Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Roditeljska diskriminacija daleko je štetnija za gej decu

enovine  ·  crol  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 22. APR 2015

Ako ne dopuštamo zlostavljanje LGBT mladih u školama, zašto to dopuštamo u njihovom vlastitom domu, zapitala se profesorka društveno-medicinskih nauka sa Univerziteta Kolumbija Dženifer S. Hirš u kolumni za Vašington Post.

Tolerancija javnosti prema zakonima i običajima kojima se pod okriljem religije diskriminišu LGBT osobe drastično je smanjena. Predsednik Obama javno je pozvao na prekid takozvanih konverzivnih terapija koje se koriste u pojedinim fundamentalnim hrišćanskim krugovima kako bi se "popravile" mlade LGBT osobe. Javna podrška prema bračnoj jednakosti raste na dnevnoj bazi, a zbog neviđenog talasa kritika koje su ih zahvatile zbog zakona o "religijskim slobodama", vladajući u Indiani su morali angažovati PR kompaniju za popravljanje imidža.

Odbačeni su osam puta skloniji samoubistvu

Raste broj političara i aktivista koji javno govore o tome kako se kompanije, Crkva i državne institucije odnose prema LGBT osobama, pogotovo deci i tinejdžerima. No kritika je zaobišla možda i najbitniju "arenu" - njihove vlastite domove i porodice. Prezir i diskriminacija koju mnogi gej ili trans* mladi doživljavaju od vlastitih roditelja mogu kudikamo više štetiti nego neprijateljsko ponašanje koje trpe od nekog drugog. Za to postoji obilje dokaza: deca koja zbog seksualne orijentacije nemaju roditeljsku podršku su najsklonija problemima s mentalnim zdravljem, zavisnošću o drogama i nezaštićenim seksualnim odnosima. A rizik nije zanemariv - oni koji se osećaju odbačenima od porodice osam su puta skloniji samoubistvu.

S tim je rizikom suočeno previše mladih ljudi: više od jedne među četiri mlade LGBT osobe kaže kako im je najveći problem u životu to što ih ne prihvataju porodica i rodbina, pokazalo je istraživanje organizacije Human Rights Campaign. Posledice toga su tragične. Trans* tinejdžerka Leelah Alcorn iz Ohaja, početkom godine oduzela je sebi život zbog toga što ju je majka Karla odvela na konverzivnu terapiju jer "zbog religijskih razloga" nije prihvatila njen rodni identitet.

Poguban uticaj na živote

Diskriminacija koju trpe pripadnici seksualnih manjina ima poguban uticaj na njihov život: jedno istraživanje je pokazalo kako oni koji žive u zajednicama s visokim stepenom antigej predrasuda u proseku žive čak 12 godina kraće od onih koji žive u tolerantnijem okruženju punom podrške. Život u porodici bez podrške takođe vodi do rastuće stope mladih LGBT beskućnika širom SAD-a. U Los Anđelesu i određenim gradskim područjima oni čine i do 35 posto ukupne populacije beskućnika.

Za poboljšanje porodičnih uslova života LGBT dece nedostaje javna strategija i kampanja, a neke su zemlje sjajne po tom pitanju: Argentina, Brazil, Kolumbija i Meksiko. Sve one imaju državne kampanje za promenu homofobnog ponašanja. I religijske institucije bi mogle biti ključni saveznici po tom pitanju.

Zaštita LGBT dece je sve bolja u školama, no sve dok žive u porodicama u kojima ih roditelji mogu slobodno ismevati i kritikovati ako nisu ispunili njihova očekivanja, pred nama je još puno posla, zaključuje profesorica Hirš.

 

Vaši Komentari
@AMSTERDAM

Naucna zajednica prihvata istinu da seksualnost nije stvar licnog izbora i sa time na umu nepravilno je koristiti termin seksualno opredeljenje. Koristi se seksualna pripadnost. Da li mislite da ste vi sa tom vasom Biblijom pod pazuhom pametniji od celokupne naucne zajednice?

Svakako drzava ne moze prisiljavati hetero roditelje da prihvate LGBTIQ seksualnost svog deteta ali im moze i treba uskratiti roditeljska prava ukoliko ugnjetava detetovu iskazanu seksualnu pripadnost. Znate, samo zato sto su vas roditelji zlostavljali to automatski ne predstavlja zlatni standard roditeljstva. Vase pisanje opet nepogresivo upire izdajnicki prst prema vama i opisuje vas kao bivse zlostavljeno dete koje je izraslo u agresivnog predatora koji izivljava svoje frustracije na svom okruzenju. Zasto ne pronadjete sebi psihologa i pokusate postati produktivni gradjanin Srbije?
Dedinje, Srbija · 27.04.2015, 12:52
@DEDINJE, SRBIJA
Ovde si skroz zamenio tezu. Ne radi se ovde o usvajanje dece od strane homoseksualaca vec o porodici. Nema tog zakona gde ce drzava prisiliti roditelja da mora dete prihvati i da zivi sa njime. Homoseksualci ne mogu vrsiti prisilu kod svojih roditelja da mora prihvatiti njihovo seksualno opredeljenje. To bi bilo tada ugrozavanje roditeljska prava. Homoseksualci kriju to sto jesu a sve da bi dobili neku korist od roditelja ili da bi bilo po njihovom. Ako homoseksualac oduzme sebi zivot to sto ga nece roditelj prihvatiti to nije uopste za zaljenje vec se radi o uceni homoseksualca i veliko nasilje nad roditeljima. Homoseksualcima je svak kriv ali samo su oni popili pamet citavog sveta. Zasto svojim roditeljima ne kazu sve to sto drustvu sole pamet? Veoma je to lepo napisao "ЗВЕЗДАРА". Svaki homoseksualac neka sve to kaze svojim roditeljima i neka prvo resi te komplekse sto ima sa svojim roditeljima pa tek onda moze traziti od drustva. Nek svog roditelj prijavi za diskriminaciju, homofobiju, govor mrznje i nek od tog svog roditelja trazi svoja prava. Samo sto je tu homoseksualac licemeran i dvolican.
AMSTERDAM · 25.04.2015, 2:37
Sudeci po tonu i rezonu vaseg pisanja vi ZVEZDARA poticete iz jako disfunkcionalne porodice. Kako vi onda znate da nam kazete sta je normalno? Prestanite vise da pravite budalu od samog sebe.
Dedinje, Srbija · 24.04.2015, 21:18
Што гејеви не пријаве родитеље полицији за хомофобију и дискриминацију који врше родитељи? Што тим својим родитељима не кажу гејеви да су сељаци, примитивци, необразовани, да су искомплексирани као што сваком другом кажу ко се не слаже са њиховим понашањем? Што своје родитеље не упуте код психијатра. Зна се добро шта је здрава и нормална породица!!!
Звездара · 24.04.2015, 1:38
Zaostali narodi i drzave, u koje spadamo i mi iz Srbije, nemaju druge nego gledati sta se radi u razvijenijim zemljama i to primenjivati. Da smo pametniji i sposobniji ne bismo bili jedna od najsiromasnijih i najzaostalijih evropskih drzava a drugi bi se tada ugledali na nas. Zar ne?

Odlican primer za moju tvrdnju su prava LGBTIQ zajednice. Naucna zajednica je donela pozitivan sud o LGBTIQ roditeljima i SAD su to usvojile. Za to vreme, neko poput AMSTERDAMA, SRETE, MILANA, JASNE, i njima slicni u nasoj Srbiji, prave se da su pametniji od koncenzusa celokupne svetske naucne zajednice, besomucno lazu i mute, i tako vuku Srbiju u jos veci ocaj i beznadje.

Trenutni fokus LGBTIQ zajednice SADa je pravo deteta da zivi u skladu sa svojom seksualnom pripadnoscu i hetero roditeljima, i za pretpostaviti je da ce to u skoroj buducnosti uci u opsta prava deteta. O tome naravno da treba javno diskutovati i cuti razna misljenja. Sta je tu sramota? Moje misljenje je da drustvo treba prestati dodeljivati uloge od momenta kako je beba unesena u kucu.

Iako Ustav Srbije tvrdi da smo svi u Srbiji jednaki, stanje na terenu stvara sasvim suprotnu sliku i onda sa punim pravom treba da pitamo drzavne institucije zasto je LGBTIQ zajednica opterecena istim obavezama? Onima koji tvrde da su nasa prava ista kao i u hetero gradjana Srbije treba jasno staviti do znanja da ugnjetavaju nasa prava i nasrcu na Ustav Srbije i tako nesto ne spada u doktrinu slobodnog govora vec treba prigodno sankcionisati.
Dedinje, Srbija · 23.04.2015, 9:37
sta ovakvi komentari puni lazi traze ovde. i ko je to srecan i zadovoljan kao noj s glavom u pesku?
beograd · 23.04.2015, 8:01
Sta koga briga kako ameri zive? Ni amere ne zanima kako mi iz Srbije zivimo. Ameri su bolestan narod.Drogiraju se, alkosi, promiskuitetni i ocekuju da ih porodica takve prihvati? I treba da ih sutnu. Kako rade tako i dobiju.
Sreta · 23.04.2015, 2:07
Tako nas boli uvo za predsednika Obamu pa zar gejevi ne trtljaju kako je super preko bez diskriminacije? Kako super zive i kako porodice su presretne sto im je neko gej? Gej ne treba da ugozava nija prava pa ni prava svojih roditelja.

Roditelji imaju prava na svoje licno misljenje. Ako je gej navrsio 18 godina nek lepo radi i nek se odvoji od porodice pa nek menja partnere koliko zeli tu se nece porodica sigurno mesati kao sto se ni danas ne mesa.Porodica se borila da ima normalan zivot, radi, stekla je stambeno i sigurno im nije gej to dao niti bilo koja organizacija koji zagovaraju kakva gej prava.

Navrsi neko lepo 18 godina pa kako je pametan da tambunja i da soli pamet drugome, tako nek bude pametan da se zaposli i nek zivi taj svoj gej zivot a ne da zivi na grbaci roditelja. Izabrao je takvo opredeljenje.Ne moze sve biti po njegovom a porodica da trpi zbog njega.

Sva sreca sto je u Srbiji to drugacije i sto gejevi imaju sva prava i nema diskriminacije. Po Ustavu Srbije svi su jednaki i svi gejevi se mogu zaposliti, skoluju se i zive kao svi drugi gradjani. Sretan sam sto je u Srbiji takav zakon. Gej gleda u porodici samo korist.
AMSTERDAM · 22.04.2015, 11:57
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi