Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By svejedno
To. Phatt book ce odraditi posao. Samo ne mogu da citam ono sto me ne interesuje.

Uzecu ponovo da citam nesto dobro, to ce me i smoriti & bice zanimljivo.

A onda casu piva.

Ali to uvece. Idem sad da me vidi sunce.

Cim se odlepim sa stolice.
Korisnikov avatar
By Kiborg
U funkcionisanju ljudskog organizma postoje mnogo tzv. cirkadijalni ritmovi, tipi?an primer je ciklus budnost-spavanje. Da ne bih davio sa tim kako to sve funkcionioše bitna je jedna stvar RITAM. Dakle moraš da ležeš uvek u isto vreme i da ustaješ u isto vreme da ne bi poremetio tzv. endogene oscilatore. Dakle ako legneš u jedan nema da ustaneš u tri, ve? i ako se probudiš lepo se vrti u krevetu, ali bi ti bilo bolje da brojiš ov?ice il nešto sli?no, da nekako skreneš misli. Nikako da ustaneš i sedneš za kompjuter. Dalje kada se probudiš gledaj da se ne nerviraš ve? misli na nešto pozitivno i jednostavno, ako se iznerviraš što si se probudio i sam znaš da ne?eš skoro da zaspiš opet. Ali da ponovim najbitniji je ritam i da nikako ne ustaješ iz kreveta pre nego što moraš da se budiš za posao ili šta ve?.

E, pošto ne?eš lekove (pametno, treba da se koriste samo kad baš mora), malo sam pogledao u neku knjižicu sa bilj?icama i evo nekoliko predloga.
Od ovih biljaka se prave neki ?ajevi.
1. Zlatnica
2. Bela imela
3. ?uvena Kamilica, lek za sve
4. Žuta mrtva kopriva (mala kašika ove koprive se prekrije sa ?etvrt litra HLADNE vode i malo odstoji pa se popije)
5. Jaglika

Evo i neka specijalna ?ajna mešavina za nesanicu
50 grama jaglike
25 grama cveta lavande
10 grama kantariona
15 grama šišar?ica hmelja
5 grama korena odoljena.
Jedna kaši?ica ove mešavine prelije se vrelom vodom i ostavi da stoji tri minuta. Ovako spremljeni ?aj se pije što topliji (koliko ti možeš da podneseš, ne da spališ jezik i ždrelo) pred spavanje. Može da se zasladi medom.

U raznim biljnim apotekama možeš da naðeš i druge mešavine. Ja mislim da ve?inu (ako ne i sve) ove biljke možeš da naðeš u Beogradu, u ulici Tadeuša Koš?uška imaš Institut za lekovito bilje i u njemu možeš da naðeš sigurno i neku specijalnu mešavinu. A ima i dosta biljnih apoteka pa probaj i tu.

Dobar bi trebao da bude i kantarion u onim kapsulama. Ima još tih preparata na biljnoj osnovi.

Dobio si dosta interesantnih sveta u prethodnim porukama, pa sam se zato ja uglavnom posvetio bilj?icama, posle lekova i redovnog leganja i ustajanja to bi trebalo da bude slede?e najefikasnije sredstvo.
Korisnikov avatar
By svejedno
To bre. I cekao sam tebe sa strucnim & konstruktivnim predlogom.

Kad sve to nadjem, a hocu jer me bas muci nesanica, javicu rezultate.

A vrtenje po krevetu & happy miisli ne pomazu nikako.

Mogu da odsanjam budan san, al' ne mogu da zaspim.

Thx, u svakom slucaju.
Korisnikov avatar
By Dina
Ja i dalje lose spavam iako mi se stres smanjio od proslog topica o nesanici... Mada se uvek mogu naci razlozi za nerviranje ;) I pre nego sto sam procitala Kiborgov savet ja sam htela da predlozim caj. Meni je u nekom ranijem periodu nesanica pomogao ali onaj za umirenje, pa cu verovatno kupiti taj, videla sam da ga imaju u apoteci pre neki dan. Inace ima najraznovrsnijih vrsta cajeva po apotekama pa ces naci sigurno nesto. Pored cajeva ucenje je najbolji recept za san, a ako i ne zaspis bar ces korisno utrositi te sate ;)
By Ulix
Meni je caj od kamilice pomagao jedno vreme. Ili tableta persena sat vremena pre spavanja. A sad, posto ucim kao konj, dovoljno je da pomislim na san i glava mi pada. :)
Korisnikov avatar
By unic0rn
ja imam drugi problem - ne mogu da prestanem da spavam :lenja buba:
Korisnikov avatar
By svejedno
Evo, nisam spavao cijeeeli dan, malo se prosetao, vise blejao na netu, nisam, doduse svratio u apoteku al' sam kupio kamilicu, jer zivim sa sestrom & nemamo takve stvari u kuci uvek kao sto npr, imamo pivo, nes & cigarete.

Sad mi se ne spava, ali verujem da cu veceras da se komiram.

Preskocicu ono pivo, zbog caja.

Thx
Korisnikov avatar
By svejedno
Yo
Evo spavao sam od nekih 3 do otprilike pola 9, sto je uspeh. :)
Noc pre toga dva sata. Noci pre te se vise ni ne secam.

LM, mozda kamilica, mozda chitanje u krevetu, izasao da se prosetam par km-a, u svakom slucaju premor i sklopio sam skoro 6 sati sna.

A snovi. Joj.

@all
thanx
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by m..
Joj ne znam, ali ja se budim tip u 4 ujutro, u 5 ujutro, znaci u sobi nemam sta da radim, a necu da vilenim po kuci i budim ukucane,
Pre mnogo godina... Kad sam još uvek bila u osnovnoj... Imala sam trip da, kad god uve?e legla u krevet, se probudim ta?no u 4h. I onda se se?am da bih ustala, namestila krevet, uradila doma?i, spremila torbu za školu, izabrala šta ?u da obu?em i onda sedela na krevetu besposlena do nekih 6h kada se samo spustim i komiram opet (sat vremena jer se mora u školicu). Moji su se baš bili istripovali zbog toga... I ne znam... Trajalo je to oko mesec, dva, i onda je: kako došlo - tako i prošlo.

Ina?e, moja nesanica se malo primiruje... Definitivno lakše (brže) zaspim kada legnem uve?e, a i trudim se da ležem u normalno vreme (oko pono?i najkasnije), kao i da preživim dan bez popodnevne dremke.
Korisnikov avatar
By LittleRed
Originally posted by REI
Shta znate o nesanici? Ja ne znam nishta... :)
A godinama imam problema sa spavanjem. :nesiguran:

Je l' se to nekako lechi ili samo da se kljukam tableticama kada bash ne mogu da spavam?
Poshto se ne razumem, mozhete li mi kao neko short term reshenje preporuchiti neshto shto se mozhe slobodno kupiti u apoteci?

mrzi me sve da citam,mozda ti je neko vec preporucio persen - to je kao neko sredstvo za smirenje na bazi biljaka, i skroz je OK jer smiruje ,uspavljuje a ne omamljuje :) imas i varijantu sumecih tableta magnezijum+vit. B , i one deluju slicno :)
By жњ
Persen forte x 2,3 pilule pola sata pred spavanje bi trebalo da ti pomogne s tim sto ni meni ponekad ne pomaze...

ja sam hevi insomniac, mogu i po tri dana bez sna :hypno:
Korisnikov avatar
By Duh_iz_Konzerve
:cekam: ja sam bolesnik i patim od nesanice:D aliiiiiiii bolesnik ima lek za to;) stoji u cosku 30min i ima da se smoris i posle ces da zakucas:D ali javi kako je bilo u cosku ja jos nisam isprobala taj recept:jezik:
Korisnikov avatar
By Galateja
Otkad znam za sebe mucim muku sa nesanicom. Desava mi se ponekad da celu noc ne spavam, sledeci dan budem aktivna kao da sam spavala te opet jedva zaspim. Sa druge strane, nekad mi se desi da malo spavam, a onda me uhvati pospanost u sred bela dana i mogu sedeci da zaspim.
Korisnikov avatar
By Zoe
Nesanica

Bolesti živčanog sustava

Uvod
Nesanica je najuobičajeniji poremećaj spavanja. Nesanica uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja. Može biti privremena ili kronična.
Gotovo svatko ima povremene besane noći, možda zbog stresa, žgaravice ili pijenja previše kofeina ili alkohola. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se, često bez očitog razloga. Koliko sna je dovoljno, je diskutabilno i nije jednoznačno određeno. Iako je 7 sati sna nekakav prosjek, nekim ljudima je dovoljno 4 ili 5 sati sna, dok drugi trebaju 9 ili 10 sati noćnog sna.

Što je nesanica?
Nesanica je doživljaj pojedinca da ima san slabe kvalitete koji uključuje jedan ili više slijedećih problema:
Teškoće pri usnivanju

Često buđenje tijekom noći sa teškoćama ponovnog usnivanja

Buđenje prerano ujutro

Spavanje nakon kojeg se osoba ne osjeća odmorno
Nesanica može biti klasificirana kao prolazna (kratkoročna), povremena (javlja se ponekad) i kronična (konstantna). Nesanica koja traje od jedne noći do nekoliko tjedana, je prolazna. Ako se epizode prolazne nesanice pojavljuju sa vremena na vrijeme, nesanica se naziva povremenom. Nesanica se smatra kroničnom ako se pojavljuje u većini noći i traje mjesec dana ili više.

Opis bolesti (epidemiologija, uzroci)
Oko jedan od tri čovjeka imaju nesanicu u nekom trenutku svog života. Izgleda da postoje određeni faktori koji povećavaju vjerojatnost nastanka nesanice:
Starije životno doba (nesanica se pojavljuje češće kod ljudi iznad 60-te)

Žene

Osobe koje su bolovale ili boluju od nekog oblika depresije

Ukoliko se uz gore spomenute faktore pojave i određena stanja kao što su stres, nervoza, medicinski problem ili uzimanje određenih lijekova, vjerojatnost nastanka nesanice je još veća. Prolazna i povremena nesanica obično se pojavljuju kod ljudi koji su privremeno izloženi nekom od slijedećih faktora:
Stres

Buka u okolini

Ekstremne temperature

Promjene okruženja

Promjene u ritmu spavanja i budnosti (premoštenja vremenskih razlika)

Nuspojave lijekova

Kronična nesanica je kompleksnija i često je rezultat kombinacije faktora, koji imaju u pozadini fizičke i mentalne poremećaje. Jedan od najčešćih uzroka kronične nesanice je depresija. Druge bolesti koje za posljedicu mogu imati nesanicu uključuju artritis, bolesti bubrega, srčane bolesti, astmu, narkolepsiju, sindrom nemirnih nogu, Parkinsonovu bolest, pojačan rad štitne žlijezde. Međutim, neki oblici ponašanja mogu pogodovati razvoju kronične nesanice:
Očekivanje teškoća kod spavanja i briga zbog toga

Konzumiranje pretjeranih količina kofeina

Pijenje alkohola prije spavanja

Pušenje cigareta prije spavanja

Pretjerano drijemanje popodne ili predvečer

Povremeno ili stalno narušavanje rasporeda spavanja i buđenja

Ovakvi oblici ponašanja mogu produžiti postojeću nesanicu, ili biti odgovorni za njezin nastanak. Prekidanje takvih načina ponašanja može u potpunosti iskorijeniti nesanicu.

Tko obolijeva od nesanice?
Od nesanice obolijevaju i muškarci i žene neovisno o dobi, iako se čini da je više uobičajena kod žena (pogotovo nakon menopauze) i kod starijih ljudi. Sposobnost spavanja, više nego potreba za snom, opada sa starenjem.

Simptomi
Znakovi i simptomi nesanice mogu uključivati:
Nemogućnost dovoljnog spavanja noću

Teškoće prilikom usnivanja

Buđenje tijekom noći

Dnevni umor ili pospanost

Razdražljivost tijekom dana

Kako se nesanica dijagnosticira?
Nesanicu je ponekad teško dijagnosticirati zbog njene djelomično subjektivne prirode. Neki obrasci spavanja i stupnjevi dnevnog umora za neke ljude predstavljaju simptome nesanice dok ih drugi tako ne doživljavaju.
U procjeni kvalitete i količine sna pacijenta liječnik se služi razgovorom sa pacijentom odnosno partnerom. Od pomoći može biti i "dnevnik spavanja" u koji pacijent redovito opisuje karakteristike spavanja.

Kako se nesanica liječi?
Prolazna i povremena nesanica najčešće ne zahtijevaju liječenje budući da epizode traju samo par dana. Na primjer, ukoliko je nesanica nastala zbog premoštenja vremenskih razlika biološki sat osobe će se s vremenom vratiti u normalu. Ipak, neki ljudi koji pate od dnevne pospanosti i imaju problema sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti kao rezultat nesanice, korištenjem kratkodjelujućih tableta za spavanje mogu poboljšati san i budnost slijedećeg dana. Obzirom da i ova skupina lijekova ima potencijalne nuspojave, njihova se primjena preporučuje samo u dogovoru sa liječnikom.
Liječenje kronične nesanice se sastoji od:
Otkrivanja i liječenja potencijalnih medicinskih ili psiholoških problema koji uzrokuju nesanicu

Identificiranja i sprečavanja (reduciranja) oblika ponašanja koja mogu pogoršati ili izazvati nesanicu

Propisivanja tableta za spavanje. Dugoročno korištenje tableta za spavanje kod kronične nesanice je upitno. Pacijent koji uzima tablete za spavanje treba biti pod nadzorom liječnika, da bi se procijenila učinkovitost i pratile nuspojave. Općenito, ovi lijekovi se prepisuju u najmanjoj dozi i najkraćem mogućem trajanju koje je potrebno da se riješe problemi povezani sa spavanjem. Prekidanje liječenja nekim od lijekova iz ove skupine mora biti postupno, jer bi nagli prekid uzimanja lijeka mogao uzrokovati ponovnu pojavu simptoma.

Primjene nekih tehnika kojima se može poboljšati san:
Opuštajuće tehnike. Postoje brojni relaksacijski postupci koji međutim, obično zahtijevaju puno vježbe da bi se njima postiglo učinkovito opuštanje.
Restrikcija sna. Neki ljudi koji pate od nesanice provode previše vremena u krevetu neuspješno pokušavajući zaspati. Njima može koristiti program restrikcije sna koji isprva dopušta samo nekoliko sati sna tijekom noći. Postupno vrijeme se povećava, sve dok se ne postigne adekvatan noćni san.
Promjena navika (dekondicioniranje). Ovom se tehnikom nastoji promijeniti navike u svezi sa spavanjem u osobe koja pati od nesanice. Osobi se obično savjetuje da ide u krevet samo kada je pospana. Ako ne može zaspati, osobi se preporučuje da se digne iz kreveta i ostane budna dok ne postane pospana i tek onda se vrati u krevet. Za vrijeme tog procesa, osoba treba izbjegavati popodnevne počinke, te buditi se i ići u krevet svaki dan u isto vrijeme. S vremenom će se stvoriti navika povezivanja određenog vremena i mjesta sa spavanjem.

Komplikacije
Nesanica može prouzročiti probleme tijekom dana, kao što je umor, nedostatak energije, teškoće u koncentraciji i razdražljivost.

Prevencija (higijena spavanja)
Svakodnevno usnivanje i buđenje u približno isto vrijeme.
Ograničiti vrijeme provedeno u krevetu tijekom dana na ono koje je bilo provođeno u krevetu prije pojave nesanice.
Prekinuti uporabu sredstava koja pogoduju nesanici (kofein, nikotin ,alkohol, stimulansi).
Izbjegavati dnevna drijemanja.
Vježbati i ostati aktivan. Obavljati najmanje 20 do 30 minuta intenzivnog vježbanja dnevno, najbolje 5 do 6 sati prije spavanja.
Izbjegavati večernje podražaje. Zamijeniti gledanje televizije slušanjem radija i čitanjem opuštajuće literature.
Topla kupka ili lagani obrok prije spavanja mogu pomoći u pripremi za san.
Izbjegavati "pokušavanje" spavanja. Što se osoba više trudi zaspati, više će biti budna.
Provjeriti lijekove. Ako se neki lijekovi uzimaju redovito treba provjeriti kod liječnika da li oni pridonose nesanici.
Temperaturu u spavaćoj sobi održavati ugodnom, obično hladnijom nego što je tijekom dana u sobi u kojoj se boravi.

PLIVAzdravlje
By ~ Le Saint X ~
ja sam bio
INSOMNIAC

skoro 5 godina

kako prestao da budem...

poceo da radim...
Korisnikov avatar
By blenta
kako je preduprediti
imun sam na bromazepame, bensitje itd.
tj. nishta ne utichu

a danas sam posebno u elementu
boli me glava i mooka mi je
pa mi se josh ne spawa
:isus:
Korisnikov avatar
By ellena
Zajebi bbromove i bendzose.Nabavi rivotril ili jos bolje:FLORMIDAL.{najbilje deluje kada ga izmrvis i povuces na nos}zamisli da je ispred tebe belo,spid ili nesto trece.Veruj mi,deluje.Laku ti noc zelim!
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Ova tema vec postoji. Mslim da ju je publikovao REI i mislim da se zove NESANICA.
Usput, mozda da umesto sedativa probas sa hipnoticima: Flormidal, Lendormin...
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Ako ti lekovi ne pomazu onda je problem verovatno psiho somatski.
Trenutno nezadovoljstvo ili problemi cesto uticu na poremecaj sna.
Resenje je stabilizacija zivotnih prilika i pokusati da zaboravis probleme i opustis se pred spavanje.
Ako nikako drugo onda tako sto ces reci sam sebi ma boli me k***c za sve odoh da se naspavam :D
Korisnikov avatar
By ivanazuh
A i drkanje pred odlazak u krevet ume da bude korisno... :D
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by deželaš
pojačati treninge. :vruce:

Kakve treninge?
Ako mislis na fizicku aktivnost, rekla bih da nisi u pravu. Kad god odradim zestok trening ja ne mogu da spavam, a u periodu kad konstantno treniram, jedva uspem i 4h dnevno da odspavam.
Korisnikov avatar
By ellena
Kada sam u gornjoj poruci spomenula usmrkavanje,to se odnosilo na RIVOTRIL!FLORMIDAL iskljucivo uzimaj oralnim putem
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Nisam siguran koliko mu Rivotril moze pomoci. U tom slucaju neka proba Largaktil 50mg uvece. Mislim da bi posle nekog vremena trebalo da pocne da deluje. Largaktil ne deluje odmah, mora se stvoriti koncentracija kako mi je rekla doktorka...
Korisnikov avatar
By ellena
Da,Largaktil ne deluje odmah, ali mu je zato dejstvo dosta duze nego kod ovih tableta koje sam spomenula.
Korisnikov avatar
By blenta
posle jacheg treninga mi se ne spawa
postanem hiperativan
i samo bi se tooko
isto posle drkanja
Korisnikov avatar
By decko
Blento, pa ti si nezasit onda :ccn:

:giggle:

Casa mleko i u krevet pa brojis ovce! :meda:
Korisnikov avatar
By TETKA DARA
Well, screwing somebodys brain out usualy works :redaljka:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!