Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Retrospektiva Merlinka festivala

timea levai majin | lazar lapac  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 17. DEC 2015

Hajp nakon otvaranja VII Međunarodnog festivala queer filma „Merlinka je za svakoga" se primirio, ali sam festival se nastavlja.

Drugog dana festivala (Petak, 11.12.2015),posetioci su imali priliku da se upoznaju sa životnim delom Rajnera Fasbindera kroz dokumentarni film „Fasbinder - Bezuslovna ljubav" („Fassbinder - To love without demands"). Nakon toga, sledili su filmovi „Margarita sa slamkom" i „Letnje noći" koji su uspeli da publiku i nasmeju u određenim situacijama, ali i ostave punu pitanjima i složenim emocijama.

Da li ste znali da je jedan od prvih istopolnih brakova u Sjedinjenim Američkim Državama, ako ne i prvi, sklopljen između jednog Amerikanca i jednog Australijanca, pre čak 40 godina? Ova priča je bila tema prvog filma „Limitirano partnerstvo" („Limited partnership"), koji je prikazan trećeg dana festivala (Subota, 12.12.2015.) i ponovo je reč o potresnoj, nimalo lakoj ljudskoj priči koja se razvijala do današnjeg dana i još uvek nije rešena. Nakon njega, sledili su holandski film „Leto" („Somer") i film „Baka" („Granny"), koji je posetiocima bio posebno zanimljiv.

Treći dan (Nedelja, 13.12.2015.) je bio najnaporniji dan za verne posetioce festivala jer su, ukoliko žele da pogledaju sve filmove, mogli da dođu u 12 sati, ostanu ceo dan i pogledaju preko 50 kratkometražnih animiranih i igranih kvir filmova. Ranoranioci su bili nagrađeni promotivnim materijalom festivala (knjigama, kalendarima, bedževima, šoljama, majicama...) na kojima su, između ostalog, bili i motivi nostalgičnih kvir likova - čuvena Divajn, kao i Snebivljiva aždaja i nežni bik Ferdinand iz našeg detinjstva.

Ova dva „crtaća" su otvorila blok animiranih kvir filmova, a potom se prešlo na odraslije teme u igranom formatu. Maraton kratkog filma je završen blokom „Made in domaće".

Poslednji dan festivala (Ponedeljak, 14.12.2015) je otvoren već dobro poznatim filmom „Pored mene", pre čije projekcije su glavni glumci i režiser filma pozdravili punu salu publike. Nakon njega, sledio je film „Tajno".


House of Flamingo

Publika je imala priliku da uživa u nastupu drag queen grupe iz Zagreba „House of Flamingo" (Colinda Evangelista, Entity, Galaxy Diva) koji je publiku ostavio potpuno očaranom. Žiri je proglasio kao pobednika film „Ingrid Ekman, Bergsgatan 4B", a potom je festival svečano zatvoren komedijom „Dajk hard" („Dyke Hard").

Vidimo se sledeće godine na osmom Merlinka festivalu koji će biti organizovan od 8. do 12. decembra 2016. godine. Do tad, ukoliko ste propustili ovogodišnji festival, pogledajte neke od bogate liste filmova koji su prikazani na sedmom Merlinka festivalu.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi