Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Çâðê_DUP
Evo jos jedne asocijacije za dobro jutro :kafa:

Ljudi imaju manir da mnogo s***, te je ovaj onakav, ovakav, ali postoji tu jedna caka..ljudi znaju duboko u sebi ko je dobar, ko je los, bar se meni tako cini.

Primer: coveka olajavaju na sve strane, a upravo ti koji ga olajavaju znaju da od te osobe, jer je dobra, mogu da potraze bilo sta. S druge strane, neko je cool, neko je vispren, opsteprihvacen, a mozda ne bi zatrazili bilo kakvu uslugu od te osobe, jer kontaju u sebi da ipak nije dobar covek./iako je obrazovan, slusa moderni "sound" :kosa: , u super je fazonu, nasmejani pozitivac. /maskiran doduse/

Primer 2: on (1) je budala, ali cu se uvek obratiti njoj/njemu za pomoc, a on (2) je cool, super za izlaske, ali sam na distanci u sustini i uvek cu otici kod budale po neku uslugu, pa cu se sa cool losim covekom provoditi po gradu i dalje olajavati budalu da je budala..tako ljudi razmisljaju (neki)

Ja jako cenim dobrotu jer je retka i naprosto te ljude ne smatram budalama i volim da se druzim s njima. Kulere izbegavam u sirokom luku, dok ne dokazu da ispod toga postoji nesto vise, plemenitije, ako ne dubioznije.

Koji su vasi kriterijumi za dobrotu? Kad je neko za vas dobar covek, a kad los?
Korisnikov avatar
By m..
To se u sustini vidi odmah, sad pitanje je koliko zelis da slusas taj svoj prvi utisak.

Pritom nije sve tako crno-belo, ali ajde da stavimo stvari na tu razinu.

Ne znam, ja mislim da je negde u sustini moralno neprihatljivo od nekoga traziti bilo kakvu uslugu koju nisi u stanju da uzvratis. Te unervanotezene odnose tezim da drzim na prilicno povrsnoj razini.

I na kraju krajeva, zna se ko su ti prijatelji a ko poznanici.

A naravno, ima tu i neke socijalne dinamike, i raznih socijanih potreba i slicnog, tako da to sve bude poprilicno obojeno i komplexno.
By Çâðê_DUP
Originally posted by m..
To se u sustini vidi odmah, sad pitanje je koliko zelis da slusas taj svoj prvi utisak.

Pritom nije sve tako crno-belo, ali ajde da stavimo stvari na tu razinu.

Ne znam, ja mislim da je negde u sustini moralno neprihatljivo od nekoga traziti bilo kakvu uslugu koju nisi u stanju da uzvratis. Te unervanotezene odnose tezim da drzim na prilicno povrsnoj razini.

I na kraju krajeva, zna se ko su ti prijatelji a ko poznanici.

A naravno, ima tu i neke socijalne dinamike, i raznih socijanih potreba i slicnog, tako da to sve bude poprilicno obojeno i komplexno.
Dobro de, ja po nekoj dinamici foruma stavljam sve crno na belo, jer ako bih se udubljivala u komplexnosti i finese, napisala bih kilometarski post. (a to ne zelite, jel da? :radosnice: )
Zaboravimo sad prijatelje i poznanike.
Imas osobu A i osobu B. Od jedne ces zatraziti upaljac, od druge neces.
Eto, recimo tako da postavimo.
By Çâðê_DUP
ps inace, ja IPAK ljude delim na dobre i zle, iako ljudi vecma nisu ni dobri ni losi. samo ono sto je "izmedju", smatram losim, ali to je neki moj licni stav, nevezan za temu.

Nema tu izgovora. Ako ne das coveku upaljac kad mu treba (a imas isti), kreten si.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ne usudjujem se da kazem da je neko dobar ili los covek...

...mozda...eto...verovatno bih okarakterisala kao loseg coveka nekoga ko smisljeno i sa namerom nesto radi da bi naskodio nekome drugom...

..za sve konkretnije primere, hmmm...neeeee
By Çâðê_DUP
Originally posted by hlaefdige
...mozda...eto...verovatno bih okarakterisala kao loseg coveka nekoga ko smisljeno i sa namerom nesto radi da bi naskodio nekome drugom...
bas smo moja kuma i ja juce ovo zakljucile, bukvalno istim recima :up:
Korisnikov avatar
By Hton
ne znam da li je strasnije kada si sa namerom djubre i nekom zelis da naskodis, ili si toliko iskvaren da ti je to vise postalo mahinalno-nesvesno i jednostavno vise ne znas drugacije da se postavis(naravno ne mislim na slucajne greske koje se nekom drugom obiju o glavu)
Korisnikov avatar
By Zoe
Ne ogranicavam dobrotu nekog coveka samo na to da li bi mi nesto dao ili ne bi. Bilo je situacija kada nije osoba mogla nesto da ucini ili da da, ali to nije umanjilo njenu dobrotu, prosto, ponekad ne mozes protiv okolnosti.

