Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Tribina "IDAHO Talks: Kvir Istorija"

agencije  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 05. MAY 2014

Inicijativa IDAHO Belgrade u saradnji sa partnerskim organizacijama, institucijama kulture iz Srbije i regiona, samoorganizovano i bez budžeta, i ove godine obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije višednevnim programom raspoređenim u pet celina - IDAHO Art, IDAHO Music, IDAHO Films, IDAHO Theatre i IDAHO Talks - koje su smeštene na različitim lokacijama u Beogradu u periodu od 06. do 24. maja.

Međunarodni Dan Borbe Protiv Homofobije i Transfobije (International Day Against Homophobia And Transphobia - IDAHOT), obeležava se 17. maja u preko 120 zemalja širom sveta, na dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Kulturni centar Beograda i IDAHO, Beograd Vas pozivaju u utorak 6. maja u 18 sati u Galeriju Artget (Trg Republike 5/I) na predstavljanje knjige "Među nama -Neispričane priče gej i lezbejskih života" i programa IDAHO Belgrade 2014.

Učesnici tribine su Mišo Kapetanović, Tanja Kalinić, Adriana Sabo, moderatorka je Jelena Višnjić.

O učesnicima

Jelena Višnjić, rođena u maju 1976. godine. Živi i radi u Beogradu. Sociološkinja, magistrirala na Fakultetu političkih nauka na smeru Rod i politika. Jedna je od osnivačica i urednica festivala feminističke kulture i akcije - BeFem. Predavačica i saradnica u Centru za ženske studije u Beogradu i aktivistkinja feminističkog pokreta

Mišo Kapetanović, rođen 1984. godine. Radio je na projektima zdravstvene podrške gej i bi muškarcima, kao i seksualnim radnicama/cima. Magistrirao je na Univerzitetu u Lajpcigu na programu globalni studiji. Trenutno je na doktorskim studijima u Ljubljani, bavi se temama arhitekture, turbo folka, popa, i porna u kontekstu Balkana.

Tanja Kalinić, rođena u Beogradu 1977. godine, završava master studije na Fakultetu za medije i komunikacije. Kada joj životne okolnosti to dozvole, bavi se proučavanjem horora, naučne i epske fantastike iz feminističkog ugla.

Adriana Sabo, je studentkinja doktorskih studija muzikologije na fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i master studija roda na FPN (Beograd). Redovno objavljuje tekstove, u kojima se fokusira pre svega na pitanja veze i odnosa muzike i roda, politike i aktivizma, kao i na različita pitanja iz oblasti popularne kulture i umetnosti.

Publikacija Među nama - Neispričane priče gej i lezbejskih života, grupe autora, predstavlja pionirski pokušaj uspostavljanja nove istorizacije. U produkciji Hartefakt fonda, a pod uredništvom Jelisavete Blagojević i Olge Dimitrijević, za cilj je imala mapiranje i upisivanje svakodnevnog života društvenih, naučnih, kulturnih i umetničkih dometa gejeva i lezbejki u Srbiji/Jugoslaviji i njihovu poziciju u odnosu na represivno društvo u kome su živeli, odnosno u kojem i dalje žive.

Razgovorom sa učesnicima ovog istraživačkog projekta, kao jednoj od najznačajnijih inicijativa analize kvir društva u regionu, u poslednjih nekoliko godina, IDAHO Belgrade će otvoriti ovogodišnju liniju programa IDAHO Talks i tom prilikom najaviti predstojeće aktivnosti i druge programe IDAHO Belgrade 2014.

U produkciji Hartefakt fonda, pod uredništvom Jelisavete Blagojević i Olge Dimitrijević, publikacija "Među nama" za cilj je imala mapiranje i upisivanje svakodnevnog života te društvenih, naučnih, kulturnih i umetničkih dometa gejeva i lezbejki u Srbiji/Jugoslaviji i njihovu poziciju u odnosu na represivno društvo u kome su živeli (i u kome još uvek žive).

Pokretanjem pitanja o uticaju kreativne snage koju ovo društvo može i treba da upotrebi u borbi protiv homofobije i transfobije, organizacija IDAHO Belgrade je obeležavanjem 17. maja 2013. godine postavila novu platformu za aktivističko delovanje upravo kroz kulturu i umetnost.

Brojne domaće i strane javne ličnosti iz oblasti kulture, nauke i medija, organizaciije, institucije, ali i prijatelji, kolege i porodice dali su značajne izjave i poruke podrške inicijativi IDAHO Belgrade i zajedničkoj borbi za bolje društvo.

Uprkos pozitivnim promenama po pitanju ljudskih prava LGBT populacije i saradnje sa državnim institucijama, na veliku žalost stepen netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja nad LGBT i kvir osobama, ali i svim drugim manjinama je u sve većem porastu.

Mnoga prava stanovnika Srbije su sve ugroženija. Ljudska, ali i ekonomska i radna. Svi osećamo to stanje, ono stvara tenzije, agresivnost na ulicama i posledično jačanje mržnje prema svakoj različitosti. Jasno je da tako ne može ostati, a jasno je i da niko umesto nas samih neće rešiti taj problem... Mi dolazimo iz sveta kulture i medija, i to su naša oružja. Mi ne umemo da koristimo palice i pesnice, ali umemo da se borimo kulturom, umetnošću, muzikom i slobodnim duhom. - iz manifesta IDAHO Belgrade, 2013.

 

Vaši Komentari
Dedinje,
potpuno se slažem sa Vama.
1945 komunisti su rekli: drugarice su potpuno ravnopravne sa drugovima, to je zakon! Ende!
I danas se naše društvo bori protiv diskriminacije žena, ali taj jedan potez je napravio razliku, a onda ga je društvo samo pratilo.
Čekati da se probudi "svest građana i građanki" je Sizifov posao.
Voždovac, Beograd · 06.05.2014, 2:56
Ljudska prava LGBT osoba u Srbiji apsolutno nisu poboljsana niti pogorsana od 2001. vec ona jednostavno nisu prihvacena od strane politickih institucija. Mi kolektivno mozemo da pravdamo takvo stanje losom ekonomskom situacijom ali cinjenica i dalje stoji da resenje ljudskih prava je u rukama USS.
Dedinje, Srbija · 05.05.2014, 18:42
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi