Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Dirrty
Na bilo šta od navedenog da odgovoriš sa DA, na navedenom sajtu Irish... kažu da ne možeš da daš krv! :krezavi:
Najretardiranije je ono vezano za transfuziju krvi...

Tvoja stvar da li ćeš da daješ krv, a njihova je samo da provere na sve infektivne bolesti, i kraj!

Ne vidim poentu priče... kao da ljudi potpuno iskreno odgovaraju na sva pitanja.
Ako su došli uopšte do upitnika, znači da žele da daju krv, i verovatno će slagati ukoliko misle da iskren odgovor znači zabranu donacije.
Korisnikov avatar
By smaug
NE MOZES da das krv ako:
DA – imas manje od 18 godina
DA – imas preko 65 godina
DA – imas manje od 50kg
DA – u drugom stanju si
DA – imas tetovazu/pirsing manje od 4 meseca
DA – trebala ti je transfuzija krvi
DA – proveo/la si, izmedju1980 I 1996, vise od godinu dana u UK
DA – u poslednjih 28 dana si bio/la u zemljama u kojima postoji rizik od West Nile Virus
DA – u poslednjih dvanaest meseci si posetilo/la zemlje u kojima vlada malarija
DA – koristis lekove/pilule koji nisu pilule za kontracepciju ili HRT (ovo nije hrvatska radio televizija!)

I to ne samo u Irskoj...
Procitaj malo bolje postove pa ces razumeti poentu price.
Izmedju ostalog poenta je i da treba da nemas nikakvu frku i da ne treba da trpis posledice i budes 'obelezen' ako/kad iskreno odgovoris na pitanja.
Dakle nije samo tvoja stvar da li dajes krv i nije 'oni samo provere na infektivne bolesti'.
I hoces da mi objasnis kako je najretardiranije ono sa transfuzijom krvi, pliz.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Poenta svega mi je shvatljiva, manje više, sem:

Transfuzije.
Ok, svestan sam rizika, veoma dobro, pogotovu transfuzija pre otkrivanja pojedinih infektivnih bolesti.
Ali to se zaboga da proveriti, uostalom mnogi nažalost saznaju sasvim slučajno, uključujući i testiranje pri davanju krvi.

I wtf sa boravkom u UK u tom periodu, na to sam crko od smeha, kakve to sad ima veze sa bilo čim?!

Kao što rekoh, ako neko dođe da popuni upitnik, dakle spreman je da da krv, i njihov jedini posao jeste provera te krvi!
Naravno da postoje određena opšta pravila poput starosne granice, kilaže i tih par rizičnih stvari, kojih su većina svesni pa i ne dolaze do faze popune upitnika... ali inkvizicija je sasvim bespotrebna, jer je testiranje krvi njihova obaveza!
Korisnikov avatar
By smaug
Pa jedan od odgovora u vezi sa pitanjem o transfuziji si sam dao.
Malo si kontradiktoran kad na pocetku kazes da mnogi na zalost slucajno saznaju da imaju infektivnu bolest, a kasnije u tekstu da je 'vecina svesna (pa i ne dolazi do faze popune upitnika)' nekoliko rizicnih stvari u vezi sa davanjem krvi.
Nije 'njihov jedini posao provera krvi', ali ako sad budem usla u detalje zasto nije odosmo daaaleeeeko od razloga otvaranja ove teme. Te necu.

Slazem se da je inkvizicija bespotrebna.
Ova tema se i bavi time da ne bude inkvizicije i da ne bude 'licnih' posledica ako odgovoris iskreno.

What the fuck sa boravkom u UK i to u tom periodu?
Evo ovako: rec je o CJD (Creutzfeldt-Jakob Disease) = fatal brain disorder.
Postoji li test za CJD =- jos uvek ne. Testovi koji se koriste ‘to screen’ uzetu krv na viruse ne mogu da se primene na CJD.
Jedan oblik/vrsta CJD se moze dobiti (tako bar naucnici smatraju) ako se konzumira meso infected with bovine spongiform encephalopathy (bolest ludih krava).

Zasto bas 1980 – 1996?
Prvi slicaj bolesti ludih krava (bovine spongiform encephalopathy (BSE)) je identifikovan 1986. Naucnici veruju da je period inkubacije bolesti pet,sest godina (1986 minus 6 = 1980).
UK je uvela zabranu konzumiranja I koriscenja kravlje,telece itd iznutrice 1989 ali ta zabrana nije postigla ‘punu snagu’ do 1996.
Eto.
Gugluj ili ako imas nekoga lekara ili virusologa ili sl u blizini - pitaj. Ima svasta zanimljivo (ali na zalost daleko od 'crko sam od smeha' smesno) da se nauci.
:)
Korisnikov avatar
By elektron84
Ja na neka pitanja iz upitnika slazem :blush: Svaka data krv prodje rigorozne kontrole tako da...

