Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Simor
Na dragom nam sajtu, objavljen je tekst "Krivica i internalizovanje opresije".

"Mozes biti unisten", pisao je James Baldwin svom necaku, "samo ako poverujes da si zaista ono sto beli svet naziva crncugom (nigger)". Ista situacija je i sa homoseksualcem.

Da li kod sebe prepoznajete homofobiju? Da li smo poverovali da smo ono sto straight svet naziva "pederom"?
Korisnikov avatar
By Tot
Verovatno ima i kod mene homofobije ali sam se resio toga kontaktima sa gej ljudima. Cesto ces kod nas naici na najbolji skup onih osobina koje idu pod gay, ili bar na elemente onoga sto je gay i to mi je opet simpaticno pa i ako pojedinac u celini nije.

U fazi sazrevanja sam se pitao koliko odgovaram stereotipnoj slici koja se o nama prica: te da li sam feminiziran, te da li sam muskarac ili zena te sta ti ja znam hiljadu i jedna predrasuda. Treznim razmisljanjem sam vrlo lepo ustanovio sta jesam a sta nisam te ne mora ni gay ni str8 osoba da mi koriguje identitet.

A upoznavajuci gejeve opet sam dolazio do saznanja sta jesu a sta nisu.
By Simor
Internalizovana homofobija, odnosno homofobija koju usvajamo od drustva u kome zivimo, ima svoje najfinije oblike.

Sve to pljuvanje prema "feminiziranim" muskarcima (jer, boze moj, ako si peder, onda nisi musko, nego si isti kao zena, sto je, valjda, samo po sebi, manje vredno) i "muskobanjastim" zenama, kompulsivna biseksualnost, ulazenje u brakove, drzanje patrijarhalnih obrazaca, cak i kada nas poricu, sve su to posledica samomrznje, koju nam je drustvo nametnulo.

Meni je strasno interesantan i onaj deo kada Altman navodi kako je neprijateljstvo prema gej aktivistickim pokretima deo internalizovane homofobije. I zaista, svi nekonstruktivni (ili jos bolje: destruktivni) napadi na gej aktivizam i gej aktiviste, imaju u pozadini jednu stvar: pustite nas da zivimo laz, vasom aktivnoscu smo prinudjeni da napustimo nase closet pozicije (da ne bude zabune, problem je kritika radi kritike, a konstruktivni prilaz lgbt pitanjima je nesto sasvim drugo).

Ja sam se uvek trudio da budem u stalnom procesu detektovanja sopstvene homofobije. To i danas radim. Ne znam da li se u drustvu koje stalno produkuje osecaj krivice, covek moze toga osloboditi u potpunosti. U svakom slucaju ostaje nam da se potrudimo.
By Ulix
Svi smo mi homofobicni ponekad, neko manje neko vise. Kod sebe konstantno trazim tragove homofobije i trudim se da ih eliminisem. I uprkos tome, citajuci neke delove ovog foruma, u sitne sate mi se ucini kako su svi pederi osim par izuzetaka jedna dzinovska promiskuitetna licnost umnozena hiljadu puta i pustena da rasejava spermu po svetu. Ponekad mi pozli od povrsnog razmisljanja, od netolerantnosti, od mrznje prema sebi (prvenstveno) i drugima sebi slicnim, od "normalnosti", od diskretnosti kojom se svi toliko dice, od svih tih lazih, od licemerja, sujete... Srecom pa poznajem drugacije i znam da vecina izmislja, posebno ti od kojih mi se toliko hvale svojim poduhvatima. Srecom pa su tu moji prijatelji i decko, koji mi pomognu u takvim momentima, samim svojim prisustvom u mom zivotu - pokazujuci mi da nisam u pravu.

Nikada mi nisu bili jasni muskarci koji zele da se "druze" sa normalnim i nadasve diskretnim, koji ne vole ni da izgovore rec peder na ulici, koji se foliraju da su macho, koji se okrecu i komentarisu devojke dok idu sa tipom da se kresnu, koji su ozenjeni ali "vole nesto sa strane" i to sa nekim klincem koji im moze biti sin. Ne razumem ni ekscesni kitsch namerne feminizranosti, u sluzbi ciste provokacije (sto je, naravno, samo zato sto je meni kitsch nepojmljivo odbojan). Cenim prirodnost, ma kakva da je. Ali su mi vise smetali ti "usiljeni", nego feminizirani muskarci, koji su dovoljno hrabri da budu takvi kakvi jesu, uprkos svemu i nasuprot svima. Slozicete se da je potrebna hrabrost za tako nesto, u Srbiji? Ja imam feminiziranih prijatelja i ne stidim ih se. (To, uostalom, nije kriterijum na osnovu koga biram prijatelje; kao sto nije ni pol, ni seksualna orijentacija, itd.) Cenim hrabrost, a smatram da je najveci kukavicluk pretvarati se pred svetom i sobom. I hajde da se sve zavrsava sa pretvaranjem, ali to nije tako. Na laz se nadovezuje i licemerje. Takvi, koji zive laz, ne mogu da podnesu one koji su dovoljno snazni da ucine pravu stvar, koji mogu da kazu okolini: jebe mi se za vas i vase predrasude, takav sam kakav sam, i gotovo... Ko se stidi sebi slicnih, stidi se samog sebe.

Da konacno zavrsim: ekstremna homofobija kod gej muskaraca i lezbejki je ono sto u meni probudi homofobiju. To je svojevrsni mehanizam pozitivne povratne sprege. Licemerje i laz me izvode iz takta. Ako me ponekad uhvati snazni talas homofobije, to je zbog takvih pedera.
By Simor
Originally posted by Ulix
Nikada mi nisu bili jasni muskarci koji zele da se "druze" sa normalnim i nadasve diskretnim, koji ne vole ni da izgovore rec peder na ulici, koji se foliraju da su macho, koji se okrecu i komentarisu devojke dok idu sa tipom da se kresnu, koji su ozenjeni ali "vole nesto sa strane" i to sa nekim klincem koji im moze biti sin.
ekstremna homofobija kod gej muskaraca i lezbejki je ono sto u meni probudi homofobiju. To je svojevrsni mehanizam pozitivne povratne sprege. Licemerje i laz me izvode iz takta. Ako me ponekad uhvati snazni talas homofobije, to je zbog takvih pedera.
:hail: :hail: :hail:
Korisnikov avatar
By Tot
Postoji strah, jedno od najbazi?nijih ose?anja sa kojim se suo?avaš kada otkrivaš svoju (društveno neprihva?enu) seks. orijentaciju i ako još uspeš da se rešiš tog straha ostaje strah od drugih gejeva koji je tim ja?i što si ti manje raskrstio sa sobom. Homoseksualci ?esto ose?aju taj strah od drugih homoseksualaca. Homofobija u samih homoseksualaca dakle ide veoma u prilog konzerviranju postoje?eg stanja. Lepo je što nas hetero ljudi mrze ali je još "lepše" da sami sebe mrzimo jer smo tim samoponištavaju?im stavom stavili sebe na mesto koje nam po njima i pripada i olakšali im posao getoizacije.

Teško je osloboditi se straha ali sam bio dovoljno autonoman da se oslobodim ose?anja krivice i stida. Prosto nemam zbog ?ega da se ose?am krivim niti da se stidim a to mi je onda pomoglo da se oslobodim i straha.

1. Od gejeva se treba plašiti kao što se treba/ne treba plašiti od ljudi uopšte. Postoje realni razlozi za strah od ljudi ali taj strah ne treba svoditi na ne?iju seksualnu orijentaciju.

2.Meni se mnogo toga kod gejeva ne mora svideti; pogotovo oni elementi njihovog identiteta koje je formirala margina(mislim na marginu u ekstremnom smislu). To je kao jedan za?arani krug. Stavili smo vas u podzemlje; ispoljavate izvesne osobine koje nisu u skladu sa dostojanstvom koje imaju str8 ljudi. Razvijate elemente ponašanja koji pre nalikuju podzemlju nego onome što str8 ljudi mogu ostvarivati u svojim životima. Dakle budite tu gde jeste i plašite se. To je za "nas"(heteroseksualnu ve?inu) idealno stanje u kome vas držimo.

Od straha u ovom drugom smislu rešavao sam se jasnim formiranjem svog identiteta; nalaženjem odgovora tipa: šta jesam a šta nisam; gde pripadam a gde ne pripadam; ukoliko shvatim da ne pripadam potkulturnom nivou gay margine imam razloga da se od svega toga distanciram ali ne da je i mrzim.

I imam razloga i interesa da podržim sve ono što ?e gay ljude izvu?i iz margine i podzemlja na svetlo dana.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
zaista na ovoj temi ne bi trebalo mnogo filozofirati...
slazem se da je strah osnov interne homofobije, chak je i Buddha govorio o strahu kao o nechemu nepotrebnom...
ali tu je i mrznja, a nemojte zaboraviti da ljudi mogu da mrze onaj deo sebe koji pronalaze u drugima...
razumem takvo razmishljanje, mada mi je strano, saosecam s homofobichnim homosexualcima i zalim ih, jer ce se pre ili kasnije desiti da zajebu svoj zivot i zivote ljudi do kojih im je stalo
Korisnikov avatar
By djo
trudim se maksimalno da svaki trag homofobije kod sebe ugušim. i uvek me duboko unesre?i kad je primetim kod drugih kolega pedera :(
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Simor
Meni je strasno interesantan i onaj deo kada Altman navodi kako je neprijateljstvo prema gej aktivistickim pokretima deo internalizovane homofobije. I zaista, svi nekonstruktivni (ili jos bolje: destruktivni) napadi na gej aktivizam i gej aktiviste, imaju u pozadini jednu stvar: pustite nas da zivimo laz, vasom aktivnoscu smo prinudjeni da napustimo nase closet pozicije (da ne bude zabune, problem je kritika radi kritike, a konstruktivni prilaz lgbt pitanjima je nesto sasvim drugo).
ovo je vrlo precizno tuma?enje... to me takoðe uvek iznervira...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by bojandjo
trudim se maksimalno da svaki trag homofobije kod sebe ugušim. i uvek me duboko unesre?i kad je primetim kod drugih kolega pedera :(
emocije ne bi trebalo potiskivati, to stvara bore...
pronadji srz... upitaj sebe zashto si na trenutke homofobichan, shta izvlachi to iz tebe... da li su takvi ljudi, postupci rechi, slichniji tebi nego shto si pre mislio... stavi se u poziciju tih ljudi, zamisli da si u njihovom telu, da zivish njihov zivot tada cesh naci i opravdanje i MOZDA cesh uvideti da se u sushtini ne razlikujete...
Korisnikov avatar
By EYA
nisam homofobna, a ni heterofobna :marinac:
Korisnikov avatar
By djo
hmmmm
morgan, zaboravio si da ja ne priznajem 'srž' :hug:

enivej, nisam imun na niske i prizemne strasti, ali ne bih rekao da sam 'na trenutke homofobi?an' ve? ponekad jezik poleti prebrzo... sva sre?a u vrlo biranom društvu, pa se nekako i ne ose?am loše. ali ?ini mi se da sam vrlo privržen pederskoj zajednici kakva god bila i uvek ?u na?i na?ina da odbranim i jedne i druge i tre?e... šajaznam
By Ulix
...i uvek ?u na?i na?ina da odbranim i jedne i druge i tre?e... šajaznam
To se podrazumeva.
Gej zajednicu kritikujem medj' njenim pripadnicima, a branim pred svima ostalima.
:hug:
Korisnikov avatar
By unic0rn
U odnosu na pre recimo 3-4-5 godina mnogo mnogo manje i skoro nimalo. Malo preambiciozno bi bilo reci da nisam homo/heterofoban jer imam i ja trenutke kada u sebi pomislim 'vidi nedojebane tetketine, shtikla joj u dupe urasla' kada neko jednostavno ZELI da bude tetka i to potencira ili da mi dodje da sechem glave kad krenu str8eri da se cmachu u autobusu a ceo autobus odzvanja.
Tako neko dvoje pre par dana, doslo je chak i do lizanja vrata. Hello !!!

Mada, subjektivno ili ne, ovo bi bio poslednji stadijum *fobije jer to i nije mrznja prema populaciji na osnovu predrasuda/stereotipa nego prema pojedincima...

Mislim da je pre svega ovaj forum (verovali ili ne) zasluzan za (preteranu) toleranciju svega i svachega bar kod mene, a posle toga i upoznavanje ljudi josh vishe. Dalje bih samo mogao da citiram Morganov post jer je upravo tako kod mene i izgledalo.

Shto se tiche kudjenja aktivista prema tome sam se odnosio kao i kad neko krene da opali po trandzama i slichno - ne prichaj neshto shto ne znash.
Kad dokazhesh da neko krade pare, prichaj to na sva zvona a dotle daj konkretne primedbe i predloge na rad.

U osnovi je negiranje sebe, jer dobar deo ljudi koje sam upoznao da li preko chata/oglasa/foruma uopshte ne ume da pogleda u ogledalo i vidi sebe, to je ego do Sunca i nazad a samopouzdanje tvrdje nego planina.
Dakle 'vi ste svi tetke, strine, tra la la' a ja nisam takav/a i to me chini boljim/om. Toga je oduvek bilo i bice.
A onda kad se od str8 macho giga-sega-gejmboj tipa pojavi 'roze-poze' persona koja izvodi piruete po ulici u svojim novim Gucci whatever, zapitash se ko je ovde lud :)
No, zanimljivo je da se kad-tad (chesto prekasno) i najzadrtiji kultivishu, to verovatno kad shvatish da niko ne mozhe da progovori vishe od 3 rechenice koliko smarash predrasudama, egotripovima i slichno.
I na kraju, pederke su uvek imale extra misljenje o sebi, to je fascinantno, pa chak i kad naidju na 10 korpi i duge zagor periode.
Neshvatanje kako funkcionishe ovaj svet je totalno zajebano, mozhe odvuci pojedinca u ambis ili u drugi extrem - neki perverzno chudni pijedestal na vr' Olimpa.
Korisnikov avatar
By djo
užasno si sladak kad si tako pametan :up:
Korisnikov avatar
By djo

To se podrazumeva.
Gej zajednicu kritikujem medj' njenim pripadnicima, a branim pred svima ostalima.
:hug:
ma u mom (jaaaako malom) str8 društvu niko ne sme ni da pisne. uglavnom se nalazim u situacijama da pedere branim od pedera :mad:
Korisnikov avatar
By ...
Originally posted by unic0rn
U odnosu na pre recimo 3-4-5 godina mnogo mnogo manje i skoro nimalo. Malo preambiciozno bi bilo reci da nisam homo/heterofoban jer imam i ja trenutke kada u sebi pomislim 'vidi nedojebane tetketine, shtikla joj u dupe urasla' kada neko jednostavno ZELI da bude tetka i to potencira ili da mi dodje da sechem glave kad krenu str8eri da se cmachu u autobusu a ceo autobus odzvanja.
Tako neko dvoje pre par dana, doslo je chak i do lizanja vrata. Hello !!!

..............

Dakle 'vi ste svi tetke, strine, tra la la' a ja nisam takav/a i to me chini boljim/om. Toga je oduvek bilo i bice.
A onda kad se od str8 macho giga-sega-gejmboj tipa pojavi 'roze-poze' persona koja izvodi piruete po ulici u svojim novim Gucci whatever, zapitash se ko je ovde lud :)
Ali mene uvek fascinira to da se 99% onih tetaka zaljubi upravo u te str8 macho... Pa, covek prosto ne moze a da ih ne "voli" podjednako :) :) :)
Korisnikov avatar
By Kupper

.....pederke su uvek imale extra misljenje o sebi, to je fascinantno....

Neshvatanje kako funkcionishe ovaj svet je totalno zajebano, mozhe odvuci pojedinca u ambis ili u drugi extrem - neki perverzno chudni pijedestal na vr' Olimpa.
Pricali mi o tome pre neki dan? Na vr' Olimpa, u bes, u usamljenost......do potpune bede. A za to vreme 'plebs' se voli, jebe, uziva.

Sto rece 's'atijaznam', bas si klevr Malisha:snob:
By Simor
Originally posted by Morgan Le Faye
a nemojte zaboraviti da ljudi mogu da mrze onaj deo sebe koji pronalaze u drugima...
:up:
ovo je vrlo precizno tuma?enje... to me takoðe uvek iznervira...
Shto se tiche kudjenja aktivista prema tome sam se odnosio kao i kad neko krene da opali po trandzama i slichno - ne prichaj neshto shto ne znash.
Evo, ispred sebe imam The Advocate, i tu postoji serija tekstova koji se bave aktivizmom u SAD, i ljudi su prilicno kriticni. I kakve su aktivnosti, i kako se pare rasporedjuju, itd., itd. Tako da kritikovanje gej/lezbejskih aktivista uopste nije problematicno. Kod nas, medjutim, kada se o tome raspravlja, uglavnom su u pitanju potpuno efemerne kritike, i to po pravilu od strane onih koji svoju homoseksualnost kriju kao zmija noge. I od toga malo pripadne muka. Znaci, sa jedne strane, imas ljude koji, samom cinjenicom da su se javno outovali, na neki nacin, drze glavu u torbi, i, s druge strane, ostatak javnosti koji ih, onako, iz coska, pljucka, a pri tom ni sami sebi ne smeju da priznaju da su pederi. I tu je jasno: nije njima stalo do aktivizma, nego do svojih lazi.
Korisnikov avatar
By Dina
Mislim da nisam homofobicna ili bar to ne prepoznajem... Stavovi o homoseksualnosti su mi se menjali tokom zivota ali ne bih rekla da su ikad bili homofobicni nego zbog nedostataka informacija razmisljala sam na jedan nacin, kada sam ih imala vise menjala sam stavove. S te strane homofobicne homoseksualce gledam kao jako negativne jer o homoseksualnosti se ne govori dovoljno a ako neko ko je homoseksualac potvrdjuje predrasude onda heteroseksualci mogu i pomisliti da to ima osnova. A na forumu su negativni jer umesto da to bude mesto gde su homoseksualci prihvaceni pocnu da pljuju po feminiziranim muskarcima ili izgledu lezbejki i sl. Nekad stvarno znam da se iznerviram... Sto Seaman na jednoj temi o feminiziranim muskarcima rece da uskoro ocekuje da ce na forumu biti cudno sto zene vole zene a muskarci muskarce... (to je bilo posle niza komentara o zenstvenim-pravim zenama i muzevnim pravim-muskarcima koje je sve drugo cudilo...). Procitala sam tekst i dopao mi se, govori se o nekim stvarima o kojima sam ja vec razmisljala. Npr. cesto na forumu ljudi napisu kako su shvatili da su ljudi u gay svetu losi, tu je ne znam koliko lazi, prevara itd a tako nije u hetero svetu. Ja uvek pomislim kako neko moze da pomisli tako nesto, ljudi kao ljudi... Ako su se susreli sa nekoliko losih ljudi zasto vrse generalizacije, sem toga ako i ima izrazenijih losih osobina to je zbog pritiska okoline i uslova u kojim gay ljudi zive. Ali nisam ja nikakav poznavalac, pa se suzdrzim od komentara ali mi je bilo drago kad sam videla slicno objasnjenje u tekstu :D
Korisnikov avatar
By Vlada T
Citam, citam, pa zastajkujem, mislim se, kako smo pametnu decu odgajili ovde na forumu, pa me milina neka prozme.
Zaista! :crveni:

Ali, meni je uvek bio zanimljiv i meta-kontekst: da vidim ko ce postovati na ovoj temi i imati stogod da kaze. I to su uglavnom (vec) najsenzibilisanije osobe na forumu.

A dok to dodje u glavu onima "e, brate, puk'o Lacio", jos ce vode proteci nasim lepim confluviumom.

Ali, ne mari - toliko toga tek treba uraditi.

Uostalom, kod koga bi inace igrali na zicu krivice.....? :pegla:
By Storm
Iza?i na kraj sa sopstvenom homofobijom je jedan od važnijih poslova u životu svakog pedera.

Mislim da su pederi dosta razli?iti izmeðu sebe, do te mere da skoro nije mogu? homoseksualni identitet.
Zato je možda dobro zadržati odreðenu dozu homofobije prema nekim formama homoseksualnog izražavanja.
:closet:
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Naucio sam da volim sebe u svakom pogledu i homofobija je nestala.
Korisnikov avatar
By Goran Smith
homofob sam, priznajem :kesa: ...kako vreme prolazi sve više i više, jbg
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Paolo Di Kanio i dalje trese mreze. :marinac: Lacio nije puk'o.
Korisnikov avatar
By Zemunac
Homofobican jesam, i uopste se ne bavim tim pitanjem.
Korisnikov avatar
By Zemunac
Ima nas dosta takvih, normalno da nisi jedini. :hug:
Korisnikov avatar
By Pipin
Ne mislim da sam homofobi?an. I ne mogu da objasnim strejterima da karakteristike polova uveliko zavise od seksualnog usmerenja i da ono njihovo pa kakvo je ovo muško/žensko?! njih nimalo ne ?ini boljima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!