Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By BARAKUDA
Danas cete cesto cuti termin "sujeta", ali da li znate njeno pravo znacenje i kako se manifestuje.Da li je ona jedan vid mrznje koji navire u nama kada neko pokusava da uzdrma nase licne postulate ili kada je neko u necemu bolji od nas.
Sujeta kao osobina je sociopatoloska pojava sve ucestalija u nasoj sredini koja je vrlo destruktivna,kako po sujetnu osobu tako i za drustvo u sirem smislu.

O sujeti I sujetnim ljudima ...
Ivo Andric

"To su ljudi koji veliku i nezajazljivu sujetu svoje sitne
i uske licnosti prenose na opsti plan, u jalovoj nadi da
bi je tu mogli zadovoljiti, a sa njom prenose i svoje
kratke mere i bedne racune. Od takvih, duhom malih
ljudi, postaju cesto veliki gonioci novih istina i
mucitelji ljudi.

Kad god sam i gde sam naisao na ljude koji su pokazivali
suvise razvijenu brigu za nacionalni ponos i opsti
interes ili preteranu osetljivost za licnu cast i
dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na
ogranicen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i
grubu kratkovidu sebicnost." (Ivo Andric, Znakovi pored
puta 94, 70)

Sujetna osoba veoma osetljiva i sklona da
reaguje mrznjom onda kada su njene vrednosti dovedene u
pitanje.Ako pokusate a sujetnoj osobi pomognete dobronamernom kritikom,
ona ce biti sklona da vas proglasi za neprijatelja, zato
sto dovodite u pitanje vrednosti na kojima ona temelji
svoje samopostovanje. Ona ne bi mogla da voli samu sebe
ukoliko bi njene vrednosti bile dovedene u sumnju, pa
zakljucuje da je u tom slucaju i vi ne volite.

Sujetna osoba nije svesna da u neku ruku laze samog sebe.
Sujetni ljudi do te mjere uveli?avaju svoje kvalitete, sposobnosti i li?na postignu?a da imate osje?aj kako ?e im od silne naduvanosti i oteklosti njihovog ega eksplodirati majica na kojoj piše " Ja sam strašno važan ?ak i ako se jednog dana probude i primete da je njihov ego možda malo i previše otekao, umiri?e se konstatacijom da su svi ljudi ipak sebi?ni, okrenuti isklju?ivo ka svome Ja, i misle samo na svoje interesei svoje interesne grupe.

Mnogi, nažalost, slabo u?e pa nikad ne uspeju da se odlepe od preokupacije isklju?ivo samim sobom. Oni i u odraslom dobu nastavljaju ograni?eni život I vrte se u uskom krugu oko samih sebe. Zaplet nije u njihovoj veli?ini i važnosti, jer oni jesu veliki i važni. Problem je u tome što oni to ne znaju, pa ose?aj minornosti i nesigurnosti prikrivaju naduvanim balonom lažnog ose?aja da su oni ve?i i važniji od drugih, a njihove potrebe imaju prioritet pred potrebama obi?nih smrtnika.

Sedite li u društvu ve?em od ?etiri ?oveka, lako možete primetiti užarenu atmosferu zbog bitke za otimanje pažnje drugih i njeno skretanje na vlastitu zna?ajnost. Ma o ?emu da je tema, ona se lako može prevesti na "Da vam ja ka?em koliko sam ja pametan, obave?ten, uspe?an, velik I vazani..." Ako ne dobiju dovoljno divljenja, poštovanja i klanjanja njihovom ugledu, proglasi?e druge glupacima, zavidljivcima i uobraženim facama koje od vlastite "lažne" naduvenosti ne vide njihovu "pravu" veli?inu.

Stvari se najbolje vide kroz odnose sa drugima,a sujetna osoba nema zavidne medjuljudske odnose jer brzo stupa u konflikte cak I kada njeni interesi nisu ugrozeni.Sujetnim osobama veoma godi vlast nad drugima .Tako hrane svoj ego I ne smatraju da je to lose I jedan oblik tiranije.Klonite ih se ili im izadjite u susret sa prohtevima,u protivnom slede porazavajuci momenti..

(Otrovno drvo nece usahnuti ako sa njega
samo budemo otkidali njegove otrovne plodove, vec
treba udariti u sam njegov koren)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
a je li ovo neki pismeni zadatak kod u?iteljice ili šta?
Korisnikov avatar
By greeny
Originally posted by 2Q2Bstr8
a je li ovo neki pismeni zadatak kod u?iteljice ili šta?
Ja sam se skoro isto pitao kao i ti, jednostavno nije moj domen...
Ali to je sve stavljeno ipak uprosceno, kako bi neki uspeli da se tu pronadju...
:alikako:
Korisnikov avatar
By Mars
Sujeta je greh.
Amin.
Korisnikov avatar
By bigirl
Sujeta je ono što ose?am kad moj bivši/bivša naðe nekog novog.

Slaba ta?ka...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
jako sam sujetan, i time se ponosim ipak je to jedna od mojih vrlina
Korisnikov avatar
By Dina
Sujetna sam :rool: Posto mislim je to lose i smeta mi, nastojim da to promenim. Ali koliko god je terala od sebe, ona se ispolji u nekom obliku. Mozda je drugi ljudi i ne uoce, ali dovoljno sto ja znam odakle neko moje ponasanje potice. Moguce da sam uspela da sebe iz jako sujetne "prebacim" u samo sujetnu (ili prikriveno sujetnu ;) ) ali ne vise od toga...
Korisnikov avatar
By Atlona
Zasto mislis da je sociopatoloska pojava? Da li to znaci da je treba iskoreniti?
Mislim da nisi objasnio (dao definiciju) sta je to sujeta, vec samo delimicni (potencijalni) opis osobe koja je sujetna, a tu istu osobu (iz tvog posta) bih mozda isto tako mogla okarakterisati kao egocentricnu, ili je to kod tebe isto?
Korisnikov avatar
By Zibro
hm vrlo temeljno .... samo ne znam zasto bi se mi lepi , pametni , i naravno nesujetni sekirali oko nekih tamo sujetnih i po svemu ostalom manje vaznih od nas
:nono:
Korisnikov avatar
By BARAKUDA
Originally posted by Atlona
Zasto mislis da je sociopatoloska pojava? Da li to znaci da je treba iskoreniti?
Mislim da nisi objasnio (dao definiciju) sta je to sujeta, vec samo delimicni (potencijalni) opis osobe koja je sujetna, a tu istu osobu (iz tvog posta) bih mozda isto tako mogla okarakterisati kao egocentricnu, ili je to kod tebe isto?
Atlona hvala ti na odgovoru i sto si unela deo sebe u ovu temu. Ne mislim da je sujetu potrebno iskoreniti vec smatram da je treba svesti na najmanju mogucu meru.Smisao je da uticemo sami na sebe i na taj nacin smanjimo njenu ucestalost u drustvu uopste.Ne smatram da sujetnu osobu treba lincovati ili slicno vec smatram da joj treba pomoci.Slazem se da u svima nama cuci jedna mala doza sujete a sto se egocenticnosti tice,to je nesto drugo,bar u mom razmisljanju a slazem se sa tobom da je jednim delom protkana kroz celu pricu.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Znam koliko vredim i kada neko pokusa to da mi ospori desava se da proradi sujeta. Cist odbrambeni mehanizam.
Korisnikov avatar
By Atlona
Originally posted by Bensedin
Ne mislim da je sujetu potrebno iskoreniti vec smatram da je treba svesti na najmanju mogucu meru.Smisao je da uticemo sami na sebe i na taj nacin smanjimo njenu ucestalost u drustvu uopste.Ne smatram da sujetnu osobu treba lincovati ili slicno vec smatram da joj treba pomoci.Slazem se da u svima nama cuci jedna mala doza sujete a sto se egocenticnosti tice,to je nesto drugo,bar u mom razmisljanju a slazem se sa tobom da je jednim delom protkana kroz celu pricu.
Sad mi je jasnije :) .
Cesto ne ispitujemo izvorno znacenje termina koji su u svakodnevnoj upotrebi i uzimamo ih za olako. Isto tako ih je tesko verbalizovati a ne izgubiti njene glavne elemente i sustinu, tako da mislim da je ovaj tvoj pokusaj hrabar i pozdravljam ga :teg:

:zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Visas Marr
Znam koliko vredim i kada neko pokusa to da mi ospori desava se da proradi sujeta. Cist odbrambeni mehanizam.
To se da lepo graficki objasniti, preko kruga, manjeg, veceg, nase teritorije i onih koji bi da je ugroze.

Ali drugo je sujeta. Sujeta radi 24/7. Cak i kada miljama okolo nema nikog sa zeljom i namerom da ti je ospori.
Korisnikov avatar
By vivaldi
Originally posted by Mars
Sujeta je greh.
Amin.
Odakle ti ovo?? Malo mi je vec muka od svih tih silnih "grehova" . Sto nas Crkva vise ne ostavi na miru !
Korisnikov avatar
By Mars
Nemoj da te ono 'amin' navede na pogresan zakljucak da to ima veze sa crkvom. Pa ni religijom.

A ni pominjanje greha.

Greh je prema sebi.
A odakle mi: pa, iz ovo nesto malo zivotnog iskustva.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!