Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By holo
Originally posted by KissQueen
Da li verujete u lecenje narkomanije, tacnije - verujete li da je to nesto sto se moze izleciti?

Za postavljanje ove teme dobila sam ideju nakon diskusije sa jednom osobom koja tvrdi da ne postoje izleceni narkomani, nego samo dugogodisnji apstinenti, i to na osnovu licnog iskustva.

Moj stav o tome je nekako slican, mislim da terapija dovodi do toga da skapiras da ces se nacisto sjebati od droge, ali ne verujem da dovodi do toga da ti se npr. nikada ne javi ideja/zelja da ikada ponovo u zivotu konzumiras nesto psihoaktivno.

Vasi stavovi i iskustva? :joint: :doktor:

Ne mogu da se slozim sa time, jer postoji jedna ruska metoda kojom se narkomanija leci, jer se uklanja zelja tako da bivsi narkoman vise ne razmislja o tome.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Ruska metoda o kojoj se prica je ustvari depo injekcija posle koje u narednih pet godina prvi fiks znaci sigurnu smrt
By holo
Nije bas tako, ova metoda sa kojom sam ja upoznat je ozbiljno lecenje, uklanjanje zelje, u nekim slucajevima cak i samog secanja u vezi sa tim kako deluje droga i potpuna psihorehabilitacija. Vakcina se daje na kraju i vazi godinu dana. Covek je posle lecenja potpuno obnovljen.
Korisnikov avatar
By Zoe
"UKlanjanje zelje" i "secanja"........ :shok:

Upoznat si sa takvom metodom?! Stavi link, prepisi dokument, prenesi originalnu info. pa cemo da komentarisemo.

:zmija:
Korisnikov avatar
By svejedno
Da li verujete u lecenje narkomanije, tacnije - verujete li da je to nesto sto se moze izleciti?

Za postavljanje ove teme dobila sam ideju nakon diskusije sa jednom osobom koja tvrdi da ne postoje izleceni narkomani, nego samo dugogodisnji apstinenti, i to na osnovu licnog iskustva.
Istina.

Moj stav o tome je nekako slican, mislim da terapija dovodi do toga da skapiras da ces se nacisto sjebati od droge, ali ne verujem da dovodi do toga da ti se npr. nikada ne javi ideja/zelja da ikada ponovo u zivotu konzumiras nesto psihoaktivno.

Vasi stavovi i iskustva? :joint: :doktor:
Terapija retko dovodi do toga. Terapija dolazi NAKON sto to skapiras.

Ideja/zelja se javlja, ali kako vreme prolazi, koliko lako se javi, toliko je se lako i otresti.

Ako je covek sam sa sobom raskrstio.

E, ja bih volela da mi ovo malo pojasnite. Konkretno, imam 2 pitanja:

1. U kom trenutku zavisnik zazeli da se leci (zbog cega donosi tu odluku, zato sto drugi traze, ili sam shvata da treba, sta ga dovodi do tog zakljucka....)?
Individualno.

Neki shvate da ne zele da umru uskoro, neki shvate da ne zele da zive n taj nacin, neke pogodi to sto rade bliznjima..neki sve to zajedno.

Ako covek prestane sa drogom zato sto to drugi traze od njega, pravi gresku.
2. Kakve veze ima kakvi su uslovi i kakav je tretman, ukoliko dovodi do izlecenja (ako ono uopste postoji, to jos nisam uspela da odgonetnem)?

Ono sto rece Zoe - bilo bi stvarno dobro kad bi neko o licnim iskustvima, ili bar iskustva ljudi iz blize okoline. Jeste da postoji velika tema o narkoticima, ali je tamo vise o dejstvu, ovde bih volela da pricamo o lecenju.

Velike. Ali opet je tu najbitnija jedna stvar - da covek sam odluci, iz svojih razloga, da zeli da se skine

Sve ostalo je nebitno.

Za uspesno izlecenje, ili 'ajde - trajnu apstinenciju - nisu neophodne ni institucije, ako je covek sam sa sobom raskrstio

Na to se sve svodi.
..

P.S. Jedan moj ortak obozava recenicu - reehab is for quiters :)
Korisnikov avatar
By Gothrose
Ukratko:
"kljuc" za skidanje(mislim da sam o tome vec i pisala :misli : )su:
-motivacija
-izolacija
-autenticna podrska (lekara i/ili zavisnika)

:lukavi:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Kako izgleda skidanje na suvo?
Korisnikov avatar
By Zoe
Grozno....

Za sam pocetak ti je najosnovnije ovo sto je Gothrose napisala.
By holo
Originally posted by Zoe
"UKlanjanje zelje" i "secanja"........ :shok:

Upoznat si sa takvom metodom?! Stavi link, prepisi dokument, prenesi originalnu info. pa cemo da komentarisemo.

:zmija:

www.v-clinic.eu
Korisnikov avatar
By Xs
U februaru ce biti 2 godine koliko ne radim dop. Nadam se i kraj mog lecenja... A zelja...? Javlja se, ali razlicitog je intenziteta... Potpuno je zavisna od mog mentalnog stanja...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Kako izgleda skidanje na suvo?
mozhesh odgledati recimo u "Gia" gde glumi Angelina Jolie..

Jouj, a to me podseti kad je u Crnu Reku doshla jedna devojka koju je majka poslala da se bavi prostitucijom da bi imala pare za dop. A mislim da je ona pocela sa horsom u nekoj 10oj - 11oj godini.

Ono je bilo stvarno jako tuzno za videti i sedeti pored nje...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by Xs
U februaru ce biti 2 godine koliko ne radim dop. Nadam se i kraj mog lecenja... A zelja...? Javlja se, ali razlicitog je intenziteta... Potpuno je zavisna od mog mentalnog stanja...
bravo :up: takodje i takodje :)
Korisnikov avatar
By Schveca
@Xs- svaka chast
@trash-girl- nije to bash tako kao shto izgleda... skidanje sa speeda i skidanje sa koksa i heroina nije isto... ne znam shta ste vi videle, ali ima tu podosta razlike :)

naravno da se moze izlechiti... Treba volje, treba snage i treba puno puno podrshke porodice, prijatelja, partnera i svih kojima je stalo do tebe ;) Imala sam prilike da se susretnem sa svakakvim zavisnicima(shto zbog prirode mog faxa, shto zbog okruzenja).. Oni koji zele da se skinu, oni se i skinu.. ali nikako sami, dakle treba im neko ko ce ih voleti i ona kada postanu histerichni zbog apstinencije...
P.S. mrzi me sad da pishem, neki drugi put cu opshirnije :D

Za razlichite tipove zavisnosti postoji razlichit tretman... a i Drajzerova nije bash najbollja ustanova za to.. postoje specijalistichke privatne klinike koje to rade mnogo bolje...
Korisnikov avatar
By Sutekh
nemaju svi para za specijalistichke privatne klinike. dilovanje i skidanje sa gudre su postala dve, poprilichno profitabilne profesije, nowadays :(
Korisnikov avatar
By Xs
@ Sutekh & Schveca

Tako male reci, a tako mnogo znace... ;)
By Tresh-grl
JA ne shvatam zasto leciti uopste bilo sta....
Meni je recimo lepo sa kokom i spidom,mogu tako da zivim...dozivljavam blazenstvo,dobro se provodim na zurkama,stalno mi je zurka u glavi....ne vidim poentu u lisavanju sam sebe stvari koje me cine najsrecnijom na svetu.
Korisnikov avatar
By Xs
Originally posted by Tresh-grl
Meni je recimo lepo sa kokom i spidom,mogu tako da zivim...dozivljavam blazenstvo,dobro se provodim na zurkama,stalno mi je zurka u glavi....ne vidim poentu u lisavanju sam sebe stvari koje me cine najsrecnijom na svetu.

Sve je ok dok imas granicu... A tek uzgred - dop i spid su neuporedivi.
Zaista ne zelim vise "zurku" u glavi dok me vozi zikra... :(
Korisnikov avatar
By tintily
Postro sam procitala sve gore napisano ne mogu da ne zakljucim da ste svi na neki nacin u pravu.
Poznavala sam i poznajem puno ljudi koji su ili bili ili su jos uvek na ovome ili onome. Relativno je i to koga neko naziva narkomanom, i skidanje sa cega smatra lecenjem.
Ne postoji recept, ne postoji statistika, lekovi...
Nekome je dovoljno samo dosta volje, zelje, vere u sebe i apsolutna samoca i tisina da resi neke stvari sam sa sobom. Nekome trebaju prijatelji, podrska, porodica. Nekome lekari ustanove, terapije. Sve to zavisi od licnosti te osobe , ne deluju iste stvari kod razlicitih ljudi. Nekome treba ruuuzan dogadja koji ga proobudi kao hladan tus.
Licno verujem da svako moze da prestane, zauvek, samo treba naci nacin. Poznajem licno i one koji su uspeli i one koji su puta i poznavala sam i one kojima je lakse bilo da ih vise nema. :(

Ja sam imala tu srecu da mi se rad heroina ne dopada , i da sam bila dovoljno svesna svog okruzenja, kao i to da mi se bas u tom pravom trenutku budjenja moje svesti desi dovoljno ruzna stvar.
Ujutru sam se probudila sa drugacijim pogledom na sve u zivotu :)
By Tresh-grl
Originally posted by Xs

Sve je ok dok imas granicu... A tek uzgred - dop i spid su neuporedivi.
Zaista ne zelim vise "zurku" u glavi dok me vozi zikra... :(
Radila sam ja i dop ali jednostavno ne svidja mi se rad i nije to droga za mene...na stranu to sto ako pocnes s tim ili prekines ili prekine to tebe.
Jedino gde mi se rad dopa svideo je spidbol...to sam radila 3 puta i do jaja je trip.
Koka i spid su mi skroz ok...4,5 puta nedeljno se odvalim ko dupe...ponekad i cesce i nemam nikakvih problema zbog toga.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
koji sam ja grozni diskriminator..covece....idem da porazmislim o tome...
Korisnikov avatar
By BornEnchanter

Pa i meni je bilo lepo dok mi prvo nesto sto mi padne na pamet ujutro kad se probudim nije pocelo biti: "UMIREM".
By Tresh-grl
Originally posted by BornEnchanter

Pa i meni je bilo lepo dok mi prvo nesto sto mi padne na pamet ujutro kad se probudim nije pocelo biti: "UMIREM".
Isto to imam i posle mamurluka a ako znas da se izvozis dobro nemas sifeeffects u smislu spustanja posle konzumiranja neceg :)
Korisnikov avatar
By BornEnchanter
Isto to imam i posle mamurluka a ako znas da se izvozis dobro nemas sifeeffects u smislu spustanja posle konzumiranja neceg :)
Proveri U2U.
By Paranoid Androgynoid
Originally posted by holo
Nije bas tako, ova metoda sa kojom sam ja upoznat je ozbiljno lecenje, uklanjanje zelje, u nekim slucajevima cak i samog secanja u vezi sa tim kako deluje droga i potpuna psihorehabilitacija. Vakcina se daje na kraju i vazi godinu dana. Covek je posle lecenja potpuno obnovljen.
Potpuno obnovljen?!
Mhm.. i u srednjem veku su mislili da su potpuno obnovljeni posto su im depresiju lecili elektroshokovima :elektro: Strujno razaranje mozga... pa makar umrla od dopa, koksa ili bilo koje druge zavisnosti ne bih dozvolila da mi rade ovo:

Metode sa primenom aparata
Aparat je namenjen za obavljanje tretmana transkranijalnog električnog delovanja na ljudski organizam. Struja iz aparata prodire kroz kožu i meka tkiva glave, delujući na antinociceptivne strukture mozga. Dolazi do pojačanog lučenja opioidnih peptida. Bitno se povećava ćelijski imunitet, dolazi do kupiranja akutnih i hroničnih sindroma bola.

odakle da pocnem.. "transkranijalno elektricno delovanje.." ili "struja prodire kroz meka tkiva glave delujuci na antinociceptivne strukture mozga" .. "pod totalnom narkozom" ..
..zaboravljanje na slike iz proslosti, uklanjanje zelje?! :wtf:

sta je ovo, povratak u srednji vek i ziveo elektroshok, brainwashing i sprzivanje mozga?! ma daj.. jos ko zna koliko platis za sve to.
"eternal sunshine of the spotless mind"
By Ulix
Originally posted by untouchable
Mhm.. i u srednjem veku su mislili da su potpuno obnovljeni posto su im depresiju lecili elektroshokovima :elektro: Strujno razaranje mozga... pa makar umrla od dopa, koksa ili bilo koje druge zavisnosti ne bih dozvolila da mi rade ovo:

Metode sa primenom aparata
Aparat je namenjen za obavljanje tretmana transkranijalnog električnog delovanja na ljudski organizam. Struja iz aparata prodire kroz kožu i meka tkiva glave, delujući na antinociceptivne strukture mozga. Dolazi do pojačanog lučenja opioidnih peptida. Bitno se povećava ćelijski imunitet, dolazi do kupiranja akutnih i hroničnih sindroma bola.

odakle da pocnem.. "transkranijalno elektricno delovanje.." ili "struja prodire kroz meka tkiva glave delujuci na antinociceptivne strukture mozga" .. "pod totalnom narkozom" ..
..zaboravljanje na slike iz proslosti, uklanjanje zelje?! :wtf:

sta je ovo, povratak u srednji vek i ziveo elektroshok, brainwashing i sprzivanje mozga?! ma daj.. jos ko zna koliko platis za sve to.
"eternal sunshine of the spotless mind"
Elektrosok terapija uopste nije nista srednjevekovno, ona je razvijena u XX veku, i do danas je ostala najefikasnija terapija za teske endogene depresije, uprkos svim sjajnim antidepresivima. :sesir:
By Paranoid Androgynoid
da. najefikasnija ukoliko nista drugo ne pomaze tj. ukoliko je stadijumom endogene depresije doveden zivot u pitanje.
to za srednji vek je aluzija na isterivanje djavola, brainwashing i slicne stvari, giljotine, spaljivanje na lomaci jer je po meni elektroshok (da, izmisljen 40ih 50ih btw kad god bese tacno nije ni bitno samo hvala sto si ubacio post da objasnim sta sam mislila da se ne shvati pogresno) nista manje "srednjevekovna" metoda i primitivna nego sve te gore pobrojane.
nisam pristalica elektroshokova niti bilo kakvih menjanja strukture mozga strujom, presecanja korpusa kalozuma i slicnih "izuma" .. jednostavno mi to nije ok ili je bar tu "zlu ne trebalo", kada se vise nema gde okrenuti.

narkomanija se ne mora leciti na takve ekstremne nacine. jednostavno ne treba, nuz efekti su (ni sami ti doktori verovatno ne znaju koliko) i vise nego brojni..
By Ulix
da. najefikasnija ukoliko nista drugo ne pomaze tj. ukoliko je stadijumom endogene depresije doveden zivot u pitanje.
to za srednji vek je aluzija na isterivanje djavola, brainwashing i slicne stvari, giljotine, spaljivanje na lomaci jer je po meni elektroshok (da, izmisljen 40ih 50ih btw kad god bese tacno nije ni bitno samo hvala sto si ubacio post da objasnim sta sam mislila da se ne shvati pogresno) nista manje "srednjevekovna" metoda i primitivna nego sve te gore pobrojane.
nisam pristalica elektroshokova niti bilo kakvih menjanja strukture mozga strujom, presecanja korpusa kalozuma i slicnih "izuma" .. jednostavno mi to nije ok ili je bar tu "zlu ne trebalo", kada se vise nema gde okrenuti.

narkomanija se ne mora leciti na takve ekstremne nacine. jednostavno ne treba, nuz efekti su (ni sami ti doktori verovatno ne znaju koliko) i vise nego brojni..
Ovo ce sad postati offtopic. :)

Ne govorim o tome da se ECT koristi u lecenju bolesti zavisnosti (to bi, zaista, bilo preterano). ECT ima mali broj indikacija danas, ali je za tu sacicu situacija najbolja moguca solucija. I ja sam takodje imao slican stav da je ECT varvarska metoda, ali zaista nije. Nema veze sa bilo kakvim lobotomisanjem ili menjanem strukture mozga na bilo koji nacin. Cak nije ni bolna. Mehanizam delovanja ECT-a nije u potpunosti rasvetljen, ali su nezeljeni efekti najcesce blagi i nisu trajni: glavobolja ili eventualno konfuzija. Mislim da je stvar u tome da je ta metoda previse satanizovana u popularnoj kulturi.
By Paranoid Androgynoid
znam jako dobro sta je ECT i kako se radi zahvat i sta uklanja a sta ostavlja kao posledice.. s tim sto se za sve te posledice ne zna, vise u vazduhu i ceka se da se pojave ili ne pojave. zato je ne volim. ;)

a nije offtopic toliko jer je neko gore spomenuo slicnu metodu kao valjanu pa se ja pobunila.. a sve to samo iz jednog razloga: jer smatram da takve metode, toliko radikalne i ekstremne, ne treba primenjivati u lecenju bolesti zavisnosti! previse je, ednostavno previse.
koliko je ljudi izleceno mnogo blazim sredstvima.. i moze se, cak i na suvo, jeste jebeno tesko (hvala bogu ne znam ali gledala i dokumentarce i cak jednu osobu uzivo) ali je moguce! treba pokrenuti neke sopstvene mehanizme u glavi, koje prirodno posedujemo.. a tu je i masa medikamenata + psihofarmaka i sve to zajedno u kombinaciji moze dovesti do rezultata istih takvih kao i ta ruska metoda, ali na mnogo prirodniji nacin.
By Ulix
znam jako dobro sta je ECT i kako se radi zahvat i sta uklanja a sta ostavlja kao posledice.. s tim sto se za sve te posledice ne zna, vise u vazduhu i ceka se da se pojave ili ne pojave. zato je ne volim. ;)
Za posledice se zna vrlo dobro, jer je metoda u primeni vise od pola veka. Ne mogu se predvideti, ali to se nikad ne moze predvideti. Svaki (ali bukvalno svaki) lek ima neke nezeljene efekte, a vecina banalnih lekova koje uzimas bez razmisljanja mogu ostaviti uzasne posledice, pa ih opet uzimas. Novalgetol, baralgin ili analgin mogu imati nezeljene efekte (agranulocitozu, recmo) koji su opasni po zivot, ali ces ipak uzimati te lekove bez veceg premisljanja, jer gutanje tablete ne deluje varvarski... :)

Sustina je da treba biti pametan pri izboru lekova. :)
a nije offtopic toliko jer je neko gore spomenuo slicnu metodu kao valjanu pa se ja pobunila.. a sve to samo iz jednog razloga: jer smatram da takve metode, toliko radikalne i ekstremne, ne treba primenjivati u lecenju bolesti zavisnosti! previse je, ednostavno previse.
koliko je ljudi izleceno mnogo blazim sredstvima.. i moze se, cak i na suvo, jeste jebeno tesko (hvala bogu ne znam ali gledala i dokumentarce i cak jednu osobu uzivo) ali je moguce! treba pokrenuti neke sopstvene mehanizme u glavi, koje prirodno posedujemo.. a tu je i masa medikamenata + psihofarmaka i sve to zajedno u kombinaciji moze dovesti do rezultata istih takvih kao i ta ruska metoda, ali na mnogo prirodniji nacin.
Sto se ovoga tice, tu se potpuno slazemo - ECT je bezveze primenjivati u odvikavanju od narkotika, i ja zaista ne znam da to neko cin. Sustinski, prevazilazenje apstinencijalnog sindroma je samo prvi korak u lecenju, i sam po sebi ne znaci nista. Ne mozes reprogramirati nekog ECT-om, ne mozes izmeniti necije ponasanje ECT-om, to su gluposti. Moje je misljenje da primarnu ulogu u odvikavanju od droge moraju imati nefarmakoloske metode - psihoterpija i socijalna terapija.
By Paranoid Androgynoid
Originally posted by Ulix
Moje je misljenje da primarnu ulogu u odvikavanju od droge moraju imati nefarmakoloske metode - psihoterpija i socijalna terapija.
abso-lutely! :klap:
upravo na to sam ciljala.. ne tamo neko "zaboravljanje dejstva" narkotika tako sto ce ti neke elektrodice uraditi BZZ negde tamo unutra.. brisanje secanja, stagod i kako god su ti rusi (ah, braca rusi ti divni dobrocinitelji :cupakosu: ) to nazvali.
jednostavno nije ok. ne podrzavam.
farmakoloske metode - da, za otklanjanje apstinencijalnih simptoma.
psiho i socijalna terapija - za apsolutno sve ostalo.

i volja. kao temelj svega toga.
nece ni Rusi ni ECT ni psihofarmaci ni nekakve terapije pomoci ako se nema samo to jedno parcence celog tog off-drugs mozaika - cista izolovana volja.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!