Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Brzina vašeg metabolizma je istinski ključ brzog i efikasnog sagorevanja masnih naslaga. Predstavljamo sedam jednostavnih saveta za podsticanje nivoa metabolizma.

Vaš metabolički nivo određuje koliko brzo ćete dobiti ili gubiti masti u organizmu. Ovde možete naći neke brze savete, koje možete da primenite odmah, da biste razmrdali vaš metabolizam i povećali sagorevanje masnih naslaga.

Redovno doručkujte

Nije nikakav mit da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ukoliko preskačete doručak, misleći da time štedite unete kalorije ili vreme, razmotrite sledeće...

Vaše telo je bilo u prinudnom stanju posta osam ili više sati. Kada se probudite i ne obezbedite mu nikakvu hranu, njegova prirodna reakcija je samoodbrana. Ono misli da nastupa glad i stoga automatski usporava vaš metabolizam na najniži nivo, da bi sačuvalo kalorije. Ne samo da sve što pojedete dalje u toku dana ima daleko veću šansu da završi kao mast nataložena oko vašeg struka, već su i šanse da sagorite masti tog dana minimalne.

A najgore tek sledi... kasnije u togu dana ćete prilično ogladneti i verovatno žudeti za nekom hranom koja uopšte nije dobra za vas. Sa trenutno sporijim metabolizmom (jer ste preskočili doručak), zalepiće vam se mnogo više tog „ne tako kvalitetnog“ obroka nego obično.

Jedite češće

Pored preskakanja doručka, sledeći po važnosti ubica metabolizma je dugo čekanje između obroka. Svaki put kada nešto pojedete, vaš metabolizam skoči da bi obradio hranu. Što češće jedete, češće ćete ubrzati vaš metabolizam.

Međutim, jako je bitno da jedete manje obroke, jer pet obilnih obroka umesto tri dnevno neće mnogo pomoći sagorevanju masti! Pokušajte da jedete pet ili više puta dnevno, uključujući zdrave užine između glavnih obroka.

Vežbajte intnezivno

Metabolički nivo vašeg organizma je u direktnoj vezi sa intenzitetom vežbi koje izvodite. Dok se šetate sagorećete kalorije i blago podignuti nivo metabolizma čak i neko kratko vreme posle, ali se to ne može porediti sa efektom koji ćete postići visoko intenzivnim intervalnim treningom. Takav vid treninga može ubrzati vaš metabolizam punih 24 sata pa i duže nakon vežbanja.

Čak i ukoliko ne možete da izdržite visoko intenzivni trening, uvek možete da pronađete načine da lakše oblike vežbanja, kao što je šetanje, učinite intenzivnijim, npr. šetajući brže, šetajući uzbrdo, šetajući sa tegićima itd.

Vežbajte sa opterećenjem

Trening sa opterećenjem i tegovima izgrađuje mišiće, a mišićna masa ima izuzetno veliki uticaj na stopu metabolizma vašeg organizma. Mišićno tkivo je veoma metabolički aktivno. Vaše telo sagoreva dosta kalorija samo da bi ga održalo.

Trening sa opterećenjem ima na vaš metabolizam trostruko dejstvo. Ne samo da sagorevate kalorije za vreme vežbanja, već povećavate metabolički nivo i dugo nakon završetka vežbanja (pod uslovom da je vaš trening intenzivan). Dodajte tome i ekstra mišiće koje gradite primenjujući ovakav način treninga i možete sami da uvidite koliko trening sa opterećenjem stimuliše vaš metabolizam.

Devojke i žene ne treba da se boje da će ih trening sa tegovima učinitim muškobanjastim, jer njihov organizam ne poseduje u tolikoj meri hormon testosteron, koji je najzaslužniji za mišićni rast. A korist je izuzetna, jer ćete dobiti izvajane i vretenaste mišiće, kao takmičarke u fitnesu.

Jedite više proteina

Upoređujući tri glavna makronutrijenta (proteine, ugljene hidrate i masti), proteini zahtevaju najviše energije da bi bili svareni u organizmu. Stoga su proteini manje podložni pretvaranju u mast i skladištenju u telu. Proteini će vam takođe pomoći da izgradite više mišića.

Ne preporučujem vam da preterujete sa unosom proteina, ali se ipak usredsredite i pokušajte da vaš organizam snabdete dovoljnom količinom kavilitetnog proteina iz raznovrsnih izvora (posna junetina i teletina, piletina, riba, jaja, soja itd.). Na taj način ćete vaš metabolizam održavati na visokom nivou.

Unosite vitamine

Nivo vašeg metabolizma se u suštini svodi na hemijske rekacije u vašem telu. Vitamini, minerali i voda su bitni elementi tih hemijskih reakcija. Ukoliko nemate na raspolaganju dovoljno ovih komponeneti, onda kada su vašem telu potrebni, ono će biti limitirano onim što je prisutno.

Vaš metabolizam možete sebi predstaviti i kao montažnu traku u fabrici automobila. Ne možete napraviti kompletan automobil, ukoliko nemate sve delove na raspolaganju. Na primer ukoliko imate na raspolaganju vrata za sklapanje samo 100 automobila, ali takođe imate još 200 komada na traci bez vrata, propuštate mnogo potencijalne proizvodnje.

Redovnim uzimanjem multivitamina, ne samo da ćete podržati vaš metabolizam, već unaprediti i opšte zdravlje. Obratite pažnju da se raznorazni sokovi i napici sa dodatkom vitamina ne računaju u kvalitetne izvore!

Smanjite unos masti

Hrana bogata mastima se duže vari u organizmu i ostavlja osećaj sitosti znatno duže. Dok je osećaj sitosti svakako dobar kada želite da izgubite masti, jer vam se neće dešavati nekontrolisani napadi za hranom, sa druge strane unošenje obroka koji će vas podstaći da čekate duže periode između jela može imati za rezultat usporavanje vašeg metabolizma.

Ovime se vraćamo na tačku o potrebi za češćim obrocima. Ukoliko jedete obrok bogat masnoćama za doručak, može se desiti da nemate želju za ponovnim jelom sve do ručka, koji može biti i za više od pet sati. Idealno bi bilo, da ako možete jedete na svaka 3 sata.

Ukoliko tražite način da svom metabolizmu date podstreka, isprobajte ove savete. Viši nivo metabolizma vam može dramatično pomoći sa gubitkom masnih naslaga.
Korisnikov avatar
By KiWi
I to je to? Deluje jednostavno ...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Kiwi
I to je to? Deluje jednostavno ...
Upravo tako... izgleda jednostavno... ali uvek postoji taj prvi period koji mora da se prođe i koji je težak a neki jednostavno pokleknu... Jedna moja koleginica kaže da je skoro zaplakala kada je bila na režimu ishrane koji joj je govorio da sme da pojede samo x grama lubenice. Ona je prvo optimistički isekla oveće parče lubenice i izmerila ga, pa je zaprepašćeno krenula da odseca ćoškove dok na kraju nije ostala sa komadom veličine dve njene male šake...
Korisnikov avatar
By Delete
Ja se ne bih mogla odreci moje dnevne kolicine (citati najmanje 10) cokoladica.
Korisnikov avatar
By unic0rn
a gde je ovde 7-8 litara vode dnevno? :)
By XanaX
nisam bas siguran za (po)vecani unos proteina... normalni metabolizam bi proteine / aminokiseline trebao koristiti kao gradivne tvari, a samo kod povecanog unosa razgradjivati ih, pri cemu je vecina aminokiselina glukogena, sto znaci da daje glukozu i glikogen, a razgradnjom glikogena misice crpe energiju... osim toga, glukogene ak. se ne mogu prevesti u lipide, samo manji dio ak. je ketogen, pa ako se natrpa proteinima, uz smanjeni unos "tih omrazhenih ugljikohidrata", onda imamo onu Atkinsovu dijetu, s ketoacidozom i sl. sranjima...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by XanaX
onda imamo onu Atkinsovu dijetu, s ketoacidozom i sl. sranjima...
Tj kada ti znoj miriše na macinu kaku... :D
Korisnikov avatar
By Sunce
Za brzi metabolizam:
veci unos mlake vode...minimalno 2 l dnevno
unos kalcijuma (npr. Calceman, Belvitin Ca)
redovne vezbe (svaki dan po malo)
setajte....najbolje su stepenice
By XanaX
Originally posted by jukie
onda imamo onu Atkinsovu dijetu, s ketoacidozom i sl. sranjima...
Tj kada ti znoj miriše na macinu kaku... :D
ofaj, nisam imao prilike onjushiti macje defekacijske produkte... jedino sto sam procitao jest da se slicno stanje, uslijed nakupljanja "ketonskih tijela", javlja kod dijabetichara (kojima takodjer nedostaje glukoza, tj. oksaloacetat za krebsov ciklus), pa imaju tzv. "acetonski dah". imao susjedu dijabeticharku. svaki put, kad bih je sreo na stepenicama, unosio sam joj se u lice s "dobar dan", da osjetim taj "acetonski dah" u njenom replyu... but, never did...
& jukie, zgodna slichka na avataru. budi mi sjecanja...

@sunce: a je l' bash mora biti mlaka voda?
Korisnikov avatar
By jukie
& jukie, zgodna slichka na avataru. budi mi sjecanja...
Odlučio sam da jedno vreme na avatare stavljam naslovne strane knjiga koje trenutno čitam... ali nisam uspeo da nađem naslovnu stranu ove knjige na netu (amazon kaže da su ih sve prodali, šta li) pa pošto sam stigao do algi, onda sam skinuo neku sliku algi, da bar znate čime se trenutno bavim kad ne kuckam po forumu. To će se menjati svako malo.
Korisnikov avatar
By Sunce
Najbolja je mlaka voda...Pri vecoj temperaturi veca je kineticka energija (Ek), a samim tim i brzina. Dakle, ako unosis toplu vodu brze je varenje...
By XanaX
ovo je zanimljivo. nigdje, ali nigdje nisam naisao da netko povezuje kineticku energiju molekula vode i probavu... ako se radi o probavilu, onda su bitni probavni enzimi i zucne soli i sl. to da oni brze "migolje" u mlakoj vodi, pa i brze djeluju nije mi poznato. kinetika enz. reakcija ovisi i o temp., ali to je daleko na visoj regulaciji od unosenja mlake vode u organizam. osim toga, ta "voda u suvisku" koju je zdravo piti u velikim kolicinama uglavnom , naprosto, "ispire" organizam, buduci da se svaki vishak vode (a piti 2-3 l vode extra + norm. kolicinu vode unesene napicima i hranom jest vishak) izlucuje. to je dakako zdravo, jer se uklanjanjem viska vode potice i uklanjanje razl. otpadnih tvari i toksina, sprecava eventualna dehidracija i to bi, mislim bilo to... mozda unosenje mlake vode prije ima neki efekt (odnosno nema efekt) poput "shoka" koji nastupa unosenjem ledeno-hladne vode? sto je s vrucim napicima? koja je tek tu kineticka energija, metabolizam mora da sagori sve zhivo kad popijem topli chaj...

p.s. malo sam kritichan, no sve je to dobronamjerno...
Korisnikov avatar
By Sunce
Voda poboljsava peristaltiku creva! Na vecoj temperaturi krvni sudovi se sire... Voda i i u njoj rastvorene neorganske i organske materije cine 99 % zeludacnog soka! I pankreasni sok sadrzi vodu. I naravno da temperatura utice na enzime koji ucestvuju u varenju....
Pitanje: zasto su Eskimi vecinom mali i zdepasti, a crnci vitki?
Korisnikov avatar
By Sunce
Kineticka energija (Ek) = mv²/2...
...tako poznata formula
dakle sto je Ek veca i brzina je veca...i obrnuto
By XanaX
Originally posted by Sunce
Kineticka energija (Ek) = mv²/2...
...tako poznata formula
dakle sto je Ek veca i brzina je veca...i obrnuto
enzimi ne sadrze vodu... (osim ako ne govorimo o "kavezu" molekula vode u kojem se nalaze hidrofilni enzimi), a sve tjelesne tekucine su vodene otopine, i organizam ima sasvim dobre regulacijske mehanizme kako bi odrzao dovoljnu kolicinu ili izlucio visak vode. temp. vode koju popijemo digne se ili spusti na nasu tjel. temp. tako da bi mogli izmisljati mlaku vodu i tvrditi kako je dobro piti i jesti hladne stvari, jer ce onda organizam "trositi" energiju (termogeneza) kako bi ih ugrijao...
mislim da unosenje vecih kolicina vode, kao sto sam vec naveo, uglavnom poboljsava izlucivanje, a to je dobro zato sto se pri "ubrzavanju metabolizma", narocito aktiviranju i oksidaciji masnih kiselina oslobadja dosta stetnih tvari, pa ih je dobro sto prije izluciti (iako, to se zbiva na celularnom nivou, pa mi je mutna veza izmedju procesa npr. u matriksu mitohondrija i limfe ili krvi...) ono sto definitivno znam jest da je dobro piti one otopine nalik fizioloskoj otopini ili je primati intravenozno pri detoksifikaciji, recimo ako se unose (unesu) velike kolicine u vodi topivih lijekova...
za peristaltiku crijeva nisam siguran, jer voda difundira kroz sluznicu u krvotok, ono sto sigurno poboljsava peristaltiku crijeva jest hrana bogata vlaknima, tj. neprobavljivim polisaharidima poput celuloze.

a svoditi enzimsku kinetiku na cistu fiziku / kemiju nije bash uputno. ovisnost temp. i (pocetne) brzine enzimski katalizirane reakcije je podosta slozena i ovisi o prirodi reakcijskog mehanizma, termostabilnosti enzima itd. enzimi uglavnom funkcioniraju optimalno pri odredjenom (uskom)rasponu temp. koji odgovara tjelesnoj temp. (ako ne idemo u ekstreme zivog svijeta...)

za eskime i crnce ne znam. eskimi jedu puno ribe i vjerojatno piju samo nekakve napitke, ne moraju bash trchati naokolo, vec sjede i pecaju, tako da imaju visoke zalihe lipida, koji su hidrofobni, pa ne zahtjevaju velike kolicine vode... reklo bi se da imaju usporen metabolizam, prilagodjen zivotnom okolisu. kod crnaca je valjda suprotno.
Korisnikov avatar
By Sunce
Voda ima povoljno dejstvo na peristaltiku creva...to mozes da procitas svuda.
U toku dana u tanko crevo coveka ulazi oko 9 l vode (citiram podatak iz fiziologije). Voda se apsorbuje u svim delovima digestivnog trakta, ali najvecim delom u tankom crevu. Transport vode se obavlja pasivnim putem osmoze i vezan je za transport jona Na, glukoze i aminokiselina. Crevna mukoza propusta vodu u dva pravca: iz creva u krv i limfu, i obrnuto. Pravac kretanja vode odredjuje osmotska koncentracija crevnog sadrzaja. Ako je sredina u crevu hipotonicna, sto je najcesce slucaj, voda ce se transportovati iz crevnog lumena u krv i limfu i obrnuto. A naravno da su i vlakna (celulozna) vazna za probavu...postoji preparat Probavita. A kako ona deluju? Pa vlakna nabubre jer vezuju vodu...
Na visim temperaturama krvni sudovi se sire!
Eskimi i crnci u Africi zive u razlicitim uslovima sredine!...Razlika u temperaturi (pored ostalih uslova) uslovila je i razliku u metabolizmu. Eskimi imaju drugaciji odnos zapremine u odnosu na povrsinu tela (veca zapremina, manja povrsina) od crnaca (manja zapremina, veca povrsina).
Dakle, brzina metabolizma zavisi i od mase i od povrsine organizma. Sto je masa manja brzina metabolizma je veca!
Korisnikov avatar
By Herald
Problem kod masti je sto ako ih pojedemo one se apsorbuju i najveci deo skladisti u masno tkivo.
A kad hocemo da ih se resimo ne ide tako lako. Oslobadjanje depoa masti je hormonski regulisano preko ciklusa cAMP-zavisne fosforilacije odgovarajucih lipaza.
Bilo bi divno kada bi mogli da pokrenemo taj ciklus kao sto mozemo napr. ruke, noge. Ili jos bolje da naredimo mastima koje pojedemo da se ne apsorbuju. :kuvar:
By XanaX
Originally posted by smera
Problem kod masti je sto ako ih pojedemo one se apsorbuju i najveci deo skladisti u masno tkivo.
A kad hocemo da ih se resimo ne ide tako lako. Oslobadjanje depoa masti je hormonski regulisano preko ciklusa cAMP-zavisne fosforilacije odgovarajucih lipaza.
Bilo bi divno kada bi mogli da pokrenemo taj ciklus kao sto mozemo napr. ruke, noge. Ili jos bolje da naredimo mastima koje pojedemo da se ne apsorbuju. :kuvar:
ako nakon obroka za koji sumanjas da sadrzi dosta triacilglicerola, radis neku misicnu, aerobnu aktivnost, misici ce prirodno poceti koristiti masne kiseline kao izvor energije... a to sto se dogadja s triacilgliceroli (dobro, ajdme, "mastima") nakon unosa je prirodni proces, oni zavrse u adipocitima, prvenstveno, i tu stalno staju esterifikacijei reesterifikacije, dok ne zatreba energije, pa se masne kiseline otpuste... a taj signal jest kasada ciklickom AMP koja ide na lipaze, ali je sama kasada opet hormonski regulirana... dakle, masti idu u masno tkivo (dio i u misice, gdje se odmah trosi), u masnom tkivu i ostaju sve dok hormonski sigbal ne potakne lipolizu...

ajmo, mi sunce radije o peristaltici i vodi u crijevima :)
Korisnikov avatar
By Rei
Ewww, mlaka voda :bljak:

Radije bih prodao bubreg i otishao na liposukciju :pickme:
Korisnikov avatar
By Rei
Elem, hvala za ovo delete, posebno mi se svidja shto ne spominje ona chuvena idiotarija 'ne jesti posle 7 sati' :up:
Korisnikov avatar
By Marvin
Super su saveti.
Ja neshto od kraja proshle godine "ubrzavam metabolizam" (mislim da ovako spor nema niko... taj bi za umrloga bio proglashen)
I odavde sam pokupio ovaj deo
"Metabolički nivo vašeg organizma je u direktnoj vezi sa intenzitetom vežbi koje izvodite. Visoko intenzivnim intervalnim treningom možete ubrzati vaš metabolizam punih 24 sata pa i duže nakon vežbanja. "
Sve ostalo sam znao od ranije.
I rezultata ima :dance:

Najteze je bilo naterati se da doruckujem ujutru i jesti bar 4 puta dnevno. Doruckujem sada, ali ne mogu bash svaki put ovih vishe malih obroka. Meni svako jelo ritual. I onda mi pola dana ode na pripremu i konzumaciju... tako da- radim na skracivanju rituala...

Mnogo zajebato menjati zivotne navike!
Korisnikov avatar
By Mars
Ja moram još jednom, jako stidljivo da me ne bi optužili za propagandu (jer mene optužbe bole!) - da pomenem Xenical.

Ako neko ima problema sa pomenutim algoritmom gore ili nije zadovoljan rezultatima koje daje.

:pirat:
By Tale
Ne slažem se da su proteini nešto potpuno neizostavno.
Ja sam vegetarijanac i super se osećam.Potrebno je jesti dosta voća i povrća.Nema neke velike mudrosti a i zdravije je.To što nam trube o mesu posledica je lobiranja mesnih industrija na globalnom nivou.Postoje čak i vrlo ozbiljne rasprave o mesu kao štetnom..
Uostalom,pogledajte i sami...

http://www.youtube.com/watch?v=bMhRkZha4LU
By Dionysus
Jedina stvar koja me nervira kod vegeterijanaca je sto pokusavaju da ubede ostale da je samo njihovo shvatanje pravilno. E, pa, ja se hranim pravilno (od pre par meseci doduse, ali nekad mora da se pocne), po planu ishrane koji mi je sastavila nutricionistkinja, koja tvrdi da ja u svojih 18g. MORAM da pojedem 200-250g. mesa dnevno...
Pa, ja opet ne idem i ne trubim okolo vegeterijancim: jedite meso, bla, bla.
Sorry, Tale, nista licno, samo imam u odeljenju devpjku koja je vegeterijanka, pa nam se svima penja na glavu sa tim...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!