Originally posted by Simor
Ja sam svojevremeno u knjizari video knjigu "Beda psihijatrije" (mislim da se tako zove) koja se bavila "raskrinkavanjem" zapadnih psihologa i psihijatara u vezi skidanja homoseksualnosti sa liste psihickih poremecaja. Narvno, autor (ime sam mu potisnuo) je objasnjavao kako homoseksualci jesu bolesni, a to sto ih na Zapadu tako ne vide je problem njihove moralne dekadencije.
Da, cuvena knjizara u Beogradu na trgu Nikole Paši?a obiluje anti-pederskom-jevrejskom-trulozapadnom-sekularnom etc. literaturom; preporucujem vam da je posetite; kao da ste otišli u neki muzej mržnje u kojoj ste sami nevidljivi eksponat; da saznate koliki ste otpad, smrad itd.itd. Sve ono sto tamo pricaju citao sam iskljucivo s nogu bez namere dati i jedan dinar za to ðubre; ali je zanimljiv taj magijski realizam- kao da svo to sme?e mržnje ?eka nekog pedera da svrati; neverovatna kolicina negativnosti; tamo se zaista i bukvalno osecate ugrozenim ako ste peder ili ve? na koji drugi na?in na zubu crkvenih patriota. Verbalno nasilje uz jadnu argumentaciju, ton je odbrambeno srpski-prete?i a batine su prvom prilikom kada vas patriote "prepoznaju" na ulici(gay parada) izvesne.
U obilju te literature u kojoj su pederi "pohvalno prime?eni" se?am se jednog naslova PEDERSKA BRIGADA". Koliko sam s nogu shvatio, sva naša borba na zapadu koja se ticala borbe za elementarna prava percipirana je kao agresivni homoseksualIZAM. Dosta te antipederske i antizapadne literature sa obilatim primesama teorije zavere pisao je izvesni "srpski psiholog" cijeg se imena ne mogu setiti. Taj je pravi skriboman-štancuje svoje traktate mržnje k'o lud. I sad u pomenutoj knjizari ima bar nekoliko njegovih naslova.
Originally posted by Niocodemus
(U zemlji koja mora da promeni 10 000 zakona, a tek je oko 2 000, koja mora da se sagne i pokloni pred "evropskim vrednostima", ali ce svu frustraciju, bedu tranzicionog perioda i pretnju nacionalnom ponosu da amortizuje tako sto ce da gusi jednu "zapadnu vrednost" - cuveni homoseksuaLIZAM, da hrabro istupi protiv gubljenja "nacionalnog identiteta i tralala" i iskezi zube mrskom Zapadu time sto ce sikanirati gej populaciju, znajuci da za to nece nikakve posledice trpeti.
Potpisujem! Odli?no re?eno. Ta nekažnjivost verbalnog pa zatim i svakog drugog nasilja je velika slast "pravih Srba" i pravo lice oficijelnog svetosavlja i pravoslavlja. Oni o nama kao i drugim ugroženim manjinama zvani?no demagoški ?ute, ali progovaraju podmuklo i opasno dok se ne stvore uslovi da nam nakon neke makljaže na ulici "oproste greh". Uvek je spreman bogoliki i ?ovekoljubivi Žarko Gavrilovi? ako se usudimo pobediti vlastiti strah i iza?i medju ostale ljude. Dok smo u prljavoj margini,izopšteni i bez prava da se sa osobom istog pola koju volimo drzimo za ruke na ulici- sve je OK i oni mogu biti zadovoljni.
Originally posted by Simor
Nego, kada smo kod psihijatrije/psihologije i homoseksualnosti, ne znam kako danas stvari stoje, ali je u mom gimnazijskom udzbeniku iz psihologije (Zavod za udzbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1995.) pisalo kako je homoseksualnost "odstupanje od seksualnog ponasanja koje je normalno za pripadnike jednog odnosno drugog pola".
Taj udzbenik ima cini mi se dva koautora, ali je pravi autor "renesansni" Slavoljub Radonji? ?ovek koji zajedno sa Jeroti?em smatra da se "homoseksualnost može le?iti". ?uo sam Jeroti?evu izjavu u tom smislu u jednoj radio emisiji. Što se Raleta ti?e on se kao psiholog u?enja svojevremeno izjašnjavao za bihejvioralne metode le?enja homoseksualaca.
Naravno, njegov nau?no- misaoni dijapazon glede ovog aspekta ljudskog u?enja nije veliki, re?i ?ete, ali bih ja ipak postavio pitanje bede sekularne a ne samo "crkvene" psihologije.
Jer mi je pri?ao jedan filozof da je je prilikom slusanja predmeta "metodologije psiholoskih istrazivanja" koja ukljucuje primenu sofistriciranih statisti?kih metoda došao do (možda preteranog) zaklju?ka da kolege psiholozi naprosto o nekim stvarima mogu samo "svirati kurcu". I gle, njegva omiljena pošalica u vezi sa "metodama prikupljanja psiholoških ?injenica" je zapravo Borhesova parodija aristotelovskke klasifikacije tako minuciozno navedena u Nicodemusovom potpisu, te ja ne mogu odoleti da je ne navedem opet:
"životinje se dele na:
a) one koje pripadaju Caru
b) mirišljave
c) pripitomljene
d) male svinje
e) sirene
f) ?udovišta
g) pse na slobodi
h) one koje su uklju?ene u ovu klasifikaciju
i) koje se uzbuðuju kao ludaci
j) bezbrojne
k) nacrtane tankom ki?icom od devine dlake
l) et caetera
m) koje su slomile kr?ag
n) koje iz daljine li?e na muhe"
Šta želim re?i. Beda humanisti?kog dometa kada je u pitanju jedna manjinska grupa ljudi, u ovom slu?aju homoseksualaca je nesumnjiva.Ne zaboravite da su nas stigmatizirali i sekularni i crkveni autoriteti. Potrebna je angažovanost i usmerenje, pa makar nas smatrali pederskom brigadom. Na ovom sajtu mogu na?i vrlo vredni teorijski tekstovi u tom duhu.
Svakako je beskorisno stremljenje da budemo "prihva?eni od strane objektivne nauke" ve? je potrebno raditi na teorijskom i kompetentnom problematiziranju svih problema koji nas se ti?u.
Stoga je nesumnjivo ta?no:
Originally posted by Nicodemus
U svakom slucaju, gej i lezbejske studije u Srbiji se moraju (izgleda) zacinjati.
Krajnje je neophodno da se takve studije ovde što pre oforme i jedva ?ekam da zažive.To ?e biti pravi korak unapred.