Hmmm :rool:
Znash kako,cela ta pricha o dopu je jako komplikovana stvar.Ovo sad zvuchi kao krajnji klishe ali jeste tako.
Sve zavisi sve od toga koliko su te osobe upucjene u celu prichu.Ako se radi o osobama koje nikada nisu bile u problemu to je jedna pricha a ako su bile druga...
One prve(out of story)mogu samo da prichaju o tome,citiraju nauchene stvari iz raznih knjiga,fraze pokupljene iz raznih chlanaka,sa TV-ja i sl. ali nikada se ne mogu saziveti sa problemom.Ne kazem da su njihove namere loshe,naprotiv-ali mislim da nikada ne mogu biti pravi anti drug aktivisti jer nikada ne mogu razumeti ljude koji se nalaze u problemu.Narkomanija je krajnje apstraktan pojam za svakog ko to nije osetio na svojoj kozi.
Takodje,ima i onih koji to rade zbog drugih-humanizam,pomocj drugima-sve to jako lepo zvuchi.Ako josh i konzumiraju neshto-lazni moralisti definitivno!
Druga grupa ljudi-iz problema-radi to iz sasvim drugih pobuda(bar one koje ja znam,ogradjujem se).To su ljudi koji su bili sa "one strane",videli svo zlo koje droga donosi,sami proshli kroz mnoge ruzne priche,nagledali se svega i svachega i,nazalost,sahranili mnoge prijatelje...Oni su apsolutno svesni sveg zla koje droga donosi,"autentichni"su likovi i samim tim elokventni da prichaju o tome i znaju nachin na koji da pridju ljudima koji josh nisu isplivali iz tog blata samim tim shto su i sami proshli kroz to jezivo stanje,narkomaniju...
Naravno,ostaviti drogu za sva vremena je uzasno teshko.Najlakshe je procji apstinencijalnu krizu ali sta posle???Tu su stare navike,stari "prijatelji",masa stvari koja podsecja na junky life...
Zato i postoje termini "zalechen" i "izlechen"narkoman(ma koliko mi se neki ovde smejali na ovim izrazima)-u prvu grupu spadaju ljudi koji su se skinuli i ne koriste narkotike(prvenstveno se misli na opijate-heroin,methadon,morfijum..)u periodu od 2 godine,u drugu grupu spadaju oni koji su uspeli da izdrze 2 godine a da ne konzumiraju nishta od navedenih supstanci i zakonski se brishu sa spiska registrovanih narkomana(ako su imali tu nesrecju da uopshte i budu zavedeni).
Celog zivota,svaki bivshi narkoman je stalno u borbi sa samim sobom i sa tim "stvorom" koji se nalazi u njemu,stvorom koji uvek zeli svoju hranu...
Iskushenja

su velika jer,nazalost,u drushtvu je teshko ne naleteti na nekog ko cje rado ponuditi nekog drogom(narochito ako se radi o bivshem narkomanu,pleasure je josh vecji- slomiti nekog).No,svaki saplitaj i posrnucje ne moraju da znache i konachan/ponovni pad u narkomaniju i zavisnost.Pitanje je samo koliko je ta osoba jaka da i ako sluchajno i uzme neshto na tom jednom(ili retkom/povremenom)uzimanju i ostane...
Mislim da je termin"ne mogu da se obuzdaju" sasvim prigodan.To,na srecju,moze da razume samo neko ko je proshao kroz sve to-narkomaniju,zavisnost,skidanje...No,chinjenica je da nijedna osoba koja je proshla kroz taj pakao ne zeli da se vrati natrag nego zeli da ostane str8.To mogu da garantujem!
Razumem one koji popuste u borbi ali ne opravdavam njihove postupke...
Isto tako,postoji i razlika u tome shta i koliko chesto taj neko konzumira.Ako se radi o bivshem heroinomanu ne vidim neshto posebno loshe da tu neku 'glad' zadovolji ponekad travom ili hashishem npr.To je nishta u odnosu na ono shta je nekada radio a psihichki uchinak je veliki.Bolje poneki joint s'vremena na vreme ako se bash javi zelja za 'izmenjenim stanjem svesti' nego,ne daj Boze,povratak heroinu i igli.
Malo sam skrenula sa teme...
Po meni,osobe koje su izashle iz problema(chak iako povremeno i uzimaju neku 'lakshu'drogu/thc/)imaju pravo da budu u anti drug kampanji jer svojim primerom najbolje pokazuju koje zlo droga donosi-propali zivoti bez perspektive,razrushene i ochajne porodice,razne bolesti(hepatitisi,hiv)...
Zakljuchak-nisu licemeri,zele da pomognu ljudima da se izvuku iz uzasa(ako su mogli oni mogu i drugi),da objasne shta narkomanija nosi sa sobom i pokushavaju da utichu na one mlade ljude koji su josh chisti da se klone droge da ne bi zavrshili kao oni...
Ona druga grupa "bivshih" narkomana-koji to josh uvek(srcem i dushom)jesu se ni ne petljaju u anti drug kampanje.Narkomanski zivot je specifichan nachin zivota,za njih je borba za druge krajnje besmislena stvar i uopshte nisu zainteresovani za to...
ps.shta je "medeno" kod tih dvolichnih???