Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By pthalo
Kao što sam već napisala negde, meni samo osnovne stvare ne idu.

Danas je zadnji dan da ima samoposluge ovde u Mađarskoj pre Božića, i to znači da treba da kupim hranu.

Trenutno, imam 200g hleba, 2 zmrznute pice, 1 jogurt, 500g pasta, 500g riža, med, 1 supa od praha, i 2 konzerv paradajza.

I imam čaj, hvala Bogu, jer nisam raspoložena da nosim sok/vode za tri dana na 5. sprat.

Da li je to dovoljno za tri dana? (Ili za četiri dana, jer i danas treba da jedem nešto) Šta treba još da kupim? Šta jedu normalni ljudi? Koliko često treba jesti?

Brinem da ću se probuditi prekosutra kada još uvek nema samoposluge i da ću tada, kada je već kasno, saznati da sam zaboravila nešta bitno, ili saznati da nisam kupila dovoljno hranu.

Da me neko bi pitao šta mi znači Božić rekla bih "to je kada tvoje drugarice putuju negde daleko, kada nema porodice, kada nema ni samoposluga ni restorana, i kada si gladna."
Korisnikov avatar
By Delete
Ja bih kupila mnogo voca i povrca, neko meso, mleko, jaja i mnogo slatkisa.
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
Pthalo, nema potrebe da se toliko uzrujavas.
Ima ljudi koji nemaju novca da odu u samoposlugu i da kupe sebi hranu svih drugih dana, a ne samo na Bozic.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Kupi 3 - 4 hleba, i bar jedan zamrzni kako 4. dana ne bi morala da jedes potpuno suv 'lebac. :)
Korisnikov avatar
By pthalo
znam, Clockwork Orange, i mnogo mi je žao što nemaju. Zahvalna sam što sada nisam u toj situaciji. Moja problema je da ne razumem osnovne stvari. Mogu da učim i osnovne stvari, samo sporije i drukčije učim. Bolje bi bilo da ne živim sama jer onda bih mogla da učim ove osnovne stvari koji svi znaju osim mene. Dešava se da zaboravim da jedem. Ili sećam se da treba jesti, samo zaboravim kako treba jesti. Ili zaboravim šta treba da radim da bih mogla jesti. Često se dešava da idem u samoposlugi, pa zaboravim šta jedu normalno ljudi, i kupim samo mleko.

spliff: nema ni restorana. sećam se prošlo godina, šetala sam u celu gradu, ništa nema.

srečko: pretražiću recept na netu :)

A.F.K.A.OB: dobro ideja :)
Korisnikov avatar
By Zonche!
Pa uzmi namirnice koje mogu da stoje...

Uzmes par vekni hleba, zamrznes bar jednu, neku pastetu ili krem za mazanje, jogurt, kackavalj, i neko meso tipa sunka ili parizer ili tako nesto pa onda ako se desi da ogladnis mozes da napravis sendvic...

Jaja naravno (ako ti se smuce sendvici da napravis przenice/moche), i neku testeninu na primer i neku kesicu ili teglicu preliva za testenine.

Resen problem za par dana.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Mozes da kupis i sira i nekog povrca (pogotovo krompira, najlaksi je za spremanje, samo ocistis i iseces i bacis u vodu ili ulje i dodas malo soli), i meso naravno (suhomesnato - sunke, kulen i slicno, kako ne bi morala da se smaras sa pripremanjem).
Korisnikov avatar
By pthalo
super. novogodišnje rešenje: priučivati se za planiranje jelo kao što neurotipični ljudi urade. :)
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
Originally posted by pthalo
znam, Clockwork Orange, i mnogo mi je žao što nemaju. Zahvalna sam što sada nisam u toj situaciji. Moja problema je da ne razumem osnovne stvari. Mogu da učim i osnovne stvari, samo sporije i drukčije učim. Bolje bi bilo da ne živim sama jer onda bih mogla da učim ove osnovne stvari koji svi znaju osim mene. Dešava se da zaboravim da jedem. Ili sećam se da treba jesti, samo zaboravim kako treba jesti. Ili zaboravim šta treba da radim da bih mogla jesti. Često se dešava da idem u samoposlugi, pa zaboravim šta jedu normalno ljudi, i kupim samo mleko.
Izvini, nisami znao da se tesko snalazis. Pa evo svi su ti vec napisali sta bi mogla da uradis. Ja bih ti preporucio da kupis tunjevinu u konzervi i napravis neku salatu. To je ono sto ja inace jedem. :tumble:
:dedamraz:
Korisnikov avatar
By pthalo
da. :) dobila sam mnogo dobre ideje i sada znam šta treba da uradim :D
Korisnikov avatar
By bakalar
:)

mene zbunjuje jedna stvar, zasto sebe smatras ne normalnom ?

i kako to da si zaboravila kako se jede ? :)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by bakalar
mene zbunjuje jedna stvar, zasto sebe smatras ne normalnom ?
Pa u stvari je celom pričom rekla da joj je teško da planira spisak namirnica za kupovinu kao što neurotipični (NT) ljudi planiraju. Phtalo želi da kaže da se nalazi negde u visokofunkcionalnom delu spektruma.

A mi smo na fakultetu učili da je "normalno" ono što se nalazi u sredini one zvonaste krive, dalje od ekstrema, što ne znači da "normalno" znači "dobro" ili "loše", samo da je najčešći oblik te osobine, mod/medijana. (kod većine merljivih stvari mod i medijana su vrlo blizu jedno drugom ili se poklapaju, ako se ima dovoljno veliki uzorak)

Nazad na pitanje: priloženi spisak namirnica itekako nije dovoljan.

Skrob je za sada dobro zastupljen; ja bih picu ostavio za večeru. (dobro je unapred kupiti JOŠ pirinča i testenina, jer mogu dugo da stoje pošto su suvi, a pogotovo ako voliš određenu vrstu koja se teže nalazi)

Proteina nema dovoljno. Preporučujem blagu* pileću salamu od koje može da se napravi sendvič za prepodnevni obrok (znači treba ti i hleb i bar još nešto da se stavi unutra; npr. nabavi teglu nekog ukiseljenog povrća koje voliš, npr. rezance crvene paprike, ili mešanu salatu; ako jedeš pileću salamu ne treba ti maslac/margarin u sendviču, salama je i mekana i masna); kupi JOŠ jogurta i mleka; kupi pečeni kikiriki pa grickaj za užinu.
*jako začinjene mesne prerađevine izazivaju hiperaktivnost i nervozu

Od voća potrebni su ti nekoliko jabuka, 1-2 limuna (za limunadu) i recimo nekoliko pomorandži. Prirodni sokovi od ceđenog voća, kupi bar jedan litar (a za kasnije prilike nabavi još). Nikako gazirano (izazivaju hiperaktivnost i nervozu)

Obavezno nabavi crni luk, on ide u svako dinstano jelo (biraj luk koji je ceo tvrd i nigde nije gnjecav; treba da bude jedar, ne suv). Treba da imaš bar još jedno povrće da imaš šta da dinstaš (boraniju ili grašak ili sočivo ili šargarepu itd).

Proveri da li imaš začine da možeš da začiniš jelo. Biraj samo one začine koji ti ne izazivaju nuspojave (hiperaktivnost i nervozu). Npr. postoji flašica u kojoj se nalazi već pomešan biber sa belim lukom.
Korisnikov avatar
By pthalo
@bakalar:

eh, normalni ljudi su oni ljudi koji nemaju problema sa ovim osnovim stvarima. Ne zaboravljaju da jedu, ne zaboravljaju šta znači crvena semafora, razumeju da su sudovi čiste nakon perenja (i ja to razumem, jer sam napokon shvatila pre nekoliko nedelja. Pre toga, mislila sam da ono što nije čisto, ostaje i tako). Normalni ljudi imaju mnogo sposebnosti koji ne smatraju kao posebne sposebnosti jer ih prihvatu kao gotovu činjenicu. I ne smatraju da su hendikepireni samo zato što ne ume da računaju bez papira/kalkulatora, uglavnom ne zapamte knjige, mape gradova, itd.

Kako se može zaboraviti kako se jede:

moraš da primetiš kada si gladna i kada nisi. Uglavnom, primetim da nešto nije u redu (vrti mi se u glavu) ali ne znam zašto, ili ne razumem ono što osećam. Gladna sam, ali zaboravim šta znači da sam gladna, i šta bi trebalo da uradim. Ponekad ne razumem da sam gladna, samo se sećam da treba jesti svaki dan i ako to nisam već uradila danas, onda treba da jedem nešto.

Kada me napokon padna na pamet da možda ovaj osećaj je glad, moram da se sećam šta bi trebalo da uradim. Pušim jednu cigaru, i ponekad to pomaže. Pijem vodu, i ponekad to pomaže. Hodam u krugu, i ponekad to pomaže jer volim da to uradim i podigne mi raspoloženje. Tuširam se. Onda pada me na pamet da hrana je rešenje problema. Onda treba da se setim da hrana se nalazi u kuhinju.

Ponekad se sećam da normalni ljudi koriste kašike, i držim jednu u ruci dok jedem prstima. :lol:

Lakše je kada nisam sama, jer posmatram šta radi ostale i imitiram. :)

No, ponekad nije ovoliko loše, ponekad mogu i da kuvam nešto za sebe. Volim da kuvam. i trudim se da jedem normalnije i redovnije. Imam dobro dane i loše dane.

Prošlo godine sam mislila da jedan hleb biće dovojlno za tri dane, a naravno, grešila sam. Ovo je napredak i dobro znak da već mislim na tome kada su samoposluzi još uvek otvoreni :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
boze - pa napravis rusku salatu.

jeste nezdravo, ali jednom godisnje je ng.
Korisnikov avatar
By pthalo
@jukie: hvala, napisala sam :) .

nemam dijagnozije, ali imam mnogo sposebnosti koji se češto javljaju kod savantizma, i mnogo nesposebnosti koji se češto javljaju kod aspergerova sindroma ili autizma. I bojle razumem autistične ljudi nego neurotipični ljudi. Mnogo ljudi su me pitali da li sam autistična, ili mi rekli da su sigurni da jesam, ili pitali "kako možeš da budeš istovremeno genije i idiot?" :lol:

Počnem da to ne smatram kao ogroman problem jer svi imamo sposebnosti i nespoesbnosti. Moje su neobične ali kao što si rekao, to ne znači bolje i loše, samo drukčije. :) Sa dijagnoznozom ili bez nje, ostajem takvu kakvu jesam. I naučiću ove osnove stvari nekako.

No, idem sad na samoposlugu. :)
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by A.F.K.A.OB
Kupi 3 - 4 hleba, i bar jedan zamrzni kako 4. dana ne bi morala da jedes potpuno suv 'lebac. :)
Sto se zamrznutog hleba tice, savetujem vam da, posto ga odmrznete u mikrotalasnoj pecnici, kriske hleba poprskate sa malo ulja i vratite u mikrotalasnu na jos par minuta.
Time ce hleb biti hrskaviji i socniji, skoro cete samog tako moci da ga jedete, bez dodatnih priloga.
Ja volim kriske takvog hleba da istrljam i belim lukom i pospem sa malo vegete.
Tako dobijem izvanredan medjuobrok.
:mljac:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!