Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Prvi dan Merlinka festivala

timea levai majin | lazar lapac  ·  Beograd  ·  Dodato: 11. DEC 2015

Pod sloganom “Merlinka je za svakoga” 10. decembra u Domu omladine Beograda počeo je 7. Međunarodni festival LGBT filma – Merlinka. S obzirom da ovaj datum predstavlja Međunarodni dan ljudskih prava, prvo dešavanje u okviru festivala bilo je tribina “LGBT aktivizam u Holandiji”. Učesnici tribine su bili Vreer Verkerke, aktivista iz Holandije, Marielle van Miltenburg, zamenica ambasadora Kraljevine Holandije u Beogradu, Nevena Pupić, aktivistkinja UG „Egal“, Boris Milićević, član Glavnog odbora SPS, dok je moderator bio Mladen Antonijević Priljeva, programski direktor organizacije IDEAS. Na tribini se razmatralo kako dobre prakse iz LGBT aktivizma u Holandiji mogu da se primene u Srbiji.

Nakon tribine, otvorena je izložba “LGBT twitter” gde su predstavljeni najzanimljiviji domaći twittovi koji se bave najviše gej tematikom.

Usledilo je svečano otvaranje festivala na kojem su učestvovali Sajsi MC, gudački kvartet „White Witches“, solo pevač Siniša Radin, a program je vodila Kvirela de Bil kojoj se na sceni pridružila i Markiza De Sada.

7. Merlinku je otvorio film „Ajzenštajn u Gvanahuatu“ ("Eisenstein in Guanajuato") legendarnog reditelja Petera Greenaway-ja. Film prati ruskog reditelja Sergeia Eisensteina koji nakon priznanja koje je dobio zbog svog revolucionarnog filma „Oklopnjača Potempkin“ biva odbačen od Holivuda. On putuje u Meksiko 1931. godine da razmotri snimanje filma koji je finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera. Čini se da je ovo senzualno iskustvo od ključnog značaja za Eisensteinov  život i filmsku karijeru. 

Vaši Komentari
Mi smo u Srbiji toliko zaostali za svetskim desavanjima da je zaista samo preostalo da vidimo sta je uspelo gde i da to primenimo kod nas. Grozno je evidentirati ali kako se stvari razvijaju u taboru srbijanskog LGBTIQ aktivizma na to mozemo slobodno da zaboravimo a na to ukazuje i nedostatak informacije o zakljucku tribine.
Dedinje, Srbija · 11.12.2015, 23:09
Otvaranje je bilo savršeno. Svaka čast
Dorchol · 11.12.2015, 15:16
Baš lepo, tribina o “LGBT aktivizamu u Holandiji”.
A o aktivizmu u Srbiji biće reči jednom drugom prilikom,
za godinu, dve,možda tri. :)
Subotica, Vojvodina, Srbija · 11.12.2015, 11:27
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi