kad je dete sasvim malo i kad počne sa pitanjem kako sam došao na svet", kaže Vesna Brzev-Ćurčić, psihologinja.

"Ne možete vi uzeti devojku ili mladića od 15 godina, postaviti ga na stolicu i reći 'Čekaj sad da ti mama i tata objasne istinu o životu'. Tada ono već mnogo toga zna", kaže ona.

"Znači, o seksualnosti se uči od početka, blagim pričama, uvođenjem u to, govorenjem istine jezikom koji je prikladan uzrastu deteta, istinitim odgovaranjem, a ne uvijanjem i ne izmišljanjem nekih odgovora, ali ne i pričanjem o svojoj intimi", objašnjava ona.

Jedini institucionalizovani vid obrazovanja postoji u domovima zdravlja, u savetovalištima za mlade.

Međutim, stručnjaci su saglasni da bi za rešavanje ovog problema trebalo uvesti neku vrstu stalnog seksualnog obrazovanja u škole.

Na taj način mladi bi postali svesni svih rizika koje seksualna aktivnost nosi, ali i načina na koji se svaki problem može sprečiti.

http://gayok.mojblog.co.yu/
Korisnikov avatar
By Zoe
Slazem se da je sexualno obrazovanje bitno. I zbog nezeljenih trudnoca, i zbog polno prenosivih bolesti ali i zbog mentalnog zdravlja svakog pojedinca.

Ja sam svom sinu objasnila najvaznije stvari, prilagodjene njegovom uzrastu, i on zna vise od njegovih vrsnjaka, sto je porazavajuce i pokazuje koiliko je sex i samim roditeljima tabu.
Katastrofa.
Korisnikov avatar
By Loni
Mislim da je tema trebala da glasi ,,seksualno vaspitanje'' se uči od malena, a ne seksualnost.

Kako seksualnost može da se uči kad je u pitanju jedan prirodni nagon?
Ne videh da mama kvočka, mama srna ili mama medvedica svojoj dečici objašnjavaju kako da budu seksualna.
Korisnikov avatar
By Zoe
U pravu si, Loni :up:
Korisnikov avatar
By jukie
Moj stav je naravno da nastavnici biologije a ni nastavnici fizičkog NE TREBA da budu oni koji će deci održati pričicu o seksualnosti, nego recimo školski psiholog, pedagog, medicinska sestra, doktor iz područnog doma zdravlja itd.
Korisnikov avatar
By HARP
Sta da vam kazem. Sinoc me zove str8 drug na zurku van BG-a.
Hvali se kako su jednu mladu devojku na zurci karali svi redom, a sa jednom je zavrsio kuci...
Eto, bio sam prost, ali to je ono sto se desava...
Da ne pricam o igri "Punjena guska" koju klinci upraznjavaju na zurkama. Tada svi treba da svrse u tu jednu klinku koja zeli redaljku.
I kada zatrudni cak se ne zna ni cije je :nokti:
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by FireGox

Da ne pricam o igri "Punjena guska" koju klinci upraznjavaju na zurkama. Tada svi treba da svrse u tu jednu klinku koja zeli redaljku.
Znaci...nemam reci cak ni da kazem nesto!

:shok:

Boze...Boze...Boze...
Korisnikov avatar
By Zoe
MOLIM????????? :shok:
Korisnikov avatar
By HARP
Dobrodosli u real life :nokti:

Posle kazu da su gay ljudi olicenje promiskuiteta... :roll:
Korisnikov avatar
By HARP
Da se hvale to stoji...
Ali ovo se desava...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by bananica
strejteri se ionako samo hvale na sva usta kako jebu sta stignu.
Warning, Foul language ahead!

To me podsecja na ono: Brate, jednu sam kar*o, dok mi je druga pu*ila!

A "igra" punjena guska je.... :posrani:
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Da se hvale to stoji...
Ali ovo se desava...
otkud znas? Punili te?
:giggle:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by ns.happy

To je najčešće posledica neinformisanoti, jer je seks u društvu i dalje tabu-tema i u školama ne postoji seksualno obrazovanje. Zato mladi svoje nedoumice najčešće rešavaju sa svojim vršnjacima, što uglavnom nije dovoljno dobar izvor informisanja.

I roditelji bi trebalo da informišu svoju decu. Međutim, oko polovine roditelja zna za seksualnu aktivnost deteta, ali ostaje pasivno. Tek četvrtina njih zaista pomaže svojim savetima.
Između tabuiziranja roditelja i ekskluzivističkih priča u vršnjačkim krugovima postoji jedan međuodnos u smislu: skriveno ili tabuizirano na jednoj i tajno - prekršajno sa druge strane. Zapravo tabu provocira kršenje tabua i seksualni prilaz, onda kada je sabijen u ta šuškanja, prepričavanje bezobraznih priča i slično ide ka jednoj oponirajućoj erotizaciji na granici prekršajnog. Svest o prvim seksualnim iskustvima se vezuje za graničnu zonu prekršaja pa čak i nasilja a ne za erotiku na liniji afektivnog povezivanja.

Šta je potrebno: prihvatiti seks kao normalnu komponentu života; prihvatiti ga sa nekom vrstom razumevanja ili sa humorom; pokušati da se ti prvi seksualni impulsi povežu sa pravim informacijama ali tako da osoba može slobodno formirati svoje seksualne stavove koji će joj biti na korist u životu.

Ako seks smatrate skandaloznim, onda će aspekti seksualnog ponašanja kao rezulat toga biti skandalozni.

Ako seks smatrate školskim gradivom, onda takve lekcije mogu biti suvoparne. Osoba može steći utisak da se uče neka pravila koja se "moraju" ispuniti umesto da joj se omogući razmišljanje i prihvatanje vlastitih iskustava.

Dakle, potrebno je, čini mi se, dosta kreativnosti da bi se osmislilo seksualno obrazovanje u školama a malo sam skeptičan da su naši "stručnjaci" za tako nešto, bar za sada, sposobni
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Tot
Ako seks smatrate školskim gradivom, onda takve lekcije mogu biti suvoparne. Osoba može steći utisak da se uče neka pravila koja se "moraju" ispuniti umesto da joj se omogući razmišljanje i prihvatanje vlastitih iskustava.

Dakle, potrebno je, čini mi se, dosta kreativnosti da bi se osmislilo seksualno obrazovanje u školama a malo sam skeptičan da su naši "stručnjaci" za tako nešto, bar za sada, sposobni
I naravno bilo bi dobro čuti iskustva nekoga ko je imao seksualno vaspitanje u nekom drugom obrazovnom sistemu i na šta je to ličilo
i kakva osoba (crte ličnosti) je to predavala
smatram da ne može svaki nastavnik to da kako treba predaje samo zato što je direktor škole to naredio
zamislite recimo neku suvoparnu koščatu nastavnicu od 58 godina koja uliva strah svojom pojavom i da sada od nje treba nešto takvo da čuješ i usvojiš
ili neku mladu devojku koja je tek završila fakultet i sad treba o tome da priča klipanima koji su i inače baksuz-đaci ([size=-1]definition by Zoe[/size])
a sa druge strane jedna moja učenica se stidela da izgovori reč testosteron
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
i da ne pricamo o igri "Mali princ" koja se igra na gay zurkama.
Tada svako treba da ima odnos sa tim jednim malim princom, po mogustvu nevinim, koji zeli redaljku...

urbana legenda ili ne? :uplasen: :lol:
:sigh: kuda ide ovaj svet
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by jukie
baksuz-đaci ([size=-1]definition by Zoe[/size])

:kiss:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!