- 08 Jan 2009, 13:53
Originally posted by pthalosinoc sam upoznala devojku koja isto ima boje za brojeve, i obema nam je 2 zute boje, a drugi se razlikuju. s tim da ona ima i boje za dane u nedelji, a meni su one boje koje je dominantno raspolozenje tokom dana.Originally posted by m..onda nisam sama, koja ima obojena osećanja.Originally posted by pthaloIsto tako. Sad se osecam ovako, dakle poprilicno bezveze i prazno, ali to je zato sto sam tek ustala, a napolju bljak dan, ali mi prija to sto je toplo u sobi.
najlakše mi je da objasnim sopstvenih emocija u bojama. Sada se osećam ljubičast i tamna plava, malo siva.
Na engleskom, ako razmišljam, mogu da nađem reči. Isto na mađarskom.
Na srpskom, još ne znam dovoljno reći. Znam možda 15 reči za osećanje na srpskom. Na engleskom bar 150.
Mislim da na engleskom inace ima mnogo vise reci za osecanja nego u srpskom, ja da bih izrazila neka osecanja na srpskom moram da opisujem i objasnjavam, dok na engleskom znam tacnu rec.![]()
na srpskom, znam ovi reči za osećanje:
tužan, očajan, zabrinut, ljut, ljubomoran, uplašen, veseo, radosan, srećan, zaljubljen, usamljen, smoren, prazan, napušten, i pun nadom.
i nekoliko glagoli:
tugujem, bojim se, radujem se, plašim se, volim, plači mi se, smorila sam se, naljutim.
ali ne engleskom (i meni ovi nisu sinonimi, bar ponekad imaju slično značenje)
angry, irritated, annoyed, fed up, mad, pissed off, cranky, irritable, frustrated, fearful, afraid, scared, terrified, frightened, nervous, nostalgic, jealous, spiteful, wishful, hopeful, sad, sorrowful, mourning, lost, depressed, weepy, tearful, pained, lonely, alone, crazy, silly, hopeful, loved, loving, spiritual, zealous, enthusiastic, cheerful, chipper, delighted, overjoyed, overwhelmed, happy, radiant, superb, sick, quixotic, crabby, geeky, thoughtful, meditative, listless, nauseaus, quarrelsome, enraged, vulnerable, ashamed, shy, bashful, guilty, quiet, disgusted, amiable, friendly, sociable, cold, withdrawn, numb, flippant, childish, bored, excited, aggitated, anxious, apathetic, morose, ambivalent, indifferent...
i to je samo nekoliko minuta razmišljenje.