Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Tajna istorija LGBT muzike

crol  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 11. SEP 2017

U svojoj novoj knjizi "David Bowie Made Me Gay: 100 Years of LGBT Music" britanski autor Darryl Bullock prati istoriju LGBT muzike, pronalazeći, uz poznate umetnike poput Eltona Džona ili Boj Džordža, i golemo mnoštvo zaboravljenih, neretko i deklarisanih LGBT izvođača koji su bili aktivni daleko pre Stounvola.

Već je 1900-tih u bordelima Nju Orleansa gej pijanist i pevač Toni Džekson stekao kultno sledbeništvo i postao jedan od prvih izvođača čije su pesme snimljene na ploču. Bluz i džez takođe su imali svoje queer glasove, od kojih vredi istaći Ma Rejni i Gledis Džekson, kao i Bilija Tiptona, čija je porodica tek nakon njegove smrti otkrila da je bio transrodna osoba.

Pedesetih je godina popularan bio crooner Džoni Rej, spomenut u kultnoj pesmi "Come On Eileen" engleske grupe Dexy's Midnight Runners, čiju su karijeru uništile optužbe da je pokušao pokupiti policajca na tajnom zadatku misleći da pruža seksualne usluge.

Gej istorija počela je davno pre Stounvola

Pionir rock'n'rolla Eskuerita, ekstravagantni Afroamerikanac, direktno je uticao na Litl Ričarda, koji je i sam poznat po ambigvitetnim izjavama o svojoj seksualnosti. U Engleskoj je Noel Kauard predvodio grupu gej kantautora koji su najviše zarađivali od varijetea, dok je od ostatka Evrope gej kulturom prednjačila Weimarska Nemačka. Od savremenih muzičara navode se kantautor Džon Grant i kantri pevač Drejk Džensen.

Bulok u intervjuu za GSN ističe kako je za njega jedan od najzanimljivijih podataka bio to što je veliki deo ovih muzičara bio otvoren oko svoje seksualnosti u godinama pre Drugog svetskog rata. Čak je i 1910-ih kada se rađao džez te 1920-ih i 30-ih, za vreme Pensi Krejza, pomame za drag performansima, i berlinskog kabarea, bilo LGBT izvođača, i to ekstravagantno gej, lezbejskih i biseksualnih umetnika koji su se ponosili svojom seksualnošću. Gej istorija, odlučan je Bulok, počela je davno pre Stounvola.

I nakon izdavanja knjige, Bulok nalazi još zaboravljenih gej muzičara. Navodi, među njima, Artura Konlija koji je 1950-ih imao veliki hit "Sweet Soul Music", nakon čega se autovao, odselio u Holandiju i tek povremeno nastupao i objavljivao novu muziku pod drugim imenom.

Otkrio je i gej r'n'b grupu iz istog vremena imena Čarli i Rej koja je objavila devet singlova i imala veoma otkvačene nastupe. Njihove pesme, kaže Bulok, bile su seksualno ambigvitetne, što je veoma neobično za tu eru u muzici, kada je većina pesama imala naslov "I Love You Girl", ili neku varijaciju na njega.

Važnost uticaja LGBTmuzičara

Zaljubljenik u muziku Bulok, odgojen na Bitlsima i Tamla Motaunu, tvrdi da je prvi gej muzičar koji je ostavio dubok utisak na njega bio Tom Robinson. Kada je Bulok imao 14 godina, pokušao se autovati svom ocu, koji to nije najbolje prihvatio. Otprilike tada čuo je besnu, akustičnu verziju Robinsonove pesme "Glad to Be Gay" snimljenu za serijal "Secret Policeman's Ball" s čijom se emocijom zaista mogao povezati.

Bulok je neko vreme izlazio s devojkama, pokušavajući se uklopiti, sa 16 je čak bio veren, no ubrzo je shvatio da tako dalje ne može. S 20 godina autovao se prijateljima koji su to loše prihvatili, no odlučio je da će biti otvoren o svojoj seksualnosti jer svi za nju trebaju znati.

Bulok tvrdi kako je njegova glavna namera u knjizi pokazati uticaj LGBT muzičara. Eskuerita je uticao na Litl Ričarda, Litl Ričard na Dejvida Bouvija, a Bouvi na gotovo sve muzičare. Ne želi pokazati kako su svi ovi umetnici bili prijatelji, no smatra da sve ono što umetnik jeste može nadahnuti druge i da je njihov uticaj na druge generacije izuzetno važan jer nas je doveo do stanja danas, kada su neki od najuspešnijih muzičara na lestvicama poput Sema Smita ili Sie LGBT osobe.

Ipak, Bulok upozorava da to ne znači da je njihova seksualnost izgubila političku moć - sve dok u svetu postoji homofobija, ne može se reći da je razlog uspeha ovih zvezda to što publici nije važno koja je njihova seksualnost. Naprotiv, za LGBT osobe koje žive u sredinama koje ih ne prihvataju, LGBT uzori mogu biti upravo ona preko potrebna uteha i podsticaj za prihvatanje vlastite seksualne orijentacije i samoostvarenje.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi