Da vam kazem ja nesto.
Zajednicki zivot kako ga vecina vas zamislja nije studentski fazon iznajmljivanja stana koji placaju roditelji i danonocne zurke uz obilje alkohola i droge.
Ne, to je samo studentski zivot, koji sigurno ostaje posle u lepoj uspomeni, ali to nije zajednicki zivot u smislu ove teme. On traje odredjeno vreme, vezuje se za period od 18 do 27 godine zivota i zavrsava se sa sticanjem zvanja apsolventa i zavrsetkom studija, ujedno i sticanjem zivotne zrelosti datih osoba.
Pravi zajednicki zivot podrazumeva ipak ozbiljniji i studiozniji pristup prvo njegovom planiranju, a zatim i realizaciji.
Za njega su potrebne najmanje dve zrele, odgovorne i sposobne osobe koje nemaju fiks ideje u glavi, nego imaju posao i koje su spremne na mnostvo kompromisa i dogovaranja koje zajednicki zivot nosi sa sobom.
Pogotovo u uslovima podstanarkog statusa. Podstanarski zivot je na zalost realnost za vecinu mladih gradjana Srbije i svako ko ga je okusio i iskusio zna da je to hleb sa sedam kora.
Upoznala sam na chatu jednu mladu devojku - vecitu studentkinju koja mi se zalila da zivi kao podstanarka u toliko malom stanu da kada se ispruzi na dusheku stopala joj zavrse u WC-u. ( A visoka je 176 cm ) . Uz to ima i cimerku, pa spavaju kao sardine u limenoj kutiji. Mozete misliti na sta to lici. To uopste nije prijatno.
Zato ne treba da cudi sto mnogi mladi ljudi u dnu duse gaje u sustini prezira vrednu zelju i nadu da im neko od starijih predaka iznenada odapne, pa da nesto od njih naslede i rese konacno goruci stambeni problem. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, tako je izgleda danas u Srbiji, na zalost.
Retki su srecnici koji mogu na kulturan i civilizovan nacin da dodju do svog stambenog kutka danas, na zalost. Ali treba sacekati da prodje kriza, valjda ce biti bolje.
Zato bolje ipak da se ne zalecete, pa da zbog ljubavi ulazite u velike troskove iznajmljivanja stambene jedinice u vidu kakve prchvarnice sa voljenom osobom, jer ce vam gazde kozu odrati sa ledja.
Nek vam ne pada na pamet ni da ulecete u kredite za kupovinu stana, jer ce vas drzava u svilenim rukavicama dovesti u duznicko ropstvo, pa ce vam posle nuditi i kredite za otplatu kredita i tako u krug.
Volite se sa voljenom osobom, ali ako vec nemate svoj stan, sedite na guzici tamo gde jeste ( kod roditelja, babe, dede ) i cekajte. Nicija nije do zore gorela.