- 01 Sep 2008, 12:54
Moram priznati da sam polaskan što dobih ovako britkog i opširnog tumača
Još si me učinio i perverznim sve zadržavajući visok stepen moje moralnosti i pozivajući se na bibličnost moje misli! O. hvala ti, hvala! Štedro prihvatam da sam perverzan jer kako si me lepo protumačio u tome ne vidim ništa loše a čitava plejada forumaša koja je naglašavala moj "moralizam", ne dajući mi pravo da budem perverzan, biće ti zahvalna. Ja, ponajviše! Tako hrišćanskoj nakani od tebe se, eto, ne ponadah
Naime, kako je rekao Vilijam Barouz u jednom intervjuu prioblem sa gomilom termina kao što su "perverzija", "homoseksualnost", "anarholiberalizam" je što su one šuplje značenjem, zapravo ništa ne znače. Vidim ti insistiraš na značenju termina mada te je poneo mistični zanos pa ne znam tačno u kom pravcu želiš da doteraš tog konja.
I šta je sad ovo? Ti nadgrađuješ "moju" tezu o "iznutra zlima" koju prethodno osporavaš? Divan je ovaj tvoj religiozni, da ne kažem moralistuički, pomak
No, da odgovorim na hipotetički postavljenu situaciju. Obe osobe u takvom odnosu snose odgovornost za svoje ponašanje. Ne, ne radi se o ispovesti, dragi! Te osobe snose posledice svog ponašanja; sve ono što iz takvog ponašanja može da proistekne; samo te osobe koje su u odnosu. I upravo je to implicirano u mom postu. To ima veze sa njihovom uzajamnom interakcijom ne sa društvom u celini; sem ukoliko ne pretpostavimo da su se dogovorno u zanosu strasti samoubili što bi uključilo forenziku.
To, jeste nešto u što verujem ali nema veze sa religijom.
Motivacija jeste vrsta ključa koji sam upotrebio ali samo u racionalnoj ravni kako sam gore i u samom citiranom postu izložio. Dakle, odgovornost postoji, u smislu da smo odgovorni za posledice svojih postupaka. Vidim u tebi jednog malog dogmatu koji misli da se posledice tiču samo i isključivo društva pa bi želeo još više preskriptivnosti?
Takođe, određena zakonitost, nešto što se mora poštovati, u svakom odnosu postoji ( koje god odnos vrste bio) ali to nema veze sa prirodnim pravom koje si insinuirao.
No ja sam spreman da se, sve u skladu sa tvojim mislenim hrišćanskim dostignućima, skrušim do maksimalno mogućih granica pa ti se onda ispovedim "za sva sranja koja činim". Samo se prvo dobro naspavaj!

Još si me učinio i perverznim sve zadržavajući visok stepen moje moralnosti i pozivajući se na bibličnost moje misli! O. hvala ti, hvala! Štedro prihvatam da sam perverzan jer kako si me lepo protumačio u tome ne vidim ništa loše a čitava plejada forumaša koja je naglašavala moj "moralizam", ne dajući mi pravo da budem perverzan, biće ti zahvalna. Ja, ponajviše! Tako hrišćanskoj nakani od tebe se, eto, ne ponadah

Naime, kako je rekao Vilijam Barouz u jednom intervjuu prioblem sa gomilom termina kao što su "perverzija", "homoseksualnost", "anarholiberalizam" je što su one šuplje značenjem, zapravo ništa ne znače. Vidim ti insistiraš na značenju termina mada te je poneo mistični zanos pa ne znam tačno u kom pravcu želiš da doteraš tog konja.
Originally posted by deželašPotpuno se slažem. Gde si ti to pročitao da sam tako postavio problem?
![]()
Bez uvrede, ali ta fraza "sve što dve osobe rade dobrovoljno u krevetu" je, koliko god bila zgodno pomagalo za zapušivanje usta znatiželjnim poznanicima (pa i oklevajućim partnerima!), užasno neutemeljena i glupa.
Originally posted by deželašJa bih pre rekao, imali smo si perfectly simetrične i racionalno sagledavane i kontrolisane situacije nesebičnog "vođenja ljubavi"?
Prvo, svi ste se poveli za negativnom konotacijom termina. U Totovom postu ona kulminira kao mešavina priče o kršenju ljudskih prava, demokratskog konsenzusa i (ili mi se čini?) neke mistične nauke o iznutra-zlima..
Drugo, stvarno mi je oduvek bila i biće fascinantna logika kojom ljudi prave fiksne granice između odgovornosti i igre, "loše" i "dobre"namere unutar seksualnog čina. Svaka čast! Na primer:
"Ukoliko oni to razumeju kao neku vrstu igre, obojica (oboje, obe) na to pristaju i znaju šta rade, recimo da nije."
A ukoliko obojica to svesno uzimaju za ozbiljno a pritom zaverenički krijući jedan od drugog, kroz igranje igre u kojoj je i jednoj i drugoj strani jedina svrha - iskorišćavanje onog drugog? Gde prestaje vaša mašta, a počinje vaš narcizam? Ili smo svi ovde valjda imali perfectly simetrične i racionalno sagledavane i kontrolisane situacije nesebičnog "vođenja ljubavi"?![]()
![]()

I šta je sad ovo? Ti nadgrađuješ "moju" tezu o "iznutra zlima" koju prethodno osporavaš? Divan je ovaj tvoj religiozni, da ne kažem moralistuički, pomak

No, da odgovorim na hipotetički postavljenu situaciju. Obe osobe u takvom odnosu snose odgovornost za svoje ponašanje. Ne, ne radi se o ispovesti, dragi! Te osobe snose posledice svog ponašanja; sve ono što iz takvog ponašanja može da proistekne; samo te osobe koje su u odnosu. I upravo je to implicirano u mom postu. To ima veze sa njihovom uzajamnom interakcijom ne sa društvom u celini; sem ukoliko ne pretpostavimo da su se dogovorno u zanosu strasti samoubili što bi uključilo forenziku.
To, jeste nešto u što verujem ali nema veze sa religijom.
Originally posted by deželašMa, nije valjda!
Dihotomiju "(zakonski) dozvoljeno/nedozvoljeno" vi ovde izjednačavate sa "normalno/perverzno" - tj. prenosite ideal demokratije na plan seksualnosti i psihologizujete ga.
:ideologija:
Originally posted by deželašBolje se naspavaj! Toga u mom postu nema ali se naslanja na tvoju priču o "iznutra zlima".
Jer upravo suprotno, DOBROVOLJNOST je nužna pretpostavka perverzije. U kontekstu Totove priče o s/m odnosima, na primer, pervertit je najpre mazohist koji pristaje na "poništenje"... jer se vodeći se religiozno-ogledalno-korektnim duhom "ljubi bližnjeg svog kao da ljubiš samoga SEBE" (kao iz Totovog posta) zaneo u misli da se (u suštini) jedna politička alatka kao što je koncept prirodnog prava može iskoristiti i za ozbiljno objašnjenje svih sranja koje čini.
![]()
Motivacija jeste vrsta ključa koji sam upotrebio ali samo u racionalnoj ravni kako sam gore i u samom citiranom postu izložio. Dakle, odgovornost postoji, u smislu da smo odgovorni za posledice svojih postupaka. Vidim u tebi jednog malog dogmatu koji misli da se posledice tiču samo i isključivo društva pa bi želeo još više preskriptivnosti?
Takođe, određena zakonitost, nešto što se mora poštovati, u svakom odnosu postoji ( koje god odnos vrste bio) ali to nema veze sa prirodnim pravom koje si insinuirao.
No ja sam spreman da se, sve u skladu sa tvojim mislenim hrišćanskim dostignućima, skrušim do maksimalno mogućih granica pa ti se onda ispovedim "za sva sranja koja činim". Samo se prvo dobro naspavaj!