A ovih sto imaju a ne daju nesto nekome iz ciste pokvarenosti i zlobe, ima jako puno, ali oni nisu moji prijatelji.
Korisnikov avatar
By Hton
Nekada ja sam imam potrebu da se pozalim nekome i zaista cenim kada se nadje neko da me razume i saslusa. Ali konstantno jadanje i velicanje svog bola prelazi u obostrani mazohizam- niti bih ja mogao da budem bajron 24/7 ,a jos manje da nekom ucinim toliko pa da slusam njegovu zalopojku, povodom koje on nista ne preduzima, svaki dan!
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Angelina777
Koji su vasi kriterijumi za dobrotu? Kad je neko za vas dobar covek, a kad los?
Za svaku posmatranu osobu kriterijumi su malo drugačiji. Recimo moj mentor kod koga sam radio diplomski je otelotvorenje stereotipnog muškarca iz knjige "Muškarci su sa Marsa žene su sa Venere", dakle ne u smislu balkanskog mačoa nego tog stereotipa "muškarci ovako razmišljaju". Naravno da ne mogu od njega da očekujem da me teši u slučaju depresije ili tako nešto, jer to jednostavno ne može po svom mentalnom sklopu, pa bi lako mogao da se okarakteriše kao bezosećajan po toj nazovi-psihologiji koju potenciraju u sitkomima, ali postoje stvari za koje se prvo kod njega ide jer on najbolje može da pomogne i u suštini jako voli da pomogne kad može (a i šalje jako zabavne haiku-type mejlove sa čudnim konstrukcijama reči i rečenica).

Kad smo ovde imali temu "Koliko dobro prepoznajete kakva je neka osoba" tu sam rekao da je meni jako lako da prepoznam kakav je neko ukoliko ga posmatram npr. 15 minuta u prirodnom ambijentu. E sad, neke osobe mi jednostavno nisu za komunikaciju jer nemamo ništa zajedničko po osobinama ličnosti. Za njih ne mogu da kažem da su loši ljudi samo zato što recimo ne obraćaju pažnju na detalje i ne oduševljavaju se različitostima kao ja, ili odugovlače umesto da se polome da posao što pre odrade pa da se posle igraju kao što to ja radim, ili su jednostavno bež.
Korisnikov avatar
By Dina
Vrlo retko razmisljam u terminima dobar/los. Lakse mi je da odredim sta je za mene lose. Npr. los je ubica, mada sam pre neki dan gledala emisiju o zenama osudjenim na smrt u Americi (sve su pocinile surova ubistva) pa ni one ne deluju nesto drugacije nego bilo ko koga sretnem na ulici. A dobrota mi je jos teza za odredjivanje...

Slicno kao Jukie, kada se zblizavam sa nekim uglavnom imamo neko zajednicko interesovanje. Od toga krene pa se kroz niz momenata sa obe strane pokaze da li ce odnos da predje u blizi/trajniji ili nece. Za blizi odnos onda je svakako bitna i neka dobrota, ma sta to bilo. Mogla bi biti ta spremnost da se pomogne u nekim situacijama ili saosecanje i tome slicno. Inace, ja verujem u medjusobnu energiju koja na neki nacin preobrazava i same osobe i moze donositi nesto novo.Tako se moze desiti da je neka osoba npr. pazljiva prema meni ali da ta osoba nije najcesce pazljiva prema ljudima.
Korisnikov avatar
By Deksi
Imam svoje kriterijume po tom pitanju mada je sve to dosta slozeno....ali ako pokusam da svedem na najjednostavniji zakljucak:
Ljudi su dobri dok god ne ugrozavaju tudju slobodu,ne uticu negativno na okolinu,ne zele da naskode nekom a da su toga svesni.
Korisnikov avatar
By svejedno
Slazem se da negde u dubini duse imas osecaj ko je /za tebe/ dobar ili los covk.

Mislim, svi mi.

..

Ali to ostaje stvar individualnog vrednovanja, ipak.

..

Pre svega, covek se mora zapitati u vezi sebe - po kojim kriterijuma bih ja mogao da kazem za sebe da sam los ili dobar covek?

I ako nadjemo odgovarajuce kriterijume za sebe, nasli smo i nas odnos prema tudjoj dobroti ili zlobi.

..

Ja sebe ne smatram LOSIM sve dok ne povredjujem nikoga, do eventualno sebe licno.

..

Kada povredjujem sebe, tada se smatram glupim, ali ne losim.

..

I to bi bio MOJ kriterijum onoga sto nije lose.

..

Kriterijum dobrote, hauevr, ocenjujem u smislu ucinjenih usluga/'dobrih' stvari za druge ljude ili barem suprotnost od necinjenja kada je nekome potrebna pomoc koja je u mojoj/tudjoj moci.

Bilo da je neko trazio uslugu ili ne.

..

LM, komplexno pitanje i svakako ne moze da se svede na binarnu podelu tako lako.

Iako npr. smatram da znam, po tim kriterijumima, par dobrih ljudi, oni imaju, naravno, i svoje lose osobine, lose strane.

...

Mislim da, po svemu gore navedenom, to da li je neko dobar ili los covek moze da se vidi (shvati) samo kada covek zavrsi ovaj zivot, umre, jel, odnosno - zavrsi sa svim svojim akcijama.

