Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By Tresh-grl
Jos davno sam isla sa dve drugarice na predavanja i istrazivanja povodom narkomanije gde su doktori,psiholozi,naucnici radili u okviru velike grupe kao podrska zavisnicima koji hoce da se izvuku iz te price.
Jedna od ove dve drugarice se kasnije ubacila u neki program i vid terapije i skinula....

Postoji nesto sto se zove dvojna dijagnoza....nesto sto ide u paketu sa narkomanijom.
Ne zove se dzabe ona bolest zavisnosti sto znaci da je osoba zavisna od neceg...alkohola,droge,nikotina i to je manifestacija psihicke bolesti.
Istrazivanje je pokazalo da 2-5 ljudi od 10 koji pate od depresije i anksioznosti,
i 4-8 od 10 ljudi koji pate od sizofrenije,bipolarnog poremecaja ili antisocijalnog ponasanja boluje od nekog vida zavisnosti.
By J...
Ne diskriminisem narkomane ali ih posmatram kao psihicke bolesnike kojima treba pomoc.
Mislim da niko nije pomenuo da su i alkoholicari isto tako bolesni a i potencijalno opasni ljudi.

Takvi ljudi su psihicki i fizicki oslabljeni a s tim ide i gubljenje moralnih normi i ono sto je tako tipicno a to je laganje. Tesko je ako imas nekog takvog u svojoj okolini, mozda clana porodice, u svakom slucaju treba mnogo volje i snage i tvoje i te osobe da se izvuce iz toga.

Smatram da te osobe nisu tek tako izabrale da se drogiraju, jednostavno nisu imale snage da prestanu i onda ih droga polako vuce na dno i verujem da im vise uopste nije lepo, da je to jedna prokleta potreba.

Za one koji ne razumeju, neka se sete svojih potreba, recimo za kafom ili cigaretama pa onda neka pokusaju da razumeju kakvu krizu stvara nesto sto dvesta puta vise menja i svest i telo od toga, kakav to strah stvara ako se ne uzme. Jer i alkohol i heroin deluju kao sedativi.

Ja licno nemam iskustva s drogama, cak ne volim ni cigarete, mozda je moja jedina droga cokolada.

Ali eto, imam sposobnost da se uzivim u neciju licnost da bih je razumela, toliko se uzivim da skoro dobijem i sama neke osobine te licnosti.

Toliko od mene o tome a sad da prestanem da se "uzivljavam" u licnost narkomana, nije dobro. :)
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by J.
Mislim da niko nije pomenuo da su i alkoholicari isto tako bolesni a i potencijalno opasni ljudi.
ovo je sigurno, ziveo sam sa jednim... uzas!
Korisnikov avatar
By svejedno
Evo ovoliko - ja sam ono sto se naziva 'narkoman u apstinenciji'.

Vec par godina.

..

Biti narkoman nije tesko. Mislim, nije ni lako.

Ali skinuti se - to je tesko.

Bez pomoci - yebeno tesko.

..

A sto su neki sebi priustili takva iskustva, ne odbacujte na glupost/sebicnost/extazu odmah.

..

Neki su poceli zaista prerano da bi shvatili sta rade, neki imaju prirodne inklinacije ka opijatima, neki iz radoznalosti, neki iz ocaja...

Ima raznih ljudi.

(inace, notorne alkoholicare smatram teskim narkomanima, a eto pica na svakom cosku - ni oni sigurno nisu zeleli tako da zavrse - kad sam ja bio mali, kao i sada - bilo je droge na svakom cosku.. je je probao..pa probao jos malo..etc)

..

I niko nikoga ne tera da voli narkomane..

..

Ali - jedna bitna napomena, u skladu sa diskusijom koja se razvila - lopov je lopov.

Narkoman je narkoman.
..

Ima i lopova koji su narkomani, svakako.

..

No, ima i narkomana koji u zivotu nisu nista ukrali.

Postoji milion i jedan nacin da se dodje do novca, posebno u tim krugovima..

..

Droga/kriza te ne tera da krades.. to je u tvojoj licnosti ili nije.. droga otvara, na svoje cudne nacine, svaciju licnost, i svako /zapravo, nazalost - samo po neko/ shvati kakav je zaista - na gudri.

..

LM, sto se mene licno tice, ljudi imaju pravo da ne vole narkomane..

..no, sto se mene licno tice, ljudi imaju pravo i da budu homofobi, a imaju pravo da ne smatraju normalnim ni heteroseksualne odnose..

..

Ljudi imaju pravo na SVE dok to ne ugrozava zivot & slobodu drugih ljudi.

..

Ono sto je bitno a sto su napomenule i Zoe i Eya - narkomanija je SIMPTOM, posledica necega mnogo dubljeg..

.. I narkomani koji znaju, shvate sta rade, najcesce pokusavaju & pokusavaju & pokusavaju da se skinu... ali im ne ide, jer TO NIJE NIMALO LAKO.

..

Da nije bilo odredjene osobe, licno bih sada verovatno bio mrtav..

..

Da nije bilo jedne osobe koja je shvatala da ja nisam NARKOMAN, vec jedna OSOBA koja je sebi, prerano, dozvolila da udje u jedan veoma teski krug..

..

No, u ljudskoj prirodi jeste biti sebican & misliti samo na sebe, bio covek narkoman ili ne.

pS. NIKO se nije namerno navukao.
Korisnikov avatar
By EYA
@svejedno :up:

niko se nije navukao zato sto mu je bilo super, pa da mu bude jos lepse, vec zato sto je osecao prazninu, ogromnu prazninu u sebi koju je pokusavao da zatrpa bilo cime... shopingom, preseravanjem na forumu, lekovima, alkoholom, drogom bilo kojom, hranom tj prezederavanjem... nema razlike!
Korisnikov avatar
By Zoe
Evo, iskustvo naseg Forumasa je samo jedno u nizu.......ja takodje znam nekoga ko je bio narkoman a da se nije ni kurvao za drogu a ni krao nikada nista, i to ne samo jednu osobu. A daleko od toga da su bili bogatasi. Prosto, nagon te tera na akciju, pa se do novca moze doci, samo ako se hoce, nije nuzno kradja taj nacin.

Kao sto je Svejedno rekao, a i ja na nekoj tamo strani, svako je razlicit i samo zato sto je narkoman ne podrazumeva i da je najgora lopovcina na svetu.......Mislim, sad se samo ponavljam.

Kao sto NEKI ovde potenciraju na privatnim informacijama do kojih su dosli zbog poverenja osobe koja im je pripovedala, pa ih koriste da tu osobu pljunu na temama koje nit` su u Tracu nit` ima mesta pljuvanju, ali hajde, to govori vise o njima nego o bilo kome drugom......tako cu ja potpuno nevino reci da sam misljenja (nemam pouzdanu info.) da Eya nije bila heroinski zavisnik, a SPOSOBNA je da ovako sagledava stvari i shvata ih na pravi nacin (pravi=nediskriminatorski), i to je ono sto me moze uvek razgaliti.... :)
Dokle god ima ljudi koji gledaju dalje od sopstvenog nosa, dotle ce postojati sansa i sa heroinske zavisnike, i za Hiv pozitivne i za alkoholicare i za sve one tako neshvacene ljude koji su SVUDA OKO NAS, samo treba prestati gledati samo svoje dupe i primetiti i pomoci, koliko se moze.
By Çâðê_DUP
Originally posted by J.
Ne diskriminisem narkomane ali ih posmatram kao psihicke bolesnike kojima treba pomoc.
Takvi ljudi su psihicki i fizicki oslabljeni a s tim ide i gubljenje moralnih normi i ono sto je tako tipicno a to je laganje.

Smatram da te osobe nisu tek tako izabrale da se drogiraju, jednostavno nisu imale snage da prestanu i onda ih droga polako vuce na dno

Ja licno nemam iskustva s drogama, cak ne volim ni cigarete

Toliko od mene o tome a sad da prestanem da se "uzivljavam" u licnost narkomana, nije dobro. :)
Eto, kao da sam ja napisala ovih nekoliko recenica. Bravo. :right:
Korisnikov avatar
By Zoe
Da, sad se kao uzivljavas, i razmisljas kao J., a do malo pre si govorila:"Daleko im lepa kuca"........... :nope:

Nije bitno, zaista, bitno je da postoji pomak u misljenju i to se mora pozdraviti! :)
Korisnikov avatar
By Doxar
Originally posted by hlaefdige
ok...pokusavam sad....

...problematican mi je deo oko izbora.....to mi je trenutno mnogo tesko da ukapiram...znaci...kako to?

takoreci, kako se dobija ta bolest?

..i dalje...ozbiljno pitam, nisam sarkasticna....

Ajd da pokušam da ti odgovorim:)
Savremena shvatanja u neuropsihijatrijskoj sferi uglavnom tumače bolesti promenama u hemijskom miljeu mozga, posebno u nivou sinapse, tj. spojnice dve nervne ćelije. U tom pravcu ide priča i sa problemom zavisnosti.
Ono što sam ja učio je da postoje putevi nagradjivanja u mozgu, koji su okvirno i anatomski lokalizovani, a zovu se tako zato što izazivaju hedonistički efekat. Smatra se da različite droge različitim smernicama završe na tom putu. Glavni prenosnik na tom putu je dopamin, pa se samim tim njegova koncentracija povećava. A ta visoka koncentracija dopamina je istovremeno jedan od molekularnih markera shizofrenije, samo ovde unutrašnjeg, endogenog porekla. Pa se tako i pokušavaju objasniti halucinacije, tripovi, sumanutosti...

Mnogo je teže objasniti apstinencijalni sindrom. Postoje odredjene analize koje ukazuju da se na kraju gore pomenutog puta dešavaju promene na nivou čitavog tog mehanizma prenosa poruke. Dopamin kao signalni molekul dodje, veže se za receptor, usledi vezana serija reakcija i krajnji efekat. Smatra se da droge to žestoko remete i kao efekat tog disbalansa, javlja se nesnošljiva žudnja kao krajnji rezultat. A ona se gasi samo ponovnim uzimanjem supstance koji taj kompletan prenosni mehanizam vraća na tu neku neku novouspostavljenu "normalu".

Ovo je samo vrlo mali deo mozaika koga tek treba popuniti, ali suština je da je zavisnost, svakako, bolest sa stabilno promenjenim funkcijama mozga.

Zašto neko počinje, to je drugo pitanje i ima sigurno bezbroj odgovora, "svejedno" je pomenuo neke od njih. Neće svako ko proba postati narkoman.
I ne mislim da je fer osudjivati ih, ništa više nego nekoga ko je zadobio HIV nekorišćenjem zaštite, recimo.
Tim ljudima je i ovako teško i pomoć im je zaista potrebna.
Ako im već ne možemo pomoći, ne trebamo ih ni stigmatizovati.
Korisnikov avatar
By *deni*
Upotrebu skupe droge opravdavam samo kod ljudi koji su dovoljno bogati, pa mogu elegantno, dostojanstveno i gospodski da uzivaju u tom poroku. :spliff:
Prezirem kloshare koji se navuku na heroin ili koku, pa su u stanju da ukradu i prodaju i mamine svecane cipele, samo da bi doshli do love za ushmrkavanje prashka. FUJ !
Takvi ljudi su za mene bubashvabe i diskriminishem ih javno ih nazivajuci bezvrednim nishtavilima.
Nema pas za shta da te ujede, a hocesh da ushmrkavash drogu !
Lizhi rakiju muchenicu, stoko jedna seljachka, kad si sirotinja, a ne stvari iz kuce da prodajesh na Najlon pijaci da bi ushmrkavao belo i gutao spid.
:pljuje:
Originally posted by ns.happy
Originally posted by J.
ovo je sigurno, ziveo sam sa jednim... uzas!
Ziveo si ti, koliko se secam, sa mnogim porochnim ljudima i ljubiteljima dobre kapljice + jedna baba, takodje alkoholu sklona. Nju si posebno prezirao, ali si zarad niske kirije priljezhno sa njom mutio pishkote za slave i preslave, gustirajuci sa njom pri tom i rakijeshtinu. S kim si , takav si.
Samo shto, kao i svaki licemer i lukavi malovaroshanin, po zlu na sve strane spominjesh i klevecesh samo persone od kojih vishe nemash nikakve koristi.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Doxar
Ajd da pokušam da ti odgovorim:)
Savremena shvatanja u neuropsihijatrijskoj sferi uglavnom tumače bolesti promenama u hemijskom miljeu mozga, posebno u nivou sinapse, tj. spojnice dve nervne ćelije. U tom pravcu ide priča i sa problemom zavisnosti.
Ono što sam ja učio je da postoje putevi nagradjivanja u mozgu, koji su okvirno i anatomski lokalizovani, a zovu se tako zato što izazivaju hedonistički efekat. Smatra se da različite droge različitim smernicama završe na tom putu. Glavni prenosnik na tom putu je dopamin, pa se samim tim njegova koncentracija povećava. A ta visoka koncentracija dopamina je istovremeno jedan od molekularnih markera shizofrenije, samo ovde unutrašnjeg, endogenog porekla. Pa se tako i pokušavaju objasniti halucinacije, tripovi, sumanutosti...
....
Mnogo je teže objasniti apstinencijalni sindrom. .....
Pa nedostatak dopamina.

jednstavno... tokom koriscenja, telo/mozak se navikava na 'veliku' dozu dopamina, non-stop..prakticno ko da izraste jos jedan receptor... .. samo da bi svo to lucenje dopamina imalo gde da ode..

..

U apstinenciji, taj receptor zvrji prazan... i to 'boli'.
Korisnikov avatar
By ns.happy
:andjelak: deni, ispravljas postove... ako, lep je dan, necu da se objasnjavam sa tobom o bilo cemu... ne spominjem ja tebe duso od kad si otisao, daleko ti lepa kuca...
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by ns.happy
:andjelak: deni, ispravljas postove... ako, lep je dan, necu da se objasnjavam sa tobom o bilo cemu... ne spominjem ja tebe duso od kad si otisao, daleko ti lepa kuca...
Ispravljam, jer tvoj post nisam odmah uocio, nego tek naknadno.
I bolje ti je da se ne isterujesh sa mnom, jer i sam znash da ce u tom sluchaju biti neprijatno i meni, a bogami i tebi, jer ni ti nisi bez putera na glavi.
To nam, dakle, uopshte nije potrebno. Proshlost neka ostane mrtva i pokopana.
Zelim ti prijatan dan.
:vatroslava:
Korisnikov avatar
By spliff
(trudim se da) ne diskriminishem nikoga
ima i medju narkomanima poshtenog sveta...
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by spliff
Ovo je lagano zamahivanje kosicom i verovanje da smo dobar, dooobaaar covek... pa sta ako ima i nepostenog sveta, pusticemo ih da istrunu?!
A kako bismo tek reagovali da neko tvrdi da se 'skinuo' s dopa npr. a znamo da nije? Pustili bismo njega/nju da traje dok traje ili bismo reagovali...?
Originally posted by Armand
Originally posted by E.c.h.o...
ps. oboleli od 'raka', da.
Bash svi? :hmm:
Ne.
...jer covek koji boluje od 'raka' najcesce zeli da se izleci, a narkoman cesto ne zeli.
Za mene su 'apstinenti' pravi heroji. Svi drugi su slabi. Tuzno je sto ima toliko malo astinenata... malo prezivelih... malo ljudi...
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by svejedno

Ono sto je bitno a sto su napomenule i Zoe i Eya - narkomanija je SIMPTOM, posledica necega mnogo dubljeg..

.. I narkomani koji znaju, shvate sta rade, najcesce pokusavaju & pokusavaju & pokusavaju da se skinu... ali im ne ide, jer TO NIJE NIMALO LAKO.

o.S. NIKO se nije namerno navukao.

:up: Potpuno se slazem sa ovim sto je svejedno naveo....

U pocetku mozda deluje sve lepo i kao zezanje...ali tek kasnije to postaje spirala-nadole.....i tada u toj odmakloj fazi,simptomi,razlozi,uzroci postaju jasniji u ocima zavisnika....
I uglavnom tada narkoman ostane sam sa svojim problemom,tako da je podrshka i motivacija jako, jako bitna....ali opet nije lako.

Proslo je godinu dana........(evo da prevalim preko jezika).....odkako sam postao zavisnik.
Problem je nastao kad sam nasao direktne veze za nabavljanje,imao sam svog dilera,redovno uzimao gudru,trosio ceo dzeparac na to,gudrao se bez povoda....bilo mi dosadno pa sam uzimao kod kuce itd.

Prva 3 meseca speed,potom mesec dana kokain,pa posle jos 8 meseci aktivnog konzumiranja speed-a.
Za svo to vreme nisam napravio pauzu ni nedelju dana.....cak i dok sam bio bolestan,cepao sam ds sa gnojnom anginom i takav isao u skolu.

10i mesec sam napravio prvu pauzu od 10 dana,jer to za mene poceo da biva jedan stvarno mracan period, i poceo sam da se gubim.
Posle sam nastavio po starom

Trenutno sam u nekom vidu apstinencije....od marta,odkad su me roditelji testirali,vodili u drajzerovu pa do sada....

postepeno sam smanjivao,poceo manje da izlazim.....sad samo vikendom uzmem nesto tu i tamo.

Nakon upisa na fax treba da ogranicim samo na zurke itd.....
Dugotrajan i tezak proces....

~ ~ ~ ~

Cesto pomislim kako je sve uzaludno i kako je bilo bolje i lepse pre....ali ne zelim da se vratim na staro....

Ne znam,sad se osecam nekako kao ziv covek sa normalnim potrebama i razmisljanjima koji je u stanju da uradi 1000 puta vise stvari nego pre....
ali opet nema tog raspolozenja,srece,motivacije i sigurnosti koje sam imao uz gudru....

Mozda u paketu sa dobrim stvarima idu i lose pa je na nama da izaberemo.....ne znam vise sta je dobro a sta lose....sta je pravi izbor,samo pretpostavljam.

~~~~
U glavi mi je potpuna konfuzija,ne razumem.
.............................................................................
Korisnikov avatar
By Zoe
Deksi :mazi:

Postoji jedan moj prijatelj koji je neko vreme bio na antidepresivima i anksioliticima, ( u tim godinama je trazio sebe, pokusavao da prihvati svoj gay identitet i da se izbori sa okolinom........), isao je na psihoterapiju. 6 jebenih godina i plus pio terapiju (lekove), (nikad nije ni pio alkohol niti se drogirao, cak nikad nije ni duvao!), da bi, kad je prestajao (niko mu nije rekao za 6 godina da treba da smanjuje doze lekova, a ne naglo), takva ga je apstinencijalna kriza spicila da je zaglavio na bolnickom lecenju!
Pio je antidepresive jer je njegov psihijatar smatrao da su mu potrebni, on je isto osecao da mu je bolje i danas on nista ne pije; zapravo vec dugo vremena i odlicno se oseca.........
Hocu da kazem da je apstinencijalna kriza uzasna, i nije nuzno povezana sa alkoholom i drogom.
By Tresh-grl
Pa da,u gej populaciji srbije je strasno je kad diskriminisu pedera ili lezbejku a kad diskriminisu narkomane to je normalno i za ocekivati....
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by spliff
Ovo je lagano zamahivanje kosicom i verovanje da smo dobar, dooobaaar covek... pa sta ako ima i nepostenog sveta, pusticemo ih da istrunu?!
A kako bismo tek reagovali da neko tvrdi da se 'skinuo' s dopa npr. a znamo da nije? Pustili bismo njega/nju da traje dok traje ili bismo reagovali...?
ne delim ljude na str8ashe i narkomane, vetj na dobre i loshe...
to sam hteo da kazzem

protiv sam bilo kakve vrste diskriminacije

inache, ja sam lecheni narkoman, tako da sam se i sam susretao sa diskriminacijom

a ako neko netje da se skine sa dopa, onda ga treba pustiti da radi shta hotje. prvi i najvazniji uslov za skidanje je volja za lechenjem. bez toga nishta

a diskriminisati nekoga samo zato shto se drogira je glupost
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Bez obzira sto o narkomaniji dosta znam i sto umem da razlikujem narkomaniju od povremenog uzimanja psihoaktivija, gajim i odredjene predrasude (sto znaci da gajim i oblik diskriminacije) prema narkomanima.

Pre svega onima koji ne pokazuju ni najmanju zelju da se svoje lose navike otarase.

Recimo, nikada ne bih pristala da mi zavisnik bude poslovni saradnik. Ako od tima zahtevamo efikasnost, tacnost i sigurnost, ne mozes racunati na njih. U tom slucaju me ni ne interesuju opravdanja, njegovi/njeni problemi porodicne ili psihicke prilike. Posao je posao, ako ga ne obavljas kako se od tebe trazi - jebi se.
Isto tako, njima ne bih pozajmljivala novac.
Ja licno nisam nikakva ustanova niti imam obrazovanje za pomoc narkomanima, niti sam tu da je pruzim. Mogu da jedino da je sugerisem. Ali ne vidim razlog da ja licno na bilo koji nacin dozvolim da budem ostecena necijom zavisnoscu.
Korisnikov avatar
By Modesty
Narkomanija je isključivo bolest a ne hir,iako se stalno povlači to kako se neko počeo drogirati iz puke" radoznalost"(što znači da je to sam odabrao) to nije tačno,ispod te radoznalosti se kriju daleko dublji razlozi....nezadovoljsvo,frustracije,osječaj inferiornosti,samoneprihvatanje i sl....do skoro se narkomanija po standardima svjetkse zdravstvene organizacija smatrala hroničnom,recidivirajućom bošesti međutim od prije nekoliko godina,narkomanija se tretira kao izlječiva bolest jer postoje nove,savremenije psihoterapeutske metode kao i savremeniji ljekovi...to je kod nas primjenjivo samo u par klinika i to uglavnom privatih.

Niko nije odarbao iz sreće da živi jedan tako nesretan i težak život i svako odbacivanje takvih je nehuman čin...to su ljudi u problemu i treba im pomoći.

Ovo vam pišem jer sam radila kao projekt koordinator na projektu HARM REDUCIONE i educirana sam za rad sa ovisnicima a ima i lično iskustvo.
By Tresh-grl
Originally posted by MinaHarker

Ako od tima zahtevamo efikasnost, tacnost i sigurnost, ne mozes racunati na njih. U tom slucaju me ni ne interesuju opravdanja, njegovi/njeni problemi porodicne ili psihicke prilike. Posao je posao, ako ga ne obavljas kako se od tebe trazi - jebi se.

Sestro slatka prosrala si se za medalju u ovom postu.

Ja nikad nisam dopustala da moj posao pati zbog toga sto se prekidam gudrom svaki dan...cak stavise produktivnija sam i bolje radim od 90% zaposlenih kad sam na necemu.
Radim posao za 2 osobe.
Tacnost,sigurnost i predanosti poslu je vec stvar same individue i ako je nekom stalo da odradi posao kako treba i bude vredan radnik vuci ce svoje dupe na posao kako zna i ume i morace da zadovolji nadredjene onako kako oni to ocekuju...
By Tresh-grl
E da najnoviji HIT :

moj drug dealer je zena od 4banke koja ima dvoje male dece.
Preko druga nekog sam se spojila s njom i bas kad sam isla da zavrsim neku gudru do nje u stan mnogo sam se iznenadila.

Vidim zenu u kucnoj haljini koja hrani bebu flashicom mleka,drugo malo dete tu negde sedi i igra se,njena keva ok 80godina koja izgleda ko fosil neki gleda telenovele i izlezava se na kaucu.

Prvo sam se potpuno pogubila i pitala se da li je zena stvarno lerdi ili sam na skrivenoj kameri i onda dosla zena i prokomentarisala nesto u fazonu
"I waited you to come and pick up this uppers,now i have to take my kids to the nursery"

:ves: :puzzle:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
....znam da iako sam postavila ovu temu, ona nije moje vlasnistvo...i naravno, svako ima pravo ovde da pise sta god hoce...ali...kao....ni malo mi ne pomazes....
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by allexa37
Narkomanija je isključivo bolest a ne hir,iako se stalno povlači to kako se neko počeo drogirati iz puke" radoznalost"(što znači da je to sam odabrao) to nije tačno,ispod te radoznalosti se kriju daleko dublji razlozi....nezadovoljsvo,frustracije,osječaj inferiornosti,samoneprihvatanje i sl....do skoro se narkomanija po standardima svjetkse zdravstvene organizacija smatrala hroničnom,recidivirajućom bošesti međutim od prije nekoliko godina,narkomanija se tretira kao izlječiva bolest jer postoje nove,savremenije psihoterapeutske metode kao i savremeniji ljekovi...to je kod nas primjenjivo samo u par klinika i to uglavnom privatih.

Niko nije odarbao iz sreće da živi jedan tako nesretan i težak život i svako odbacivanje takvih je nehuman čin...to su ljudi u problemu i treba im pomoći.

Ovo vam pišem jer sam radila kao projekt koordinator na projektu HARM REDUCIONE i educirana sam za rad sa ovisnicima a ima i lično iskustvo.

Drago mi je sto si se javila i na ovoj temi; mozda pomognes u eliminisanju diskriminacije ovisnika.
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by Tresh-grl
E da najnoviji HIT :

moj drug dealer je zena od 4banke koja ima dvoje male dece.
Preko druga nekog sam se spojila s njom i bas kad sam isla da zavrsim neku gudru do nje u stan mnogo sam se iznenadila.

Vidim zenu u kucnoj haljini koja hrani bebu flashicom mleka,drugo malo dete tu negde sedi i igra se,njena keva ok 80godina koja izgleda ko fosil neki gleda telenovele i izlezava se na kaucu.

Prvo sam se potpuno pogubila i pitala se da li je zena stvarno lerdi ili sam na skrivenoj kameri i onda dosla zena i prokomentarisala nesto u fazonu
"I waited you to come and pick up this uppers,now i have to take my kids to the nursery"

:ves: :puzzle:

Ne znam sta je tu cudno, svi novosadski dileri mahom imaju decu..........ta zena je slucajno, verovatno, single mother...........Ima 2 ribe koje diluju u NS, mislim da je jedna cak i trudna........
Korisnikov avatar
By Deksi
@ Tresh - Pa mislio sam da si se ti nagledala tih slucajeva ko niko bas zato sto si redovno okruzena gudrom :grin:

Ima bas dosta slicnih prica,ja sam svojevremeno nabavljao gudru upola cene preko preko tatinog matorog prijatelja,cini mi se da sam ti pricao to.
By Tresh-grl
Ma znam ali retko sam vidjala family mature drug addicts....dilere po prvi put sad.

I ususaly dated drug dealers. :merlinka:
Korisnikov avatar
By Zoe
Ima jedna zena u NS koja ima 55 godina, i pusi vutru svaki dan.........svojevremeno je bila i ovisnik.
Inace, zena je sjajan lik :up:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!