Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ima li neko pouzdanu informaciju o tome kako može da se osigura nezaposleno lice starije od 26 godina koje još uvek studira? jedni kažu da nema pravo na osiguranje, drugi kažu da ima pravo kao član porodice... meni tu ništa nije jasno. :praznoglavi:

idealno bi bilo da neko podeli svoju (tužnu) priču na temu "Kako sam se zdravstveno osigurala/o u Srbiji". :trep:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Nema pravo kao član porodice posle 26, a koliko znam ne može ni da bude nezaposleno lice osigurano preko Nacionalne službe za zapošljavanje ukoliko i dalje studira.

Jedino rešenje je da plaća mesečno sam (1400-1500 din, ne znam tačno) za osiguranje.
Korisnikov avatar
By Winter
Trebalo bi da se možeš osigurati preko ZPU(ako si student) ili tako nešto,što bi značilo da se lečiš valjda u tim klinikama tj ambulantama za studente...elem,ako nisi prijavljen na NZS ( a ta prijava više ionako nije potrebna)..ondak lepo odeš u pripadajuću kancelariju za zdravstvenu i soc. zaštitu (na Nbgd je u Pohorskoj)...i lepo tamo imaš obrasce (crveni i plavi) za osiguranje....ondak imaš nekoliko varijanti...ta o kojoj ti pričaš....na osnovu predpostavljam tvojih roditelja....to može,ali ako spadaš u socijalno ugroženu kategoriju (ne spadamo li svi :drama: )...za dokazivanje iste trebaju dokazi o primanjima tvojih roditelja..broj članova porodice koji se od toga izdržavaju.....i dva svedoka...i još nekih dokumenata.....druga varijanta je da sam sebi plaćaš osiguranje (bilo je nekih , meni se čini oko 1900 dinara... :nesiguran: )..sad zimus.....i lepo sam sebi uplaćuješ socijalno...mislim da je uplata na svakih 3 ili 4 meseca....po uplati dobiješ tamo neke papire da potpišeš (izjavu neku) i dan posle dođeš po zdravstvenu knjižicu...Oni tamo će ti reći da moraš redovano plaćati jer kao gubiš pravo na osiguranje.....ali to nije tačno.....znači uplatiš sad i osiguran si 3/4 meseca....onda recimo ne plaćaš 6 meseci,ok nemaš osiguranje tih 6 meseci, ali čim uplatiš opet se aktivira ,te ga imaš (što će reći da ga možeš uplaćivati po potrebi)...

:mag: :mag:
Korisnikov avatar
By Marvin
Na šarm :trep:

Na šarm, i obećan dejt sa ćerkom :smeh:
Korisnikov avatar
By KiWi
meni su na šalteru socijalnog uzeli knjižicu i napisali "doživotno" .. jel treba markica? kažu ne treba ...

i tako sam jedno 6 meseci životario u blagodetima doživotne osiguranosti dok me nisu naglavačke izbacili iz dispanzera (sa osmehom od uva do uva) jer mi je knjižica pogrešno popunjena i samim tim nevažeća :)

onda sam otišao da je zamenim ... i u socijalnom su vikali na mene jer im nisam ukazao da su napravili grešku ... onda sam ja lepo uzeo knjižicu i demonstrativno izašao iz šalter sale ... a oni me ljubazno vratili i sa osmehom na licu (bez doplatne takse) dali novu knjižicu ... verovatno bi gadno najebali da sam se nekom žalio :D

i tako ... dali su mi knjižicu sa kojom sam još mesec dana bio osiguran :D

sada čekam da diplomiram i da me na poslu prime za stalno, pa samim tim da dobijem i osiguranje

P.S. A gde treba da se ljuljne tih 1500 din? To nije mnogo .. mogu tako da imam osiguranje do diplome :)

info required
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
hvala svima za info. :)

video sam da ima i opcija da sam sebi plaćaš 1800 din mesečno (toliko sada treba) ako ne spadaš ni u jednu osiguranu kategoriju.

@Winter: studentsko osiguranje važi do navršene 26. godine. posle toga te valjda pojede crna rupa, šta li. znaš li možda koliki je taj minimum proseka primanja po članu?

imam neki flajer gde kaže da je zdravstveno osiguranje "pravo svih građana Srbije". ( :wtf: ispada da baš i nije.) pa kaže da "dovoljno je da 1 član porodice plaća doprinos za ZO kako bi svi članovi uže porodice imali pravo na ZO". pa se među članovima uže porodice navode i deca.

a onda posebno kaže "svim građanima koji ne ostvaruju prihode i nisu članovi porodice nekog ko ih ostvaruje zakonom je garantovano pravo na ZO". i tu se kao primer navode "studenti do navršenih 26 godina".

dakle ako si student preko 26 onda ti Tomica kaže da više nisi član svoje porodice, je l'?

ili drugačije: može li se student preko 26 godina osigurati preko člana svoje uže porodice?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
PS: @Kiwi: "Procedura uključivanja i uplate je vrlo jednostavna i ostvaruje se u ispostavama RZZZO prema mestu prebivališta. Uz priložen osnovni dokument kao što je LK i uplatu ZO u iznosu od ~1800 din mesečno, ta lica, ali i članovi njihovih porodica, stiču pravo na ZO."
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by 2Q2Bstr8
@Winter: studentsko osiguranje važi do navršene 26. godine. posle toga te valjda pojede crna rupa, šta li. znaš li možda koliki je taj minimum proseka primanja po članu?
Ako si odslužio vojsku, osiguranje ti se produžava za period koliko si bio u vojsci, zato što si u to vreme bio na vojnom zdravstvenom a ne zdravstvenom osiguranju.

Meni je npr. osiguranje bilo do rođendana ove godine, a onda su mi uz overenje da sam odslužio vojni rok dodali još 9 meseci pa imam do kraja godine osiguranje.

Što se tiče 1800 din, siguran sam da ću do januara konačno diplomirati pa neću morati da uplaćujem sam :D
Korisnikov avatar
By Delete
Postoji li varijanta da se prijavis kao nezaposleno lice sa zavrsenom srednjom skolom, a ne kao student?
Korisnikov avatar
By Tomek
Ovako...
Studenti preko 26 godina imaju dva nacina da dobiju zdr osiguranje:

1. Da u nadleznoj filijali kazu da su studenti i da imaju preko 26 godina, tamo ce popuniti odgovarajuce formulare i dobiti uplatnicu na 5415.81 dinara. I bice osigurani na 3 meseca. Novu overu ce dobiti ukoliko nakon tri meseca ponovo uplate taj iznos...

2. Da se sa srednjom skolom prijave u Nacionalnu sluzbu za zaposljavanje i ukoliko zive sami i nemaju prihode vece od minimalne zarade u Srbiji uvecane za 30%, odnosno ukoliko zive s porodicom i ukoliko ukupni prihodi porodice po clanu ne prelaze iznos minimalne zarade u Srbiji i uz popunjavanje odredjenih formulara u filijali rzzo i donosenje odredjenih potvrda, imace besplatno zdravsteno osiguranje...
U ovom drugom slucaju nemoj pominjati da studiras, jer kao, to nije predvidjeno za studente...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
moja diploma iz srednje je na faksu, a na poleđini piše da studiram. inače ni tu ne znam šta je gore. da se njakam u srednjoj i tražim kopiju diplome ili da uzimam ižvrljanu diplomu na revers. btw, i taj revers košta 2-3 hiljade. :lood:

možda da se prijavim sa osnovnom školom? :blenta:
Korisnikov avatar
By spliff
a da zavrshish studije?
26 godina, vreme ti je....
Korisnikov avatar
By ns.happy
2Q2Bstr8 , srecan rodjendan :-) zaboravih da smo isto godiste... tu bese blizanac?
Korisnikov avatar
By ns.happy
moja diploma iz srednje je na faksu, a na poleđini piše da studiram. inače ni tu ne znam šta je gore. da se njakam u srednjoj i tražim kopiju diplome ili da uzimam ižvrljanu diplomu na revers. btw, i taj revers košta 2-3 hiljade. :lood:

možda da se prijavim sa osnovnom školom? :blenta:
boze, ja sam moje dokumente dobio dz, rekao da mi treba za vizu, nit' su me sta vise pitali, nit' trazili...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
hehe, hvala. :blush: pa tvoj faks je humaniji od mog.
Korisnikov avatar
By m..
ima li neko pouzdanu informaciju o tome kako može da se osigura nezaposleno lice starije od 26 godina koje još uvek studira? jedni kažu da nema pravo na osiguranje, drugi kažu da ima pravo kao član porodice... meni tu ništa nije jasno. :praznoglavi:

idealno bi bilo da neko podeli svoju (tužnu) priču na temu "Kako sam se zdravstveno osigurala/o u Srbiji". :trep:
Preko clana porodice. kosta oko 2000 mesecno. treba ti dokaz da si student, (valjda stara zdr knjizica) i neki formular koji popunis tamo. takodje ti treba neki dokaz o primanjima osobe koja te izdrzava (ako ima prihode manje od 15000 onda je za dzabe, a posle idu kategorije, manje placas ako imas brata/sestru koji su takodje izdrzavani)

ja sam se smorila na pola procedure, ne daje mi se 2000 za nikakvu uslugu.
tomek
2. Da se sa srednjom skolom prijave u Nacionalnu sluzbu za zaposljavanje i ukoliko zive sami i nemaju prihode vece od minimalne zarade u Srbiji uvecane za 30%, odnosno ukoliko zive s porodicom i ukoliko ukupni prihodi porodice po clanu ne prelaze iznos minimalne zarade u Srbiji i uz popunjavanje odredjenih formulara u filijali rzzo i donosenje odredjenih potvrda, imace besplatno zdravsteno osiguranje...
U ovom drugom slucaju nemoj pominjati da studiras, jer kao, to nije predvidjeno za studente...
ja sam to pokusala, izvadila radnu knjizicu, medjutim na berzi su provalili da mi na diplomi srednje stoji pecat fakulteta, i vratili me kuci.
Korisnikov avatar
By m..
na kraju sam skontala da akos e bas razbolim do oktobra mogu da platim na licu mesta, a do tada cu diplomirati pa ce berza da me primi.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by m..
ja sam to pokusala, izvadila radnu knjizicu, medjutim na berzi su provalili da mi na diplomi srednje stoji pecat fakulteta, i vratili me kuci.
Moglasi da im kazes da si prekinula sa studiranjem jer nisi uspela da polozis dovoljan broj ispita da bi upisala drugu, trecu, petu, ili vec koju godinu i odustala si, ali se nisi ispisala jer nisi zelela da platis ispis ili te prosto fakultet i te obaveze nisu zanimale.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Delete
Originally posted by m..
Moglasi da im kazes da si prekinula sa studiranjem jer nisi uspela da polozis dovoljan broj ispita da bi upisala drugu, trecu, petu, ili vec koju godinu i odustala si, ali se nisi ispisala jer nisi zelela da platis ispis ili te prosto fakultet i te obaveze nisu zanimale.
Rekla mi zena da moram da prilozim papir da sam se ispisala, pokusala sam i da je sarmiram i da flertujem i da vrdam, medjutim ta je lepa ko slika i tvrda ko kamen.

Ionako cu da diplomiram u septembru/oktoru, pa se ne sekiram mnogo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!