Originally posted by Kragi
...
Maza
generalizuje
kao i Loni projektujuci hetero odnos na homo, gde aktivan ima ulogu muskarca. Mislim, verovatno ih ima, ali njih ne mozemo zvati muskarcima, sto zbog kompleksa sto zbog stava koji imaju
Da stanem malo u odbranu Maze i Lonija - tesko da bismo mogli da razgovaramo a da ne korisitimo generalizacije, nisu uvek one lose. Ako kazemo da se svaka osoba ponasa na svoj nacin onda je tu negde razgovor zavrsen. A grupe ljudi ipak pokazuju neko karakteristicno ponasanje npr "grupa zene", "grupa muskarci" pri cemu svaka pojedinacna jedinka se moze delimicno/sasvim ponasati drugacije. Ne verujem da su Maza ili Loni hteli da projektuju hetero obrazac na homo vezu nego su npr sreli 20 nepravednih veza i u 19 je aktivan muskarac bio taj koji je nepravedan pa su izveli taj zakljucak, a naravno on moze biti i pogresan i drugi ljudi mogu imati drugacije iskustvo itd...
Ono sto ja mislim je da su mozda ti aktivni muskarci bili ti koji su prenosili hetero obrazac, tj nisu to verovatno radili namerno ali su se ponasali onako kako su nauceni/vaspitani a vaspitavani su u drustvu gde se muskarac smatrao bogom dan, razmazivali ga u porodici itd. Imali bi problema kao gayevi, sto bi ih mozda navelo na neko ovakvo ili onakvo promisljanje, ali to su verovatno neki neoutovani za koje niko nema pojma da su gay pa su te probleme izbegli. Npr taj decko od Mazinog bivseg cimera je lep kao greh, jedan mozda od najlepsih muskaraca koje sam ikad srela, inace je i biseks koliko se secam, odmah je poceo nesto da flertuje sa mnom iako mu je decko stajao malo dalje i moj je drag poznanik. Tako da skupo on placa tu lepotu i muzevnost

Mada po nekom mom iskustvu tesko moze da se prenese hetero obrazac cak i ako osoba nastoji - zbog sasvim logicnog razloga - jer je sa druge strane opet muskarac. To sudim po bliskim osobama kad ih savetujem. Npr neka je kriza u vezi i ja znam da bi se i ja i moje drugarice kad smo bivale u toj situaciji sad angazovale da spasimo vezu, da razumemo njegove razloge za ovo i ono ponasanje, naoruzale bi se strpljenjem i tolerancijom itd. A prijatelje kad savetujem u tom smeru, oni kazu cesto da su sve to isravni saveti ali da im ne pada na pamet, tom muskarcu ako se svidja svidja a ako ne neka ide, niti hoce da pokazuju strpljenje, niti da vode duge razgovore, niti da suzbijaju na neki nacin sebe radi opstanka veze. Ja s jedne strane ne volim sto mi se ne slusaju saveti ni malo, ali sa druge strane moram priznati da uzivam - tiranija muskarca zavrsena je onda kad je susreo drugog muskarca

To verovatno sto i meni kad god sam bila u takvoj situaciji prvi impuls je bio - ma idi bre, ali onda kazem sebi pa da vidimo, pa da opstane veza itd, uvek pametnije reagovanje ali je deo mene sigurno ostao zeljan da odreaguje po impulsu.