Originally posted by Kiwi
Mnogi ne znaju da se sa HIVom danas živi.. da postoje u Beogradu osobe koje imaju 15 godina HIV i koje su idealnog zdravlja ... lekovi koje primaju ljudi zaraženih HIVom u našoj zemlji spadaju u poslednju generaciju lekova ... ne iskorenjuju virus, ali ga onesposobljavaju da dalje uništava organizam (ako limfociti nisu opali previše, mogu se regenerisati ... najvažnije je po?eti terapiju na vreme) ... od kad znam za sve ove informacije (a meni su poznate tek dan, dva) druga?ije gledam na HIV kao izaziva? Side.. pa jebem mu sve, nije sve u sexu... pokušao bih toj osobi da pružim svoju ljubav na 1001 drugi na?in...
Zato verujem Dubravki Mijatovi? kada jasno i razgovetno kaže: Sa HIVom se danas živi!
Da, ja sam mislio da znam mnogo, a onda sam shvatio da se stvari toliko menjaju da prosto moras da iskopavas nove informacije stalno, samo da bi bio zaista informisan.
Tako sam se ja zaprepastio pre par meseci ili nesto vise kada sam naleteo na BBC-evom sajtu na podatak da od svih smrtnih slucajeva od side u Velikoj Britaniji 1/3 je otkrivena na manje od 3 meseca pre nastanka smrti (to jest kada se sida vec odavno razvila). Da su znali i lecili se na vreme, imali bi ogromne sanse da i dalje budu zivi.
Onda sam naisao na pricu zene koja se zarazila 1983. tako sto je primila transfuziju posto je bila povredjena u ekploziji bombe u Parizu. Nakon toga se bavila humanitarnim radom - pokrenula je organizaciju za pruzanje emocionalne podrske zrtvama nesreca i teroristickih napada. 22 godine posle inficiranja i dalje zivi i radi normalno i uspeva da drzi virus pod kontrolom.
Cudno je to kako nismo spremni da promenimo svoju svest kada su neke stvari, kao bolesti na primer, u pitanju. Kada sam prvi put slusao predavanje o sidi, nije bila rasirena kao danas, a smatralo se da je definitivno smrtonosna. Danas je potpuno drugacije. Kada bismo sproveli anketu na forumu, vecina vas bi mislila da je rak neizleciva bolest, a nije. U stvari, najvise ubijaju nase lose navike...