Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Tungi

Ne razumem to "lako" skidanje sa rivotrila.
Pa ja ga praktički nisam ni osećao. Verovatno zato što sam uzimao jako malu dozu: 1/4 pred spavanje. Jedini efekat rivotrila na mene je bila pospanost. Ali pošto je i tritiko imao isti efekat, rivotril mi nije ni trebao, pa sam ga bez ikakvih problema izbacio.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Ulix

@Tungi: Generalizovani anksiozni poremećaj je sam po sebi dijagnoza, uopšte ne mora da ima bilo kakav poremećaj uz to. Ako se već javlja udruženo sa nekim drugim poremećajem, onda je to praktično uvek depresija ili neka specifična fobija.

Pa fobije idu uz anksioznost i uzrokuju je,ne?Ali sta je sa posledicama?Ne verujem da bi neko tek tako prepisao rivotril,bez vidljivih telesnih simptoma.Ako je F41 dijagnoza ona se moze poceti sa bromazepamom,recimo ili neki anksiolitik,a za F32 AD.Ne razumem zasto rivotril.
By Ulix

Pa fobije idu uz anksioznost i uzrokuju je,ne?Ali sta je sa posledicama?Ne verujem da bi neko tek tako prepisao rivotril,bez vidljivih telesnih simptoma.Ako je F41 dijagnoza ona se moze poceti sa bromazepamom,recimo ili neki anksiolitik,a za F32 AD.Ne razumem zasto rivotril.
Najnovije preporuke su da se za generalizovani anksiozni poremećaj kao početna terapija koriste inhibitori preuzimanja serotonina, dok se po potrebi uzima neki sedativ (jer su oni samo kratkoročno rešenje). I preporučuje se i kognitivna psihoterapija, je ona ima jednako dobar učinak.
Zašto baš rivotril, a ne nešto drugo, to je već do njegovog lekara. Verovatno da je njegov dr imao dosta dobrih rezultata sa rivotrilom.

U pravu si da su fobije u vezi sa anksioznošću, kao i panični napadi, opsesivno-kompulsivni poremećaj, itd. - cela F4 grupa su poremećaji čiji je glavni simptom anksioznost. Ali anksioznost je samo simptom, ne i dijagnoza.

Generalizovani anksiozni poremećaj se manifestuje otprilike kao stalna, neprekidna zabrinutost, iritabilnost i bezrazložna naizgled nervoza sa još mnoštvom simptoma, od lupanja srca, mišićnih grčeva, mučnine, ospe po telu, dijareje, itd. Ali sve to nije vezano za, recimo, zatvoren prostor, kao kod klaustrofobije, ili nešto tako specifično.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Ulix

Najnovije preporuke su da se za generalizovani anksiozni poremećaj kao početna terapija koriste inhibitori preuzimanja serotonina, dok se po potrebi uzima neki sedativ (jer su oni samo kratkoročno rešenje). I preporučuje se i kognitivna psihoterapija, je ona ima jednako dobar učinak.
Zašto baš rivotril, a ne nešto drugo, to je već do njegovog lekara. Verovatno da je njegov dr imao dosta dobrih rezultata sa rivotrilom.

U pravu si da su fobije u vezi sa anksioznošću, kao i panični napadi, opsesivno-kompulsivni poremećaj, itd. - cela F4 grupa su poremećaji čiji je glavni simptom anksioznost. Ali anksioznost je samo simptom, ne i dijagnoza.

Generalizovani anksiozni poremećaj se manifestuje otprilike kao stalna, neprekidna zabrinutost, iritabilnost i bezrazložna naizgled nervoza sa još mnoštvom simptoma, od lupanja srca, mišićnih grčeva, mučnine, ospe po telu, dijareje, itd. Ali sve to nije vezano za, recimo, zatvoren prostor, kao kod klaustrofobije, ili nešto tako specifično.

Pa upravo sam ga to i pitao.Koji problem na telesnoj osnovi ima.
By Ulix
Izvini sad što ću da cepidlačim, ali to nisu "psihosomatska oboljenja", ili kako si to već nazvao. To su simptomi. (Ulixandra ume da bude cepidlaka oko terminologije, te se izvinjava što je unela konfuziju.) :)
Korisnikov avatar
By Tungi
Zar problemi sa srcem,zelucem,gusenja,nisu psihosomatski???
By Ulix

Zar problemi sa srcem,zelucem,gusenja,nisu psihosomatski???
To su sve simptomi. U nekom vrlo rastegljivom i laičkom tumačenju, možeš reći da su psihosomatske prirode, ali je taj termin "psihosomatski poremećaj" već "rezervisan" za nešto drugo. Ako neki psihijatar upotrebi taj termin, on govori jednoj dijagnozi, dakle poremećaju, koji se u savremenijoj literaturi zove somatoformni poremećaj (to je recimo negde F45 šifra, mada nisam siguran napamet). Hipohondrija, koju si pomenuo ranije, je jedna vrsta somatoformnog poremećaja.

Mnogo je komplikovana ta psihijatrijska klasifikacija bolesti. :) :ccn:
Korisnikov avatar
By Tungi
Elem,hipohondrija se javlja i kod osoba koje nisu neuroticne.Sto se tice psihosomatkih oboljenja ,ona su stvarna,imaju psihicki uzrok;dozivljaje zasicene negativnim emocijama.Astma,povisen krvni pritisak...?
By Ulix

Elem,hipohondrija se javlja i kod osoba koje nisu neuroticne.Sto se tice psihosomatkih oboljenja ,ona su stvarna,imaju psihicki uzrok;dozivljaje zasicene negativnim emocijama.Astma,povisen krvni pritisak...?
To zavisi šta podrazumevaš pod tim da je neko "neurotičan", to je vazda psihoanalitički termin da bi imao neko precizno značenje u savremenoj psihijatriji.

Povišen pritisak je u 99% slučajeva nepoznatog porekla, i ako dokaže neko da je psihijatrijski poremećaj, eto njemu Nobelovu nagrade u sekundi. A astma je hronična zapaljenska bolest, koja ima mnogo uzroka, ni jedan nije psihijatrijski.

A zašto ti misliš da psihijatrijski poremećaji nisu "stvarni" i da nemaju uzrok?
Korisnikov avatar
By Tungi
Poznajem zenu koja je prethodno bolovala od povisenog krvnog pritiska,redovno pila lekove.Kada je dozivela nervni slom,tako joj se i krvni pritisak stabilizovao.Dobro poznata:"Sve je to u glavi",ma koliko otrcano zvucalo.

Gde sam rekao da nisu stvarni i da nemaju uzrok?
By Ulix
Pa rekao si da su psihosomatska oboljenja stvarna i da imaju uzrok, pa sam onda pretpostavio - jer je skoro pola tri - da misliš da su inače psihijatrijska oboljenja nestvarna i, je li, bez uzroka. Loša logika s moje strane.
Korisnikov avatar
By Tungi
Naravno da sve ima svoj uzrok;)
By Ulix
I ja tako mislim. :lol:

Laku noć sad. Za par sati moram na kolokvijum, pa bi bilo lepo da odremam malo pre nego što krenem. :pljuje:
By Sensuality
Ne znam zasto neki ljudi pokusavaju da me ubede u neke stvari....
Razumem se u psihicke poremecaje i imam jedan projekat koji se bavi tom tematikom. Tako da sam dobro upoznat. a ni profesija mi nije daleko od toga...

Probao sam racionalno-emocionalno bihejvioralnu terapiju i pomoglo je :) zajedno sa rivotrilom.
A simptomi anksioznosti su bili : trnjenje, zamucen vid, lupanje srca, kocenje ramena i vrata.
Anksiozni poremecaj moze da se javi i sam za sebe, bez povezanosti sa nekom drugom patologijom.
Korisnikov avatar
By Tungi
A kako izgleda taj anksiozna poremecaj "sam za sebe"?
By Ulix
Tungi, da izvineš, upravo ti je objasnio. :nope:
Korisnikov avatar
By Tungi
"Bez povezanosti sa nekom drugom patologijom"?Pa nesto mi ne shtima u celoj toj prici... :kopa:

Moze da se javi?!Ne znam za takve slucajeve.
By Ulix
Naravno da može da se javi. It's elementary, my dear Watson. :)
Korisnikov avatar
By Tungi
Anksioznost kao opiranje zivotu,opiranje necemu sto stvara teskobu i uznemirenost=ogromna kolicina telesnih simptoma,dok u drugom slucaju,emotivnom,kad se osoba povlaci u sebe i svoju ljusturu izaziva depresiju.
By Sensuality
Ne, nije tacno.

Anksiozni poremecaji javljaju se sami za sebe.
Fakat je da anksioznost je udruzena sa nekim drugim patologijama. Ako je anksioznost tu propratni sindrom patologije onda se naziva samo anksioznost kao emocionalno stanje, a ako je etiologija anksioznosti drugacijeg karaktera onda se naziva anksiozni poremecaj ( koji je udruzen sa nekom patologijom ).
Neleceni anksiozni poremecaji vode u dublje poremecaje, te se iz anksioznosti moze razviti depresija, prisile, histerija, bipolarna psihoza....
By Ulix
Lepo ti reče Sensuality. Nešto arhaičnim terminima, ali tačno. :)
Korisnikov avatar
By Tungi
Ulixe,a tebi je cilj jedino da me opovrgavas i da mi stavljas do znanja da nisam u pravu?

Jasno je da se anksioznost javlja kako rece(sama za sebe) i da u samom svom zacetku nije jos dosla u dodir sa "ostalim patologijama".Samo hocu da kazem, da ista ta anksioznost vodi u sve DUBLJE patologije,a to je i sam on naveo-histerija,psihoza...

Moguce da se nisam dobro izrazio.
By Sensuality
Poznajem pacjente koji boluju samo od anksioznog poremecaja i godinama ga imaju :)
Ponekad iskustvene generalizacije ne korespondiraju bas sa prirodom relnosti :D
By Ulix
Originally posted by Sensuality

Hvala na pordsci :) )

A sta je arhaicno tu?
Nema na čemu. :sesir:

Par stvari:

Bipolarna psihoza se u savremenoj psihijatriji naziva bipolarni poremećaj. Čisto zbog političke korektnosti. Nas su stalno na vežbama ispravljali. :giggle:

I "histerija" je pojam koji se više ne koristi, to su konverzivni poremećaji.

Ali sve što si rekao, tačno je. :pionir:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!