Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Iskustva, podrška, ...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By HPLC
Dosao sam do trenutka da se udaljavam od svoje porodice. Za par godina bi se obracali jedno drugom sa "izvinite, Vi...". Shvatio sam da ukoliko nastavimo ovako, bicemo em stranci - em oni nece znati nista o meni. Onda sam uzeo najgori scenario - da vise ne pricaju sa mnom posle autovanja, ali ce znati ko sam. Ova druga opcija je prevagnula. Rekao sam im.

Mama je rekla da sam ja njeno dete, i da joj je strasno sto sam to toliko drzao u sebi. Otac takodje. Jedino je ta cinjenica bila njima potresna - da je MENI bilo tesko. Nisu bili ni najmanje sebicni.

Naravno, prvo sam polako autovao svoje prijatelje mojim roditeljima, merio reakcije i nekako ih pripremao za moje autovanje (koje se desilo krajnje neplanirano...).

Nakon autovanja sam bio u nekoj vrsti post-traumatskog soka. Neki limbo autovanja. Samo sam ponavljao kolegama "moji znaju...ali oni stvarno znaju?" nema vise lazi, nema vise pretvaranja. trebalo je da prodje par nedelja da mi dodje do svesnog da sam to uradio i odradio. zavrsio. udario tacku na to.

i sta sad?

sad mogu da zivim svoj zivot drugacije nego pre. drugacije? da, vrlo drugacije - jer sad imam podrsku i oslonac porodice. zamislite? to nikad nisam pre osecao, i verujte mi da vam mnogo pomaze. navikao sam da o svoj privatnom zivotu pricam samo sa drustvom, ali nikako sa mojima. sad mogu mami da kazem ko mi se dopada :D divno, zar ne? tati jos bas i ne mogu, necu da teram mak na konac :)

zasto je bitno autovati se? jer je nemoguce to cuvati u sebi konzervirano, neki drug sav ce da pukne, ali ce covek morati da ima ventil.

moji su nakon toga intenzivno citali o homoseksualnosti i informisali se o pravima homoseksualaca u Srbiji. Mislim da sam autovanjem smanjio homofobiju u svojoj kuci.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Jeste bitno, kako za sopstveni duševni mir, tako i za stvaranje iskrenijeg i otvorenijeg odnosa sa osobama do kojih vam je stalo.

Npr. danas sam se outovao sopstvenom bratu od tetke (uzrasta 16 godina), i potpuno je cool reagovao. Pričali smo o životnim problemima i osetio sam potrebu da mu tim činom dam do znanja da imam poverenja u njega, i da on može imati poverenja u mene, jer se susreće sa životnim sranjima tinejdžerskog uzrasta i potreban mu je neko nenametljiv za razgovor.

U poslednjih par meseci takođe sam imao pozitivna iskustva sa dva člana porodice - babom i ocem (sa kojim nemam nešto posebno blizak odnos, ali uspostavljamo ga u ovim kasnim godinama), ali koji su saznali sticajem okolnosti, ne mojim ličnim autovanjem. Lično nisam imao negativnih iskustava uzimajući u obzir celokupni uži krug porodice i prijatelja, pa čak i dosta poznanika. Svi su pokazali makar poštovanje za moju iskrenost, a to je sve što mogu da očekujem/zahtevam.
By Kragi
Brate, zivot je jednostavniji i ne cimas se oko nekih gluposti.
Skoro sam dao nekih dvadesetak diskova sa po sest divx filmova sestrama od tetke i bas razmisljam sbbkbb da moram da se cimam oko toga koji disk mogu da dam a koji ne jer na njemu ima i lgbt filmova od kojih su neki i sa explicitnijim scenama sexa. :lol:
Dam ja to u kompletu onako djuture pa neka gledaju sta im volja.

Sitnica, ali eto :peace:
Korisnikov avatar
By sherlock
Ne znam za druge, ali je meni outovanje pomoglo da prihvatim sebe. Pre toga sam bio isfrustriran, depresivan, imao suicidne misle... a posle toga, kad sam shvatio da mojim prijateljima to nije zasmetalo, sam osetio znatno olaksanje. Od tada nam je to postala samo jos jedna tema za zajebanciju.

Ovako, nemam neku potrebu da se outujem. U mojoj porodici niko ne zna, a iskreno ne vidim ni potrebu da im kazem. Kapiram da ne bi to previse tesko podneli i da bi posle nekog vremena bili ok sa tim, ali stvarno ne osecam potrebu da im kazem.
By Aven
Prvi javni coming out u AI-u (2:10):

The world is changing. :love:
By 00001000
Pozdrav svima.
Naleteo sam danas na ovu temu, i vidim da većina je zagovornik autovanja svima. I mislim da to može stvoriti pogrešnu sliku mlađoj gay populaciji.
Naravno, ko želi i ima potrebu da se out-uje, svakako da treba to da uradi, ali takođe treba imati na umu da nije svima outovanje bitno.

Ja za svoju orejntaciju znam "oduvek", naravno to je eskaliralo u tinejdžerskim godinama. To je bilo pre 10 godina. Za to vreme, samo sam jednoj osobi rekao za moje sklonosti.
Što se porodice tiče niko ne zna. Sa svojom porodicom sam prošao kroz sve i svašta i zaista smo bliski i super se slažemo. Ali, jedni drugima nikada nismo zalazili u to ko je sa kim u vezi. Za svojih 25 godina, ono koliko oni znaju ja sam imao jednu devojku. I nikada me nisu pitali da li sam u vezi, da li planiram da se ženim, da li ću da imam decu, itd.O njihovim partnerima na dubljem nivou smo počeli da pričamo tek pošto su počeli da žive zajedno a potom su se i venčali, jer su tada postali deo porodice.

Naravno, moje ne-outovanje ne znači da idem naokolo i da se krijem. Moji momci su dolazili kod mene, ručali sa mojom porodicom, išli u bioskop sa mojim prijateljima, igrali PS3 sa kolegama sa faksa.
Naravno da momke sa kojima sam bio nisam ljubio pred njima, ali to ne bi radio ni sa devojkom. Jer mi je javno ispoljavanje nežnosti da ceo svet vidi da sam u vezi aposolutno nepotrebno.

Sa bliskim ljudima imam mnogo interesatnije teme od toga ko se skinuo u klubu, koga sam upoznao preko romea, da li sam se kresnuo sa nekim ili nisam.
Kada se pojavi muskarac sa kojim cu ostvariti dublju i značajniju vezu, sa kojim će "to biti to" naravno da će znati svako ko bude želeo da zna.
To tada, biram da ne pričam o svojim vezama koje traju, mesec, šest meseci, godinu ili dve godine.

Tako da samo želim da napišem da postoji alternativa. Da out-ovanje nije neka obaveza. Da je "orman" jedna velika laž. I da svako treba da radi šta želi.

Do what you wilt.
Korisnikov avatar
By Dr_Shortbus
^
^

Potpuno krivo shvaćen pojam autovanja. :potapsava:

Autovanje ne obavezuje bilo kakvo "nametanje" bilo kome! Zašto bi nakon autovanja tvoja seksualnost postala glavna tema u razgovoru ako to nije bila i prije autovanja?! :neznam: Čista homofobna teorija.

Autovanje je odlika višeg nivoa svijesti o sebi i svijetu koji te okružuje, odlika emancipacije. Autovanje dolazi od onih ljudi koji stvarno spoznaju sebe, vole sebe i one oko sebe. :yes:
By 00001000
Naravno da ne očekujem da ako se outujem glavna tema priče postane koliko sam likova kresnuo. Pogrešno ste shvatili celu temu. Kapiram da ste outovani i sada mislite da ceo svet treba da se outuje.

Evo nekoliko primera sa prvih strana ove teme zašto je bitno mladim gay osobama reći da outovanje nije obaveza, niti iko to mora da radi, niti generalno gay osobe moraju da se outuju ikome ako ne žele.

" izuzetno je vazno napraviti coming out, i pokazati da to nije ni retko ni patolosko, i iznad svega, najvaznije od svega, pred sobom pokazati da to nije tako, sebe ubediti u to. Godine in the closet siguran sam moraju ostaviti traga u svacijoj glavi; ziveti ceo svoj zivot u sakrivanju jednog vaznog
- vaznog i zato sto je negiran! - dela svog identiteta mora biti strasno. "

"Znacaj autovanja se, smatram, ogleda prvenstveno u tome da na taj nacin sebi sa duse skinemo teret.Ne kaze se za dzabe " Istina se u vecini slucajeva pokaze kao najbolje resenje "

"Zato sto ako svi o tome cute, oni patoloski closet tipovi, koji jos uvek ni sebi cestito ne smeju da priznaju sta su - a kamoli da tu ruznu rec izgovore naglas - mogu da zive u uverenju da za njih niko ne zna, da su ipak biseksualni, i da pedera ima malo, i da su svi tetke i feminizirani. Eto zato. "

"Tako da je outovanje i nacin da se vidi kome je stvarno stalo do vas."

Standardni ljudski pristup je da urade nešto, to proglase jedinim ispravnim putem koji svi moraju da prate.
Jako mi je drago što ste se outovali i to je imalo srećne posledice, ako vam je bilo lakše, ako ste videli kome je zaista stalo do vas, ako vam je pao teret sa duše ili šta god.
Ali, nemojte da generalizujete stvari i govorite kako svi moraju da se outuju.

Do what you wilt.
Korisnikov avatar
By Srklet
nitko se ne mora autati. svi se naravno trebaju autati, ali ne moraju. ^^

uostalom, i dalje je nekih 95% pedera u ormaru, očito je da ta poruka o autanju baš i ne nailazi na plodno tlo. :tos:
Korisnikov avatar
By Srklet
yep, primijetio sam to.

zanimljivo je kako se ti procesi kod današnjih tinejdžera odvijaju skroz drugačije.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Meni samo nije jasno, 00001000, kako je moguće da neko ko živi tako ne bude (u krajnosti patološki) lažov?
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2633890#p2633890]Galadriel napisao:[/url]Meni samo nije jasno, 00001000, kako je moguće da neko ko živi tako ne bude (u krajnosti patološki) lažov?
Ko kaže da nisu.
Ne znam da li si imala nekada prilike da pričaš sa barnijem na forumu, ali taj čovek je patološki lažov, doslovno ima velikih problema da razlikuje istinu od laži i da ne konstruiše u svojoj glavi. Vrlo uznemiravajuća osoba.
Korisnikov avatar
By Galadriel
00001000 ima teoriju o lažnoj neophodnosti autovanja, pa sam se pitala. isto tako mi nije jasno kako odrasla osoba koja drži do svog integriteta može da deli mišljenje ili da živi kao 00001000 bez ostavljanja prostora u glavi za predomišljanje...
Korisnikov avatar
By Dr_Shortbus
Imam vrlo malo strpljenja za ovakve ljude. Pun mi je kurac ormaruša koje tako ponosno brane svoju autohomofobiju i ljuljuškaju se u stereotipima, klišejima i predrasudama homofobnog heteropatrijahalnog društva! Većina takvih forsira nekakvu teoriju da su autovane LGBT osobe u stvari uzrok homofobije i mržnje a ne shvataju da je upravo njihovo neautovanje uzrok većine problema zajednice. Kako neka manjinska zajednica može tražiti bilo kakva prava ako ne postoji? :retard:
Korisnikov avatar
By Galadriel
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2633893#p2633893]Jheronim van Aken napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2633890#p2633890]Galadriel napisao:[/url]Meni samo nije jasno, 00001000, kako je moguće da neko ko živi tako ne bude (u krajnosti patološki) lažov?
Ko kaže da nisu.
Ne znam da li si imala nekada prilike da pričaš sa barnijem na forumu, ali taj čovek je patološki lažov, doslovno ima velikih problema da razlikuje istinu od laži i da ne konstruiše u svojoj glavi. Vrlo uznemiravajuća osoba.

