Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Gej roditelji provode više vremena sa svojom decom

crol  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 19. OCT 2015

Istopolni parovi provode puno više vremena sa svojom decom u odnosu na heteroseksualne, utvrdilo je veliko istraživanje Univerziteta iz Teksasa koje se bavi predrasudama protiv LGBT porodice. Razlika je najuočljivija u porodicama s dve majke u kojima roditelji provode 40 posto više vremena baveći se aktivnostima s decom u odnosu na strejt parove.

Centar za istraživanje stanovništva Univerziteta iz Teksasa koristio je podatke Zavoda za popis stanovništva s uzorcima više od 40.000 roditelja, a istraživanjem su utvrdili kako to dodatno vreme proizilazi uglavnom iz činjenice kako su majke iz istopolnih porodica više fokusirane na aktivnosti s decom, kao i majke iz heteroseksualnih veza, dok očevi iz strejt porodica s decom provode upola manje vremena, piše Independent Online.

Žene u proseku provedu 100 minuta dnevno u aktivnostima s decom u poređenju s prosečnih 50 minuta koliko dnevno provode očevi koji su u braku ili vezi sa ženom. No, očevi u istopolnoj vezi provode otprilike isto toliko vremena sa svojom decom kao i majke ili dvostruko više od strejt očeva.

"Naši rezultati podržavaju tvrdnju kako je roditeljski angažman s decom u najmanju ruku istovetan ako ne i veći u istopolnim vezama kao i u onim raznopolnim", rekla je autorka izveštaja dr. Kejt Priket.

LGBT roditelji to ne postaju "slučajno" i ključno im je povezati se s detetom

Istraživanje je analiziralo vreme koje roditelji provode u aktivnostima bitnim za fizički i spoznajni razvoj dece. U to su bile uključene aktivnosti poput čitanja, igranja, pomaganja oko pisanja zadataka, kupanja i odlazaka lekaru, a nisu uključivale pasivne aktivnosti poput gledanja televizije ili obavljanja kućnih poslova u detetovoj prisutnosti.

"Prema rezultatima našeg istraživanja uvideli smo kako deca u istopolnim porodicama provode oko 3,5 sata dnevno u aktivnom druženju s roditeljima u poređenju s 2,5 sata u porodicama s roditeljima različitog pola", rekla je dr. Priket.

Iako istraživanjem nije bilo moguće objasniti u čemu je ta osnovna razlika, dr. Priket kaže kako postojeće istraživanje nudi moguće objašnjenje:

"Moguće je kako veliku ulogu u tome igra sam odabir da se bude roditelj, obzirom na način na koji istopolne porodice to postaju; poput stupanja u vezu s partnerom/kom koji/a već ima dete, ili postaju roditelji zahvaljujući veštačkoj oplodnji ili surogat majčinstvu, usvajanjem...čime se ukazuje na veliku želju da neko bude roditelj. S druge strane roditeljstvo ostaje rodno uslovljen proces, očevi koji su u vezi sa ženom još uvek nastoje biti oni koji najviše zarađuju i izdržavaju porodicu dok su njihove partnerke više usredsređene na kućne obaveze".

Džejn Sizelska, urednica magazina za lezbejke i biseksualne osobe Diva smatra kako "Istopolni parovi provode puno više vremena planirajući decu, to im se ne događa 'slučajno' ", dok Tor Doherti, izvršni direktor New Family Social, organizacije koja pruža podršku LGBT porodicama koje su usvojile ili udomile decu, dodaje: "Za sve roditelje koji su usvojili dete ključno je provođenje vremena s detetom kako bi se razvila povezanost. Razvijanje samopouzdanja i samopoštovanja su veštine u kojima su LGBT roditelji uspešni i tako mogu pomoći detetu koje želi pronaći mesto za sebe u ovom svetu".

 

Vaši Komentari
Нонсенс! Да ли је истраживање обављено на истом универзитету на ком је 1966.године извршен покољ студената од стране Чарлса Витмана? Btw, забрана ношења оружја у слушаоницама је укинута прошле године. Хм...
Београд, Србија · 18.07.2017, 5:29
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi