- 07 Maj 2005, 22:16
Danas cete cesto cuti termin "sujeta", ali da li znate njeno pravo znacenje i kako se manifestuje.Da li je ona jedan vid mrznje koji navire u nama kada neko pokusava da uzdrma nase licne postulate ili kada je neko u necemu bolji od nas.
Sujeta kao osobina je sociopatoloska pojava sve ucestalija u nasoj sredini koja je vrlo destruktivna,kako po sujetnu osobu tako i za drustvo u sirem smislu.
O sujeti I sujetnim ljudima ...
Ivo Andric
"To su ljudi koji veliku i nezajazljivu sujetu svoje sitne
i uske licnosti prenose na opsti plan, u jalovoj nadi da
bi je tu mogli zadovoljiti, a sa njom prenose i svoje
kratke mere i bedne racune. Od takvih, duhom malih
ljudi, postaju cesto veliki gonioci novih istina i
mucitelji ljudi.
Kad god sam i gde sam naisao na ljude koji su pokazivali
suvise razvijenu brigu za nacionalni ponos i opsti
interes ili preteranu osetljivost za licnu cast i
dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na
ogranicen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i
grubu kratkovidu sebicnost." (Ivo Andric, Znakovi pored
puta 94, 70)
Sujetna osoba veoma osetljiva i sklona da
reaguje mrznjom onda kada su njene vrednosti dovedene u
pitanje.Ako pokusate a sujetnoj osobi pomognete dobronamernom kritikom,
ona ce biti sklona da vas proglasi za neprijatelja, zato
sto dovodite u pitanje vrednosti na kojima ona temelji
svoje samopostovanje. Ona ne bi mogla da voli samu sebe
ukoliko bi njene vrednosti bile dovedene u sumnju, pa
zakljucuje da je u tom slucaju i vi ne volite.
Sujetna osoba nije svesna da u neku ruku laze samog sebe.
Sujetni ljudi do te mjere uveli?avaju svoje kvalitete, sposobnosti i li?na postignu?a da imate osje?aj kako ?e im od silne naduvanosti i oteklosti njihovog ega eksplodirati majica na kojoj piše " Ja sam strašno važan ?ak i ako se jednog dana probude i primete da je njihov ego možda malo i previše otekao, umiri?e se konstatacijom da su svi ljudi ipak sebi?ni, okrenuti isklju?ivo ka svome Ja, i misle samo na svoje interesei svoje interesne grupe.
Mnogi, nažalost, slabo u?e pa nikad ne uspeju da se odlepe od preokupacije isklju?ivo samim sobom. Oni i u odraslom dobu nastavljaju ograni?eni život I vrte se u uskom krugu oko samih sebe. Zaplet nije u njihovoj veli?ini i važnosti, jer oni jesu veliki i važni. Problem je u tome što oni to ne znaju, pa ose?aj minornosti i nesigurnosti prikrivaju naduvanim balonom lažnog ose?aja da su oni ve?i i važniji od drugih, a njihove potrebe imaju prioritet pred potrebama obi?nih smrtnika.
Sedite li u društvu ve?em od ?etiri ?oveka, lako možete primetiti užarenu atmosferu zbog bitke za otimanje pažnje drugih i njeno skretanje na vlastitu zna?ajnost. Ma o ?emu da je tema, ona se lako može prevesti na "Da vam ja ka?em koliko sam ja pametan, obave?ten, uspe?an, velik I vazani..." Ako ne dobiju dovoljno divljenja, poštovanja i klanjanja njihovom ugledu, proglasi?e druge glupacima, zavidljivcima i uobraženim facama koje od vlastite "lažne" naduvenosti ne vide njihovu "pravu" veli?inu.
Stvari se najbolje vide kroz odnose sa drugima,a sujetna osoba nema zavidne medjuljudske odnose jer brzo stupa u konflikte cak I kada njeni interesi nisu ugrozeni.Sujetnim osobama veoma godi vlast nad drugima .Tako hrane svoj ego I ne smatraju da je to lose I jedan oblik tiranije.Klonite ih se ili im izadjite u susret sa prohtevima,u protivnom slede porazavajuci momenti..
(Otrovno drvo nece usahnuti ako sa njega
samo budemo otkidali njegove otrovne plodove, vec
treba udariti u sam njegov koren)
Sujeta kao osobina je sociopatoloska pojava sve ucestalija u nasoj sredini koja je vrlo destruktivna,kako po sujetnu osobu tako i za drustvo u sirem smislu.
O sujeti I sujetnim ljudima ...
Ivo Andric
"To su ljudi koji veliku i nezajazljivu sujetu svoje sitne
i uske licnosti prenose na opsti plan, u jalovoj nadi da
bi je tu mogli zadovoljiti, a sa njom prenose i svoje
kratke mere i bedne racune. Od takvih, duhom malih
ljudi, postaju cesto veliki gonioci novih istina i
mucitelji ljudi.
Kad god sam i gde sam naisao na ljude koji su pokazivali
suvise razvijenu brigu za nacionalni ponos i opsti
interes ili preteranu osetljivost za licnu cast i
dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na
ogranicen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i
grubu kratkovidu sebicnost." (Ivo Andric, Znakovi pored
puta 94, 70)
Sujetna osoba veoma osetljiva i sklona da
reaguje mrznjom onda kada su njene vrednosti dovedene u
pitanje.Ako pokusate a sujetnoj osobi pomognete dobronamernom kritikom,
ona ce biti sklona da vas proglasi za neprijatelja, zato
sto dovodite u pitanje vrednosti na kojima ona temelji
svoje samopostovanje. Ona ne bi mogla da voli samu sebe
ukoliko bi njene vrednosti bile dovedene u sumnju, pa
zakljucuje da je u tom slucaju i vi ne volite.
Sujetna osoba nije svesna da u neku ruku laze samog sebe.
Sujetni ljudi do te mjere uveli?avaju svoje kvalitete, sposobnosti i li?na postignu?a da imate osje?aj kako ?e im od silne naduvanosti i oteklosti njihovog ega eksplodirati majica na kojoj piše " Ja sam strašno važan ?ak i ako se jednog dana probude i primete da je njihov ego možda malo i previše otekao, umiri?e se konstatacijom da su svi ljudi ipak sebi?ni, okrenuti isklju?ivo ka svome Ja, i misle samo na svoje interesei svoje interesne grupe.
Mnogi, nažalost, slabo u?e pa nikad ne uspeju da se odlepe od preokupacije isklju?ivo samim sobom. Oni i u odraslom dobu nastavljaju ograni?eni život I vrte se u uskom krugu oko samih sebe. Zaplet nije u njihovoj veli?ini i važnosti, jer oni jesu veliki i važni. Problem je u tome što oni to ne znaju, pa ose?aj minornosti i nesigurnosti prikrivaju naduvanim balonom lažnog ose?aja da su oni ve?i i važniji od drugih, a njihove potrebe imaju prioritet pred potrebama obi?nih smrtnika.
Sedite li u društvu ve?em od ?etiri ?oveka, lako možete primetiti užarenu atmosferu zbog bitke za otimanje pažnje drugih i njeno skretanje na vlastitu zna?ajnost. Ma o ?emu da je tema, ona se lako može prevesti na "Da vam ja ka?em koliko sam ja pametan, obave?ten, uspe?an, velik I vazani..." Ako ne dobiju dovoljno divljenja, poštovanja i klanjanja njihovom ugledu, proglasi?e druge glupacima, zavidljivcima i uobraženim facama koje od vlastite "lažne" naduvenosti ne vide njihovu "pravu" veli?inu.
Stvari se najbolje vide kroz odnose sa drugima,a sujetna osoba nema zavidne medjuljudske odnose jer brzo stupa u konflikte cak I kada njeni interesi nisu ugrozeni.Sujetnim osobama veoma godi vlast nad drugima .Tako hrane svoj ego I ne smatraju da je to lose I jedan oblik tiranije.Klonite ih se ili im izadjite u susret sa prohtevima,u protivnom slede porazavajuci momenti..
(Otrovno drvo nece usahnuti ako sa njega
samo budemo otkidali njegove otrovne plodove, vec
treba udariti u sam njegov koren)