Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Nasilje unutar LGBT parova i porodice ne sme više biti tabu

crol  ·  francuska | sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 09. SEP 2014

U anketi koju je sproveo National Violence Against Women otkriveno je da 21,5 posto muškaraca i 35,4 posto žena koji žive sa istopolnim partnerom iskusilo fizičko nasilje. Za poređenje, 7,1 posto muškaraca i 20,4 posto žena iskusilo je nasilje u heteroseksualnim zajednicama. Transrodne osobe prijavile su nasilje unutar para u 34,6 posto slučajeva.

Drugo istraživanje Centra za kontrolu bolesti (CDC), objavljeno 2013., pokazuje da se pojave poput fizičkog nasilja, uhođenja i silovanja, pojavljuju u 43,8 posto kod lezbejki, 61,1 posto kod biseksualnih žena, 35 posto kod heteroseksualnih žena, 26 posto kod gej muškaraca, 37,3 posto kod biseksualnih muškaraca i 29 posto kod heteroseksualnih muškaraca.

Ove dve američke studije razbijaju mitove da su samo heteroseksualne žene žrtve, da muškarci uopšte nisu te da nasilje unutar porodice nije LGBT tema, zaključuje The Advocate te napominje da se radi o jednom od najopasnijih rizika po zdravlje unutar LGBT zajednice.

"Kod zlostavljanja nije reč o nasilju, već o kontroli", tvrdi Bet Levental, izvršna direktorka organizacije The Network/La Red u Bostonu. O problemu se ni približno ne priča dovoljno zbog uvreženih stavova o nasilju u porodici, zbog srama koji oseća žrtva te, na kraju, zbog tišine koja obavija teme da se ne bi narušila javna slika LGBT zajednice.

U SAD-u su tek nedavno pokrenuti programi pomoći LGBT žrtvama od nasilja u porodici i parovima, a izdata su i uputstva za transrodne osobe.

Da problem nije samo primećen u SAD-u, pokazuje i francuska nacionalna kampanja "Brisons le Tabou" (Srušimo tabu) koju je ove godine pokrenula organizacija Agir-Assoc, jedina organizacija koja na nacionalnom planu deluje protiv nasilja unutar LGBT parova i porodici. U kampanji navode da je u 2013. 11 posto gej muškaraca prijavilo nasilje unutar para.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi