Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Premijera video eseja "U raskoraku zvezde"

rtv  ·  novi sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 11. FEB 2015

U prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Novom Sadu, u četvrak 12. februara premijerno će biti predstavljen video esej nastao povodom deset godina lezbejske akcije u Novom Sadu "U raskoraku zvezde".

Projekcija počinje u 18 časova, a nakon toga biće otvoren razgovor na temu "LGBT i javni prostori".

Tema je postavljena kao osnov za otvaranje razgovora i razmenu iskustava o političkim prostorima uopšte, motivacijama za njihovo osvajanje, odnosima javnog i privatnog, kapitala i samoupravnih moći, kaže se u najavi.

U razgovoru učestvuju Biljana Stanković Lori - NLO, Smiljana Milinkov - asistentkinja na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta i Zoran Petakov - aktivista.

Moderatorka će biti Jelena Anđelovski, aktivistkinja.

NLO je grupa nastala 2004. godine, a ove godine formalno zaustavlja svoj rad. Video esej je retrospektiva rada. Uređen je iz tri dela, organizovan u odnosu na prostore u kojima je NLO radila i koje je gradila : Geto kao prva, Crna kuća kao druga, MaTerra Mesto kao treća epizoda rada.

Video je beleška desetogodišnje novosadske istorije iz manje poznatog ugla, a na određen način je i mapa planskog kretanja NLO-a kroz novosadske prostore kao sopstvene političke prostore koji su nastajali, rasli i menjali se, i sa jednom lezbejskom grupom.

U autorskim tekstovima, između ostalog, govori se o pokušajima kolektivnog organizovanja na principima raspodele moći i nehijerarhije, navodi se u najavi.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi