Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Da li verujete u lecenje narkomanije, tacnije - verujete li da je to nesto sto se moze izleciti?

Za postavljanje ove teme dobila sam ideju nakon diskusije sa jednom osobom koja tvrdi da ne postoje izleceni narkomani, nego samo dugogodisnji apstinenti, i to na osnovu licnog iskustva.

Moj stav o tome je nekako slican, mislim da terapija dovodi do toga da skapiras da ces se nacisto sjebati od droge, ali ne verujem da dovodi do toga da ti se npr. nikada ne javi ideja/zelja da ikada ponovo u zivotu konzumiras nesto psihoaktivno.

Vasi stavovi i iskustva? :joint: :doktor:
Korisnikov avatar
By anche
:neznam: al' znam sledece:

pot is not addictive, but growing is :D
Korisnikov avatar
By blenta
mislim da ti se ta zelja javlja i za mnogo bezazlenije stvari
tipa cigare npr
(shto kazhe moja keva- ona je 4 puta ostavila pusenje)
ali je po meni izlecenje
prevazitji svoju "zhelju" i ne podletji joj ponovo
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Da, to izlecenje "zelje" - da li mislite da je to moguce?
Korisnikov avatar
By spliff
mogutje
govorim iz lichnog iskustva
Korisnikov avatar
By blenta
ja smatram ne
ne znam, nisam pametan
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Stvarno? :shok2:

I bas, bas nikada nisi pozeleo da makar malo....
Korisnikov avatar
By Zoe
Pitanje: "Da li zelja moze da se izleci" bih ja preformulisala u :"Da li zelju uopste treba leciti"?

Ne. :neto:
By Tresh-grl
Ja i Deksi smo isli u drajzerovu s 2 ortakinje,jedna je htela da se skine sa spida....neka hvala,radije cu da se narkomanisem nego da provodim vreme u onoj ustanovi dok mi ispiru mozak i gledam sve one grozote....ti krici koje sam cula tamo su uzasni.
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by Tresh-grl
Ja i Deksi smo isli u drajzerovu s 2 ortakinje,jedna je htela da se skine sa spida....neka hvala,radije cu da se narkomanisem nego da provodim vreme u onoj ustanovi dok mi ispiru mozak i gledam sve one grozote....ti krici koje sam cula tamo su uzasni.
Uzas,kad se setim....da islo je nas cetvoro,ona tvoja ortakinja je htela da vidi kakvi su uslovi i kakav je tretman jer je htela da ide na lecenje....
Znaci ona atmosfera,osobe,prazni pogledi,shake lekova za dorucak,rucak i veceru....strasno.
Ja sam plakao pre nego sto smo posli jer nisam hteo da idem,znao sam kako cu da se istraumiram....jbg.
By Tresh-grl
Originally posted by Deksi
Originally posted by Tresh-grl
Uzas,kad se setim....da islo je nas cetvoro,ona tvoja ortakinja je htela da vidi kakvi su uslovi i kakav je tretman jer je htela da ide na lecenje....
Znaci ona atmosfera,osobe,prazni pogledi,shake lekova za dorucak,rucak i veceru....strasno.
Ja sam plakao pre nego sto smo posli jer nisam hteo da idem,znao sam kako cu da se istraumiram....jbg.

Jao cico,uzivaj u carstvu narkotika dok mozes i ne brini ja sam tu,puno te volem :mazi:
Korisnikov avatar
By Zoe
@KissQueen: sta "nego"?

Ako pitas to za zelju, onda ja ne znam sta vise da ti kazem-ispunjavanjem svojih zelja ispunjavamo sopstveni zivot.

Ako pitas za lecenje narkomanije, moj odgovor i jeste bio vezan i za to kada sam govorila o zelji, za sta bi drugo, to je tema....
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Nisam pametan. Ne poznajem licno nikoga ko je toliko zaglibio i dobio titulu - narkoman. Znam ih par koji se pocaste s vremena na vreme i relativno dugo nista ne uzimaju i kazu da ni ne osecaju potrebu za tim.

Pretpostavljam da je tacno to o dugogodisnjim apstinentima.
Ima li nekih podataka o tome - izleceni narkoman posle deset godina uzima dozu ponovo i sta se desava dalje, da li je uzima samo taj jedan put ili nastavlja i dalje po starom tempu? Stvarno ne znam. Pretpostavljam da je sve stvar volje, stabilnosti, sredjenosti...

Nego, kad smo kod lecenja narkomanije ... Sluzio sam civilno u domu zdravlja i apoteci. Povremeno bi nam dolazili narkomani sa receptom iz Klinike (dakle sa vise instance od DZ).
Problem na koji su nailazili bio je taj da dr iz DZ odbije da im prepise lek, a i ako im ga prepise u apoteci bi ih odbijali pod izgovorom da nemaju te lekove(?!) a to su radili kako kazu da se narkomani ne bi navukli na tu apoteku, prepadali ih po zavrsetku smene itd (kazu da je tako manje vise u svakoj drugoj apoteci u NS)

I kako onda da se lece?
Korisnikov avatar
By Zoe
Ti si iz NS?

To za apoteke je tacno. Potreban je dupli recept da dobijes Trodon, a kamoli Metadon.....lecenje se odvija pod strogim nadzorom, ali naravno, to ONI misle...
Istina je, medjutim, da ovisnici (prestalo se nedavno sa koriscenjem termina "narkoman"; sada se koristi rec "zavisnik" ili "ovisnik" ) na lecenju dobiju Metadon, podignu ga regularno, a onda ga prodaju na ulici i kupe horse.
Naravno - razredjen Metadon :lukavi:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
iz cuvene Okoline :lol:

da, svakakvih malverzacija ima tu. Donekle i razumem i dr i apotekare ali opet ko si ti da ih odbijes ukoliko su vec pristali na lecenje.
Desavalo se i da kad budu odbijeni ukradu blok recepata od dr i onda dodju sa perfektno popunjenim receptom(naziv leka, sifra leka, sifra bolesti, ma svi moguci podaci ali bez pecata doktora naravno).
Uputstvo za nas je bilo - ako se pojave, oduzmite mu recept. :misli: yeah right! Bas cu da se lemam sa njima zbog recepata.
Korisnikov avatar
By Dina
I ja mislim da su dugogodisnji apstinenti ali ako ta apstinencija potraje do kraja zivota onda je nebitno kako se zove ;) To mislim jer se ljudi inace slabo menjaju, u bilo cemu. Ako je osoba necemu sklona onda ce ta sklonost postojati uvek, ono sto se uci je da se nosi sa tom sklonoscu, sa drugacijim razresavanjem situacija, problema i sl. Licnog iskustva nemam nikakvog a i ne nameravam da ga steknem ;) Ali imam jednog poznanika koji je uzimao teske droge, bio vise puta na ivici zivota i sl. Ozenio se i dobio decu i jos uvek nije uspevao da se izvuce. I onda je bila neka situacija vezana za dete, valjda je ostao sam sa njima pa se nesto uplasio, ne secam se tacno. Uglavnom znam da su mu deca postala motiv da opet krene na lecenje i valjda ovaj put dovoljno jak da istraje, tako da vec godinama ne uzima drogu.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Dina, po tome što si napisala ispadne da su neki ljudi rođenjem predodređeni da postanu zavisnici, pa još i pošto se teško menjaju nema svrhe da beže od svoje sudbine. :puzzle:
Korisnikov avatar
By Zoe
Ma, ja kontam da je dina htela da kaze ono sto i KissQ...na pocetku: "Jednom ovisnik, uvek ovisnik", osim ako te ne motivise nesto veliko i vazno pa se "opametis".....

Ja bih ovde volela da se javljaju osobe sa licnim iskustvom...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by 2Q2Bstr8
Dina, po tome što si napisala ispadne da su neki ljudi rođenjem predodređeni da postanu zavisnici, pa još i pošto se teško menjaju nema svrhe da beže od svoje sudbine. :puzzle:
Ne znam kako si to zakljucio, ja sam samo odgovarala na ono pitanje koje je KissQueen postavila, tj. da li se zavisnost od droge leci. Posto nemam licnog iskustva i samim tim ne znam koji su sve razlozi koji navedu osobu da se odvikne pa ponovo uzme drogu (mogu samo da pretpostavljam), govorila sam o ljudima uopste (da se tesko menjaju). Ja bar kad pogledam ljude oko sebe vidim neku konstantnost u njihovom ponasanju, obicno imaju slican tip problema koje su imali i pre. To dolazi od samih njih, sto ne znaci da to ne mogu da promene. Samo ja ne verujem da npr jako nesigurna osoba jednog jutra odjednom ustane kao jako sigurna u sebe, moze samo da shvati zasto je pocinila neki niz gresaka i da savladava sebe pa da ih vise ne cini. Ali je i dalje nesigurna osoba, mozda ce nakon mnogo uspeha postati nesto sigurnija, ali tesko da ce ikad moci sebe nazvati osobom koja je sigurna u sebe. Ako je osoba dovela sebe u neku zavisnost, onda je promena jos teza. Nisam rekla da je nemoguca. Upravo sam navela primer gde je covek imao dovoljno jak motiv da se odvikne od droge (nisu kod njega bila samo deca vec i velika ljubav njegove supruge, roditelja, pa okrenuo se veri, citav niz promenjenih situacija ali deca su mu mislim dala onu unutrasnju snagu koju nije imao ranije pa se posle lecenja vracao drogi).
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Poznavala sam neke narkomane,
svi su sada bivsi..

Kad kazem narkomane mislim iskljucivo one koji su na
heroinu i igli..

To je nesto sto nije moguce izleciti... Ima par psihijatara
u gradu koji se bave samo tim, ali su mi i oni rekli da ako
"spasu" jednog u 100, je veliki uspeh..

Postoje neke price da se ide u Rusiju, na neke specijalne
tretmane.. ali nisam sigurna u te price..

Samo znam da sam izgubila nekoliko prijatelja,
zauvek...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Dina, ako sam ja nesiguran u sebe i time predodređen za narkomaniju, a nemam šanse da se menjam (jer se ljudi teško menjaju), ja nikad neću biti siguran u sebe i uvek ću biti predodređen da postanem zavisnik. pa čemu onda da se opirem svojim (prirodnim) težnjama?

o tome pričam.
Korisnikov avatar
By Zoe
Dobro, evo ja sam prilicno kompetentna da o ovome govorim, ali slabo ovde ima sagovornika koji znaju problematiku iz prve ruke (mislim na ovoj temi u stvari nema nikoga!).....
Mislim da imamo jako dobre teme o narkomaniji na kojima su pisale osobe koje su imale ili imaju taj problem.....to treba pogledati. Koga zanima, naravno.
Korisnikov avatar
By Zoe
Dina, ako sam ja nesiguran u sebe i time predodređen za narkomaniju, a nemam šanse da se menjam (jer se ljudi teško menjaju), ja nikad neću biti siguran u sebe i uvek ću biti predodređen da postanem zavisnik. pa čemu onda da se opirem svojim (prirodnim) težnjama?

o tome pričam.

Pa hajde ti reci sta ti mislis.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
ortakinja je htela da vidi kakvi su uslovi i kakav je tretman jer je htela da ide na lecenje....

E, ja bih volela da mi ovo malo pojasnite. Konkretno, imam 2 pitanja:

1. U kom trenutku zavisnik zazeli da se leci (zbog cega donosi tu odluku, zato sto drugi traze, ili sam shvata da treba, sta ga dovodi do tog zakljucka....)?

2. Kakve veze ima kakvi su uslovi i kakav je tretman, ukoliko dovodi do izlecenja (ako ono uopste postoji, to jos nisam uspela da odgonetnem)?

Ono sto rece Zoe - bilo bi stvarno dobro kad bi neko o licnim iskustvima, ili bar iskustva ljudi iz blize okoline. Jeste da postoji velika tema o narkoticima, ali je tamo vise o dejstvu, ovde bih volela da pricamo o lecenju.
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by KissQueen
ortakinja je htela da vidi kakvi su uslovi i kakav je tretman jer je htela da ide na lecenje....

E, ja bih volela da mi ovo malo pojasnite. Konkretno, imam 2 pitanja:

1. U kom trenutku zavisnik zazeli da se leci (zbog cega donosi tu odluku, zato sto drugi traze, ili sam shvata da treba, sta ga dovodi do tog zakljucka....)?

2. Kakve veze ima kakvi su uslovi i kakav je tretman, ukoliko dovodi do izlecenja (ako ono uopste postoji, to jos nisam uspela da odgonetnem)?

Ono sto rece Zoe - bilo bi stvarno dobro kad bi neko o licnim iskustvima, ili bar iskustva ljudi iz blize okoline. Jeste da postoji velika tema o narkoticima, ali je tamo vise o dejstvu, ovde bih volela da pricamo o lecenju.

1. Razlozi su individualni, pa samim tim i razliciti....od toga da ti se diler nije pojavio citav jedan dan, pa ni drugi, a i svi ostali su volsebno nestali, pa nemas kud.....do toga da okolina vrsi pritisak na tebe (izmedju ove 2 krajnosti su i da ovisnik sam to zeli sto zbog toga sto shvata da to nije nacin zivota kojim zeli da zivi, do toga da nema prebijene pare da nastavi sa tim, kao i da je zdravstveno jako ugrozen, da ugrozava druge.....milion razloga i razmisljanja i razloga u glavi)

2. Ne bi trebalo da ima veze kakvi su uslovi i tretman ukoliko dovodi do izlecenja, ali ovisnika to uvek zanima posto je vecina komuna religijskog karaktera, gde se skidaju na suvo i disciplina je spartanska, a osim ovakvih, i u drugima mnogim se skida na suvo, a to ni jedan ovisnik nije u stanju da podnese....Taj je ovisnik vec mnogo puta prosao sam kroz skidanje na suvo, zna sta to znaci i to moze znati samo onaj koji je to osetio, a to su strasne muke... tako da se nece ni u ludilu za to odluciti. Moze da ode kod dr. i da dobije Metadonsku terapiju, ali onda ce biti registrovan ovisnik, a ni to vecina ne zeli, nego radije i na svoju ruku i na ulici kupe taj isti Metadon, ali dobrano razredjen i djavolski skup, pa se pomocu njega skida sam kuci, i uz pomoc Bensedina i Flormidala za spavanje.....
Najcesce ljudi odlaze u te komune onda kada su toliko posrnuli, sve rezerve iskoristili ( i snage i novca i kradje i provale i otimacine sitne), i kada ih ocajna rodbina uhvati za ruku i natera da odu tamo.......Vidjala sam i majke koje za ruku dovode sinove kod doktora za Metadon.......nisu sami to uradili.....i sta onda urade (vecina njih)-dignu Met. i prodaju ga za dop odmah po izlasku.......
Ja sam se skidala i svaki put skinula (nisam nikad bila na igli ali isti kurac), zato sto sam morala, tj.ja bih videla da moje drogiranje cini lose mojoj okolini ( u smislu novca, ili moje paznje ili mog raspolozenja), da bih pokusala (ipak!) da guram dalje bez toga. A zasto?-pitace neko. Zasto se ne drogirati npr.citav zivot? Mnogi ljudi tako zive. Zato sto droga posle jako kratkog vremena prestaje da cini da se osecas "dobro", vec postaje nesto sto moras da imas da bi mogao da ujutru ustanes da odes do wc-a da se umijes, ili da pisas....Eto zasto.
Naravno, nakon nekog vremena taj neko opet pozeli da uzme tu stvar ali nikad stvarno ne verujuci da ce se navuci.....u stvari, i ako veruje, a ovo je zadnja instanca, svega mi, on negde i ZNA da ce se moci skinuti kad god pozeli! Da, kad god pozeli, jer na ulici imamo i drogu i Metadon pomocu kojeg cemo je se resiti....lako je. Zvuci kao da je onda lako sve resivo i kako se mozemo sa tim uvek ili povremeno zabavljati, uz neprijatnosti koje skidanje nosi, ali what a hell! Ali, ali..... u tom vremenu drogiranja do vremena ponovnog skidanja dolazi do vidljivog propadanja, koje se iz recidiva u recidiv ponavlja i produbljuje.....ne moze biti dobro, i ne mozes ti biti ok i zdrav i prav i veseo, jer si posle jebenog sranja i skidanja u depresiji i fizickoj i psihickoj jos pun kurac.......i samo propadas, kako god da okrenes.......

Huhh..... :vruce: kontam da ce ovo razumeti samo oni koji su prosli kroz ovo. I, da, nemojte misliti da sam mogla sve da vam napisem o ovome, nemoguce mi je....ima toliko toga, toliko toga.....

Lecenje podrazumeva (ako izuzmemo fizicko skidanje koje sam vec tako iscrpno opisala, a koje iako je uzasno tesko, ipak ne traje predugo), psihoterapiju koja bi morala trajati godinama, a i tu se pitam koliko bi uspelo.....
Ja sam , npr.nakon jednog od svojih skidanja sama nasla psihoterapeuta (kada sam se fizicki skinula prvo naravno), i isla kratko vreme, i u tom vremenu shvatila da ONA (psihic) toliko veze nema sa mozgom, toliko lupeta, toliko ne razume, da sam je napustila i nakon nekog vremena opet pocela sa sranjem........i opet se skinula, jel.......

Mozda je Dina u pravu (ja sam tako ranije razmisljala, kao ona) da se ljudi ne menjaju ili vrlo tesko....Odgovor na tvoje pitanje da li se uopste moze izleciti trazim i ja sama.

Postoji motivacija, ali ona uvek mora biti ona unutrasnja, samo nasa. No, ponekad je coveku toliko dosta svega, i toliko smatra sve besmislenim, da se vraca tome i tako u krug........Zasto se ne ubije ako tako misli? Zato sto nije samoubica. Samo je proklet. Rodjen u pogresno vreme. Nesrecan, ne zato sto traga za srecom, ne zato sto ne zna da je sreca relativna (ohh, on zna, i te kako!), nego zato sto se umorio da je kreira. On zeli da dodje spolja, a ona nikad spolja ne dolazi. Zato sto ne moze da pronadje svoje mesto u ovom zivotu, a cesto ni zivot u sebi, iako vrlo dobro zna da je zivot lep i moze biti, ali ni to mu se ne cini dovoljnim. Nikako dovoljnim. Proklet je.
(moj slucaj)
Korisnikov avatar
By Dina

o tome pričam.
Ali ja nigde ne pricam o predodredjenosti za narkomaniju. Osoba samo ima neke karakterne crte pa je npr nesigurna, tvrdoglava, ljubomorna ili tolerantna, takodje odredjeni temperament, pa onda okolnosti koje su je pratile u detinjstvu ili tokom zivota. Sve to dovodi do toga da je u nekom trenutku zivota napravila neki izbor, pretpostavimo pocela je da uzima drogu i otisla daleko u tome. Sto ne znaci da celog zivota mora da to cini, ako shvati da je taj izbor bio poguban onda ce se opirati da ga opet ucini.
Korisnikov avatar
By Zoe
Ehh, jos ovo, prethodni post sam napisala stvarno u jednom dahu, ne mogu ni da ga citam a ni ispravljam, ali toliko toga se ne moze reci ni da sedim satima nad ovim.

Molim da ne trazite dlaku u jajetu i da shvatite da je ovo jedno od mnogih razmisljanja i iskustava, i da je i sam mislilac ( :D ) nezadovoljan jer ima tu mnogo da se kaze, ali reci nisu dovoljne, bar meni koja znam sta se krije u dubinama moje duse (a i u mnogima, uostalom), ali ako ce i ovo rasvetliti iole nesto vama bez iskustva, be my guest...:hvala:
Korisnikov avatar
By Blady
fufufuf
Smatram da svaka osoba koja zeli da se leci, da istinski to zeli i da ima volje,a ne kao oni foliranti, koje roditelji vuku za kragnu i vode na psihijatriju, a oni to u stvari ne zele...Ja sam uvek za to, zivi i pusti druge da zive... ali kod "narkomana" postoji taj problem sto, oni koji imaju mogucnosti da priuste sebi svaki dan da uzivaju u svemu tome "rajski grad" kuliraju, ali oni koji nemaju, istina je to da se "prodemonisu" sto bih ja rekla, i rade sve i svasta... e a takve ljude, bih.... zadrzacu se na tackicama, ejl sam se nalgledala svega i svacega... on: mislim da je za to potrebna jaka volja, mnogo zivaca, podrska, ali kao sto cu opet ponoviti za one koji stvarno to ZELE.. itd.. da ne nabrajam...
Iskreno, meni je mucno pricati o svemu ovome, jel mi se baca pegla od narkomana... Njih dozivljavam kao, crni oblak koji nikad ne prolazi....
Probala sam, i uzimala dosta stvari, ali kraj svih krajeva mi je heroin ! To nikad nisam, niti cu...a sad na ovo ide, "nikad ne reci nikad" a ja bas hocu ! Mislim, da li je to stvarno uzivanje, bezanje od realnosti, ili biti ono sto nisi.... u to necu da zalazim, ali cinjenica je, da je toga sve vise i vise.. koliko covek treba da bude jak, da bi se odupreo nekim stvarima...
Korisnikov avatar
By Deksi
Iskreno mislim da je potrebno da se promene skoro sve okolnosti i stvari u zivotu persone da bi jednostavno izgubila zelju za konzumiranjem psihoaktivnih supsatnci....u suprotnom to je izleceni "narkoman" ili "narkoman" koji trenutno ili duze vrema nije unosio nikakve narkotike u organizam.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!