Tada te akcije mogu da se premere. U dvorani smrti, pero & srce.

..

Inace, nije mi ni najmanje neistinita izreka 'dobar & glup su braca'.

Sto se tice bas tog cinjenja usluga, npr.

..

Neko moze biti dobar & nesebican, ali moze takav vrlo lako biti visestruko namagarcen tokom zivota ako nije i pametan.

Opet, neko moze biti i los & glup i proci isto tako, sto je jos gore, po meni.
..

Tako da, licno mi nije toliko bitno da neko bude DOBAR, koliko mi je bitno da neko NIJE LOS.

A to i jesu moja licna moralna nacela, da tako kazemo.

/NEUTRALchaos/

Eto. Kriterijum je, i pored ovolikog stonderskog pisanija, vrlo jednostavan - ne cini drugima lose. Ne cini drugima lose ni necinjenjem ako je u tvojoj moci da pomognes.
Korisnikov avatar
By Dzi
Originally posted by Angelina777
ps inace, ja IPAK ljude delim na dobre i zle, iako ljudi vecma nisu ni dobri ni losi. samo ono sto je "izmedju", smatram losim, ali to je neki moj licni stav, nevezan za temu.

Nema tu izgovora. Ako ne das coveku upaljac kad mu treba (a imas isti), kreten si.

slazem se 777 :friends:
Korisnikov avatar
By Val
Retki su dobri ljudi. Ljudi se sve vishe krecju na granici sebichnosti.

Neko je pomenuo upaljach. E pa vidish, osoba A ima upaljach, ali ga ne da osobi B, ne jer je zla nego je jednostavno mrzi da ga vadi iz dzepa. I kako to onda okarakterishesh?

Ako ovaj forum uzmemo kao "merilo" i predstavnika ili zastupnika civilizacije (a zashto ne bi moglo?) svaki chlan ima svoje favorite. E sad, tvoj favorit nije i moj. Ti ga vidish kao dobricu dok ja pouzdano znam da taj chovek/zhena nije ni D od dobrice, ali zato dobar glumac! I kako onda da se dodje do konkretnog odgovora?

Usudila bih se da kazhem da jednostavno postoje bolji i loshiji glumci, ali NIKO od nas ne mozhe da se opere od istine da je ponekad bio losh, iako u principu njegov duh jeste dobar! Niko!

Svi mi pokleknemo, pojedemo govno, ponekad budemo dobri, ponekad jednostavno provociramo, ne zato shto smo zli, no eto iz dosade il´ko zna...

Zakljuchno...ova tema je jedna od mnogih koju bih ja uvrstala u sizifove poslove.
By mikka
Zao mi sto Andja nije ovde, pa da repliciranje ima vise smisla, no dobro.

Eh, i ja sam silno voleo da svet bude tako crno-beo, ali mi je ta teorija bezbroj puta pala u vodu.
Covek je jedno isuvise kompleksno bice, da bi se moglo samo svrstati u kategoriju dobrog/zlog, jer mi nismo isti kao sto smo bili juce, niti kao sto cemo biti sutra, niti se "moze dvaput uci u istu reku".
Bojim se da bi bilo prilicno nesmotreno i nepazljivo (a narocito zato sto je to i kroz istoriju imalo brojne posledice) ljude oznacaati dobrim ili losim- to mozemo ciniti samo sa njihovim POSTUPCIMA.
Jer lako je biti dobar u dobru, i zao u nevolji; covek za koga bismo mozda danas stavili ruku u vatru kako je dusa, ce mozda u odsudnom trenutku pokazati svoje kukavicko lice.
Onaj namcor koji nije hteo da nam zapali cigaru iako je imao upaljac, mozda ce jednog dana skociti u ledenu vodu da spasi coveka koji pokusa samoubistvo. Mi to nikada ne mozemo znati.
Jedino mozemo ocenjivati dakle- postupke, a ne ljude, i verujem i da je takav pristup zapravo jedini ispravan da bi se covek "poboljsao", jer ako i sam veruje da je po prirodi zao- tesko da ce ista i preduzeti povodom toga, ali ako uoci niz pogresnih poteza, i shvati kakvi su bili- onda su, uveren sam, i cuda moguca :isus:
A sto se oprostaja tice, i da li i od koga on stize, i da li ga treba dati, i koliko je coveku potreban, to je vec za drugu temu :zeva:
Korisnikov avatar
By Blady
Mislim da sve osobe ne mogu biti dobre za sve.. tj kompatibilne...
Tako ja imam osobe za koje mislim da su dobre, i sa kojima mogu da pricam, a mozda ne mogu neke druge stvari, mada u takvom slucaju uglavnom sa tim ljudima mogu sve.. dok sa nekima mi je trebalo vremena da shvatim da mi nisu prijatelji i da prema njima i ne mogu tako da se postavljam... losi ljudi... unutar, takve uglavnom izbegavam.. ili se jednostavno zabavljam i nista vise..
Jako sam osetljiva po pitanju ove teme, s toga necu vise nista pisati.. :snob:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!