Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By password
Nadam se da ovde ima doktora ili neko sa iskustvom da mi odgovori na ovo pitanje:

Jutros sam kasno zaspao, bio sam nesto i nasekiran i tuzan i posle mozda sat i po spavanja me probudio jak bol i stezanje u predelu srca (ili cak ono samo, takav osecaj), i samo sam bio svestan da me jako boli i nisam bio siguran da li mogu da se pomerim uopste. Ne mogu da objasnim, ali sam osecao da se osecam DRUGACIJE, da mi se nesto desilo, neki cudan bol, ne znam, sad ne umem ni da opisem.

Je li moguce da sam imao u snu neki manji srcani udar?? Inace nisam osoba koja se lako budi, sto znaci da je bol bio jak.

Da li ovo moze da lici i uopste, koji su "simptomi" srcanog udara?

Posle nekoliko minuta je proslo, i ja sam se nekako umirio i nastavio da spavam.

Nisam isao kod doktora jer me mrzi, i nisam od tih koji stalno trckaraju.

Inace, zdrava sam osoba, ponekad mi preskace srce i pre neku godinu sam isao kod dr., i rekli su mi da nije nista strasno, da mi je neki zalizak mozda malo "labaviji" ili cak ne ni to, vec malo voluminozniji.....tako nesto. Nikakve lekove nisam dobio, rekli su da dodjem na kontrolu, i nisam nikad otisao, jednostavno sam se pomirio sa tim da mi preskace u odredjenim situacijama i nekako sam navikao, ne dramim oko toga.

Da li dr.moze da vidi da li sam imao srcani udar? Ako bih otisao u ponedeljak, da li bi mogli videti da sam ga imao danas?

Hvala unapred!
Korisnikov avatar
By starsailor
mislim da moze da se vidi dal si imao...mada kazu da ako imas srcani udar ne boli na levu stranu gde osecamo da kuca srce, nego na sredinu grudi...tacno iznad zeludca
By Swanheart
prestani da se nerviras

meni se to cesto desava, nista strasno, jos uvek mrdam
Korisnikov avatar
By password
Desava se i meni da me boli tu negde, da mi preskace srce, ali ovo jutros je bilo drugacije.......bol je bila drugacija i jaka, cim me je probudila posle sat vremena. Ne znam, voleo bih da nisam u pravu. :sigh:

I sad ja osecam ziganje u predelu srca, u stvari, ja imam osecaj kao da me bas ono ziga...
By superfly
prošetaj do lekara, ne budi lenj.
nema zezanja s tim.
Korisnikov avatar
By starsailor
verovatno je na nervnoj bazi..a tek sada ako se tripujes, znas sta sve podsvest moze uraditi. bice ok. al za svaki slucaj idi kod lekara , da budes miran
Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by superfly
prošetaj do lekara, ne budi lenj.
nema zezanja s tim.
poslushaj superflyja
By J...
Ne verujem da je srcani udar jer ne bi tek tako mogao ni da ustanes posle toga. Verovatno da je jedna manja srcana mana koju mnogi imaju ali u svakom slucaju treba da odes kod lekara. A kad odes, trazi da te pregledaju ultrazvukom jer se ta mana ne vidi na EKG-u. Ako je konstatuju na ultrazvuku, mozda ti daju neku terapiju.

Mada ne treba nista da te brine ako ti je pritisak OK.
By J...
Originally posted by starsailor
mislim da moze da se vidi dal si imao...mada kazu da ako imas srcani udar ne boli na levu stranu gde osecamo da kuca srce, nego na sredinu grudi...tacno iznad zeludca
:up: tacno
Korisnikov avatar
By Loren
1. Koliko je dugo trajao bol?

2. Da li se širio i koju je površinu obuhvatao?

3. Kolike je jačine bio (na skali od 1-10)?

4. Da li si popio nešto kako bi sprečio bol?

5. Da li imaš još neku hroničnu bolest? (npr. dijabetes melitus)

Po mom mišljenju, na osnovu svega do sada šta si naveo od simptoma, ne bih rekao da se radilo o akutnom infarktu miokarda ("srčani udar").

TREBALO BI DA POSETIŠ KARDIOLOGA da bi ti uradio EKG i POTREBNE BIOHEMIJSKE ANALIZE, kako bi se isključilo postojanje "ishemijske bolesti srca".

S obzirom da si naveo već ranije dijagnostikovane valvularne promene (prolaps mitralnog zaliska/mitralna insuficijencija), potrebno je uraditi i ULTRA ZVUK/DOPPLER, kako bi se uvidelo da li je "sadašnji bol" povezan sa stečenim manama srca.

I za kraj: INTERNET NE SME BITI ZAMENA ZA POSETU LEKARU!!!
Korisnikov avatar
By password
1.Ne znam tacno koliko je trajao, ali neko vreme sigurno pre nego sto me probudio, a kad sam se probudio 15-ak min. otprilike

2.Ne znam tacno, ali u predelu samog srca i po sredini, nije se previse sirio.....(ne znam kako da objasnim)

3.Opet ne mogu da ocenim sada po secanju (probudilo me nakon samo sat vremena spavanja-legao sam u 07h jutros, radio celu noc, a probudilo me oko pola 9h), ali hajde, recimo da je bio 8.....

4.Nista nisam popio, proslo je posle nekoliko minuta

5.Nemam nikakvu hronicnu bolest, zdrav sam skroz, i to sto mi je pre neku god.pocelo preskakati srce me je iznenadilo i to sto su mi rekli za zalizak, ispalo je da je urodjeno (?!), a ja nikad pre nisam nista osetio.....

Znaci, nije srcani udar? Sta bi moglo biti? Znam da Internet ne moze zameniti lekara, ali da se malo informisem, ako se moze po ovome sto sam napisao.

Kakvi su uopste simptomi infarkta? Postoji li laksi i tezi?

Hvala, Loren
By fazza
Ovi simptomi koje si opisao imao sam i ja, s tim shto su kod mene bolovi trajali i do dve nedelje! Naravno, nije u pitanju bio srchani udar.

Simptomi kod mene su bili sledeci: bez obzira da li sedeo, shetao, trchao, spavao, odjednom osetim kao neku toplotu u grudima i kao neki leptiric da mi proleti po sred grudi, a posle minut/dva pochinju da me stezhu grudi, da mi trne vilica, bol se proshiri iza leve plecke i spushta se do bubrega. Pri najmanjem naporu bol u grudima postaje sve jachi i sve vishe stezhe, tako da mi je u prvim danima, kada dobijem taj napad, maltene bilo nemoguce da se krecem, barem ne dalje od sobe do sobe, i do kupatila. U stanju mirovanja bol skoro da nestane, ali pri svakom okretu (levo/desno) imao sam osecaj kao da imam kamenchinu od 30 kila u grudima koja se okrece zajedno sa mnom! Osecaj je jeziv i neopisiv...Tako neshto morash da dozhivish da bi znao o chemu pricham. Ovo su klasichni simptomi za srchani udar, mada mozhesh iste ili slichne bolove dobiti i od nekih drugih bolesti (npr. upala pluca).

Ja sam imao gadnih problema zbog ovoga, nekoliko puta sam bio u bolnici na ispitivanju, i na kraju se ispostavilo da je u pitanju prolaps mitralne valvule (zaliska) + Marphan syndrome. Vishe od deset godina pijem Propranolol tablete (za pritisak + ko zna josh shta) i poslednji napad sam imao pre jedno 3-4 godine, posle toga vishe nisam, mada se desi da me grudi zabole na par minuta, i da ne mogu duboko da udahnem, a onda sve prodje.

Pokushao sam najbolje shto sam umeo da ti opishem kakve sam ja simptome imao, mada po tvom opisu ne bih rekao da je ista stvar u pitanju. U svakom sluchaju, bilo kakav bol u grudima mora da se ispita! Nemoj da se plashish, nije srchani udar, ali je neshto shto bi moglo da dovede do njega, ako se ne lechi.
By Swanheart
ja sam imala i imam jos uvek slicne situacije kao fazza

par puta sam bila kod doktora, neko kaze da je od nerviranja i stera, neko da je zbog grudnog kosa, sve u svemu nista konkretno mi nisu rekli a bolovi su i dalje tu.
u trenutku kada zaboli ne postoje ni teoretske sanse da se nadisem i kao da neko uvrce srafcigerom deo oko srca.Sve u svemu jeziv bol
By J...
Lekari se cesto ne odnose bas najozbiljnije prema tzv. prolapsu mitralne valvule (zaliska), cesto ga ni ne dijagnostikuju i onda vole da sve prebace na stres.

Tacno je da stres, duvan, alkohol, droga, neredovan odmor i sl. pojacavaju simptome ali oni nisu primarni uzrok nego nesto sto bi trebalo izbegavati.

Primarni uzrok je taj mali deformitet na samom srcu koji s godinama moze da se pogorsava i da izaziva sve vece smetnje.

Zato treba naci ozbiljnog lekara koji ce znati da li i u kom trenutku treba uvesti terapiju za ovo jer ce ona pomoci da srce duze ostane funkcionalno.
Korisnikov avatar
By DfromOz
Ono sto sigurno trebas da uradis je da posetis lekara ovih dana,kao sto su ti I ostali sugerisali. Time ces sebe osloboditi stresa jer ces demistifikovati o cemu se zapravo radi. S obzirom da si naveo da si bio I tuzan I nasekiran, I simptome koje si donekle opisao, mene je navelo da pomislim da postoji mogucnost da si mozda imao Panic Attack/ napad panike, to je jedna od mogucih opcija, ali naravno NEOPHODAN je odlazak kod lekara da bi se uspostavila dijagnoza.

Vrlo cesto, ljudi koji po prvi put dozive Panic Attack kasnije ga objasne kao zastrasujuce iskustvo. Veliki broj simptoma je priblizan, slican a poneki cak I isti onima koji se desavaju pri srcanom udaru.
Lekari opste prakse nekada identifikuju vrlo brzo da se radilo o napadu panike I upute na psihologa a nekada ne.
Iz tog razloga mislim da je vazno biti informisan jer se ova vrsta anksioznih poremecaja dogadja relativno ucestalije u odnosu na prethodnu dekadu. Statisticki pokazatelji prikazuju da je rasprostranjena vise medju starosnom grupom od 20-40 godina.

Obicno se ljudi vode mislju da se panicni napad dozivljava kao direktan rezultat izlaganju fobicnom objektu ili situaciji. Tacno je da se napad panike cesto dozivljava pri ovim situacijama, medjutim postoje I neki drugi okidaci:

Bioloske prirode( generalna anksioznost, negativni dijalog sa sobom, razmisljanje o negativnim iskodima,nedostatak otvorenosti I samopouzdanja,psesivno kompulsivni poremecaj, post traumatski stress poremecaj, nedostatak vitamina B, zatim hyperthyroidism, hypoglycemia..)

Onda recimo kratkorocni ili trenutni uticaji koji mogu da budu okidaci (znacajan gubitak u zivotu(moze podrazumevati gubitak partnera),vece zivotne promene, tarnzicije..)
Stimulasni (od kofeina, preko odredjenih antidepresanata, amfetamina…)
Simptomi mogu biti fizicki, emocionalni,mentalni. Postoji spektar metoda I tehnika kojima se uspesno tretira, kao I prevazidje.

Meni se dogadjalo s vremena na vreme kada predugo radim na kompu bez pauza a nepravilan mi je polozaj kicme, kao I nepravilno disanje pri tom, dobijem taj osecaj bola u predelu srca. Nakon pregleda ustanovljeno da mi je srce zdravo, pritisak odlican, I organizam generalno u zdravoj kondiciji. Posto sam fizicki bila zdrava, okrenula sam se razmatranju svog mentalnog stanja. Naravno, u to vreme 4 posla, intenzivna putovanja, malo sna, izuzetno stresna stanja iz dana u dan, naravno fizicke aktivnosti nigde posto vremena za to navodno nisam imala, cigarette u prilicnim kolicinama…I da ne redjam ostalo. Ukapirala sam napokon da bih mogla I da primenim nesto od onoga sto preporucujem drugima…:plavusapsiholog=uzas:…Salu na stranu, meni je,izmedju ostalog, pomogla tehnika Abdominalnog disanja. U principu je bitno ne disati na usta. Udisati lagano kroz nos koristeci dijafragmu ili abdomen. Fokusirati se na izdisanju veoma polako.
Ova tehnika moze korigovati neravnotezu nivoa karbon dioksida u odnosu na kiseonik u krvotoku I plucima.
By J...
@DfromOz

Ne bih rekla da je u pitanju napad panike jer se desavalo u snu.
By fazza
Originally posted by Swanheart
ja sam imala i imam jos uvek slicne situacije kao fazza

par puta sam bila kod doktora, neko kaze da je od nerviranja i stera, neko da je zbog grudnog kosa, sve u svemu nista konkretno mi nisu rekli a bolovi su i dalje tu.
u trenutku kada zaboli ne postoje ni teoretske sanse da se nadisem i kao da neko uvrce srafcigerom deo oko srca.Sve u svemu jeziv bol
Joj, i meni su naprichali sve i svashta... Udarali su mi i injekcije za smirenje (Bensedin) (?!) jer kao, to je od nerviranja i stresa?! Bol naravno ne prestaje...

Koliko kod tebe traju napadi? Par minuta ili par dana?
By Swanheart
zavisi
nekad se dogodi da nema napada po mesec dana
a onda me spuca par manjih od po par minuta u svega par dana razmaka pa onda opet pauza
bas juce me uhvatio jedan, trajao je mozda minut-dva kad sam se probudila i dok sam jos lezala u krevetu iz cista mira

a poceli su u sedmom razredu osnovne:sigh:
By fazza
zavisi
nekad se dogodi da nema napada po mesec dana
a onda me spuca par manjih od po par minuta u svega par dana razmaka pa onda opet pauza
bas juce me uhvatio jedan, trajao je mozda minut-dva kad sam se probudila i dok sam jos lezala u krevetu iz cista mira

a poceli su u sedmom razredu osnovne:sigh:
Tako je i kod mene bilo, slichno. Recimo, u toku jedne godine imam tri do chetiri jaka napada koji traju do dve nedelje, s tim shto je prvih nedelju dana najgore. Uvek mi je bilo chudno to shto kod mene taj napad traje tako dugo, i nikad nisam dobio odgovor zashto je to tako. Inache, nisam spomenuo da su kod mene ti napadi bili praceni tahikardijom i povishenim pritiskom. Poslednji put kad sam imao napad, jedva sam zhivu glavu izvuk'o! Uhvatilo me negde uveche, oko 10/11, legao sam da spavam, a nisam oka sklopio od bolova. Tad mi je bilo najgore. Ujutru sam odmah otishao kod lekara, a zhena se shokirala. :lol: Zvala je odmah hitnu pomoc i odveli me u bolnicu.

Inache, kod mene su napadi pocheli negde u 6 ili 7 razredu osnovne, otprilike kao kod tebe. Imao sam preko 200 opravdanih izostanaka. :D
By Swanheart
ja nisam imala izostanke + sam trenirala odbojku u to vreme

najgore mi je kada me uhvati "mini" napad u toku voznje, to je jedina stvar koja me uzasava pri zamisli sta sve moze da se dogodi
By J...
@fazza

Ako imas povisen pritisak i tahikardiju, cudi me da ti nisu dali nikakve lekove. Pritisak je ozbiljna stvar.
By fazza
Originally posted by J...
@fazza

Ako imas povisen pritisak i tahikardiju, cudi me da ti nisu dali nikakve lekove. Pritisak je ozbiljna stvar.
Pa jesu, napisao sam gore. :) Pijem Propranolol od malih nogu. :D
By fazza

najgore mi je kada me uhvati "mini" napad u toku voznje, to je jedina stvar koja me uzasava pri zamisli sta sve moze da se dogodi
U takvim situacijama najbolje je da stanesh negde i sachekash par minuta da napad prodje. Znash i sama to, ali eto - moram i ja da ti kazhem. :)
Korisnikov avatar
By Loren
Dominantna karakteristika "akutnog infarkta miokarda (AIM)" je ANGINOZNI BOL IZA GRUDNE KOSTI!

Bol se širi prema ramenima i duž leve ruke sve do malog i domalog prsta (mada može nekad imati i atipičnu lokalizaciju širenja: ka vilici, stomaku, leđima,...).
Bol se opisuje kao: pritisak, težina, pečenje, stezanje, čupanje ili cepanje.
Bol je jak do izrazito jak, skoro nepodnošljiv, na skali od 1-10 označava se kao 10.
Traje duže od pola sata, nekada i do nekoliko sati.
Ne prestaje na uzimanje nitroglicerina.

Faktori koji mogu biti neposredni uzrok infarkta miokarda (kod osoba koje imaju aterosklerozu na arterijama srca) su: hladnoća, fizički napor, emocionalni stres, obilan obrok.

Sa druge strane, postoji i tzv. "nemi infarkt miokarda" koji obično mogu imati osobe sa hroničnim bolestima kao što su dijabetes melitus, ili neke neuropatije..kada se usled poremećaja nerava smanjuje prag bola i svi gore navedeni simptomi imaju blažu formu, čak mogu proći i bez ikakvih subjektivnih tegoba. Ovakvi infarkti se jedino vide objektivnim pregledom (ekg, laboratorija, UZ).

Ja i dalje smatram da to što si ti imao nije bio AIM, ali da bi svakako bilo poželjno da posetiš doktora!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Mislim da je sluchaj za lekara... pa makar i da se ne ispostavi da je nesto ozbiljno.

Ne treba se sa takvim stvarima i tegobama zezati.
By Swanheart
Originally posted by fazza

U takvim situacijama najbolje je da stanesh negde i sachekash par minuta da napad prodje. Znash i sama to, ali eto - moram i ja da ti kazhem. :)

znam sve to

:)
Korisnikov avatar
By DfromOz
@ J...

Moguci su I dogadjaju se napadi panike tokom sna. Ali naravno, ne aludiram da se Passwordu to dogodilo, posto bi to bilo krajnje suludo, ne eticki I krajnje ne profesionalno sa moje strane. Smatram da nije lose biti informisan,pogotovo kada je zdravlje u pitanju. Sto vise informacija osoba poseduje to joj je jednostavnije da preciznije objasni lekaru, tako da bi oni brze mogli uspostaviti dijagnozu.
Evo nekih isecaka, iz par studija, koje sam imala ovde u fajlovima iz Zurnala Abnormalne Psihologije i Australijske Psihijatriske Asocijacije, a odnose se upravo na napade panike tokom sna.

“About 50% of all patients with panic disorder have nocturnal panic attacks/panic attacks during sleep, but most of the events will be happening during daytime activities. Research shows that only 10.2% of all panic attacks happen at night, but patients might be more severely concerned about these events.”
“We know that most panic attacks are NOT caused by dreams. Records of sleep polysomnographia show a maximum of panic attacks during early sleep phase (phase II), not during the REM-phases associated with dreams. Pavor nocturnus is a very specific type of sleeping disorder, more common among children. Sleep panic attacks occur during non-dream sleep stages, and therefore are not associated with disturbed thoughts, vivid images, or dreams.”

“The exact causes for panic attacks at night are not known. Other possible causes include an increase of CO2-concentration (False Suffocation alarm hypothesis) or changes of the parasympathotonic system due to autonomic dysfunction.”
“So panic attacks at night will be mainly influenced by the events of the last day, consumption of alcohol or drugs and a general higher arousal due to the anxiety disorder of the client. “

“Bennet says that 60 to 69 percent of patients
will have at least one severe sleep panic attack in their lifetime, about a
third of patients have recurring sleep panic attacks, and 5 percent have
panic attacks more often during sleep than while awake.”

“A panic attack typically lasts for several minutes, is one of the most distressing conditions that a person can experience, and its symptoms can closely mimic those of a heart attack. Typically, most people who have one attack will have others, and when someone has repeated attacks with no other apparent physical or emotional cause, or feels severe anxiety about having another attack, he or she is said to have panic disorder.”

“Anxiety attacks that take place while sleeping/ nocturnal panic attacks, occur less often than do panic attacks during the daytime, but affect about 40%-70% of those who suffer from daytime panic attacks. Nocturnal panic attacks tend to cause sufferers to wake suddenly from sleep in a state of sudden anxiety for no apparent reason and can have all the other symptoms of a panic attack. The duration of nocturnal panic attacks tends to be less than 10 minutes, but it can take much longer to fully calm down for those who experience them.”
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!