Nisam, izbegavala sam, kao što izbegavam i sve koji su uznemiravajući.
By Kragi
Umoran sam i ne mogu da pisem kilometarske postove tek mislim da je ljudima (ili korisniku 00001000) sve to najlakse objasniti banalnim primerima iz svakodnevnog zivota.
Heteronormativ - nametnuti standard, pretpostavka da si str8 od samog rodjenja. Pitanja o devojci i nikada o decku.
Pa onda brat/sestra da li takodje nuznO kriju i krace veze ili se bez problema setaju gradom sa devojkom/deckom drzeci se za ruke i stavljanuci do znanja da su str8?
'Pametnije stvari za pricu od toga' se nadovezuje na ovo sto sam vec rekao. Ne sedis sa drustvom i non stop pricas o tome da si gay, sa kim si imao sex i sl ali svakako prokomentarises da ti je neko lep, da bi se kresnuo sa njim ili sta god bas kao sto i oni pricaju o devojkama (uz pretostavku da su muskarci uglavnom). Znaci ono, da li ti ljudi oko tebe na bilo koji nacin stavljaju do znanja drugima svoju sexualnu orijentaciju i da li uopste znas koja je?
Takodje je i zanimljiva cinjenica da, eto, njegovi znaju za jednu devojku pa se logicno postavlja pitanje kako to da ne znaju ni za jednog decka i kojom logikom je bas ta devojka (a ne neki decko) dosla do izrazaja na taj nacin tj bila drustveno vidljiva?
tra - la - la.
Uz to, meni se cini da poenta ovakvih tema treba da bude to da ljudi poput njega skontaju da svoju drustvenu nevidljivost ne relativizuju glupim izgovorima za koje, kad ti se lepo skrene paznja, lako mozes da shvatis koliko su fake ako ti je iq iznad 63 a ne da se outuju po svaku cenu. Mis'im na to vas svakako niko ne moze naterati ali ne ako ne zelite, nego ako ne smete iz bilo kog razloga.
Nije strasno biti neoutovan* koliko je strasno to kad izgovorima koji diskredituju lgbt populaciju tu neoutovanost opravdavas.

*kad kazem neoutovan prvenstveno mislim na porodicu, prijatelje/ice, drugare/ice i taj krug ljudi.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Meni nije jasno kako neko moze da za bilo koga kaze da mu je blizak kao prijatelj ako ga laze u bezi seksualne orijentacije. Koliko li je taj odnos povrsan.
Korisnikov avatar
By zguba_91
Outovanje..
vazno mi je iz razloga jer svoje prijatelje ne zelim da lazem ko sam i sta sam,a ako imaju problem sa time sto sam gej neka se sami sklone. Ako ocekujem iskrenost od svojih prijatelja nema smisla da ja lazem.
Zatim, zivot je previse kratak da bih ga ziveo tako sto cu sebe da kocim, a to cinim upravo ukoliko glumim nekog ko nisam.
Takodje mi je bitno da ljudi vide da nisam (nismo) nista drugaciji od njih.
Sto se tice porodice, ona je druga prica i njima ne zelim jos uvek da se outujem (mada, ako me ikada budu direktno pitali da li sam gej ne pada mi na pamet da slazem. do tada nista :) )
:)
Korisnikov avatar
By RomanticniDecak
Obicno u zivotu svoju seksualnu i romanticnu orijentaciju ni ne krijem, tojest prijateljima i poznanicima a ovi na salterima ni ne moraju to znati. Ali se ono ni moje prijatelje i poznanike i ne tice, isto koliko i mene njiove orijentacije, da li je to uopste glavna tema? Ne. E onda zasto je pominjati. Nekad jeste, i onda je to okej. (Nekad je potrebno, naravno, i TO je onda okej da se i tu kaze.) Pitaju me nekad, pa im kazem, nikom nista. Kao da je ista od toga velika stvar. Tako im i taj stav i moju reakciju podelim, prosirim ideju da to i nije nista strano. (Na njima je da li su totalno poremeceni ili ne mogu da razumeju ili nesto izmedju, ili su i oni okej.) Takodje ako neko u javnosti flertuje sa mnom da je istog pola, super, ne krijem ako mi laska ili (jos vise ne krijem) ako mi se i svidja, i sve sto meni licno dolazi u obzir (i da je i njemu prihvatljivo) radim, naravno sto je generalno u javnosti i pristojno. Jer je jako fino biti pristojan koje god orijentacije ili cega god da smo.
Korisnikov avatar
By Srklet
ali zašto svi oni koriste iste fraze?! to je ono što me najviše izluđuje u međuvremenu. :cupakosu:
kako ljudi ne kuže da ako koriste iste riječi i iste fraze kao i svaka druga ormaruša da to što govore nije ekšli njihov promišljen stav, nego opće mjesto heteropatrijarhata toliko internalizirano da se čini kao da dolazi iznutra, a zapravo je usuto u mozak izvana, kroz godine i godine odrastanja i života. otkud uopće tim ljudima ideja da znaju i razumiju što govore ako govore isto kao svatko drugi?!
Korisnikov avatar
By Dr_Shortbus
^

Doktorirao! :shake: :lol:

Edit: Već nekoliko puta se vraćam da pročitam Skarletov post. :leviathan:
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 23
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!