Kad oni mogu tamo mene da slazu da mi je pritisak u tom momentu jako visok (a imam bas jako nizak pritisak) mogu i ja malo da slazem :D

Svi srecni svi zadovoljni :kolo:
Korisnikov avatar
By smaug
^
Jes i to sto kazes. Ko su oni da te tek tako razocaraju....
:D :

I u vezi sa tim:
Bila zena koja me je rodila na nekim silnim pregledima. 'I zamisli', kaze, 'uzeli mi 100 evra, a nista mi nisu nasli'...
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by smaug

Bila zena koja me je rodila na nekim silnim pregledima. 'I zamisli', kaze, 'uzeli mi 100 evra, a nista mi nisu nasli'...
Kako ovo superstrava ilustruje nas mentalitet :lol:

Nego, od silne ove diskusije, ja ne kapiram da li se odgovorilo na:

-da li u upitniku u UK/US ili recimo Irske oklen je smaug, postoji pitanje u vezi sa tancovanjem vid a sejm seks ili ne?
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Hys.
Originally posted by smaug

Nego, od silne ove diskusije, ja ne kapiram da li se odgovorilo na:

-da li u upitniku u UK/US ili recimo Irske oklen je smaug, postoji pitanje u vezi sa tancovanjem vid a sejm seks ili ne?
Mislim da se odgovorilo, al evo odgovorice se i jopet:
C. To jest jok. To jest - nema. Ja sam mislila da ima, al neeemaa.
Ni u vezi sa tancovanjem ni u vezi sa rari rari vid a sejm seks.

I mojne da mi ofiras polozaj.
:)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by just_me

Btw. drugarica je doživela malo detaljniji tretman, al ito je već na njoj da saopštava ljudima, ako joj je volja...
Pa, koliko ja znam, procedura za devojcice se malo razlikuje.
Mada, drugarica je isla bas na transfuziju, u bolnicu, nikakvi kombiji i takve stvari. Popunjavala je upitnik, ali je to pitanje jednostavno preskocila, nije odgovorila ni sa da ni sa ne, sa namerom da se sa doktorom obracuna oko njega kada za to dodje vreme i bude li pitana (po zakonu nikoga ne smes da primoravas da se izjasni o seksualnoj orijentaciji, ne moze se to pitanje pravdati nikakvim rizicnim ponasanjima u devojcica, jer se zna da se lezbejskim seksom PPB teze prenose nego hetero) i nista je nisu ni pitali. Ostao upitnik tako nepopunjen, bilo je samo vazno jeli lezala neke zarazne bolesti, ima li herpese, ima li menstruaciju i da ne sumnja da je u drugom stanju. Nista vise.
Dade krv, dobi pokloncice, i ode kuci.
Korisnikov avatar
By bu
''DA – imas tetovazu/pirsing manje od 4 meseca''
au sta im smeta tetovaza...ja sam je radila u januaru....dobro je..mocicu da dam dobrovoljno krv u aprilu...tacno pada cetiri meseca :D ...

a ta pitanja na koja treba da se odgovore su glupa..sto lepo samo ne uzmu krv i zavrse posao :)
Korisnikov avatar
By elektron84
Mene su nedavno odbili zbog popijenog brufena :sigh:

Nisam znala da ne sme :neznam: Mora da prodje period od 72h koliko traje njegova razgradnja u organizmu. Tako mi je rekla doktorica.

Tako da cu sledece nedelje opet.

Na ona poslednja pitanja jeste li spavali sa istim polom, kad, sta, kako, gde...to stvarno slazem, jer bas zelim da dam krv. I tako...
To je jedna od bezazlenijih lazi.
Korisnikov avatar
By Darling
Mogu da pitaju sta 'oce, ne dam my precioussss! Dovoljno je "ono-jednom-mesecno" sto moram... :giggle:

Sad ozbiljno... Jadno je i bedno postavljati takva pitanja, dobijaju krv od ljudi koji zele da pomognu, a prave problem, iako krv ide na proveru. Hard kor bulsit
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by elektron84

Na ona poslednja pitanja jeste li spavali sa istim polom, kad, sta, kako, gde...to stvarno slazem, jer bas zelim da dam krv. I tako...
To je jedna od bezazlenijih lazi.

Kako kome. Nista ne boli i da pitas zasto moras da odgovaras na takva pitanja i kakve se to bolesti prenose sa zene na zenu, a ne prenose se sa muskarca na zenu (nema ih, stavise lezbejski sex je najsigurniji moguci, u odnosu na ostale moguce seksualne odnose, sto ne znaci da se odredjene PPB ne prenose tako)
Korisnikov avatar
By elektron84
Mozda cu ih i pitati. Da znas...jos ako poludim, krenucu da se svadjam tamo.

A prvo cu dati krv, naravno :D

Rekla mi je jos i to da ta krv moze da zavrsi u nekoj maloj bebici i da je problem zbog tog brufena. Sta to znaci? Da sam slagala, mogla sam da ubijem nekog? Zar oni dodatno ne kontrolisu tu krv? Nista mi nije jasno...
By argentum_inf
ovde se kod nas to ne pita,a kako imam retku krvnu grupu,dajem po 350ml svaka 4 meseca..
Korisnikov avatar
By Teo26
tacno je da ako zaokruzis DA odbice te kao davaoca krvi...
kod nas je to jedna od kontraindikacija za dobrovoljno davanje, i ne samo kod nas vec svuda u svetu ali tamo se podrazumeva da je od zadnjeg odnosa proslo minimum 6meseci i da su nakon toga uradjene analize na STDs...
e sad to sto neki ljudi daju dobrovoljno krv da bi se na taj nacin testirali a nemaju hrabrosti da se testiraju na HIV i dr. to je vec druga stvar... Logicno bi bilo da ako neko nije siguran u sebe i svoje zdravlje, zasto bi na ovakav nacin ugrozavao zdravlje drugih, jer, kao sto znamo, i u daleko razvijenijim zemljama propusti su moguci
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Ja kad sam poslednji put davala bilo je to pitanje da li ste imali homoseksualni odnos i za zene i muskarce. Sta cu, odgovaram sa ne.
Korisnikov avatar
By h2o
To pitanje "Da li ste imali homoseksualni odnos" bi trebalo da se preformuliše u "Da li ste imali nezaštićen seksualni odnos", sa posebnim akcentom na nezaštićeni analni sex i promiskuitetno ponašanje. U zdravstveno prosvećenim zemljama ne postoje rizične grupe već rizično ponašanje. Ako bi postojale rizične grupe onda ne bi uzimali krv od heteroseksualaca jer statistika kaže da su oni rizična grupa za HIV. Ni narkomani ne mogu biti rizična grupa, nego korišćenje iste igle sa drugim osobama a to je rizično ponašanje.

Krv se testira ali ti testovi nisu 100% osetljivi.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Teo26

tacno je da ako zaokruzis DA odbice te kao davaoca krvi...
kod nas je to jedna od kontraindikacija za dobrovoljno davanje, i ne samo kod nas vec svuda u svetu ali tamo se podrazumeva da je od zadnjeg odnosa proslo minimum 6meseci i da su nakon toga uradjene analize na STDs...
e sad to sto neki ljudi daju dobrovoljno krv da bi se na taj nacin testirali a nemaju hrabrosti da se testiraju na HIV i dr. to je vec druga stvar... Logicno bi bilo da ako neko nije siguran u sebe i svoje zdravlje, zasto bi na ovakav nacin ugrozavao zdravlje drugih, jer, kao sto znamo, i u daleko razvijenijim zemljama propusti su moguci
Ja tvrdim da je to pitanje za devojke potpuno idiotsko.
U populacijama lezbejki STD su znatno redje nego medju heteroseksualcima. I uglavnom oboljevaju biseksualke koje ih dobiju od svojih muskih partnera, pa ih prenose na svoje zenske partnerke.
Ali reci tako nesto naglas je cista diskriminacija...
By LeDeNa_
Da li je tacno da homoseksualci ne mogu da daju dobrovoljno krv?

Koliko sam shvatila, pitaju ih jesu li imali analni seks i na pozitivan odgovor je kraj pitanjima...

Da li je to tacno?...Ja sam sokirana ako jeste...

Iskreno, ne znam...

Hvala!
Korisnikov avatar
By Azdaja
ima negde tema...

dobrovoljno dajem krv...
By LeDeNa_
Molim da mi date temu ako ima u vezi ovoga...Hvala.
Korisnikov avatar
By Azdaja
a mene mrzi traziti, znam da ima tema...
By Tea
Nije tacno, ne postoji (vise) pitanje za seksualnu orijentaciju. Pitanje za analni sex vazi za sve i uglavnom te odbiju kad kazes da si ga imala.
:icequeen:
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
znaci ja ne verujem :wow:

sad bi moji rekli "jel te zato saljemo u skolu? da ne bi znala takve stvari?"

:burner:
By Tea
mene su jednom odbili na trgu. popunila sam upitnik, neki cika je proverio da sam dobro i da mogu da dam krv i usla sam kod doktorke na razgovor. pregledala je upitnik i kad je videla da sam odgovorila sa DA na pitanje o analnom sexu, usledilo je pitanje>

-imali ste analni sex?
-da!
-bas u chmar?
:shok:
-jok u uvo...
:lol:
-ne mozete da date krv bla bla bla

:lol:
Korisnikov avatar
By Tungi
Koliko znam nisu ni lezbejke mogle da daju krv.Bez obzira da li su imale ili ne analni odnos.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!