Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

h1n1 vakcina

planiram da se vakcinishem/vetj jesam
5
11%
nemam nameru da se vakcinishem
34
72%
josh ne znam
8
17%
By Ulix
Originally posted by J...

Imam pitanje za nekog ko se razume u medicinu.

Da li je tacno da su one vakcine koje su obavezne i koje svi dobijemo kao deca vakcine protiv bolesti koje su izazvane bakterijama a ne virusima? I da li je tacno da vakcine protiv virusa iz nekog razloga i dalje nisu a mozda nikada i ne mogu biti potpuna zastita od bolesti izazvane virusima? Koliko znam, ni "obicna" vakcina za sezonski grip nije delotvorna u svim slucajevima bas iz razloga jer se virusi menjaju? A da je tako lako napraviti vakcinu za virus koja je stoprocentna zastita, valjda bi je do sada izmislili i za hiv virus?
Obaveznih vakcina ima i protiv bolesti izazvanih bakterijama i virusima.

Ako pretpostavimo da virus (na primer) nije mutirao, vakcina će da radi. Izuzeci su nekoliko situacija. Ako je osoba vakcinu primila jako davno ili nije primila sve predviđene doze, može da se dogodi da se nije razvio imunitet na virus/bakteriju ili da je količina stvorenih antitela vremenom smanjena na nivo koji ne pruža adekvatnu zaštitu. Još jedna situacija kada zaštita nije adekvatna jeste ukoliko osoba ima neki problem sa imunskim sistemom (AIDS, na primer) - u tim slučajevima je čak kontraindikovano davati određene vakcine.

Zašto nema vakcine protiv HIV-a? Zato što je teško naći protein virusa koji će da bude dovoljno imunogen (tj. da naše telo može da stvori antitela na njega) i koji neće mutirati, a danas postoji jako mnogo varijabilnih sojeva HIV-a.
By Ulix
Originally posted by Morgan Le Faye
Originally posted by Ulix

Treće, vakcinacija je praktično i bezopasna; posledica gripa, sa druge strane, mogu biti teške i dugotrajne, u krajnjoj liniji, i smrtni ishod je moguć. Da ne pominjemo opet pare - odsustvovanje s posla, itd.

Praktično je velika reč.

A ovo je zvaničan sajt vlade USA, tako da nisu navedene one "slučajnosti" kada neko zdrav čitav posle vakcine završi u kolicima. Kao i posledice koje je se mogu pojaviti posle mesec ili godinu...ali koje su više od slučajnosti i pojedinačnih slučajeva.

Tako da ako išta treba da bude nametnuto svima, to nije vakcinacija već pauza od gledanja televizije. Tek da se stekne vlastito mišljenje i da se sagleda i druga strana.
Da, svaka vakcina ima neželjene efekte, svaki lek ima neželjene efekte, sve na ovom svetu ima neželjene efekte, pročitaj ponekad onaj papirić što uguraju u kutiju pored tableta pa ćeš i sam videti. Ali ti je bolje (u slučaju vakcinacije protiv H1N1) da te boli mišić dva dana nego da umreš od virusne pneumonije ili da dobiješ virusnu kardiomiopatiju. Što bi rekao moj profesor sa infektivnih, "to vam je čist cost-benefit račun". U tom prvom linku koji si stavio, a koji nisi pročitao, piše sledeće: Despite concerns about vaccine safety, vaccination is safer than accepting the risks for the diseases these vaccines prevent. Unless a disease has been eradicated (e.g., smallpox), failure to vaccinate increases the risks to both the individual and society. A to je, da te citiram, "zvanični sajt vlade USA".
Korisnikov avatar
By ns.happy
da citiram nacelnika infektivne - ''ja se necu vakcinisati, a vi kako 'ocete...''
nekoliko mojih bliskih clanova porodice je obolelo od h1n1. tamiflu, bolnica, paracetamol i posle 10 dana izasli. jebem li ga...
By J...

Ako pretpostavimo da virus (na primer) nije mutirao, vakcina će da radi. Izuzeci su nekoliko situacija. Ako je osoba vakcinu primila jako davno ili nije primila sve predviđene doze, može da se dogodi da se nije razvio imunitet na virus/bakteriju ili da je količina stvorenih antitela vremenom smanjena na nivo koji ne pruža adekvatnu zaštitu. Još jedna situacija kada zaštita nije adekvatna jeste ukoliko osoba ima neki problem sa imunskim sistemom (AIDS, na primer) - u tim slučajevima je čak kontraindikovano davati određene vakcine.

A zbog cega je onda i vakcina protiv sezonskog gripa cesto neefikasna? Da li mozda zato sto virus moze da mutira i u roku od par meseci? Sta onda garantuje da i ovaj novi virus vec nije mutirao?
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Morgan Le Faye

Treće, vakcinacija je praktično i bezopasna; posledica gripa, sa druge strane, mogu biti teške i dugotrajne, u krajnjoj liniji, i smrtni ishod je moguć. Da ne pominjemo opet pare - odsustvovanje s posla, itd.

Praktično je velika reč.

A ovo je zvaničan sajt vlade USA, tako da nisu navedene one "slučajnosti" kada neko zdrav čitav posle vakcine završi u kolicima. Kao i posledice koje je se mogu pojaviti posle mesec ili godinu...ali koje su više od slučajnosti i pojedinačnih slučajeva.

Tako da ako išta treba da bude nametnuto svima, to nije vakcinacija već pauza od gledanja televizije. Tek da se stekne vlastito mišljenje i da se sagleda i druga strana.
Da, svaka vakcina ima neželjene efekte, svaki lek ima neželjene efekte, sve na ovom svetu ima neželjene efekte, pročitaj ponekad onaj papirić što uguraju u kutiju pored tableta pa ćeš i sam videti. Ali ti je bolje (u slučaju vakcinacije protiv H1N1) da te boli mišić dva dana nego da umreš od virusne pneumonije ili da dobiješ virusnu kardiomiopatiju. Što bi rekao moj profesor sa infektivnih, "to vam je čist cost-benefit račun". U tom prvom linku koji si stavio, a koji nisi pročitao, piše sledeće: Despite concerns about vaccine safety, vaccination is safer than accepting the risks for the diseases these vaccines prevent. Unless a disease has been eradicated (e.g., smallpox), failure to vaccinate increases the risks to both the individual and society. A to je, da te citiram, "zvanični sajt vlade USA".
Znači ipak nije bezopasna. Jeste slažem se da većina sintetičkih lekova ima negativne efekte, ali neke stvari na svetu su potpuno bezbedne ali efektivne.
Recimo primer akunpukture protiv bolova u leđima, nema neželjenih efekata a za +10-20% je delotvornije od lekova protiv bolova poslednjih generacija, i to bez trovanja organa.
Tako da sam uvek za alternativu ako je naravno ista postoji kao mogućnost.

E sada, da će te ova vakcina zaštititi...šanse su manje od 50%.
Kada uzmemo da neki placebo lekovi mogu da budu delotvorni čak i do 35-40% slučajeva, a da lečenje verom je bolje od placeba. Onda je bolje piti svetu vodicu (nikako iz Rusije) i verovati da će te ona sačuvati od ovog virusa.
Šanse su iste.

Tekst

Ukratko:

How Effective is the H1N1 Vaccine, Really?

"Specific levels of HI antibody titers post-vaccination with inactivated influenza virus vaccine have not been correlated with protection from influenza virus. In some human studies, antibody titers of 1:40 or greater have been associated with protection from influenza illness in up to 50% of subjects."

You will find that paragraph in all the vaccine inserts.

What that paragraph says, is that the vaccine only works in half, or less, of those individuals who attain the specified level of seroconversion after vaccination. The FDA defines seroconversion as achieving an antibody titer of 1:40.

This means that if a vaccine was 100 percent effective at achieving this level of seroconversion, it would protect up to 50 percent of the recipients of the vaccine.

But none of the vaccines are 100 percent effective at achieving seroconversion.

CSL's vaccine insert, for example, (see pages 11-12), states that their H1N1 vaccine provides seroconversion for:

•48.7 percent of people aged 18-65
•34 percent for seniors, 65 and older

Tako da imamo neki virus koji ima manju smrtnost od sezonskog virusa, mogućnost velikih negativnih efekata. Slabu ispitanost dugoročnih efekata, i ne tako efektivnu vakcinu.

Lepo je što još imamo mogućnost da biramo, ali koliko je farmaceutska industrija moćna sasvim je realno očekivati da će vakcinacija biti obavezna u budućnosti, pod pretnjom izolacije iz društa ili oduzimanjem imovine.
By Ulix

A zbog cega je onda i vakcina protiv sezonskog gripa cesto neefikasna? Da li mozda zato sto virus moze da mutira i u roku od par meseci? Sta onda garantuje da i ovaj novi virus vec nije mutirao?
Postoji mnogo tipova virusa gripa, dosta tipova je svake sezone u opticaju, ali uglavnom jedan preovladava, tj. jedan je češći od svih ostalih, jedan je odgovoran za epidemiju. Vakcina se pravi upravo prema tim najčešćim tipovima (koliko ja znam, svaka sezonska vakcina je napravljena od tri tipa virusa), tako da uvek postoji mogućnost da se osoba zarazi i nekim ređim, u tom slučaju verovatno ne bi imala imunitet ili bi imala nekakav slabiji imunski odgovor, pa bi bolest mogla kraće da traje i da ima slabije izražene simptome. To ne znači da vakcina nije bila efikasna, već da je ta osoba dobila virus protiv kog nije vakcinisana.
By J...

To ne znači da vakcina nije bila efikasna, već da je ta osoba dobila virus protiv kog nije vakcinisana.
A ovom novom vakcinom koliko razumem, osoba bi dobila imunitet specijalno protiv ovog virusa h1n1? Ali zar i sam taj virus h1n1 nije podlozan mutacijama? Zar se i on ne menja i dobija neke podvrste?

A to bi onda opet znacilo da osoba nije vakcinisana protiv te nove mutirane podvrste tog virusa?
By Ulix

A ovom novom vakcinom koliko razumem, osoba bi dobila imunitet specijalno protiv ovog virusa h1n1? Ali zar i sam taj virus h1n1 nije podlozan mutacijama? Zar se i on ne menja i dobija neke podvrste?

A to bi onda opet znacilo da osoba nije vakcinisana protiv te nove mutirane podvrste tog virusa?
Da, dobro si razumela.

Teoretski moguće je da virus naprasno mutira u nešto sasvim drugačije, ali je vrlo malo verovatno da će se to u praksi desiti tako brzo. Da li će mutacija biti takva da vakcina izgubi efikasnost, to teško može bio ko da predvidi, zavisi od velikog broja različitih faktora. On može da "mutira" u smislu da postaje rezistentan na lekove - što se u nekim zemljama i dešava; zapravo je to jedan dobar argument za vakcinaciju - što se manje koriste lekovi i što se virus pre elminište iz populacije, to je manja šansa da će virus razviti rezistenciju.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

To ne znači da vakcina nije bila efikasna, već da je ta osoba dobila virus protiv kog nije vakcinisana.

To je, u sustini, glavni razlog i argument za vakcinaciju. Ako ima dovoljno vakcinisanih ljudi, virus nema toliko 'prostora' i organizama koje bi mogao da napada, u njima se modifikuje i mutira. Treba biti svestan da su virusi zavisni od drugih organizama, oni u slobodnom prostoru prezivljavaju jako kratko.
Korisnikov avatar
By mmiki
Uzeo sam uput za vakcinu, medjutim nisam otisao da se vakcinisem. Nekako razmisljam da ce svako od nas kad tad dobiti taj virus a antitela koje organizam sam stvori su najbolja. Malo mi je glupo da se svake godine vakcinisem od nekih novih verzija gripa.
Korisnikov avatar
By Blady
Nisam se vakcinisala... niti mislim da hocu....
Korisnikov avatar
By Herald
Novi talas ce najverovatnije zaobici srbiju, kaze balkanski epidemiolog, krunusani kralj medju epidemiolozima dr. K(l)on.

Samo da se vakcinise bar milion ljudi u srbiji, da zaobilazece talase zapljusne uspesna vakcinacija. A Tomica postane patrijarh srpski gospodin medicinski. :peace:
Korisnikov avatar
By Frey
Poljska ministarka zdravlja.

''

Nije čudno što je poljska vlada jedina vlada u svetu koja je odbila da kupi vakcine protiv gripa. Realno, na poljacima su u istoriji vršeni najsuroviji eksperimenti ikad izvedeni na ljudima.
By Ulix
Originally posted by lana-bg

Ako imamo zemlju koja je odbila da koristi vakcine, a nije imala ni jednu zrtvu Svinjskog gripa, mislim da je svaki komentar suvisan...
Nije svaki komentar suvišan.
Evo ti komentar: Poljska je do sada imala oko 150 smrtnih slučajeva.

Dakle, ako imamo teoretičare zavere koji nisu dovoljno pametni ni da provere brojke kojima pokušavaju da manipulišu, da te citiram "mislim da je svaki komentar suvišan". :awesome:
Korisnikov avatar
By deran
mislim da je poljska ipak kupila vakcine-nisam siguran-ali mislim da je došlo "odozdo" naređenje,i da je to urađeno...

ulikse,bez ikakve zadnje namere-koliko vremena obično prođe dok neki lek uđe u redovnu upotrebu?

da li znaš podatak koliko je ljudi umrlo u poljskoj od sezonskog gripa?

hteo sam još nešto da pitam,ali sad sam zablokirao...
By Ulix
Originally posted by deran

ulikse,bez ikakve zadnje namere-koliko vremena obično prođe dok neki lek uđe u redovnu upotrebu?

da li znaš podatak koliko je ljudi umrlo u poljskoj od sezonskog gripa?

hteo sam još nešto da pitam,ali sad sam zablokirao...
1. Puštanje novih lekova u upotrebu i vakcinacija nisu iste stvari, ne poštuje se ista procedura. Vakcina protiv H1N1 se pravi na isti način kako se prave i vakcine protiv sezonskog gripa ili protiv bilo čega drugog, jedino što se razlikuje je antigenski sastav (tj. proteini virusa); mislim da sam o tome već pričao negde u ovoj temi.

2. Ne znam, možeš da proveriš, to bi trebalo da su javni podaci. Ali nije toliko ni važno; suština je u tome da lana- bg lupa gluposti i da se nije potrudila ni da proveri informacije kojima se razbacuje okolo.

3. Kad se setiš, a ti pitaj. :sesir:
Korisnikov avatar
By deran
setio sam se,da-da li znaš BILO KOJI lek,vakcinu,koja je tako brzo ušla u upotrebu...?
By Ulix
Originally posted by deran

setio sam se,da-da li znaš BILO KOJI lek,vakcinu,koja je tako brzo ušla u upotrebu...?
Za lek ne znam, morao bih da razmislim o tome; ali sam ti rekao gore da procedura nije ista za vakcine i lekove. A za vakcinu, da; svake godine vakcina protiv sezonskog gripa se pravi, aman, na isti način. :awesome:
Korisnikov avatar
By deran
čemu onda protest te žene,koja je,pretpostavlja se ipak neko ime u struci...a nije jedina...

u sloveniji oko 4 posto vakcinisnih,u hrvatskoj oko 3,u nemačkoj dve vrsta ( se tako kaže kaže) vakcina-jedne za poslanike i mice ubice,druge za običan svet...

nije čudo što svet tako reaguje...

ljudi (ipak) nisu glupi...
By Ulix
Ne znam da li je ta žena neko ime u nauci, ali to što je ministarka svakako ne sugeriše da je stručna, već u najboljem slučaju da ima prijatelje u politici. A drugi stručnjak kog sam čuo da se protivi vakcinaciji je ona gospođa iz Finske koja, kada se ne bavi medicinom, komunicira sa vanzemaljcima.

Rasprave za i protiv često nemaju veze sa medicinom, ne budi naivan.
:kesa:
Korisnikov avatar
By deran
pa upravo potvrđuješ strah malog čoveka koji sve to zna!

otud i cela vrtutma (začinjena miškovićem)...
By Ulix
Mali čovek ne zna ništa i zato se i zamlaćuje teorijama zavere.

OK, vakcinu je uvezao Mišković i to je bezveze, ali to nikako ne negira postojanje razloga za vakcinaciju. Jer virus ne zna ko je uzovnik vakcine. :peace:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by lana-bg

Ako imamo zemlju koja je odbila da koristi vakcine, a nije imala ni jednu zrtvu Svinjskog gripa, mislim da je svaki komentar suvisan...
Nije svaki komentar suvišan.
Evo ti komentar: Poljska je do sada imala oko 150 smrtnih slučajeva.

Dakle, ako imamo teoretičare zavere koji nisu dovoljno pametni ni da provere brojke kojima pokušavaju da manipulišu, da te citiram "mislim da je svaki komentar suvišan". :awesome:
Dusho, dzabe krechimo. Korisnica je sklona argumentima poput 'komentar je suvisan' i 'sve se zna'. Mada, u ime demokracije, uzecemo u obzir da su neki ljudi jednostavno - drugaciji.
Korisnikov avatar
By lana-bg
Sorry, mislila sam na moj komentar ispod videa :peace:
Ako je Poljska do sad imala 150 smrtnih slucajeva na 38 mil. stanovnika, bez upotrebe vakcine, to ne moze biti razlog da je primim.Naprotiv.
Pretpostavljam da se radilo o hronicnim bolesnicima.

Korisnice Wilhelmina tvoje zakljucke ne zelim da komentarisem.

Slika
Korisnikov avatar
By He_Marlene
Ne pada mi napamet da primam to djubre koje nije ni ispitano pre nego sto je pusteno u prodaju...A taj svinjski grip je najobicnija mutacija sezonskog....
Korisnikov avatar
By spliff
svaki grip je muitacija ptichijeg gripa
Korisnikov avatar
By lana-bg
Britanci su objavili kraj pandemije.
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=474203

Ceska vojska je odbila vakcine.
http://www.kreni.com/naslovi/redirect/2922504

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se ocekuje 2-3 miliona obolelih u toku jeseni i zime. Procenio je i da ce biti potrebna hospitalizacija od 20-25 hiljada osoba, koje će imati težu kliničku sliku ili komplikacije.
http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/kon:-n ... 39336.html

Do sada je potvrdjeno 696 obolelih, a registrovan je 81 smrtni ishod. Vakcinisano je 151.856 osoba - 60,1% su hronicni bolesnici, 30,8% zdrave osobe, 4,1 % zdravstveni radnici, dok zaposleni u javnim sluzbama, socijalni radnici i trudnice cine 5% vakcinisanih. ( Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanovic Batut" )
http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=126157
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!