Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
paleozoologija

Smer: Regionalna geologija, Paleontologija

Semestar : III i IV

Nedeljni fond ?asova: 4+3 i 3+3

Ispit: usmeni

PREDAVANjA

Uvod.

Definicija i zadaci Paleozoologije. Veza paleozoologije sa drugim nau?nim granama. Pojam i zna?aj taksonomije (sistematike). Pojam roda i vrste u Paleontologiji. Zoološka i paleozoološka nomenklatura.

Sistematika:

Protozoa-Praživotinje: Sarcodina (Rhizopoda, Foraminifera, Heliozoa, Radiolaria), Cnidosporida, Sporozoa, Zoomastigophora, Ciliophora (Ciliata).

Spongia (Porifera)-Sunðeri: Demospongia (Monactinellida, Tetractinelida, Lithistida), Hyalospongia, Calcispongia (Sphinctozaria, Pharetrones), Sclerospongia.

Archaeocyata: Regulares, Irregulares.

Coelenterata-Dupljari: Hydrozoa, Scyphozoa (Scyphomedusae, Conulata, Protomedusae), Antozoa (Octocoralla, Hexacoralla, Tabulata).

Ctenophora-?ešljari.

Incertae sedis: Stomatoporata.

Scolecida-Niži crvi: Plathelmintes, Nemathelmintes, Nemartini.

Annelides-?lankoviti, prstenasti crvi: Polycheta.

Protoartropoda: Onychopora.

Arthropoda-Zglavkari: Proboscifera, Trilobitomorpha (Trilobita), Chelicerata (Merostomata, Arachnida), Branchiata (Crustacea), Tracheata (Myriapoda, Insecta).

Mollusca-Mekušci: Polyplacophora (Amphineura), Gastropoda (Prosobranchia, Opistobranchia, Pulmonata), Scaphopoda, Bivalvia (Paleotaxodonta, Criptodonta, Pteriomorpha, Paleoheterodonta, Heterodonta, Anomalodesmata), Cephalopoda (Nautiloidea, Endoceratoidea, Actinoceratoidea, Orthoceratoidea, Bactritoidea, Ammonoidea, Coleoidea), Tentaculita, Hyolitha.

Bryozoa-Mahovnjaci (Phylactolemata, Stenolemata, Gymnolemata).

Brachiopoda-Ramenonošci: Inarticulata, Articulata.

Echinodermata: Carpozoa, Crinozoa, Asterozoa, Echinozoa (Echinoidea, Holothuroidea).

Hemihordata: Enteropneusta, Pterobranchia, Graptolithina (Stereostolonata, Graptoloidea).

Incertae sedis: Conodonta.

Najstarije životinje-Ediakra fauna.

Pisces: Placoderma (Arhrodina, Antiarchi), Chondrichthyes (Elasmobranchia, Holocephalia), Osteichtyes (Ganoidea, Teleostea, Grosopterigia, Dipnoa).

Amphibia: Batrachomorpha (Stegocephalia: Labirintodontia, Urodela, Gymnophiona).

Reptilia: Anapsida (Cotylosauria, Chelonia), Parapsida (Ichtyosauria, Sauropterygia), Diapsida (Eosuchia, Rhynchocephallia, Aquamata, Thecodontia, Crocodilia, Dinosauria, Pterosauria), Sinapsida (Polycosauria, Therapsida).

Aves: Archeornithes, Neornithes.

Mammalia: Eplacentalia (Allotheria. Metatheria), Placentalia: Insectivora, Chiroptera, Rodentia, Carnivora (Fissipedia, Pinnipedia, Creodontia), Cetacea, Edentata, Perissodactyla (Condilarthra, Equidae, Rhinoceratidae, Tapiridae), Artiodactyla (Ruminantia, Nonruminantia), Hyracoidea, Sirenia, Proboscida (Moeritheriae, Elephantidae, Dinotheridae), Primates.

VEŽBE

Prakti?an rad na upoznavanju morfoloških karakteristika rodova i vrsta pojedinih fosilnih grupa. Upoznavanje sa najvažnijim rodovima i vrstama u zbirkama, sa slajdova i monografijama. Sakupljanje i preparisanje samostalno prikupljenih ili dobijenih fosilnih fauna koje se nalaze u geološkim tvorevinama okoline Beograda ili udaljenim terenima. Upoznavanje sa sistematskom paleontologijom.
Korisnikov avatar
By jukie
Ja imam jednu knjižicu Minerals, rocks and fossils... koja mi ne služi ni?emu sem što se kod mene lepo druži sa knjigama iz IPSa (a kupio sam je u Platou)... tako da je moja misija da knjigama iz IPSa i Platoa pružim zajedni?ki dom... da ne bi sirote bile udaljene celu Knez Mihajlovu...

anyway imali smo na fakultetu ispit Filogenija životinja... vrlo glupo osmišljen, može se re?i (što je ina?e normalno na našem fakultetu), a i ne znam gde mi je ta skripta... mala, prepisana svaka deseta re?enica iz neke normalne knjige, pa ne možeš da ih uhvatiš ni za glavu ni za rep.

Ali ova nova enciklopedija dinosaurusa i sva?eg drugog preistorijskog (kockasta, zelena, sa T-rexom na koricama, obi?no se na policama druži sa narandžastom enciklopedijom sa tigrom na koricama, istog formata) je stvarno ispunila sve moje radoznale prohteve u vezi paleozoologije + moderna je.
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Visas Marr
Archaeocyata: Regulares, Irregulares.
Sta su ovi dodjavola :puzzle: ?
Visas Marr
Coelenterata-Dupljari: Hydrozoa, Scyphozoa (Scyphomedusae, Conulata, Protomedusae), Antozoa (Octocoralla, Hexacoralla, Tabulata).

Ctenophora-?ešljari.
Zar Coelenterata nisu dupljari (Cnidaria) i Ctenophora zajedno?
Visas Marr
Incertae sedis:
Sta ovo znaci?
Visas Marr
Najstarije životinje-Ediakra fauna.
Ediakarska fauna :wink: .
Eto, malo razmene u struci :yes: . Svasta moze da se nadje na ovom forumu :) .
:kiss:
NOX
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!