Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sociologija

UN: Žene na čelu lanaca trgovine ljudima

Mondo  ·  UN  ·  Odabrao: Avalon  ·  Dodato: 13. FEB 2009

Organizatori svetski raširenih lanaca trgovine ljudima najčešće su žene, iznenađujući je rezultat izveštaja UN o trgovini ljudima.

Žene su većinom na čelu lanaca trgovine ljudima u skoro trećini od 155 zemalja, koje su UN uključile u svoje istraživanje.

Takođe je saospsteno da se više od 60 odsto presuda za trgovinu ljudima u svetu, izriče u istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

"Žene čine zločine protiv žena, i u mnogim slučajevima žrtve postaju zločinci. One postaju glavne u biznisu i zarađuju. To je kao narkomanska zavisnost", rekao je u četvrtak direktor Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) sa sedištem u Beču, Antonio Marija Kosta.

Većina zemalja obuhvaćenih istraživanjem, potvrdila je da su najzastupljenije forme "modernog ropstva" u prošloj godini bili trgovina seksom i prinudni rad, a broj žrtava je rastao kako se produbljavala globalna finansijska kriza, naveo je Kosta.

Izveštaj UN je u najvećoj meri zasnovan na presudama za trgovinu ljudima, prijavljenim svetskoj organizaciji između septembra 2007. i jula 2008.

Tokom tog perioda spaseno je 22.500 žrtava, a četiri od pet prijavljenih slučajeva osnosilo se na seksualno eksploatisanje, a preostali na prinudni rad.

Prema Kostinim rečima, 20 odsto žrtava prinudnog rada su deca koja su većinom žrtve u jugoistočnom azijskom regionu Mekonga i u delovima Afrike.

"Tanki dečiji prstići se koriste za pletenje ribarskih mreža, šivenje luksuzne odeće ili branje kakaa. Njihova nevinost se eksploatiše za prosjačenje ili u svrhe prostitucije", naveo je Kosta.

Za UN je, međutim, simptomatično to što mnoge zemlje negiraju problem trgovine ljudima.

"Čak ima zanemarivanja prijavljivanja ili sudskog gonjenja trgovine ljudima", piše u izveštaju svetske organizacije.

Oko 60 odsto zemalja koje su učestvovale u istraživanju, donelo je zakone protiv trgovine ljudima otkako je pre pet godina stupio na snagu specijalan protokol UN protiv kriminala.

Kina, Iran, Saudijska Arabija, Jemen, Libija, Tunis, Madagaskar i neke centralnoafričke zemlje uglavnom negiraju zahteve UN za informacijama o trgovini ljudima ili tvrde da nemaju nikakve podatke o tome.

Kosta je istakao da radnici socijalnih službi i vlade treba da rade na razmeni informacija i pravnim merama protiv te svetske pošasti.

Na ceremoniji koja je održana u sedištu UN u Njujorku, Kosta je imenovao američku filmsku glumicu Miru Sorvino za ambasadorku UNODC u borbi protiv trgovine ljudima.

 

Vaši Komentari
Naravno, zato sto se zene kriju iza maski! "Fine", "slatke", "dobre", "ubedljive"... na izgled "nevine" - takve su najvece zavlakuse! To pricam iz licnog iskustva, jer se meni pre par godina desilo nesto cudno/grozno, iz cega sam se izvukla, ni sama ne znam kako ? Trenutak snalazenja i srece! Isla sam preko oglasa na razgovor za posao i to je bio neki privatan stan, koji je bio pun devojaka/zena. I svaka je ulazila posebno u jednu "kancelariju" ( sobu ) u kojoj zapravo niceg nije bilo. Osetila sam da nesto smrdi, ali neispavanost mi nije dozvolila da trezveno razmisljam i poslusam svoje instikte. Onda se pojavila ONA - zena, koja je kao trebala negde da me vodi, da mi navodno pokaze posao, ( iako nisam kontala o kom poslu se tacno radi ). U oglasu je stajalo: Prodaja raznih predmeta ( ono, ides po stanovima i nudis ). Nikakve predmete nisam videla, osim prazne sobe. Takodje, pitanja u formularu su bila nebulozna. Od imena i prezimena, adrese prebivalista, do toga, sta mislite o sebi, koja vam je omiljena boja... Totalne beznacajne gluposti. Onda me je ta zena obradila "finocom" da idemo kolima po centru, jer ne mozemo da vukljamo sve te stvari, koje su u gepeku. To je bilo u sred dana. Ja sam sela u kola, a ona je otisla do trafike da navodno kupi cigarete. Desilo se u sekundi! Trojica muskaraca su se stvorila kao grom iz vedrog neba. Jedan je seo napred, za volan, a druga dvojica pozadi, do mene ( jedan s leve, drugi s desne strane ). Zla zena se pojavila i usla do vozaca i kola su krenula... Pricali su u siframa, neke cene, domundjavali se i posmatrali me u retrovizoru. Znala sam o cemu se radi i jedino sto mi je bilo u glavi, jeste to, da moram kako znam i umem da se izvucem. Pomisljala sam na najgore gadosti i autosugestijom sam uspela da se ispovracam po kolima. Vozac je uzviknuo:"Hej, sta to radi!?" Zena me je sa gadjenjem pogledala, jer sam im verovatno upropastila plan. Srecom, to je bilo kod Mostara u Beogradu, inace da su kola otisla dalje, na neki auto-put ili sumu, ili u neku zabit, ne verujem da bi se izvukla.
Sto dalje odavde · 16.02.2009, 20:42
Uzas
Beograd · 16.02.2009, 20:50
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi