Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Festival kvir filma "Merlinka" od 9. do 12. decembra u KCNS: Na programu 14 ostvarenja

www.021.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 30. NOV 2022

"'Sloganom Acta, non verba' odnosno 'Dela, ne reči' festival želi da istakne da podrška LGBT+ zajednici koja se zasniva na rečima i lajkovima ne daje rezultate i više nije dovoljna. Vreme je za angažovanu filmsku umetnost, fizičko prisustvo i Merlinka filmski festival", navodi direktor festivala Predrag Azdejković.

Festival u Novom Sadu 9. decembra u 19 časova otvara kratki dokumentarni film "Meldita, ljubavna pesma Sarajevu" u kome Božo Vrećo, najrevolucionarniji umetnik Balkana, peva o životu, prevladavanju prepreka i ljubavnoj priči dva grada, Sarajeva i Barselone. Reditelji ovog ostvarenja su Raúl de la Fuente Calle i Amaia Remirez.
Odmah nakon ovog filma biće prikazan kratki igrani film "Frida", Aleksandre Odić, koji je nagrađen na Filmskom festivalu u Kanu. Ovo ostvarenje prikazuje susret mlade medicinske sestre i njene pacijentkinje istog uzrasta Fride, na granici profesionalne distance i želje za bliskošću.

Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 14 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su odlično ocenjeni holivudski romkom "Burazeri" Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije...), slovenački dokumentarac "LGBT_SLO_1984" Borisa Petkoviča koji je u svetsku premijeru imao u septembru na Merlinka klasik festivalu u Beogradu, francuski film "Peter von Kant" Fransoa Ozona koji je premijerno prikazan na Berlinalu i predstavlja omaž Fasbinderu, nemački igrani film "Čaura" Leoni Kripendorf koji je takođe premijerno prikaza na Berlinalu i srpski igrani film "Kristina" Nikole Spasića koji zatvara festival.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Domu omladine Beograda od 8. do 11. decembra.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi