Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Pušenje je danas opasnije od AIDS-a za LGBT populaciju

crol  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 09. JUL 2014

Pušenje u SAD-u danas predstavlja veći zdravstveni rizik za LGBT populaciju no AIDS, tvrdi portparol za javno zdravstvo u SAD-u.

Prema podacima mreže LGBT Health Equity, AIDS skraćuje život nepušaču za 5,1 godinu, dok se pušačima zaraženim AIDS-om život skraćuje prosečno za 12,3 godine.

Statistike Centra za kontrolu bolesti pokazuju da 20,8 Amerikanaca puše, no taj procenat unutar LGBT populacije iznosi 30,8 posto. Više stope pušača u LGBT populaciji s obzirom na nacionalni prosek primećene su i u drugim zemljama, izveštava Gay Star News.

Stoga Centar pokreće novu video kampanju "Saveti bivšeg pušača" u kojoj muškarac zaražen virusom HIV-a, a ujedno i pušač sa stažem od trideset godina, prepričava kako ga je srčani udar skoro ubio. U kampanji lekar iz mreže LGBT Health Equity tvrdi: "Znamo da će otprilike milion LGBT osoba ranije umreti zbog pušenja - želimo spasiti te živote."

Podseća se da je duvanska industrija rano prepoznala LGBT potrošače i obraćala im se direktno putem oglasa, a nije se libila proklamovati pušenje kao građansko pravo.

Prvi korak sastoji se u tome da proširimo vest da LGBT osobe prosečno puše više od ostatka populacije, tvrdi se u saopštenju.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi