Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Jesi li u "pravoj vezi"?

crol  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. AUG 2015

U današnje vreme kad je stopa razvoda i raskida veća no ikad, svi su svesni činjenice da je srećan i dugovečan par teže naći nego jednoroga. Čak i ako ga nađete, niko vam neće verovati. Internet je prepun članaka s "uputstvima" kako prekinuti vezu, kako prepoznati da je veza propali slučaj te da je partner/ka disfunkcionalna na svim područjima. S druge strane, o srećnim vezama se gotovo nikad ne piše.

Zamisli da si tek ušao/la u vezu i samo čekaš trenutak kad ćeš osetiti leptiriće i hemiju. Prođe nekoliko nedelja i meseci, a leptirići još nisu mahnuli krilima. U jednom trenutku počneš se pitati: "Je li ovo jedna od onih situacija o kojima se piše po internetu? Mogu li ja uopšte biti srećan/a?".

Kako bi ti se odgovor iskristalizovao, Huffington Post naveo je čak 30 pokazatelja prema kojima možeš zaključiti jesi li u pravoj vezi ili ne.

Krenimo sa stvarima koje su nepoželjne.

1. Plašiš se
Ako se plašiš obaveza, onda je preporučljivo da se rešiš tog straha pre nego što uđeš u vezu.

2. Od partnera/ke ne skrivaš ništa, osim zabave iznenađenja
Pod ovim se misli na bivše, varanje, dugove, bolesti, prekršaje, želju za brakom i decom, uspehe i neuspehe, želju za selidbom, seksualne fantazije... Istina će kad-tad izaći na videlo, a ako si s nekim kome ne možeš ove stvari otvoreno reći, onda ta osoba možda nije ona prava.

3. Zabadaš nos tamo gde mu nije mesto
Ako ste otvoreni i iskreni, zašto onda njuškate? Proveravanje partnerovog e-maila, Facebooka, telefona ili dnevnika ukazuje na tvoje nepoverenje prema njoj. Osim toga, ona će vrlo brzo postati nepoverljiva i prema tebi.

4. Skrivaš vezu od drugih osoba
Ova tačka je specifična za LGBT populaciju jer je proces autovanja sebe, a potom i veze, bitno drugačiji od onoga između strejt parova. Reč je o situaciji u kojoj nemaš želju upoznati partnera/ku s tebi najbitnijim osobama u životu.
Uopšteno, ako ti je ugodno u vezi, ne bi trebali osećati zadršku od upoznavanja partnera/ke s tebi bliskim osobama, pogotovo ako proceniš da je okolina sigurna.

5. Misliš da si superioran/na
Ako osećaš da je partner/ka inferioran/na u bilo kom smislu (moralno, socijalno, intelektualno, finansijski ili profesionalno), ne nadaj se poštovanju s njegove/njene strane, iako to silno želiš. U uspešnim vezama osećaš se voljenim/om nezavisno o prethodno navedenim karakteristikama.

6. Umanjuješ njegov/njen uspeh
Profesionalna ljubomora može biti jednako otrovna za vezu kao i konstantno razmišljanje da flertuje s tvojim/om najboljim/om prijateljem/icom. Ljubomora takođe ukazuje na to da previše vremena provodiš upoređujući se s osobom koju bi trebao/la obožavati. U dobroj vezi takmičenja nema ni u najmanjim tragovima.

7. Dopuštaš da poroci budu ispred veze
Zavisnik/ca o bilo čemu, bez obzira je li posredi droga, alkohol ili određeno ponašanje, varaće te upravo s tom zavisnošću. A ti zaslužuješ bolje.

8. Zabijaš glavu u pesak
Kad partner/ka napravi nešto što te potpuno naživcira i naljuti, ne okrećeš glavu i trpaš stvar pod tepih nadajući se da će proći samo od sebe. Svesan/na si da neće i zato pokrećeš raspravu na temu tokom sledeća 24 sata.

9. Tokom svađe ili rasprave javlja se fizička agresija
Dođe li do neslaganja i bilo ko od vas redovno demolira pola kuće ili fizički nasrće na onog/onu drugog/gu, verovatno je vreme za "dizanje sidra", uprkos tome što pokušavaš racionalizovati situaciju i nadaš se da će biti bolje. Nasilje u vezi je jednostavno to - nasilje - i ne sme se tolerisati.

10. Iznosiš prljav veš pred drugima
Jasno je koje razgovore trebate držati dalje od ušiju javnosti, zar ne?

11. Računaš da će partner/ka rešiti sve tvoje probleme
Ako misliš da će on/a rešiti tvoje emocionalne probleme, učiniti te odgovornijom osobom, podržati te finansijski i poboljšati društveni standard, pronaći ti nove prijatelje, stvoriti porodicu koju nikad nisi imao/la ili naterati tvoje roditelje da te konačno prihvate - tada je apsurdno za očekivati da uopšte budeš u vezi s nekim. Bar ne dok ovako razmišljaš.

12. Tražiš u njemu/njoj osobu za sve
Ne možeš biti baš sve svom/joj partneru/ki. Zašto bi i bio/la? Zvuči iscrpljujuće. Prijatelji obogaćuju život i u mnogim će situacijama hteti raditi stvari koje tvoj/a partner/ka ne želi, kao i pobrinuti se da ti ona ne dosadi. Uostalom, ako veza pukne, prijatelji će te izvući iz kreveta i naterati te da se pokreneš. Ne zanemaruj ih!

13. Gubiš svoj identitet
Ovo je lakše reći nego učiniti, pogotovo ako si u odličnoj vezi. Koliko god ti se ponekad ne da izaći iz kreveta, nastavi raditi, volontirati, vežbati, socijalizovati se, umrežavati i raditi sve što si radio/la pre njega/nje. Seti se - zaljubio/la se u tebe zbog svih tih karakteristika. Nemoj ih se odreći ni zbog koga.

14. Imaš sopstveni plan B
Ako si u vezi kakvu želiš, tada ti kroz glavu ne prolaze misli poput: "Možda će me ostaviti" ili "Ako se vrati svojima, sve će se promeniti".

15. Imaš puno drame
Poznat vam je kliše: Osoba vredna tvojih suza neće te rasplakati.

Sledi popis stvari koje su u vezi poželjne.

16. "Bacaš se na glavu"
Ako ne reskiraš da ti slomi srce, onda nešto ne radiš ispravno.

17. Poštuješ osobe s kojima je on/a blizak/bliska
Ne moraš ih voleti, ali razmišljaj o njima kao moralnim i iskrenim osobama (ako to jesu, naravno). Želiš znati jesi li s pravom osobom? Samo promotri ljude za koje on/a smatra da su dobri.

18. Međusobno se nadahnjujete radi napretka
Dobra veza je inspirišuća, ali ne u o-moj Bože-upoznao/la-sam-savršenu-osobu-i-sad-moram-što-pre-postati-preidvan/na-kao-i-on/a verziji, već na način da druga osoba veruje u tebe i samim time te podstiče da imaš više poverenja u sebe.

19. Otkrivate se jedan/na drugom/drugoj
Znate da ne možete dugo skrivati svoje mane pa nema ni smisla tako nešto pokušavati. Odmah se primeti želi li te partner/ka baš takvog/takvu kakav/kakva jesi ili ne. Ionako ćete oboje s vremenom nešto zeznuti i morati se izvinjavati jedno drugom. Pitaćeš se koliko je teška počinjena šteta i hoće li baš ta biti presudna; ona koja će okončati vezu.

20. Razgovarate o seksu
Većina parova ne zna instinktivno kako se međusobno seksualno zadovoljiti. Morate o tome pričati ili bar pokušavati, što god vam odgovara. Ako ne znate šta želite, onda se što pre bacite na posao i započnite razgovor o uvek zanimljivoj (i bitnoj) temi. Nakon teorije bacite se na praksu.

21. Pričate o svemu
Stvari o kojima se ne priča na prvom dejtu (religija, novac, politika, deca, bivši) su stvari o kojima bi trebao/la raspraviti s partnerom/kom. Mislio/la si da je veza samo zabava i lagane teme? A ne, ne. Ako još dosad nisi, već danas obavi razgovor na neku od navedenih tema.

22. Svađate se
Ako se u svemu slažete, neko ne govori istinu. Vidi tačku 2. i 8.

23. Imate vreme kad ne razgovarate
Ne zato što ste ljuti jedni na druge već zato što možete biti jedni pokraj drugih u tišini. Ćutite i nemate potrebe za bezveznim i nepotrebnim dosetkama ili šećete jedno uz drugo bez da razgovarate, ali neverbalno govori svoje.

24. Stojite jedno uz drugo, iako niste blizu
Dečiji psiholog Jean Piaget rekao je da bebe stare između osam i devet meseci počinju razvijati "object permanence" - ideju da objekt ostaje fizički prisutan čak i kad ga više ne mogu videti. U zdravoj odrasloj vezi znaš da možeš otići van i raditi što i inače, a tvojoj vezi neće se ništa loše dogoditi. Ovo se još može nazvati i poverenjem.

25. Brineš za svoje telo
Svesni ste toga da nećete deliti svoje telo s drugom osobom ako ga ni sami ne volite, ne poštujete niti negujete. Tvoj/a partner/ka isto razmišlja.

26. Praktikuješ poslovicu "Podeli i vladaj"
Srećom, niste isti. To znači da ti svako od vas ima određene kvalitete i prednosti. Neko je više organizovan, neko je skloniji izlascima, a neko rođeni slušalac. Neko je bolji s novcem, neko kreativniji. Neko je pravi avanturista u krevetu.
Ako se svako vodi svojim snagama, onda je tvoja veza zaista idealna - računi su uvek plaćeni na vreme, seks je neizmerno zabavan, kuća je uvek uredna, a vaše zabave su najomiljenije u društvu.

27. Setite se tu i tamo gledati
Nema ničeg uverljivijeg (ili privlačnijeg) od bega iz dosadnog razgovora s bratićem u sedmom kolenu pogledom prema partneru/ki, s mišlju da ste pravi/e srećnici/ce što ste se našli/e.

28. Opažaš
Primetiš kad će partner/ka poludeti zbog neke stvari, želi otići iako si ti tek došli, razgovara s nekim koga ne može podneti, napravio/la je nešto zbog čega se grize, razmišlja o stvarima koje mu/joj je rekao šef, sprema se potrošiti ogromnu količinu novca ili će završiti u situaciji zbog koje će kasnije žaliti.
Obraćaš pažnju na sve ove sitnice jer ti je stalo i zato što je to prava stvar.

29. Povremeno pređeš preko svog poznatog cinizma i straha od klišea i napraviš nešto totalno romantično
Šalješ cveće, nabaviš mu/joj knjigu s autorskim potpisom, naručiš pesmu samo za njega/nju, ostaviš slatku poruku na stolu. Nazoveš partnera/ku i kažeš mu/joj da te ono što je jutros napravio/la još više povezalo s njim/njom i da si stvarno zaljubljen/a u njega/nju. Kad to najmanje očekuješ, iako znamo da ništa nije 100 posto sigurno, on/a te pita: "Hoćemo li se zauvek ovako voleti?".

30. Jednostavno znaš (da je to tó)
Najlepši mogući osećaj jeste upravo taj da je tvoj/a partner/ka "onaj/ona pravi/a". Ne može se racionalno objasniti, ali to naprosto znaš.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi