Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By NegativE
E pa sad, pitanja li...ali ajde da pokusam da odgovorim,mada bi odgovor mogao potrajati.

Verovatno da mislis na stafilokoke?
To su specificne bakterije koje pripadaju grupi loptastih bakterija i koje se nazivaju koke a inace su nepokretne. Streptokoke cini veci broj koka, koje posle deobe ostaju zajedno u obliku grozda. Ali da ne duzim o gradji i ulozi bakterija da vidimo prakticno...

Ove a i sve ostale bakterije izazivaju crevne zarazne bolesti koje se dobijaju unosenjem hrane koja je zagadjena pomenutim bakterijama (ili virusima).

Ne znam zasto te bas zanimaju stafilokoke ( neka dijagnoza, verovatno), ali recimo da je relativno cesto STAFILOKOKNO TROVANJE HRANOM ( za razliku od botulizma koji je tezi oblik trovanja i kojeg izazivaju gram-pozitivni bacili gde je npr. zanimljiv podatak da Clostridium Botulinium kao najotrovnija (bacil)bakretija moze sa 1g sadrzaja otrovati cak 60 mil. miseva!!! )

Stafilokokno trovanje hranom izaziva vrsta Staphylococcus aureus koja cesto u bolnicama izaziva bolnicke infekcije. Vazno je to da dosta ljudi nosi stafilokoke bez ikakvih simptoma bolesti. Procenjuje se da oko 50% odraslih osoba nosi stafilokoke u nosu i na povrsini tela, tako da svako dodirivanje hrane predstavlja i nanosenje ovih bakterija na nju! Da bi se neko otrovao hranom, stafilokoke u njoj moraju rasti. Razmnozavajuci se, stafilokoke proizvode toksin koji izaziva jake reakcije crevnog sistema. Uzgred, ne proizvode sve vrste stafilokoka toksin, ali nazalost danas ne postoje laboratorijske metode kojima bi se utvrdilo koje to cine a koje ne, zbog cega je jedina opcija cekati i videti hoce li zarazena hrana izazvati trovanje.

Simptomi se javljaju veoma brzo, vec 2 do 4 sata nakon uzimanja zarazene hrane. Glavni simptom je povracanje i proliv, a cesto se javljaju i jaki grcevi i bolovi u zelucu. Smrtnost usled trovanja ovim bakretijama je niska, ali ljudi cesto imaju osecaj kao da ce svaki cas umerti.
Ponekad je povracanje toliko ucestalo da ljudi povracaju satima na svakih 8-10 min, sto zajedno sa prolivom izaziva veoma veliki gubitak tecnosti iz tela koja se mora infuzijom i brzom intervencijom nadoknaditi.
Simptomi nestaju za oko 24h ali se usled primarnih, javljaju jos neki sekundarni simptomi te se zarazene osobe osecaju jos neko vreme veoma iscrpljenim. I inace, toksin je vrlo stabilan i ne moze se unistiti kuvanjem.

Eto, nadam se da sam bar malo razjasnio...inace, kao sto rekoh, nisu toliko opasne iako je opsti utisak kao da su coveka strefile sve bolesti ovog sveta... :hail: ali u poredjenju sa ostalim bakterijama koje izazivaju koleru, bacilnu dizenteriju, salmonelu ili botulizam, ovo je machiji kasalj :wow: :neznam:
Korisnikov avatar
By tramp
premesteno gde mu je mesto
Originally posted by tramp gde mu nije bilo mesto
Staphylococcus i ja pretpostavljam

vrsta bakterija, okrugle u grozdovima
Slika
moze da izazove razne infekcije izmedju ostalog koze, meningitis, upalu pluca, urinarna infekcija, toxic shok sindrom (ono kad ostavis tampon predugo bez menjanja)... trovanje hranom ...

nasla sam site na engleskom ne znam da li pomaze ali ja sad moram da bezim mozda vise posle a mozda ima neko ko zna vise :)
http://textbookofbacteriology.net/staph.html
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Leci se antibioticima.
Koliko ja znam, najcesce se dobijaju iz hrane koja nije kuvana ili pecena, tipa kolaca, sladoleda, jaja. Toplo vreme pogoduje bakterijama (svim, ne samo stafilokokama) pa treba da pazimo sta jedemo i gde.
Korisnikov avatar
By jukie
Ako su stafilokoke grozdaste onda su streptokoke one koje su nanizane kao lanac perlica. :redaljka: Priznajem da nikada nisam uspeo da na?inim neku re?enicu tipa "kvadrat hipotenuze..." koja bi mi pomogla da shvatim koja je koja...
Korisnikov avatar
By tramp
eh a taman smo se zaneli
By Thomas
Uzrokuju gnojne infekcije kože, stvaranje apscesa, empiem, osteomielitis, sepsu, endokarditis, sindrom toksi?kog šoka, trovanje hranom (endotoksini)....

Lecenje:
-antistafilokokni penicilini (metacilin, oksacilin, kloksacilin...)
-cefalosporini, klindamicin, vankomicin...
-klavulanska kiselina ili sulbaktam u kombinaciji sa širokospektralnim penicilinima
-makrolidi (eritromicin, klaritromicin)
-aminoglikozidi (gentamicin)
-rifampicin
By Thomas
Doca vec drugi put pada mikrobiologiju. :pms: :pms: :pms:

Jebem ih bre u picku onu nenormalnu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Thomas
Doca vec drugi put pada mikrobiologiju. :pms: :pms: :pms:

Jebem ih bre u picku onu nenormalnu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma ne nerviraj se. :smug: :saint2:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!