Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By ns.happy
Manje mentalnih bolesti od Evrope
9. oktobar 2007. | 15:36 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Broj mentalnih poremećaja u Srbiji niži je od evropskog proseka, kažu u Ministarstvu zdravlja.

To je rezultat preduzetih mera u toj oblasti, tvrdi pomoćnik ministra zdravlja Goran Ilić, povodom Međunarodnog Dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra. On nije izneo preciznije podatke o broju mentalnih bolesti u stanovništvu Srbije, ali je najavio da resorno ministarstvo namerava da ceo zdravstveni sistem više aktivira u prevenciji tih bolesti i da će podržati promovisanje zdravih stilova života i svih nivoa prevencije.

Na konferenciji za novinare u Studentskom kulturnom centru Ilić je podsetio da se od januara 2007. godine primenjuje Strategija zaštite mentalnog zdravlja stanovništva Srbije, koja sadrži akcioni plan o aktivnostima koje se organizuju na tom polju.

Ta strategija kao jednu od osnovnih mera predviđa usvajanje Zakona o zaštiti prava osoba sa mentalnim poremećajima, podsetio je on i dodao da je Ministarstvo zdravlja Srbije već priprememilo nacrt tog zakona.

Ilić je kazao da moderan pristup zdravstvenoj zaštiti, koji je predviđen usvojenom strategijom, vodi ka smanjenju broja velikih bolnica, kao i vremena koje pacijenti provode u njima.

Strategija predviđa i otvaranje centara za mentalno zdravlje u lokalnim zajednicama kako bi se, na taj način, osobe sa mentalnim problemima približe svojoj prirodnoj socijalnoj sredini.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 25 miliona ljudi u svetu boluje od šizofrenije, dok oko 154 miliona ljudi boluje od depresije, rekla je predstavnica te organizacije u Srbiji Melita Vujović.

"Naša kampanja ovde i svuda u svetu je usmerena na to da bilo koje mentalno oboljenje ne bude posmatrano pod strahom i stigmom", kazala je Vujovićeva i dodala da od mentalnih poremećaja, poremećaja ponašanja i bolesti zavisnosti najviše u svetu pate adolescenti.

Povodom svetskog Dana mentalnog zdravlja sutra će u Studentskom kulturnom centru biti održana javna tribina pod nazivom "I ja imam pravo", na kojoj će se okupiti organizacije i osobe različitih profila koji se bave osobama sa posebnim potrebama.

Cilj te akcije je razvoj građanskog društva, vraćanje ličnog i društvenog dostojanstva, kao i ljudskih prava osobama sa posebnim potrebama.

www.b92.net
Korisnikov avatar
By jukie
E ovako
tu sad dolazimo do tumačenja statističkih tabela i grafikona...
slično kao sa onim IQ testom...
u normalnim zemljama ljudi sa mentalnim poremećajima štrče po nekim vrednostima na grafiku (npr. zbir štiklova na listi pojedinačnih oblika ponašanja karakterističnih za datu bolest) u odnosu na okolnu populaciju
a ovde su svi manje-više skroz munjeni tako da se prosečna vrednost podiže gore
(to je onaj deo kada crtate grafik pa imate vrednosti 98, 99, 97, 100, 98, 95 i onda imate dve varijante - da vam linija skoro neprimetno krivuda na vrhu grafika, ili da vam y osa na grafiku počinje od npr. 90 ili 94 i da imate brda i doline kako ste i želeli)
I onda stvarno samo najteži slučajevi postaju vidljivi, a njih nikad nema baš puno i zato je vrednost niža

btw čitao sam jednom na sajtu BBC vesti? da su neke crnačke organizacije u Velikoj Britaniji protestovale zbog prekomerne zastupljenosti crnaca među dijagnostikovanim od šizofrenije, tvrdeći da ti načini ponašanja nisu znak šizofrenije nego "being black in Britain".
Korisnikov avatar
By M M and I
Ne ne verujem. Stvar je u tome sto je u Srbiji vec odlazak kod psihologa tabu, a o psihijatru da i ne prichamo. Tako da ljudi i kad bi trebalo ne idu...nego se ceka sve dok situacija ne postane nepodnosljiva i onda se uzima kalasnjikov u ruke i puca nasumce na sve zivo sto ti preprechi put...kao nedavno onaj tip iz...pitaj boga sad odakle...neko selo tamo na istoku.

Znachi verujem da je broj REGISTROVANIH slucajeva, pacijenata i poseta lekarima na psihijatriji manji nego u EU...ali ne verujem da ih je u Srbiji i zaista manje. Nasuprot, mislim da ih je mnogo vishe.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Naravno da ne verujem.Isti je ili veci nego u Eu.
Samo sto se kod nas to cesto skriva ili ne lechi-otuda takva statistika :carica:
Korisnikov avatar
By Dina
I ja ne verujem - prvo zbog toga sto se ljudi ne obracaju psiholozima/psihijatrima. Takodje i zbog ovog sto je Jukie pisao. Ovde su svi hajde da ne kazem bas poremeceni ali pojacano nervozni :D Dovoljno je uzeti taksi pa kad vidim koliko puta se taksista posvadja i ishisterise do centra grada pozelim da sam isla autobusom... ali tamo bi se mozda putnici posvadjali... Isto je i na poslu i na drugim mestima. Da ne pricam o alergijama, bolestima i sl od kojih svi ljudi oko mene boluju. To je mozda i normalno jer smo godinama ziveli u nenormalnim uslovima. Ne moze biti isto da li neko zivi u stabilnoj i mirnoj zemlji i onaj koji prezivljava ratove i svasta nesto. Ne znam samo kako oni koji se bas bave time ne znaju sve ovo nego pricaju takve bajke...
Korisnikov avatar
By Dr.Lee
Pih
Tu su svi poremeceni na globalnom nivou pa po statistikama smo svi zdravi, dok je realnost konfuzna da konfuznuja ne moze biti.
+nase ustanove za mentalna oboljenja malo pruzaju pacijentima pa se bolesnici lece na svoju ruku:adiktusha:
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by M M and I
Ne ne verujem. Stvar je u tome sto je u Srbiji vec odlazak kod psihologa tabu, a o psihijatru da i ne prichamo. Tako da ljudi i kad bi trebalo ne idu...nego se ceka sve dok situacija ne postane nepodnosljiva i onda se uzima kalasnjikov u ruke i puca nasumce na sve zivo sto ti preprechi put...kao nedavno onaj tip iz...pitaj boga sad odakle...neko selo tamo na istoku.

Znachi verujem da je broj REGISTROVANIH slucajeva, pacijenata i poseta lekarima na psihijatriji manji nego u EU...ali ne verujem da ih je u Srbiji i zaista manje. Nasuprot, mislim da ih je mnogo vishe.

E, Mimi, stvarno sam ja isto ovo htela da napisem :up:

Potpuno se slazem.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!