teško pitanje. i znam da ima razlika između ono što kažem da mi je granice i šta trpim preko granice što ne bi trebalo da trpim. ali granice su tu. prvi put da neko prođe preko njoj mislim da je možda bilo greško i možemo govoriti o tome. ali naravno zavisi. ako, recimo, imam devojku i moja drugarica bi spavala sa njom, drugarici ne bih oprostila, jer ne možeš da spavaš sa nekom sasvim slučajno. ili postoje još nekoliko stvari, koji meni bi neoprostivo.
Ako ne mogu više imati poverenje u tebi, više ni si mi prijatelj. ali to ne znači da ti ne oprostim. I dalje ću da se ponašem prijateljsko i pristojna prema tebi.
Ako jednom pukne prijateljstvo, ima kratak period u kojim se može obnoviti. Na primer, ako neko mi se ne javi, isključi me totalno iz svog života, bez objašnjenja, za nekoliko meseci, držiću mesto za nju u srcu, ali posle ne može da mi se vrati, čak i da to želi, jer ne bih imala poverenje da neće mi opet ostaviti. Ali možda ako se sretnemo posle deset godine možemo biti opet blizi

na primer, sada sam u dobrom odnosom sa svojom prvom devojkom, mada živi oko 9000 km daleko od mene. nam je trebalo nekoliko godine ćutanja da se prebolimo ali su sada stvari kul između nas.
Svi mojih prijatelja ima kredit kod mene. Dobije se kredit lako, svako počne sa, recimo, 1000 (ne, držim račun u glavi, ko ima koliko bodove, to je nešto što osećam samo, kada pričam o bodiva ustvari u meni to izgleda kao da nešto me približi ili da ide dalje od mene). ali treba mnogo kredita da mi budeš najbolja prijateljica, i pažljiva sam. Poverenje (koliko puta sam već tipkala tu reč ovde

) je najvažna stvar kod mene, i to mnogo cenim. Ako neko laže, čak i da nije meni lagao, gubi kredita. Ako neko priča previše o drugim ljudima koji nisu tu (i ne kaže lepe stvari), taj neko gubi kredita, jer šta će reći o meni kada ja nisam tu? Da li se praviš kao da razumeš kada ne razumeš, praviš se da si najpametniji, umesto da ćutiš ponekad i naučiš?
dobiješ kredit kada vidim da si dobar prema meni i prema drugima. Da li si pristojan sa konobaricom? Dobiješ kredit. Da li si iskren? Dobiješ kredit. Da li imaš razumevanje/ da li se trudiš da razumeš stvari čak i da su drugačije? Da li priznaješ kada nešto razumeš?
U početku, dobiješ bodove ako imamo zajedničke stvari, jer tako ćemo imati o čemo da razgovaramo, ali to nije neophodno, i gubićeš mnogo bodove ako vidim da samo se praviš da te zanima stvari i da se razumeš u njima.
+ možda je ovo snobizam, ali ako vidim da bolje govorim tvoj maternji jezik nego ti, gubiš nekoliko bodove, ali samo ako si već izgubio mnogo kredit zbog važnijih stvari.